Januari 2012 Januari 2012 - The New Minded Januari 2012 Januari 2012

Isnin, 30 Januari 2012

Think you're creative?

Leave a Comment

Think you're creative? Fight with the best in Malaysia's creative industry and prove it! #TheAdprentice: IACT College is giving high school students the chance to test their creative abilities against real professionals in The Adprentice. Using real-life briefs, participants will not only craft their very own advertising campaigns from the ground up, but pitch them to a panel of judges with the hope that their idea is a winning one. Awaiting the finalists are prizes such as IACT College scholarships, and a grand prize of RM20,000.

Read More

Khamis, 26 Januari 2012

motivasi : - look at life through the windshield, not the rear-view mirror..

Leave a Comment


wah lama x post motivasi baru maklumlah baru balik dr bercuti..Perkataan motivasi ari ini unuk dikongsikan  adalah look at life through the windshield, not the rear-view mirror..
Wah ape first impression anda?? Mesti ade yang membayangkan wah mendalamnye maksud...haha
Seperti biasa anda tafsir la sendiri apa yang anda faham melalui ayat itu.. sebelum memulakan berbicara mari2 la click sini dulu

Erm mengikut terjemahan saya… wah terjemahan die terorr benar ker die nie..haha..jgn beranggapan begitu yer saya insan yang kecil kalo ade yang salah blh la bg tahu di komen nanti.

Mengikut apa yang saya faham kita hidup jagan melihat kebelakang tetapi melihat kedepan.. Nie juga ader berkait rapat dengan ayat ini hari ini lebih baik daripada hari semalam..ok anda faham sekarang??

Ok masa untuk sesi penerangan dan muhasabah, haha… ada ala mcm motivator lak..haha.. Tp bkn motivator yer saya adalah bloger yg sedang menulis..  Hal ini bermaksud kita  hendaklah memperbaiki kelemahan yang ada kepada yang  lebih baik.. Sebagai contoh situasi ditempat kerja nie contoh yang mungkin anda semua pernah mengalaminya..

Pada suatu ari anda telah tertangkap oleh bos anda atau member..haha.. Disebabkan anda melayari dan menggunakan fb or chatting...jengg2...haha..pastu anda pun kena la nasihat oleh bos or member anda.. Ini mungkin perasaan dan fikiran yang terkeluar oleh minda anda alamak mcm mana nie leh kantoi..atoi2. lps nie tak nak la aq berfb and chatting lg time keje… ha!! Ni la merupakan yang dikatakan hari ini lebih baik daripada semalam.. So keesokannye anda telah insaf dan tidak la berfb dan chatting semasa waktu kejer..so fikir2kanla adakah anda tergolong dalam kumpulan itu??? Jom sama2 berubah yer...haha :  )

Ok ini satu lagi situasi yang mungkin semua manusia mengalaminyer iaitu TAK MENEPATI MASA
Suatu ari anda ada date dengan bf or gf anda or member2 la kan…  anda dah tahu pukul 0900 anda nk keluar ade date la kata kan kat bandar nk pegi ambil masa 20minit...p/s date anda pukul 0915.. Anda pun tgh layan la citer kartun dengan adik2 anda hahaha..dah tahu time tu kul 0840 tp layan gak citer kartun sbb bez punye pasal..tgk2 dah pukul 0900 pergh!!!!  Anda katakan dah lambat, time tu la anda dgn laju sepantas kilatnyer mandi, breakfastfastfast..haha..sbb nk cptla katakan, tgk2 dah kul 0930...haha..mana tak mengamuknyer la si die yg tggu tu...anda pun sampai kul 0940 kat tmpt tu dgn muka selambe giler mcm muka tak bersalah..haha... Jeng2 bunyi guruh timbul..haha.. Padan la muka sape suruh lambatkan..amik ko rasakan mcm bunyi guruh dtg.. Semenjak kejadian ari tu anda tidak lagi lmbt dan menepati masa  serta dtg awal dr masa yg ditetapkan.. Ini perkara nie sama juga kepada student2 yer… sila ambil perhatian!!!! Jgn dtg lmbt ke kelas.. Ini la yg dikatakan hari ini lebih baik daripada semalam

Ok, u all understand what I writing now?? It clear for u?? Lol : D

Setakat itu saje la yer untuk ari nie daripada insan yang kecil ini yang sentiasa mencari ilmu dan berkongsi kpd anda apa yang diketahuinyer..

