2013 2013 - The New Minded 2013 2013

Sabtu, 21 Disember 2013

Akibat Seorang Berkerjaya Jadi Seperti . . .

Leave a Comment


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Satu penemuan yang telah berjaya saya jumpa ketika scroll2 newsfeed dkt fb  kan terjumpa la satu petikan pasal seorang anak yang tidak mendapat kasih sayang seorang ayah dia, dimana ayah di selalu sibuk dengan kerja sehinngggaa .. . . .  nak tahu apa jom bace petikan ini..

Mungkin sudah ramai yang tahu petikan ini tapi saya just nak share kepada anda semua sebagai tanda peringatan..

ANAK : " Ayah , boleh adik tanya satu soalan ?"
AYAH : "Ya pasti, apakah ia? "
ANAK : " Ayah, berapa banyak duit yang ayah dapat dalam satu jam? "
AYAH : "Itu bukan urusan kamu. Mengapa bertanya perkara seperti ini. ?"
ANAK : "Adik hanya mahu tahu. Beritahulah adik, berapa banyak yang ayah dapat dalam 1 jam?"
AYAH : "Macam-macam lah kamu ni, ayah boleh dapat kalau sejam dalam RM100"
ANAK : "Oh (Dengan kepalanya ke bawah ) ! .
ANAK : " Ayah , boleh adik pinjam RM50? "

SI AYAH MULA MERASA MARAH.

DAD : . . " Jika satu-satunya sebab adik tanya kat ayah berapa yang ayah dapat dalam satu hari semata-mata sebab nak minta duit dan beli mainan yang entah apa-apa atau buat benda yang membazir, baik pergi tidur sekarang! Orang penat kerja setiap hari nak bagi makan dia, dia pula boleh sesuka hati nak minta-minta macam tu. Jangan buat perangai macam ni lagi...ayah tak suka faham! Pergi masuk tidur sekarang!!!

Budak kecil itu teruse tersenyap setelah dimarahi oleh ayahnya lantas terus beredar masuk ke bilik dan menutup pintu...

Si Ayah duduk semula dengan kemarahan yang meluap memikirkan tindakan anaknya. Berani dia bertanya soalan itu hanya untuk mendapatkan wang ?

Selepas kira-kira satu jam atau lebih , lelaki itu tenang, dan mula berfikir :

Mungkin ada sesuatu yang dia benar-benar perlukan untuk membeli dengan RM50, lagipun bila difikirkan anaknya itu jarang meminta duit sebegitu. Si ayah mula mengorak langkah pergi ke pintu bilik budak lelaki tersebut dan membuka pintu.

AYAH : "Adik dah tidur ke?"

ANAK: "Belum lagi ayah".

AYAH : "Ayah da fikir...ayah minta maaf sebab marah adik tadi...nah! RM50 yang adik minta...guna dengan sebaiknya..jangan membazir...

Budak kecil itu terus duduk dan tersenyum.

ANAK : "Oh, terima kasih ayah ! "

Kemudian , mencapai di bawah bantal , dia menarik keluar beberapa keping duit yang telah renyuk dan mula menyusunnya. Si ayah mula memandang dengan riak kurang senang dan mula hendak menghamburkan marah. Budak kecil tersebut perlahan-lahan mengira duit tersebut dan kemudian memandang ke arah bapanya.

DAD : "Kenapa adik nak lebih banyak duit, ni kan dah banyak ni! Nak beli apa ni sehingga perlu duit yang banyak sangat".

SON : "Hari tu adik tak cukup duit, sekarang dah cukup. Ayah, adik dah ada RM100 sekarang...Ayah ambiklah duit ni...dan pulang awal ke rumah esok boleh? Adik rindu nak makan malam dengan ayah.

Si Ayah yang mendengar kata-kata anaknya terus memeluk erat budak kecil tersebut. Betapa sebenarnya dia telah banyak mengabaikan anaknya yang sememangnya memerlukan perhatian dia setelah kematian ibunya. Sedangkan dia, selalu sibuk bekerja.

Moral of the story, sesibuk mana pun kita....jangan sampai orang-orang kesayangan kita terabai. Harta yang paling berharga adalah keluarga kita. Renungkan

Read More

Sabtu, 14 Disember 2013

Cerita Kelakar

3 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Hari ini saya nk update mengenai satu cerita yang mungkin dah ramai tahu kan.. Cerita ini berkisahkan Seorang Anak yatim yang berumur 9 tahun tinggal bersama ayah nya yang sedang sakit... Nama budak ini adalah Ahmad

    Cerita bermula begini...

    Setiap hari budak ini mandikan ayahnya, jaga ayahnya dengan baik setelah ibunya meninggal ketika dia berumur 7 tahun.. Setelah beliau menjaga ayahnya itu akhirnya ayahnya telah meninggal dunia.. kini beliau menjadi anak yatim piaitu...

    Ketika di sekolah... Ustazah masuk ke kelas budak ini dan bertanyakan soalan kepada anak muridnya...

Ustazah : Murid2 siapa nak masuk syurga??

Murid2 : Semua angkat tangan kecuali Ahmad..

ustazah berasa hairan.. Kenapa Ahmad ni tidak angkat tangan?? Lantas soalan kedua ustazah itu tanya..

Ustazahh : Murid2 siapa nak masuk neraka???

Murid2 : Semua tidak angkat tangan...

Ustazah berasa kehairanan lagi kerana Ahmad tidak angkat tangan juga.. Kemudian...

Ustazah : Ahmad... Kamu nak masuk apa???

Ahmad : Ustazah, ayah saya cakap walauapapun terjadi saya mesti masuk bomba...

Ustazah tersenyum keseorangan..

hehehe.. kalau tak kelakar tu wat2 jer la ketawa yer... hahaha..

jom bace post2 lain...

thanks visit here...


Read More

Rabu, 11 Disember 2013

Reunion (need idea anda)

5 comments




Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Memandangkan saya ini dah lama jarang2 nak update.. Ha amik kaw ranking site jatuh teruk2 sangat.. hahahha.. First2 hari tu dah lama perasan kan.. Pas tu wat dono je.. Padan muka sendiri jatuh ranking site.. hahaha.. Haish ni penat ni nak kasi up balik.. Takpe2 sebagai pengajaran..

Hari ini nak tanya sikit kepada blogger or readers yang tengah baca ini kan.. Agak2 korang la kan, apa aktiviti yang anda akan buat sewaktu reunion dengan member2 sekelas??

Kalo ada idea nak kongsi leh la bagi taw yer.. Tgh mencari idea gak nie.. Kalau ada tempat menarik2 dekat area kl and selangor boleh la kongsi yer.. hehe.. Thanks..

Kepada my group SM3K3T2 serius tak sabar nak jumpa anda semua wei... Insyallah aq cuba plan sebaik mungkin untuk reunion korang nie r... hahaha..



Read More

Jumaat, 6 Disember 2013

Contest SEO Eridy

10 comments




Assalamualaikum dan selamat sejahtera... Memandangkan saya dah lama tak join contest2 ni kan.. Sekali sekala nak gak join...

Firstly apa yang menarik mengenai contest seo eridy ini adalah hadiah dia.. hahahahaha..
Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Amacam menarik kan?? hahaha.. So saje2 jer la test nasib tengok try join Contest Seo Eridy ni yang di url http://eridy.com nie.. 

Secondly pemenang akan ditentukan melalui blog anda ranking keberapa di google page.. Ha!! ni lagi best.. hahaha.. Thanks bro Eridy bagi idea wat macam tu next time boleh la guna untuk blog contest saya pulak yer.. hahhaa..

