tutorial- how to put like box page in blogspot tutorial- how to put like box page in blogspot - The New Minded tutorial- how to put like box page in blogspot tutorial- how to put like box page in blogspot

Rabu, 29 Februari 2012

tutorial- how to put like box page in blogspot

Leave a Comment

hye semua..ari nie saya nak kongsikan kepada anda bagaimana nak letakkan like box page yang korang buat di facebook tu nak letak dekat blog anda mcm yg ade dkt blog saya nie.. senang jer x susah mana ner pun nak buat nie senang mcm korang sebuat abc..haha.. ok ikuti cara2 nak buat yer..sblm itu
dinasihatkan kpd anda utk melakukan backup template sebelum melakukan apa2 jua dlm mengedit html yer...demi langkah keselamatan..

  1. Pergi ke blogger.com sign in korg nyer account..
  2. Dashboard > Layout 
  3. " Add New Gadget"
  4. Pilih HTLM/JAVASRICPT widget
  5. Lepas tu paste kan code html nie dkt step ke 4 tu
<script type="text/javascript"> 
//<!-- 
$(document).ready(function() {$(".w2bslikebox").hover(function() {$(this).stop().animate({right: "0"}, "medium");}, function() {$(this).stop().animate({right: "-250"}, "medium");}, 500);}); 
//--> 
</script> 
<style type="text/css"> 
.w2bslikebox{background: url("http://1.bp.blogspot.com/--tscpVzcBjo/TdUarKtcAlI/AAAAAAAAA3I/qVkypiYO9rc/s150/w2b_facebookbadge.pn") no-repeat scroll left center transparent !important;display: block;float: right;height: 270px;padding: 0 5px 0 46px;width: 245px;z-index: 99999;position:fixed;right:-250px;top:20%;} 
.w2bslikebox div{border:none;position:relative;display:block;} 
.w2bslikebox span{bottom: 12px;font: 8px "lucida grande",tahoma,verdana,arial,sans-serif;position: absolute;right: 6px;text-align: right;z-index: 99999;} 
.w2bslikebox span a{color: #808080;text-decoration:none;} 
.w2bslikebox span a:hover{text-decoration:underline;} 
</style><div class="w2bslikebox" style=""><div>
<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Ffacebook.com%2Fthenewminded&amp;width=245&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp; connections=9&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=270" scrolling="no" frameborder="0" scrolling="no" style="border: medium none; overflow: hidden; height: 270px; width: 245px;background:#fff;"></iframe><span>Widget by:<a href="http://www.thenewminded.tk">The NewMinded</a></span></div></div>

6. tukarkan thenewminded dgn nama page yg korang buat tu
  eg : www.facebook.com/thenewminded amik yg kena highlight tu

kalo anda xbuat lagi nama utk page tu klik here   selepas itu anda letak nama  page anda di highlight itu..

7. save anda punya widget
8. go to template > edit htlm *for new look blogger*
9. cari perkataan ini <head> copy kan code nie di bawah perkataan tersebut


<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

10. save the templates. anda telah siap melakukannye..

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

0 ulasan :

Catat Ulasan