Saya memohon maaf kalo ader yg terasa dengan post nie..yer.. Jgn lupa follow yer untuk article yg lain untuk dikongsikan.. Thank for reading..

Thank you,
HAVE A NICE DAY :  ) 

Read More

Selasa, 24 Januari 2012

siapa punya oren

Leave a Comment

Oranges make Malaysians smile: See how Malaysians react to unattended boxes of oranges on the street. They are all sharing it with each other! Have a safe journey back home and remember to share some oranges and smiles with your loved ones during this festive season.

Read More

Jumaat, 20 Januari 2012

motivasi :- berfikir

Leave a Comment


Sebelum anda mula membaca post nie.. Saya inginkan menerangkan siapakah saya?? Mesti anda semua terfikir siapala pulak die nie pandai2 jer nk bg motivasi..haha
Sy bukan seorg pakar motivasi or terlibat dengan mana2 ejensi motivasi saya adalah saya.. Saya merupakan seorg blogger so sy share ape yg sy tahu.. Sama mcm kat atas tu I think I write that is..so selamat membaca…

sebelum baca jom baca ini dulu

Ok ari saya hendak berkongsi kepada anda tentang satu perkataan  iaitu  THINK  yang bermaksud BERFIKIR  Ehmm..dengan hanya satu perkataan boleh merungkai pelbagai maksud mengikut kefahaman  anda  sendiri ...sebenarnye susah juga perkataan ini untuk dirungkaikan..haha..sebab banyak cabang untuk dirungkaikan..

Mengikut terjemahan kamus bahasa melayu edisi kedua fajar bakti m/s 140 berfikir bermaksud menggunakan akal untuk membuat sesuatu keputusan apakah yang anda faham melalui ayat ini?? Anda sendiri terjemahnya dan berfikirla sendiri…

Mengikut pendapat saya, this is my opnion ok so don’t have to complain about that it ok for u?? Alamak tertulis dalam bahasa inggeris pulak..ahhaha..sooryy la yer.. Berfikir nie mcm sekarang nie la mcm mana saya hendak menulis article nie untuk anda bace, ini juga merupakan suatu proses berfikir..

Selain daripada itu, melalui berfikir juga saya dapat idea untuk mencari bahan untuk terjemahkannya sbg contoh menggunakan kamus dan sebagainya seperti yang saya sediakan dalam article nie..

Mengapa manusia diberikan akal untuk berfikir?? Akal juga merupakan hasil terjemahan daripada perkataan fikir sumber kamus bahasa melayu edisi kedua fajar bakti m/s 140

Seperti mana yang saya katakan fikir ia boleh terbahagi melalui pelbagai cabang mengikut kefahaman anda sendiri.

Ok balik semula kepada soalan mengapa manusia diberikan akal?? Manusia diberikan akal untuk berfikir.. Bagi membolehkan manusia itu membuat sesuatu keputusan dengan tepat dan betul serta tidak mendatang kesusahan kepada diri sendiri dan orang ramai..mungkin ramai yang tidak sedar tentang kewujudan berfikir kerana ramai yg tidak mengambil serius terhadap perkataan ini..

Jika ada dlm minda anda cepat2 buangkannya.. Kita hendaklah berfikir dahulu sebelum setiap tindakan yg akan dilakukan..mesti perkataan ini keluar daripada minda anda ala lecehlah kalo asyik2 nk kena fikir sebelum melakukan sesuatu tindakan kalo tak, tidaklah muncul ayat nie fikir masak-masak sebelum buat keputusan… yang sering kita dengar daripada mak ayah kita or org lain..

Bila proses berfikir ini diperlukan??? Ahaha...bila yer?? Itu anda jawab sendiri la...mane la saya tahu.. Kalo mengikut saya setiap manusia akan sentiasa berfikir.. kenapa?? Iyela kalo tak fikir mesti tindakan yg akan kita laksanakan itu gagal or tak berjaya...ini perkataan yg terbayang dalam minda anda bukan " tp saya berfikir masih jugak gagal or tak berjaya or ape la yg dia ni merepek dr td" haha… ok..ini adalah sebagai contoh  yang setiap manusia yang normal akan melaluinya iaitu perkahwinan.. Wah.. Anda mesti berfikir betul ke aq akan kahwin dengan die nie?? Or alamak mcm mana nk cari duit nie?? Haha..nie juga merupakan satu proses berfikir.. It that clear for u to understand what is think??