Nie merupakan tarikh2 yang anda perlu tahu jika nak join. 

Tarikh pendaftaran / penyertaan dibuka : hari ini (diawalkan) – 11.12.13 .
Tarikh pendaftaran ditutup : 11.12.13
Contest bermula : 12.12.13 – 30.12.13

Akhir kata, persaingan agak sengit ni.. hahahhaha... Saya join suka2 jer.. Kalau menang alhamdulillah... hehehe.. Selain daripada itu support kepada rakan member blogger lain yang buat contest.. hehe..

JOM JOIN KLIK SINI

Read More

Rabu, 4 Disember 2013

Mencari Designer Flyers / Iklan Murah

4 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, hari ini saya ingin mengupdate mengenai "mecari designer flyers / iklan murah"..

Adakah anda sedang mencari designer yang boleh buat artwork untuk anda bagi flyers?? Tapi anda ingin kan yang murah?? Anda baru sahaja berkecempuri dalam bidang perniagaan dan tidak mempunyai modal yang besar untuk membayar artwork yang mahal...

Kini saya ada penyelesaiaanya... Anda boleh gunakan perkhidmatan saya untuk menghasilkan artwork mengikut citarasa anda..

Antara format artwork yang saya tawarkan adalah .ai , .pdf , .gif , .jpg .psd , .png

Saya sudah ada pengalaman hampir 2 tahun dalam proses pembuatan flyers menggunakan format .ai..

Antara contoh artwork yang telah saya hasilkan seperti berikut :-





Artwork jenis apa yang saya boleh lakukan ? 

  • Flyers 
  • Business Card
  • Iklan utk diletakkan di website
  • Iklan berbentuk animasi
  • Edit gambar
Mesti anda tertanya2 berapakah harga untuk satu artwork??

Bagi harga adalah bergantung kepada kesusahan kerja, kesemua harga tidak akan melebihi RM100 per artwork.

Berapa Lama Akan Mengambil Masa untuk Siap ?

Selalunya saya akan amik masa dalam 0 - 3 hari untuk menyiapkan satu artwork. Tapi tengok juga keadaan masa itu jika tidak banyak tempahan dan juga kesusahan tugasan.

Bagaimana dengan bayaran ??

Jika anda berminat untuk menggunakan perkhidmatan saya, anda boleh memberikan deposit kepada saya dahulu sebagai pendahuluan dan selepas siap anda boleh membuat bayaran penuh. Sekiranya anda telah melakukan deposit dan ingin membatalkan daripada menggunakan perkhidmatan saya duit anda akan dipulang 1/2 dari deposit tersebut.

Jika anda berminat boleh tinggalkan komen diruang bawah ini berserta dengan emel akan saya hubungi anda secepat mungkin... 




Read More

Rabu, 27 November 2013

Free Trial Pack Bisnes Topup

Leave a Comment



Assalammualaikum dan selamat sejahtera.. Apa khabar hari ini ?? Sihat ke? Diharapkan anda berada dalam kesihatan yang elok yer..

Hari ini nak promote sikit tentang bisnes topup mesti anda sudah ketahuikan, tapi pernahkah anda terfikir nak join tapi takut kena tipu, takut rugi or so on lakan.. So, hari ini saya ingin update mengenai Trial Pack Bisnes Topup..

Apa yang menarik mengenai Trial Pack ini adalah :


  • Tidak Perlu membayar yuran pendaftaran selama 14 hari..
  • Anda mendapat 90% sama macam full version.. dah macam software lak kan.. hahaha..
  • Boleh melakukan transaksi jualan topup seperti full version
  • Tidak perlu maintain perniagaan selama 14 hari ikut anda. sama seperti full version..
  • Jika sudah tamat 14 hari anda boleh meneruskan dengan mendaftar untuk full pakej (pakej A or B) ataupun membatalkannya.. Tiada sebarang caj bagi proses pembatalan..
  • Pembatalan secara auto jika sudah tamat 14 hari anda join.. Jika mahu teruskan lagi sila contact admin untuk dapatkan full version.
  • keuntungan bagi bisnes ini adalah seperti berikut : 
  • Celcom = 2.0%
  • Umobile = 1.7%
  • Maxis = 1.4%
  • Digi = 1.5% 
Berminat nak try? Jom la cuba trial pack yang diberikan oleh anytimereload.biz ini.. Berminat anda boleh hubungi admin sendiri tanya bagaimana proses ia..

Read More

Sabtu, 23 November 2013

Pre Order Kuih Semperit RM35 (2014)

8 comments


Asaalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Ha mesti pelikkan awalnya dah buat pre order untuk kuih semperit, raya lambat lagi kan.. Actually pre order ini adalah bagi mereka yang teringin sangat nak makan kuih semperit ini tapi malas nak buat dekat rumah sambil-sambil boleh la test2 dulu rasa dia macam manakan sedap ke tak kan.. So nanti nak raya senangla dah tahu nak order kuih mana yang sedap..

Ini merupakan tempahan yang kali kedua selepas raya tahun lepas Alhamdulillah feedback dari yang telah membeli mengatakan sedap dan kali ini saya ingin untuk test market sekali lagi untuk preparation hari raya dan juga bagi yang mereka nak makan sangat2 kuih ini..

Bagi mereka yang ingin menempah boleh dilakukan mulai hari ini dan C.O.D bagi kuih ini akan dilakukan pada akhir bulan Januari 2014 sehingga pertengahan Februari 2014. Masa itu sahaja saya akan berada disemenanjung after  that bye2 semenanjung. Hehehe.. Jumpa time raya pulak.. That why saya membuat pre order kepada anda awal2 supaya boleh rasa2 kuih ini macam mana.

Bahan yang digunakan bagi proses pembuatan ini mempunyai kualiti standing dengan harga yang ditawarkan dan yang penting 100% saya yang buat. Ia menggunakan butter, tepung2 yang berkualiti serta telur yang ada khasiatnya (*telur beli untuk makan dirumah je guna ada omega gitu) disebabkan itu harga dia macam itu dan saya yakin anda pasti berpuas hati dengan rasa tersebut.

Untuk pre order yang terbaru ini saya ada membawa keluaran beberapa versi bentuk kuih ini antaranya bentuk panjang dan juga berbentuk bunga. Boleh lihat dibawah ini.. harga adalah sama..

kuih semperit bentuk bunga

kuih semperit bentuk bunga






kuih semperit bentuk panjang

Harga RM35 ada 50 pcs setiap balang..
 
Free c.o.d area ampang dan kuala lumpur.

 
OFFER TERMURAH (30 ORANG PERTAMA)

Dua balang = RM 60.00

 
Borong!!
 
10 balang = RM 29/balang
20 balang = RM27/balang
30++ balang = RM26/balang
 
100% Dijamin Puas Hati..
 
Find Me at LINE ID - ahmadhasif  or fill in form below for order

Jika anda berminat boleh isi form yang disediakan dibawah ini.. 



Read More

Tahukah anda bagaimana konsep bisnes topup berjalan?

Leave a Comment


Tahukah anda bagaimana proses bisnes topup berjalan? Seringkali anda terjumpa or ternampak ramai yang promote2 suruh anda join.. Sampai anda sendiri tidak tahu nak join yang mana satu kan or betul ke bisnes nie bukan tipu ke??.. betul tak?? Disini saya akan menceritakan bagaimana konsep bisnes topup ini berjalan..
Selepas anda baca anda akan paham bagaimana konsep ini berjalan dan promotion yang mana patut anda ambil untuk memulakan bisnes topup ini.. saya sekadar kongsi sahaja dari pengalaman saya setelah join bisnes ini.. Selain boleh guna untuk diri sendiri boleh melakukan transaksi jualan anytime,anywhere .


