motivasi :- berfikir motivasi :- berfikir - The New Minded motivasi :- berfikir motivasi :- berfikir

Jumaat, 20 Januari 2012

motivasi :- berfikir

Leave a Comment


Sebelum anda mula membaca post nie.. Saya inginkan menerangkan siapakah saya?? Mesti anda semua terfikir siapala pulak die nie pandai2 jer nk bg motivasi..haha
Sy bukan seorg pakar motivasi or terlibat dengan mana2 ejensi motivasi saya adalah saya.. Saya merupakan seorg blogger so sy share ape yg sy tahu.. Sama mcm kat atas tu I think I write that is..so selamat membaca…

sebelum baca jom baca ini dulu

Ok ari saya hendak berkongsi kepada anda tentang satu perkataan  iaitu  THINK  yang bermaksud BERFIKIR  Ehmm..dengan hanya satu perkataan boleh merungkai pelbagai maksud mengikut kefahaman  anda  sendiri ...sebenarnye susah juga perkataan ini untuk dirungkaikan..haha..sebab banyak cabang untuk dirungkaikan..

Mengikut terjemahan kamus bahasa melayu edisi kedua fajar bakti m/s 140 berfikir bermaksud menggunakan akal untuk membuat sesuatu keputusan apakah yang anda faham melalui ayat ini?? Anda sendiri terjemahnya dan berfikirla sendiri…

Mengikut pendapat saya, this is my opnion ok so don’t have to complain about that it ok for u?? Alamak tertulis dalam bahasa inggeris pulak..ahhaha..sooryy la yer.. Berfikir nie mcm sekarang nie la mcm mana saya hendak menulis article nie untuk anda bace, ini juga merupakan suatu proses berfikir..

Selain daripada itu, melalui berfikir juga saya dapat idea untuk mencari bahan untuk terjemahkannya sbg contoh menggunakan kamus dan sebagainya seperti yang saya sediakan dalam article nie..

Mengapa manusia diberikan akal untuk berfikir?? Akal juga merupakan hasil terjemahan daripada perkataan fikir sumber kamus bahasa melayu edisi kedua fajar bakti m/s 140

Seperti mana yang saya katakan fikir ia boleh terbahagi melalui pelbagai cabang mengikut kefahaman anda sendiri.

Ok balik semula kepada soalan mengapa manusia diberikan akal?? Manusia diberikan akal untuk berfikir.. Bagi membolehkan manusia itu membuat sesuatu keputusan dengan tepat dan betul serta tidak mendatang kesusahan kepada diri sendiri dan orang ramai..mungkin ramai yang tidak sedar tentang kewujudan berfikir kerana ramai yg tidak mengambil serius terhadap perkataan ini..

Jika ada dlm minda anda cepat2 buangkannya.. Kita hendaklah berfikir dahulu sebelum setiap tindakan yg akan dilakukan..mesti perkataan ini keluar daripada minda anda ala lecehlah kalo asyik2 nk kena fikir sebelum melakukan sesuatu tindakan kalo tak, tidaklah muncul ayat nie fikir masak-masak sebelum buat keputusan… yang sering kita dengar daripada mak ayah kita or org lain..

Bila proses berfikir ini diperlukan??? Ahaha...bila yer?? Itu anda jawab sendiri la...mane la saya tahu.. Kalo mengikut saya setiap manusia akan sentiasa berfikir.. kenapa?? Iyela kalo tak fikir mesti tindakan yg akan kita laksanakan itu gagal or tak berjaya...ini perkataan yg terbayang dalam minda anda bukan " tp saya berfikir masih jugak gagal or tak berjaya or ape la yg dia ni merepek dr td" haha… ok..ini adalah sebagai contoh  yang setiap manusia yang normal akan melaluinya iaitu perkahwinan.. Wah.. Anda mesti berfikir betul ke aq akan kahwin dengan die nie?? Or alamak mcm mana nk cari duit nie?? Haha..nie juga merupakan satu proses berfikir.. It that clear for u to understand what is think??

Erm,ni nak kongsi pengalaman saya la yer.. Sape pernah pegang otak?? Pernah merasai panas ke tak otak tu?? Saya ade pengalaman pegang otak..haha.. Terkejut?? Tapi Cuma otak kambing je la… time tu kambing tu baru je disembelih selepas tu proses2 berikutnye la.. Samapai satu tahap dibahagian kepala.. Wah satu saat yang mendebarkan bagi saya dah amik aper yg patut tak perlu tahula pe bendekan..haha.. Pang!! Otak mari2..haaha.. Pergh panas tu… otak.. It feel hot.. Terasa panas otak tu tangan ini yang menjadi saksi...haha..

Setakat itu sahajalah yer keterangan daripada insan yang kecil ini yang sentiasa mencari ilmu dan berkongsi kpd anda apa yang diketahuinyer..
Jgn lupa untuk follow dan nantikan perkataan2 yang lain or motivasi yang akan datang kepada anda jika anda follow or bace la yer...

Saya memohon maaf kalau ader yg terasa melalui article ini dan terima kasih kerana sudi untuk membacanyer..have a nice day : )

Thank you..

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

0 ulasan :

Catat Ulasan