Erm,ni nak kongsi pengalaman saya la yer.. Sape pernah pegang otak?? Pernah merasai panas ke tak otak tu?? Saya ade pengalaman pegang otak..haha.. Terkejut?? Tapi Cuma otak kambing je la… time tu kambing tu baru je disembelih selepas tu proses2 berikutnye la.. Samapai satu tahap dibahagian kepala.. Wah satu saat yang mendebarkan bagi saya dah amik aper yg patut tak perlu tahula pe bendekan..haha.. Pang!! Otak mari2..haaha.. Pergh panas tu… otak.. It feel hot.. Terasa panas otak tu tangan ini yang menjadi saksi...haha..

Setakat itu sahajalah yer keterangan daripada insan yang kecil ini yang sentiasa mencari ilmu dan berkongsi kpd anda apa yang diketahuinyer..
Jgn lupa untuk follow dan nantikan perkataan2 yang lain or motivasi yang akan datang kepada anda jika anda follow or bace la yer...

Saya memohon maaf kalau ader yg terasa melalui article ini dan terima kasih kerana sudi untuk membacanyer..have a nice day : )

Thank you..

Read More

Are you a speed junkie? Ducati..

Leave a Comment
Read More

about today

1 comment

hmmm. i got nothing ideas to write today...lol : D.. so i think i want to need any coment about my blog and also can give it through coment at this post.. this is because i want to make postmortem and to try to do the best blog..thank you..and also make sure u all comment is positve comment..thank you..




Read More

Khamis, 19 Januari 2012

HotlinkActivate pack!

Leave a Comment
Read More

Rabu, 18 Januari 2012

lagu dan lirik cinta muka buku najwa latif

Leave a Comment

wah ari nie sy nk kongsi kpd anda semua ttg lagu baru nie...bez tu dgr lagu nie...haha..jom dgr lagu nie..





nie lirik nyer...have a fun


Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar pesan suruh aku terima kamu
Ooh hati ku rasa sesuatu

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
Oohh kenakah rasa itu
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu
Ooh ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju
Ooh itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju
Ooh itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

Read More

Chinese New Year

Leave a Comment

iklan daripada petronas...jom tgk
Petronas Chinese New Year Ad - 2012 #Petronas CNY: Watch the new Petronas' Chinese New Year tv commercial for 2012 here!

Read More

Selasa, 17 Januari 2012

GongXi GongXi!

Leave a Comment
Read More

Are you strong enough to take on the Nurburgring?

Leave a Comment

Are you strong enough to take on the Nurburgring?: The 20 km Nurburgring track is one of the most challenging and exhilarating tracks in the world with 72 twist and turns in every lap. Race now, and you could be the one to win a drive-of-a-lifetime experience to test your skills in a BMW M3® around this iconic track with the new Castrol EDGE with Titanium Fluid Strength Technology™, engineered to give maximum performance, even under the most gruelling and demanding conditions.

Read More

#ChurpChurp is microblogging. Have a say on a brand u love in 140 characters.

Leave a Comment
Read More

Isnin, 16 Januari 2012

Get your cute cable ties to keep those cables and wires tidy from #skydream @milkadeal

Leave a Comment
Read More

Food lovers? Share your food reviews and be rewarded at the same time by Openrice.com! #MakanNShare

Leave a Comment
Read More

What is the Coral Triangle and why does it need my $5?

Leave a Comment

What is the Coral Triangle and why does it need my $5?: The Coral Triangle feeds 120 million people and has the highest concentration of coral species in the world. Support WWF's MYCoralTriangle Campaign: Help save the Coral Triangle and save your seafood with just US$5. Visit wwf.org.my

Read More

Nico Rosberg tells us about his sporting and musical interests this week #PetronasMotoGP #PETMOS

Leave a Comment
Read More

Ahad, 15 Januari 2012

Kejer part time yang menguntungkan…

Leave a Comment


Kejer part time yang menguntungkan…


Wah…tentu anda terfikir-fikir kejer apakah itu?? Ramai yang tak terfikir kejer nie.. ini bukan pasal MLM or kejer melalui internet atau ape2 je la yang ader kan…haha…


Kejer nie sesuai kepada mereka yang menganggur terutamanya dan lebih sesuai kepada pelajar yg baru lepas SPM nie..tgh tggu result katakan..duk umah x pun x buat pape..baik buat kejer nie..