Anda berminat untuk menjalankan perniagaan topup berasakan telefon bimbit dan webserver. Kini ia telah memudahkan anda untuk melakukan transaksi jualan dimana2 sahaja asalkan anda mempunyai telefon bimbit atau pun sambungan internet. Di sini saya akan ceritakan konsep bisnes topup yang ditawarkan oleh anytimereload.biz

Konsep bisnes yang ditawarkan di anytimereload.biz. adalah secara real-time. Anda berpeluang mendaftarkan sendiri agen dibawah anda dan yuran anda yang tetapkan sendiri 100% ia milik anda. Anda bukan saja berpeluang mendaftarkan downline anda sendiri malah dapat komisyen hasil jualan mereka. Sekarang anda sendiri boleh menilai pelan pemasaran yang mana lagi menguntungkan. Disini anda tidak disyaratkan untuk maintain bisnes anda ia terpulang sendiri kepada anda nak untung lebih usaha lebih..

Untuk info anda, dalam dunia bisnes reload or topup anda mendapat keuntungan secara real-time. Anda membeli modal dari syarikat dengan diskaun yang telah diberikan kepada anda dan anda jual kepada pelanggan anda dengan harga sebenar dan anda mendapat duit jualan itu secara real time. Sebagai contoh Pelanggan membeli topup or reload RM10 dari anda, diskaun yang diberi oleh syarikat kepada anda adalah sebanyak 4% bagi celcom. Dalam akaun topup anda hanya akan dipotong sebanyak RM9.60 sahaja. Anda sudah untung 40 sen. 40sen itu anda amik siap2 la yer simpan dalam tabung yang baki tu boleh guna untuk pusing modal anda semula. Kalau satu hari jualan yang boleh anda dapat sebanyak 10 jualan sudah mencecah RM4.00 kalau sebulan RM4.00 X 30 hari = RM12.00 kalau setahun RM12.00 X 12 = RM144.00* ini sebagai contoh sahaja keuntungan yang anda dapat jika perkara tersebut berlaku. *Ia boleh berubah mengikut daya usaha anda..

Di anytimereload.biz anda tidak akan dikenakan caj yuran keahlian secara bulanan or tahunan ia hanya sekali sahaja yuran yang dikenakan iaitu bagi permulaan pendaftaran keahlian ejen sahaja. Jika anda kata sistem ini adalah tidak benar or menipu saya tidak akan beria2 mempromote memberitahu anda mengenai bisnes ini lebih baik saya diam dan lakukan bisnes ini sorang2 sahaja.. Memang betul anda kata keuntungan yang anda dapat itu sedikit tp cuba anda bayangkan adakah mempunyai seorang nak yang nak bagi anda sebanyak RM144* setiap tahun kepada anda?? jika anda tambah sedikit lagi duit dari keuntungan itu ada sudah beli 1gram emas sudah.. ada ke orang nak bagi anda 1 gram emas??? mestila tidakkan.. So, kalau anda tidak cuba anda tidak tahu.. Cara bagaimana nak buat bisnes topup ini saya dah terangkan kepada anda secara percuma tinggal anda nak or tidak sahaja..

Duit Sampingan :

Disini saya akan menceritakan apa duit sampingan yang anda dapat selain daripada jual topup or reload..
Anda boleh mendaftar downline dibawah anda, kelebihan di anytimereload.biz setiap pakej yang ditawarkan disini iaitu pakej A dan pakej B anda boleh mendaftar downline anda secara percuma.. Yuran keahlian ditentukan oleh anda sendiri.. Sebagai contoh anda takut bisnes ini rugikan anda pergi la cari 2 - 3 orang downline anda dan yuran keahlian itu telah cover kembali duit yang anda join untuk permulaan bisnes topup ini.. Jika perasaan takut rugi ada dalam fikiran anda lebih baik anda duduk kerja dengan orang sahaja, kenapa setiap perniagaan mesti ada untung dan rugi.. Tidak ada satu perniagaan yang untung sahaja rugi tidak ada..

Balik semula dengan sub topik ini, jika yuran keahlian untuk downline anda tetapkan sebanyak RM20..

RM20 (yuran keahlian) X 1 orang sehari X 30 hari = RM600
kalau setahun : RM600 X 12 = RM7 200

itu merupakan duit sampingan anda.. Kenapa syarikat tawarkan kepada anda yuran keahlian downline adalah milik anda 100% dan anda boleh daftar sendiri, Sebagai contoh la kan, kawan anda berminat nak join bisnes ini anda boleh terus daftar dia di bawah anda dan mengenakan yuran tersebut sebagai duit sampingan anda.. It's simple right..

Lastly di anytimereload.biz anda boleh control komisyen anda sendiri.. kiranya bisnes 100% ia milik anda kerana yuran daftar downline ditentukan oleh anda sendiri  serta anda boleh tentukan sendiri komisyen anda. Dimana anda boleh set nilai diskaun (%) setiap telco downline anda.. sebagai contoh anda mendapat nilai % sebanyak 4.00% anda boleh set untuk downline anda menjadi 3.8% oleh itu 0.2% itu merupakan komisyen anda jika setiap kali proses reload dilakukan oleh downline anda..

RM10 (nilai topup yang dilakukan oleh downline anda) X 0.2% = 0.02 sen

0.02sen X 50 kali topup persehari = RM1 nilai komisen anda sehari.

Tapi ingat jika anda letak nilai percent yang terlalu rendah dan yuran yang mahal orang yang nak join itu pasti akan fikir dua tiga kali dan jika dia ternampak mempunyai promotion yang lebih bagus dia akan ambil yang itu..

Kesimpulannya, kesemua tips2 mengenai konsep yang dijalankan dan ditawarkan di anytimereload.biz telah saya ceritakkan kepada anda. Jika anda masih ragu2 terhadap bisnes ini sila abaikan, jika anda berminat sila teruskan.. Jika anda takut rugi saya telah ajar macam mana nak atasi.. Takut tidak ada orang nak beli topup anda anda boleh guna untuk topup no diri sendiri boleh jimatkan duit anda.. Yuran keahlian yang dikenakan di sini amat murah dan berpatutan.. Choice in your hand.. Saya just bagi info dan ceritakan apa yang ditawarkan oleh syarikat kepada anda yang mungkin anda tertanya2 selama ini.. Diatas merupakan cadangan sahaja yang boleh anda guna pakai, sekiranya anda tidak mempunyai downline tidak apa kerana anda masih dapat untung hasil jualan topup anda sendiri. Nak untung lebih usaha la lebih.. Usaha tangga kejayaan..
itu sahaja daripada saya.. terima kasih kerana membaca.

Jika anda berminat untuk join...










Read More

Rabu, 20 November 2013

Jom Baca Buku

2 comments

Nie buku yang telah aku beli..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Hari ini nak update mengenai jom baca buku.. agak2 anda la kan bila la kali terakhir anda baca buku?? kalau yang ada baca tu tahniah diucapkan bagi mereka yang tak sempat membaca tu sila2 la baca yer..

Baru2 ini saya ada pegi dikedai buku di sabah ini.. Nama kedai tu harris ada kaitan dgn popular book kot sbb kad popular book boleh guna disitu.. Hari itu aku main redah je masuk dalam kedai itu bersama dengan member2 saya yang lain kan.. Sementara tunggu dorang beli and pilih barang aku pun usha2 la buku2 yang ada dekat situ..

