Februari 2012 Februari 2012 - The New Minded Februari 2012 Februari 2012

Rabu, 29 Februari 2012

tutorial- how to put like box page in blogspot

Leave a Comment

hye semua..ari nie saya nak kongsikan kepada anda bagaimana nak letakkan like box page yang korang buat di facebook tu nak letak dekat blog anda mcm yg ade dkt blog saya nie.. senang jer x susah mana ner pun nak buat nie senang mcm korang sebuat abc..haha.. ok ikuti cara2 nak buat yer..sblm itu
dinasihatkan kpd anda utk melakukan backup template sebelum melakukan apa2 jua dlm mengedit html yer...demi langkah keselamatan..

  1. Pergi ke blogger.com sign in korg nyer account..
  2. Dashboard > Layout 
  3. " Add New Gadget"
  4. Pilih HTLM/JAVASRICPT widget
  5. Lepas tu paste kan code html nie dkt step ke 4 tu
<script type="text/javascript"> 
//<!-- 
$(document).ready(function() {$(".w2bslikebox").hover(function() {$(this).stop().animate({right: "0"}, "medium");}, function() {$(this).stop().animate({right: "-250"}, "medium");}, 500);}); 
//--> 
</script> 
<style type="text/css"> 
.w2bslikebox{background: url("http://1.bp.blogspot.com/--tscpVzcBjo/TdUarKtcAlI/AAAAAAAAA3I/qVkypiYO9rc/s150/w2b_facebookbadge.pn") no-repeat scroll left center transparent !important;display: block;float: right;height: 270px;padding: 0 5px 0 46px;width: 245px;z-index: 99999;position:fixed;right:-250px;top:20%;} 
.w2bslikebox div{border:none;position:relative;display:block;} 
.w2bslikebox span{bottom: 12px;font: 8px "lucida grande",tahoma,verdana,arial,sans-serif;position: absolute;right: 6px;text-align: right;z-index: 99999;} 
.w2bslikebox span a{color: #808080;text-decoration:none;} 
.w2bslikebox span a:hover{text-decoration:underline;} 
</style><div class="w2bslikebox" style=""><div>
<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Ffacebook.com%2Fthenewminded&amp;width=245&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp; connections=9&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=270" scrolling="no" frameborder="0" scrolling="no" style="border: medium none; overflow: hidden; height: 270px; width: 245px;background:#fff;"></iframe><span>Widget by:<a href="http://www.thenewminded.tk">The NewMinded</a></span></div></div>

6. tukarkan thenewminded dgn nama page yg korang buat tu
  eg : www.facebook.com/thenewminded amik yg kena highlight tu

kalo anda xbuat lagi nama utk page tu klik here   selepas itu anda letak nama  page anda di highlight itu..

7. save anda punya widget
8. go to template > edit htlm *for new look blogger*
9. cari perkataan ini <head> copy kan code nie di bawah perkataan tersebut


<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

10. save the templates. anda telah siap melakukannye..

Read More

Khamis, 16 Februari 2012

FENOMENA OCTOVE

1 comment

HYE semua followers and blogger x lupa juga kepada viewers... hehehe...




Erm ari nie nak kongsi dengan anda semua pasal octove, erm sy baru masuk 48 hours join octove.. setakat nie ok jer..sy join bende nie pun time sy gi pwtc ari monday yg lalu sempena Malaysia Media Social Weeks 2012


apakah itu octove??  erm, nie yg diberitahu oleh cik effa kpd sy la nie adalah satu laman web yg ditubuhkan oleh ank malaysia.. waa sy jd bangge kejap..hehe.. ia mcm facebook la.. ade chat, ade webcam, etc.. dan yg paling best ade paint..haha..mcm kat ym tu.. leh tulis2 sendiri..


dalam octove nie anda boleh membuka facebook, twitter dan octovenye sendiri dalam satu page maknenyer x yah la nk buka sampai 3 tabs.. hanya dgn satu tabs sahaja anda boleh membuka 3 pages..hebat gak tu...


dah abis dah aq menyelongkar octove nyer page nie..haha.. korg blh invite friend korg drpd fb.. haha..senang jer nk invite hanya klik2 sampai maksimum pas tu sent..