Ala ape la die nie merepek jer…org dah x sabo nk tahu nie…haha..lek2.. ok keje ni adalah anda menggosok baju para ahli keluarga anda…mesti anda kata saya gile or whatever yg anda fikirkan kpd sy.. ade aq kisah..haha.. aq dah Berjaya buat bende nie..erm sape nk kasi ko duit on the spot..kan2..ko keje mcm nk mampos pun kena tggu cukup bulan baru keluar gaji ko tu..


Interested nie..cpt la bg tahu cmner..haha mesti tu dlm fikiran anda apabila bace nie..or whatever per yg ader dlm otak anda ade aq kisah..haha..


Ok..cmnie caranye.. mula anda Tanya la kpd ahli keluarga anda berminat tak nk sy gosok baju kejer mak ayh or sape2 la yg ade kat umah tu kan… aq ckp confirm mak or ayh ko kata buang terbiat ker ank aq nie..haha.. kalo tak betul pun ade aq kisah..


Nie mmg lumrah manusia malas nk gosok baju, sape la yg rajin betul tak?? Nk duduk panas2 dgn bahang panas seterikanyer.. camnie la..ko amik la charged service kira upah korgla.. tak yah amik mahal2.. rm2 jer sepasang…kalo seminggu anda dpt rm50?? Kalo sebulan berapa?? Anda fikir2kan lah..


Nie bukan ape..terutamanye kpd yg baru lps SPM or sape2 yg x de keje kat umah tu kan..terutamanye anak la..haha… asyik2 mintak mak nk duit nk keluar la dgn kawan..hello friends nk msk tandas pun bayar 20sen..ingat senang2 jer mak ko nk kasi duit..haha..mmg la ko ank die..kalo asyik2 mintak menirap gak la org tua tu..haha.... so kalo korg buat keje nie x de la nk kena marah dgn parent lagi..btl x?? haha… so korg dpt upah boleh belanjer kalo x cukup blh la mintak kat mak sikit..hehehe.. eratkan silaturahim, dpt pahala sbb tolong org… per kira bnyk gak benefit yg dpt tu..so jom berubah.. jom buat part time nie..


Thank you kerana sudi bace nie..haha.. erm..minta maaf kalo ader yang terasa yer.. sesungguhnye memaafkan org itu merupakan amalan yg mulia.. jom follow sy..thanks..


 

Read More

Sabtu, 14 Januari 2012

ustaz azhar idrus bersama zizan raja lawak

Leave a Comment


part one
                                                                                              
                                          



part 2


Read More

Jumaat, 13 Januari 2012

SEGI OPEN DAY...

Leave a Comment

Know anyone who just completed their SPM? Let them know about SEGi Scholarships!: SEGi University College is holding its Open Day on the 14th and 15 January 2012! Meet the Deans, tour the campus, discuss your study options with experienced counselors and preview the courses available. Register with SEGi during the Open Day and enjoy a rebate of RM500 AND, for those students joining the January or February intake, stand a chance to win an iPad 2 or iPod Shuffle. Get a foretaste of college life at SEGi this January!

Read More

art corner

Leave a Comment

finally project is finish.. this is my project almost 2 year to finish it after many resistance come it to me..finally it finish..wow..so happy and proud with it.. this is cow skull nice right??

erm next project is ship skull..


Read More

Khamis, 12 Januari 2012

about today

Leave a Comment

today i have searched in internet about motobike..lol.. i just boring at home and nothing what to do so i searched about motor and others...wow.. i fell in love with motorbike..lol ... it look so nice and beautifull, i fell love with honda cbr 250 that is i can buy it..lol...not so expensive... so im looking any advice from blogger about this motor thank you..




Read More

What is the Coral Triangle and why does it need my $5?

Leave a Comment

What is the Coral Triangle and why does it need my $5?: The Coral Triangle feeds 120 million people and has the highest concentration of coral species in the world. Support WWF's MYCoralTriangle Campaign: Help save the Coral Triangle and save your seafood with just US$5. Visit wwf.org.my

Read More