Antara buku2 yang aku usha dekat situ macam mana nak wat bisnes online bila bace kejap jer dah abis.. hahhaha. time tu gak abiz.. ermm so tak jadi la nak amik.. So pusing2 lagi sampai la ada satu kawasan ini menarik perhatian aku tajuk buku dia pun best2 bila tengok.. Nak taw buku apa yang aku belek and beli jom baca lagi nanti aku cerita buku apa aku beli..

Antara buku yang aku usha dan beli adalah :


  • 101 way to build positive relationships 
  • complete guide to recovery & recuperation
  • A to Z of healthy living ( common problems & remedies )
mesti anda kata kan bosannya buku tu tengok tajuk pun dah tahu.. hahhaha.. Memang betul pun bosan tapi info yang ada dalam buku tu yang kita nak dan amalkan jika perlu dalam kehidupan.. Kenapa saya suka baca buku macam tu? Sebab saya suka baca buku yang orang tak suka baca.. hahaha.. Sebab buku orang tak nak baca ini la yang paling berguna sekali and banyak info yang terdapat dalam tu..

sebenarnya banyak gak buku yang menarik perhatian aku time tu kalau ikutkan hati nak je borong semua buku tu tapi disebabkan masalah kewangan sikit so amik jer la 3 buku nie tu pun bape jam duk memilih buku2 tu,, hahaha,, rasa ada gak la 2 jam lebih..

Antara 3 buku yang aku beli tu aku suka buku complete guide recovery & recuperation dalam buku menceritakan bagaimana nak baik pulih jika ahli keluarga atau orang lain mendapat sakit... cerita apa yang perlu lakukan sebelum pembedahan, semasa dan selepas dan lain2.. Mungkin anda pelik kenapa la perlu bace buku2 macam ini kan.. haha.. Saya baca sebab sebagai preparation untuk diri sendiri dan keluarga saya so anything happen i know what to do.. For example dalam buku ini ada cerita mengenai recovering from stroke.. Cuba fikir berapa ramai rakyat Malaysia yang kena stroke?? So dalam buku ini cerita la pasal2 macam mana nak recovering..

Itu aja nak kongsi kepada anda yer.. Tak kira buku apa yang anda baca yang penting anda perlu membaca kalau tak tidak diturunkan surah al iqra' yang bermaksud bacalah.. Baca boleh menambahkan lagi ilmu dan info kepada diri kita sendiri dan menggerakkan otak.. Ada orang berkata kepada saya "... orang yang tak membaca adalah orang yang bodoh..." saya tanya kenapa kata macam tu dia menjawab ..." sebab membaca boleh tambah ilmu dan info yang boleh dipraktikkan dalam kehidupan, membaca boleh menggerakkan otak anda untuk berpungsi..." So pentingkan amalan membaca tu..

Jom memulakan amalan membaca.. Kempen membaca..

Read More

Ahad, 17 November 2013

Bisnes Reload

Leave a Comment

                                               

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada anda semua.. ini hari ada promotion khas untuk mereka yang sedang bace post ini.. Saya sudah cuba... anda bila lagi?? hehe

Berminat Jual Topup Prepaid Serendah dari RM5 ??

Anda inginkan jual topup MAXIS , CELCOM , UMOBILE , TUNE TALK Dan Lain-Lain serendah RM5?? , Mendapat keuntungan jualan sehingga 4.0%..

Kini PROMOTION sempena TAHUN BARU 2014 yuran pendaftaran hanya RM20 sahaja terhad untuk 50 Orang sahaja...

PROMOTIOAN AKAN TAMAT PADA 30 JANUARY 2014

 Maklumat lanjut sila layari anytimereload.biz

Bagaimana Sistem ini Berfungsi

  1. Pelanggan nak beli eg: celcom RM10 dengan anda.
  2. Anda perlu menghantar SMS mengikut format yang ditetapkan ke nombor server. Eg: 0132456789.C10 hantar ke no server
  3. Sila pastikan  baki dalam akaun topup anda cukup, jika tidak transaksi tidak akan berjaya.. (p/s akaun topup dengan akaun prepaid hp anda adalah berbeza)
  4. Jika transaksi berjaya, anda akan mendapat report melalui SMS dari Server tentang reload berjaya diterima oleh pelanggan anda.
  5. Jika transaksi berjaya, Server akan menolak RM9.60 dari akaun topup anda.
  6. Anda akan menerima wang dari pelanggan untuk CELCOM tersebut RM10, keuntungan anda adalah RM0.40.
  7. Beroperasi 24/7
  8. Tidak ada syarat perlukan maintain anda punya bisnes, just berkonsepkan ANDA USAHA LEBIH ANDA DAPAT LEBIH..
Kenapa Anda Perlu Pilih Kami ?

  • Yuran Pendaftaran yang MURAH hanya sekali seumur hidup 
  • Pendapatan secara real time
  • Perkhidmatan server yang pantas 
  • Perkhidmatan reload 24jam 
  • Caj SMS hanya 1 sen dengan Active 10, 8XPAX , TEMAN 20 = Server Maxis/ Celcom/Digi  
  • Tidak perlu menyimpan stok kad topup 
  •   Boleh daftar ejen dibawah anda secara PERCUMA 
  •  WEBSERVER Di berikan kepada anda untuk topup secara online dan lain2.

Read More

Rabu, 13 November 2013

nota sains tanah degree (soil sciences)

4 comments

assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Memandangkan aq baru lepas exam kan ni r aq nak share sikit aq punye note dengan anda semua kepada yang bakal amik kos perhutanan tu leh la baca ataupun bagi yang tengah amik kos ni pun leh la bace yer.. Nie kira simple note la kan.. Kalo nak full bace buku yer ni kira juz tuk refresh2 balik otak tu jer.. hahaha.. selamat membaca yer..










tu jer yang saya baru belajar setakat ini.. visit ke online learning for other course..

Nak download gambar2 ini sila klik sini

Read More

Selasa, 29 Oktober 2013

jom makan sate (satay) berserta resepi

3 comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Ha, kepada anda bilakah kali terakhir makan sate?? Mesti dah lama kan tak makan sate.. hehe.. Saya pun dah lama tak makan sate nie..

    Balik semenanjung nanti nak makan sate la.. dah lama sangat2 tak makan, sejak beberapa hari ini asyik terfikir je nak makan sate nie.. hahhaha.. So bila asyik2 terfikir ni kan mula lah tengok3 gambar pastu cari resepi la kan.. hahaha.. So sy nak share la resepi ni dengan anda semua bagaimana nak buat sate...

bahan-bahan ;

400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
1/2 sudu teh garam
40gm gula
lidi sate (direndam dgn air)
3 sudu besar minyak

Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar-disangrai
1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
4 sudu besar santan
1 batang serai * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate

cara- cara

Perap ayam dengan bahan kisar selama 3jam ataupun semalaman..

cucuk ayam yg telah diperap pada lidi sate...

pastu bakar n makan... hehe

tapi kalo aq kan gune rempah nak wat bbq ayam je.. pun sedap gak.. hahaha.. selamat mencuba yer..

Read More

Khamis, 24 Oktober 2013

Bagaimana Nak Turun Berat Dadan (How to loose my weight)

2 comments



        Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Jangan terkejut lak saya nak update mengenai bagaimana nak turun berat badan dengan betul dan efektif.. Saya disini bukan nak jual produk or apa sahaja sales yer.. Saya disini hanya nak tolong anda yang sedang cari di google search or di mana2 sahaja searching tentang nak turunkan berat badan anda dan kembalikan shape badan anda.. Artikel kali ini akan panjang kalo anda nak tahu info boleh la baca yer kalo tak nak it's ok.. boleh share kepada member2 anda yang lain yer.. just sent je link post nie dekat dorg suh dorang bace..