kat octove juga ade event.. event nie pasal di malaysia jer la setakat yg aq kaji x tahu la lps niekan... haha.. so korg akan update la pasal event2 yg akan berlaku.. erm, maklumlakan mana ada masa nk search satu2 kan.. so kat sini dah ada event hanya klik jer kat event nnti keluar la event ape yg ade.. erm, kalo semua tu aq x pastila kan... sekurang2nye korg tahu gak ape yg event ade walaupun x semua..btl x??hehe


next korg blh upload music and video drpd komputer korg...erm, bgus gak tu kan...so x dela boring mana kan nnti...kalo dah upload music nnti leh la play kat mana2 jer kan..hehhe..


so ade la lg yg lain2 mcm games, live radio and etc.. kalo nk tahu kena la tgk kat site tu kan..klik kat sini octove..


erm, yg paling best sekali kat octove nie...korg dpt points...waa, dapat point.. sape nk kasi korg point tul x?? haha.. erm point tu nnti korg blh la redeem...setakat nie aq baru kumpul 729point dlm masa 48 hours...ape yg korg buat kat site octove korg akan dpt point...mcm komen dan etc.. tertakluk kepda terma dan syarat la kan...hehehe


erm kalo anda berminat leh la signup octove kat sini.. klik di sini signup octove nnti korg blh terus guna sign in using facebook

setakat itu saja la kan.. kalo nk tahu lebih lanjut daftar and kaji sendiri...hehe

thanks sudi membaca

Read More

Isnin, 13 Februari 2012

13 FEB 2012 di PWTC

2 comments


hye semua... hari nie pegi la jalan2 ke rumah nenek yer.. actually nenek baru keluar drpd hospital, kena denggi...waa, bahaya tu.. time nk balik ternampak la pulak banner nie kat ktm ukm..

so dgn x sengaja jer kaki nie melangkah utk visit kat sana...hahaha.. naik la ktm biasalakan ktm mana pernah keteapinye x delay lama la jugak aq tunggu kat situ adala 30minit.. hahaha..
akhirnye tiba juga aq disana dlm pukul 3ptg lps selesai membuat kejer2 lain...haha. nie visit penutup la katakan.. erm,exibition nyer x dela bnyk sgt tp boleh la nk gi menambah ilmu..hahha... tp x tahulakan sbb saya pergi first day punye la katakan...haha..maybe x bnyk lg kot yg buka booth kat situ.. erm, ade booth nie lama gak la kan aweks tu explain kat saya pasal website ank malaysia buat like fb la mcm gitu, erm , sy tgh dok mengkaji lagi website nie, hahaha, kalo ok sy akan post kan review pasal website tu.. ye lakan kalo nk post kena la kaji dulu apa yg ade dlm website tu..hahaha... erm, x lupa juga kpd cik effa yer sudi menerangkan sy pasal website tu... tu jela kot utk ari nie..hiihi.
have a nice day.. thanks sudi melawat blog nie and membacanyer..

Read More

Ahad, 5 Februari 2012

Tutorial-cmner nk dapatkan gmbr drpd youtube

Leave a Comment

hye..assalamualaikum..selamat sejahtera semua... dah lama x update blog.. erm, ari nie sy dpt ilmu baru sje jer nk kongsi dgn anda semua.. mungkin ada yg diantara anda dah tahu, mungkin tidak...so kalo yg dah tahu tu leh la bace yer.. senang jer nk amik thumbnail drpd youtube nie.. ikutilah langkah-langkah yg sy sediakan..


step 1 : sebelum mulakan tutorial click here first
step 2. buka laman web youtube..
step 3 pilih mana2 video yg korg suka.
step 4 dkt url youtube eg : http://www.youtube.com/watch?v=J8bzKV1jVgQ amik yg last sekali nie yg nie  
          J8bzKV1jVgQ
step 5 amik url nie http://img.youtube.com/vi/kod yg terakhir tu paste kat sini/0(yg nie blh la ltk 0,1,2,3,...ikut 
          bape bnyk thumnail video tu ade).jpg
step 6 dah dpt dah url image yg nk tu dan gmbr...

nie adalah cnth yg sy buat drpd link nie http://img.youtube.com/vi/J8bzKV1jVgQ/2.jpg


senang jer kan...kalo berjaya blh la like yer...

Read More