     Entri kali ini merupakan hasil pembacaan saya dibeberapa website dan artikel yang ada serta pengalaman yang sikit saya ada ini.. Saya berharap artikel berguna kepada mereka yang mecari post sebegini..
Bagaimana Nak Turun Berat Dadan (How to loose my weight)  mengiikut dalam artikel yang ini  terbahagi kepada tiga bahagian iaitu Pemakanan , Senaman,  dan Faktor - faktor lain... Ini merupakan kongsian sahaja, kalau nak yang lebih sistematik sila rujuk pada yang pakar yer.. Bagi mengurangkan lemak sebanyak setengah kilogram, seseorang itu harus mengurangkan jumlah kalori sebanyak 3 500 kalori.

   Saya mulakan dengan pemakanan dahulu kerana setiap manusia akan makan setiap hari.. Adakah anda tahu jumlah kalori yang anda makan?? Adakah anda mengikut sistem piramid makanan? Adakah anda tahu apa yang anda makan?? Saya akan cerita beberapa jenis makanan yang khasiat dan boleh membantu anda dalam proses menurunkan berat badan..


  1. Teh hijau :

    kenapa saya mula dengan teh hijau dahulu?? Adakah anda tahu khasiat teh hijau ini?? Teh hijau banyak khasiat nya antaranya boleh mengaktifkan metabolisme dan meningkatkan tenaga, kerana mengandungi sejenis bahan polyphenois katekin yang mampu mebakar lemak sehingga 4 peratus dalam tempoh 24 jam selepas meminum teh hijau.

    - Dapat membantu mengawal glukosa, karbohidrat dan mengurangkan peningkatan gula dalam darah     sekiranya diambil selepas makan.
    - Mengurangkan risiko kanser
    - Mengatasi mata bengkak
    - Melindungi kulit daripada masalah jerawat, gatal dan radang kulit
    - Menurunkan tekanan darah
    - Awet muda
    - Dapat mengurangkan nafsu makan
    * Tahukah anda 5 cawan teh hijau sehari hanya membakar 70 - 80 kalori sehari.. Tapi jangan minum air nie sahaja kena juga membuat senaman ini merupakan salah satu cara sahaja..
  2. Buah Epal ( merah / hijau ) :

    Mesti ramai yang suka makan epal kan.. Tapi adakah anda tahu khasiat buah tersebut?? Jika tidak tahu saya akan ceritakan.. Buah ini merupakan antara buah yang mempunyai kelebihan dalam diet pemakanan dan sistem tubuh. Kita perlu memakan sekurang-kurangnya 1 biji epal, satu kajian mengatakan mereka yang makan 5 biji buah epal seminggu memiliki fungsi paru - paru yang lebih sihat.. Subhanaallah..  Pengambilan epal dapat meyumbang kepada kesihatan jantung.

    - Sebiji epal wajar diambil setengah jam atau sejam sebelum makan hidangan utama pada waktu            tengahari atau malam kerana kandungan serat sudah berupaya mengisi perut anda yang lapar.. So        boleh kurangkan daripada anda terlebih makan
    - Pengambilan 2 - 3 biji epal sehari dapat mengurangkan tahap kolestrol dalam badan
    - Epal tidak mengandungi lemak sebalik mempunyai kandungan nutrient
    - Dapat membantu merendahkan paras kolestrol.
  3. Oat :

    Bila
     saya katakan oat mesti anda sudah terbayang.. eeeeee tak sedap la benda tu.. Yer betul memang tak sedap benda itu.. Tapi adakah anda tahu khasiat memakan oat ini ?? Biar makan benda yang tak sedap asalkan kesihatan badan kita terjaga.. Tahukah anda untuk menjaga kesihatan jantung, anda hanya perlu memakan sekurang-kurangnya 70g oat setiap hari *mengikut gred oat yang anda ambil?? Bagi kepada pelajar or kalau anda mempunyai anak sila tukar pemakanan mereka yang makan megi kepada oat ini kerana ia mempunyai banyak khasiat dan kebaikkan..
    - Dapat mengurangkan kolestrol dalam badan
  4. Kurangkan Pengambilan Gula :

    Mesti agak susah untuk anda lakukan perkara ini kan?? hahaha... Adakah anda tahu berapa jumlah gram gula anda ambil setiap hari?? Mesti tak pernah terfikir kan.. Bagi mengelakkan dari anda terkena penyakit diabetes.
  5. Minum banyak air masak

    DIkatakan minum air masak dengan banyak boleh membuang toksin didalam badan kita, dan ada pantang larang mengatakan dilarang selang seli minum ketika makan.. Hanya sesudah makan rest sebentar dalam 2minit baru minum air.. Bagi mengelakkan perut buncit..
  6. Makan lebih banyak sayuran
    Makan lebih banyak sayur ketika makan adalah satu cara yang bagus untuk menurunkan berat badan anda.

    Ini adalah merupakan sedikit perkongsian mengenai pemakanan yang boleh anda ambil untuk mengurankan berat badan anda.. Yang penting anda perlu ikuti piramid makanan yang disediakan yer..
  7. Jangan makan benda yang berminyak dan berlemak
         Seterusnya, saya akan bercerita mengenai senaman... Mungkin anda memberi alasan.. ala malas la nak buat senaman nie. Leceh la.. Penat la.. tapi adakah anda tahu senaman merupakan salah satu cara yang boleh membakar kalori dengan cepat dan juga dapat meningkatkan stamina dalam badan anda itu??? Itu yang penting..
Antara senaman yang anda boleh lakukan  adalah : 

  1. jogging la dalam masa 30 minit setiap hari ataupun kalau guna treadmill boleh guna yang program untuk weight loss or jogging sejauh 2km setiap hari..
  2. Jika nak turun berat badan dengan cepat jogging tempat yang ada bukit atau cerun sikit ataupun anda naik tangga dari tingkat bawah hingga ke atas wat ulang kali sehingga anda rase penat..
  3. lakukan bumping dan juga situp..
  4. berbasikal
  5. dan juga beberapa jenis sukan yang boleh mengeluarkan peluh anda itu...
    Mesti pernah anda terfikirkan ala nanti pas sukan lapar la.. Memang betul lapar sebab anda telah membakar kalori dalam badan.. Tapi jika sebelum ini anda amik nasi 5 senduk cuba kurangkan kepada 4 senduk begitu la perumpamaanya.. Tak pun anda boleh makan buah.. 

   Akhir sekali, bahagian faktor - faktor lain yang boleh menyumbangkan untuk turun berat badan anda..

  1. Tidur secukupnya..
  2. Tenangkan fikiran means tidak terlalu stress..
    Kerana jika anda terlalu stress anda akan cenderung untuk mengambil makanan untuk hilangkan stress itu..
  3. Gunalah bengkung..
    Ini merupakan salah satu tips yang saya dapat dari seorang akak yang sudah veteran.. Dia cakap nak ilangkan perut buncit dgn dapat shape kembali senang jer gunalah bengkung.. tetapi ada satu formula dia bagi.. Orang cakap tak baik kedekut kan, so saya share la yer... Bagi ilmu free ni.. hahaha.. Semoga dengan ilmu ni anda dapat manfaatnya kan gunalah dengan sebaiknya dan ingat ilmu ini bukan untuk dijual nescaya jika anda fikir untuk jual ilmu ini tidak berkatlah duit yang anda dapat itu...
    Formula nya adalah anda dikehendaki menyapu kapur makanan + limau nipis diperut.. memang akan rasa panas gitu lepas itu balut guna bengkung before tidur.. Cuba lah try kalo dah berjaya meh2 datang sini bagi taw saya dah berjaya..
    Itu lah serba sedikit yang boleh saya kongsikan kepada anda.. Jika ada salah itu mohon diperbetulkan yer.. Setiap manusia adalah laku salahnya.. Mohon maaf jika ada salah info di website ini..




Read More

Rabu, 23 Oktober 2013

ikan goreng kunyit naik harga

3 comments


gambar dari image google     
          Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Hari nie nak kongsi sedikit mengenai harga ikan goreng naik harga..  Nie gambar ikan gorenng tu.. Aku rasa mesti anda pernah makan kan ikan nie..


       Betapa terkejut nya aku masa nak bayar tadi dia cakap harga ikan ni RM3.50.. Pergh... Tak silap aku tiga minggu lepas harga ikan ni baru RM2.00 je seekor.. Macam mana blh naik hampir seganda harga ini?? Ni yang buat aku begitu musykil ni.. Nak kata rasa ikan tu lagi sedap sama jer rasa dengan yang sebelum ini..  
     Kalau sekarang ni harga ikan goreng seekor pun dah RM3.50 dekat tempat aku ni agak2 berapa lah harga ikan jenis yang sama lagi 5tahun???? Cuba la anda semua bayangkan... Apakah tahap ekonomi anda sekarang ini??? So aku sarankan kepada anda semua mula lah sikap menabung yer.. Beli la benda yang ada nilai yang tinggi pada masa akan datang.. Bagaimanakah kehidupan anak-anak anda or cucu cicit anda.. Anda perlulah membantu mereka dengan mengorbankan sedikit wang anda untuk menabung demi kesenangan mereka pada masa hadapan...

*perasaan kecewa dan terkejut mendegar harga sebegitu tinggi untuk seekor ikan..




Read More

Ahad, 20 Oktober 2013

Umur dah Meningkat

9 comments




            Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua.. Adakah anda sihat hari ini?? Diharapkan anda berada dalam keadaan yang sihat.. Aminn.. Untuk tajuk hari ini mengenai "Umur dah Meningkat".. Cuba fikir berapakah umur anda sekarang ini?? Mesti terkejut kan tak sangka umur aku dah begitu banyak sebegini. Alhamdulillah kita sepatutnya bersyukur kerana diberi kan nikmat untuk terus hidup dimuka bumi ini..

           Agak pelikkan tiba-tiba je citer sal umur ni.. haha.. Cerita nya bergini.. Semalam selepas bangun tidur dari waktu petang je solat asar lepas tu duduk sambil tunggu nak maghrib.. Tiba-tiba terfikir berapakah umur aq tahun ni kan.. Alangkah terkejutnya bila taw dah nak masuk 20 tahun dah aq nie.. Aku pun termenung sejenak memikirkan apa yang telah aku wat selama hampir 20 tahun ini selain daripada pergi belajar..

         Bermacam-macam persoalan bermain di fikiran masa itu, antaranya sudah cukup ke amalan aku untuk dibawa ke akhirat nanti, apa akan terjadi kepada aku pada masa akan datang, dah tua dah rupanya aku ini, apa yang aku buat selama aku hidup ini dan lain-lain.. Bila terfikir macam itu, naik juga bulu roma aku nie.. hehe.. Seram tu.. Tetiba terasa rindu pulak dengan mak dengan ayah aku yang berada di rumah tu.. ermm..

      So, kepada anda berapakah umur anda sekarang?? Pernah terfikir persoalan macam itu?? Tunggu apa lagi jom muhasabah diri yer.. Ada ayat mengatakan ni apa yang aku faham la kan kalau salah mohon perbetulkan " tidak kira siapa yang memberi ucapan / nasihat sama ada latar belakang beliau baik or jahat, setiap ayat yang baik keluar dari mulut dia itu perlu lah kita ambil....." ada sambungan dia aku x bape nak ingat..



Read More

Isnin, 14 Oktober 2013

Today Is A Good Day

2 comments

         

      Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Ha, mesti terfikir2 kan apa tu "Today Is A Good Day" ?? Cer teka2 cepat.. haha.. Saya rasa happy sangat hari ini..

           Ha, mesti tak sabar kan nak taw apa dia.. Actually saya dah lama tak balik semenanjung nie asyik2 dekat borneo je kan.. Dah sebulan disana.. So, sempena nak raya ni saya balik la Semenanjung dah nak hampir seminggu la kira disini.. Rasa kejap je dah nak seminggu.. ermm.. dah kena balik borneo balik.. tapi it's ok atleast i got a good day today.. hehe..

           Hari ini pagi2 lagi dah kua rumah dalam kul 930am gitu.. Terus g breakfast di kedai mamak makan before tengok wayang.. Kepada anda yang belum tengok cerita kartun baru "Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 " boleh la pergi tengok best sangat.. haha.. Promote jap.. kalau nak taw trailer dia apa gi search dekat youtube yer.. haha.. Selepas tengok wayang pegi makan la kan ofcourse perut lapar kan sebab dah tengahari.. So pegi la makan pizza dengan dia.. Beliau teringin sangat nak makan pizza yer so pergi la kami makan pizza setelah hampir dua bulan tunggu nak makan pizza akhir nye dapat jua dia makan yer.. hahahaha.. Nasib dua bulan kalau 2 tahun macam ner tu?? haha.. After that we go karok before balik.. Karok lu sejam macam2 lagu nyanyi... Pas tu balik..

       Kepada si dia, i got a nice day today with u and thanks everything for today i cannot forget it.. hehe.. =)
Take care of yourself... See you next time maybe January 2014... hahahahaha..
bye2 semenanjung here i come borneo..



Kepada mereka yang belum join sila2 la join yer.. hehe.. promote jap

Read More

Rabu, 2 Oktober 2013

Ketika di Pameran Komputer

3 comments



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua.. Apa khabar anda ketika ini? Sihat ker? Diharapkan anda berada dalam keadaan yang sihat dan sejahtera..

Hari ini tertiba terbuka hati nak update satu cerita yang direka khas oleh saya ini.. Kalau tak berapa nak best tu sorry la yer.. hehehe.. Masih dalam peringkat belajar lagi..

Hari ini tajuk yang akan saya berceritakan adalah "Ketika di Pameran Komputer " .. Nak taw cerita ni lebih lanjut mengenai apa ?? Jangan Tunggu lagi jom baca..

     Kisah ini bermula disebuah kawasan perkampungan yang tidak pernah lagi sejarah kampung tersebut diadakan pameran Komputer. Bila para penduduk yang tahu mengenai pameran akan diadakan disitu mereka berasa seronok kerana kemungkinan besar kampung mereka akan dimasukkan didalam muka hadapan akhbar.. haha.. Kerana telah memecahkan rekod kampung tersebut.. Kira book of record la macam tu.. haha.. Para pengajur giat mempromosikan mengenai pameran itu dikampung tersebut.. Di gantungkan kain rentang mengenai pameran di setiap simpang jalan utama kampung tersebut supaya orang kampung tahu dan hadir pada hari tersebut..

   Pihak penganjur telah berhabisan beribu ringgit untuk mempromosikan mengenai pameran tersebut, mereka promosi di radio, laman sosial, surat khabar tempatan dan melalui flyers2..

   Akhirnya, tiba juga hari2 yang dinantikan oleh penduduk kampung tersebut iaitu pada tanggal 17 Mei 2013 - 20 Mei 2013 yang berlangsung agak lama iaitu selama 3 hari khas untuk kampung itu sahaja.. Pelbagai barang dijual ketika pameran tersebut dari sekecil2 sehinggalah sebesar2 barang.. Kesemua peniaga sudah bersiap sedia untuk melayani pelanggan yang akan datang pada hari tersebut..

   Hampir kesemua penduduk kampung meluangkan masa mereka untuk melihat pameran tersebut.. Ketika di pameran komputer tersebut ada seorang lelaki yang pertama kali berjumpa dengan pameran seperti ini.. Perbualan beliau dengan sales consultant adalah seperti berikut :

Pelanggan (P) : Hai, selamat pagi.

Sales Consultant (SC) : selamat pagi. apa yang boleh saya tolong?

P : Saya datang sini nak belajar pasal table ini boleh?

SC : (berasa pelik) Errr.. Apa yang tuan nak tahu yer?

P : saya nak tahu macam ne bentuk table... errr tablot.. err tah apa tah sebut dia.. susah sgt, ala yang guna2          jari je tu..

SC : oooo.. maksud tuan tablet yer.. Sebentar saya amikkan yer..

P : Okay..

SC : okay tuan disini ada tiga jenis tablet yang berlainan size skrin yang pertama ni 5" , yang kedua 7" dan             yang ketiga ni 10".. spek dia yang paling ok adalah yang ketiga ini dia besar and senang nak tgk movie..         bla...bla..bla...

10 minit kemudian selepas habis SC menerangkan apakah itu tablet...

P : oooo.. apa yang tuan cakap tu saya dah tahu sebenarnya.. yang nak taw bape harga yang tuan jual disini?

SC : (geram sedikit penat ckp je kalau dah taw) oh.. harga dekat sini paling murah yang ada iaitu kalo yang           7" RM300, 10" RM800.. So encik berminat yang mana??

P: Wow mahal nya.. ermmm.. Tak boleh kurang ke??

SC : Tak boleh la encik harga kami memang telah bagi yang paling murah punya..

P : ermm.. sy tak ada duit la encik.. kalau kita wat sistem barter boleh??

SC : (berasa pelik) Ha??? sorry kami terima cash or card sahaja..

P : Tapi dekat sini kami memang guna sistem barter..

SC : ( terdiam dan berasa pelik lagi) Sorry kami tidak boleh terima begitu

P : oh ye ker.. Tak pela kalo macam tu yer.. ( dalam hati apa la SC ni aq nak tukar dengan jam aq lagi mahal      dia punya tab pun xnak)

SC: ok encik.. (lantas SC terus pergi tanya dengan urusetia mengenai hal ini)

Akhirnya ternyata memang penduduk disana masih menggunakan sistem barter untuk membeli barang.. Dan mereka masuk di muka hadapan disetiap akhbar mengenai pameran tersebut.. Pihak pengajur dipersalahkan dan ditanggung kerugiaan kerana tidak menyiasat betul2 tempat yang hendak dibuat pameran..

Pengajaran

1. Jangan kita ingat negara sudah moden dan maju tetapi kita perlu tahu yang masih ada lagi yang                
   menggunakan sistem barter ini.

2. Setiap perkara yang perlu kita lakukan itu perlulah dikaji dengan teliti sebelum menyesal dikemudian hari.


Read More

Sabtu, 21 September 2013

Segmen Ikhlas Blogwalking By Syifaul Saira

6 comments



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Hari ini saya mendapat satu jemputan untuk join segmen ini. Actually owner blog ini private message (PM) saya di facebook untuk join segmen beliau yang pertama.. So tidak rasa best pulak la kan kalau tak join kan orang dah jemput kan... Kepada anda jom support beliau dalam segmen yang pertama beliau..

Due Date : 

25.9.2013

Syarat-syarat : 

senang je pun syarat die tak susah mana pun.. nak taw apa syarat dia kena la visit site admin tu yer.. hehe..

so apa tunggu la gi jom join cepat2 hadiah beliau sangat menarik aw..

Read More

Jumaat, 20 September 2013

Nasi Lemak Daun Pisang Sedap

5 comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada anda semua.. Lama dah tak update blog nie kan.. Mcm2 saya jumpe dekat blog nie.. haha..

   Actually hari ini baru sahaja beli router wifi yang boleh tarik connection range wifi dari jarak jauh.. dikenali sebagai wifi extender.. haha.. maklumlah kan duduk hostel wifi ade dekat cafe jer so nak subcribe plan internet tak mampu jadi terpaksa la guna cara ni yer..

  Actually dekat hostel saya ini ada orang jual nasi lemak taw.. Nak tengok tak nasi lemak dia mcm ner?? Nie die rupa bentuk nasi lemak tu..


Yang best nye kan, orang yang jual tu akan cakap mcm ni "nasi lemak daun pisang" x3 , 
dia akan cakap macam tu dekat setiap bilik dia masuk tuk jual nasi lemak tu, pas tu kalau dah lebih 3x tak ada orang menyahutkan dia akan cakap mcm ni "nasi lemak daun pisang sedap".. hahahaha..
tapikan memang terbukti la sedap nasi lemak dia tu.. Kira nya akhirnya ada gak makanan yang ada rasa cukup dekat area hostel ni.. hahahaha...

Dekat sini saya nak promote sikit website baru saya launch dan relaunched. Kalau anda suka dengan muzik nak dengar secara streaming boleh la visit disini MU FM dan kalau anda ingin memulakan bisnes saya ada sediakan bisnes untuk anda sini

Terima kasih sudi lagi singgah di blog saya yer.. kepada anda setuju tak kalau saya buat satu giveaway dan satu sahaja hadiah diberikan kepada yang bertuah sahaja???




Read More

Khamis, 12 September 2013

monyet moden

6 comments

Assalamualaikum and selamat sejahtera.. Apa khabar anda semua sihat?? Hope anda semua sihat yer..

ha, ni nak citer apa tu monyet moden kan.. Moyet pakai bju ker?? Haha.. Bkn la.. Ni nak kongsi pernah tak anda tengok moyet makan meggi??? Mesti tak pernah kan.. Tapi itu la kenyataan monyet disini..

teror tak monyet disini.. Haha.. Yang best nye dia amik satu pack terus ade 5bungkus kan..
itu la masalah disini, monyet masuk bilik pas tu amik makanan... Ermmm

kami dinasihatkan supaya tutup tingkap kalau tak ada dalam bilik.. Belakang blok aku adalah mini hutan so mcm2 ade.. Hahaha. Hari2 tengok monyet..

gambar tak de la pulak.. Nnti kalau ade akan saya upload gune lappy yer...

aku rasa kan malam2 monyet dekat sini pergi belajar la.. Hahaha.. Tu yang pandai tu.. Hehe

Read More

Jumaat, 6 September 2013

orientation session 2013/2014

Leave a Comment



Assalamualaikum and Selamat Sejahtera.. Akhirnya hampir tamat juga orientasi aq ni dekat sini... Sudah 4 hari berlangsung orientasi ketika berada disini.. Walaupun nampak mcm sekejap je kan tapi memang terasa lamanya... Pas tu dekat otak cakap haish bila la nak habis orientasi ni kan.. hahaha.. *kalau anda pun mesti buat benda sama gak kan...

Pada hari ni akan dijalankan proses pendaftaran subjek.. aq harap server dia tak down la.. hahaha.. kalau tak memang problem la nanti, tak pegi kelas la aq nanti.. hehe..
Ha anda nak tahu tak apa pengisian ketika orientasi yang telah dijalankan selama 4 hari tu... tp ada lagi balance 2 hari la..haha..

So pengisiannya yang aq faham and dapat la kan :

  • datang kelas adalah wajib!! *tak datang kelas 3x (*kalo tak silap 3x aq rase) tanpa sebab tak leh amik exam.. kalo kat sekolah dulu paling tinggi pun kena rotan.. So pada adik2 yang dekat sekolah tu jangan la suka ponteng ye nanti susah korang dekat universiti nanti..
  • perkara biasalakan kalo masuk tempat baru mesti la ada taklimat macam2 so macam2 taklimat diadakan.. dari segi akademik dengan bukan akademik..
  • dapat kawan2 baru, ade juga motivation untuk kembali kan aura belajar and berjaya..
  • Most important adalah menuntut ilmu itu penting bukan semata-mata untuk kejar kerjaya and kerja sahaja tapi sebaliknya untuk mempraktikkan ilmu yang kita dapat itu..
  • persoalan yang ditanyakan apakah khidmat anda kepada komuniti??? *ha kepada anda sila jawab2.. haha.. sebab tu la dia cakap bukan menuntut ilmu semata2 untuk mendapat kerja yang berpangkat tinggi and sebagainya tapi apakah khidmat anda kepada komuniti? sebab apa di tanyakan begitu, selain dari kita kerja untuk dapatkan pendapatan tapi pada masa yang sama kita khidmat juga kepada komuniti bantu mereka dalam kesusahan dari segi ilmu dan lain-lain sebab dekat malaysia ni ramai lagi rakyat yang susah and miskin..
tu jela antara sikit perkongsian kepada anda.. tapi just nak highlight dekat sini pasal kehadiran tu.. haha.. pesanan kepada adik2 yang suka tak masuk kelas tu kan sila lah buang sikap tu kalo tak memang bermasalah la nanti anda di universiti kalo masih still wat benda yang sama ye...

memandangkan aq ambil kos perhutanan kan so ada aktiviti tanam pokok diadakan.. hahaha.. seronok gak tanam pokok nie.. 

so kepada anda yang tengah or akan amik orientasi nie kan, enjoy yourself, makes it's happy and jangan la suka mengeluh or komplain2 ye.. 
isnin minggu depan dah start kuliah... ermmm. kembali jadi student.. hehe

*p/s sorry la kalo ade yang salah silap..

Read More

Isnin, 2 September 2013

my first time at new place

6 comments

Assalamualaikum and selamat sejahtera semua... Tak sempat nk say goodbye ye kpd blogger2 yg lain..

akhirnye sampai juga dkt tempat aq belajar sekarang ni.. Hehe.. Alhamdulillah semua selamat mendaftar disini..

pengalaman pertama aq berada disini..
pg tadi terjaga pukul 6am tgk2 dkt luar dah terang sangat2.. Hahaha.. Apa lagi kelam kabut la aq bgn nk g solat subuh.. Haha..

Fuh, cepat nau terang dekat sini.. Hahaha.. Nasib la ari nie takde program sampai la malam nie baru start program aq nie.. So apa lagi kasi tidur la.. Hahaha

sorry la pic takde kan sbb update gune hp semangat ni nk update.. Hope nnti aq blh la sesuai diri dkt sini yer.. Insyallah..

Read More

Sabtu, 31 Ogos 2013

bisnes topup

4 comments

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Adakah anda berminat untuk menjual topup easyreload serandah dari RM5 dengan menggunakan HP anda sahaja?? Boleh menjimatkan duit anda walaupun sedikit.. Jika YA, anda boleh sertai kami dengan yuran pendaftaran yang teramat murah dan berpatutan untuk join..


Terbahagi kepada 2 pakej :

LATEST PROMOTION 

Pakej A YURAN PENDAFTARAN dulu RM40 ( KINI RM25) *FREE MODAL RM5 diberi

  • Anda mengurus sendiri perniagaan anda..
  • Tiada syarat target bulanan ditetapkan..
  • Kadar diskaun yang diterima lebih tinggi berbanding pakej B..
  • mendapat SMS REPORT dan WEB SERVER 
  • Dapat topup menggunakan webserver
  • Boleh tambah modal serendah dari RM 10

Pakej B YURAN PENDAFTARAN hanya (RM 10
  • Anda mengurus sendiri perniagaan anda..
  • Tiada syarat target bulanan ditetapkan..
  • Kadar diskaun yang diterima lebih rendah berbanding pakej A..
  • mendapat SMS REPORT dan WEB SERVER 
  • Dapat topup menggunakan webserver
  • Boleh tambah modal serendah dari RM 10

Profit :

Di bawah adalah cara bagaimana pengiraan keuntungan anda dan bagaimana cara untuk membuat pengiraan keuntungan anda :

nilai topup x  nilai diskaun (%) = diskaun anda dapat ( keuntungan anda)

PRODUK  CELCOM
topup, top up, easyreload, easy reload, topup celcom, topup murah, agen topup, mymode, ezytopup, ezytopup topup, kad topup, bisnes topup, kerja kosong, peluang pekerjaan, kerja sampingan, perniagaan topup, celcom, maxis, digi, topup maxis, topup celcom, topup digi, statistik pengguna telco, statistik pengguna maxis, statistik pengguna celcom, statistik pengguna digi, italk, umobile, prepaid, malaysia prepaid, agen prepaid, prepaid top up
PAKEJ
PAKEJ A
PAKEJ B
PROFIT
4.0%
2.25%
RM 5 (C5)
RM 4.80
RM 4.88
RM 10 (C10)
RM 9.60
RM 9.77
RM 30 (C30)
RM 28.80
RM 29.32
RM 50 (C50)
RM 48
RM 48.87
RM 100 (C100)
RM 96
RM 97.75

PRODUK MAXIS
topup, top up, easyreload, easy reload, topup celcom, topup murah, agen topup, mymode, ezytopup, ezytopup topup, kad topup, bisnes topup, kerja kosong, peluang pekerjaan, kerja sampingan, perniagaan topup, celcom, maxis, digi, topup maxis, topup celcom, topup digi, statistik pengguna telco, statistik pengguna maxis, statistik pengguna celcom, statistik pengguna digi, italk, umobile, prepaid, malaysia prepaid, agen prepaid, prepaid top up
PAKEJ
PAKEJ A
PAKEJ B
PROFIT
3.2%
2.0%
RM 5 (M5)
RM 4.84
RM 4.90
RM 10 (M10)
RM 9.68
RM 9.80
RM 30 (M30)
RM 29.04
RM 29.40
RM 50 (M50)
RM 48.40
RM 49
RM 100 (M100)
RM 96.80
RM 98


PRODUK DIGI
topup, top up, easyreload, easy reload, topup celcom, topup murah, agen topup, mymode, ezytopup, ezytopup topup, kad topup, bisnes topup, kerja kosong, peluang pekerjaan, kerja sampingan, perniagaan topup, celcom, maxis, digi, topup maxis, topup celcom, topup digi, statistik pengguna telco, statistik pengguna maxis, statistik pengguna celcom, statistik pengguna digi, italk, umobile, prepaid, malaysia prepaid, agen prepaid, prepaid top up
PAKEJ
PAKEJ  A
PAKEJ  B
PROFIT
2.5%
2.0%
RM 6 (D6)
RM 5.85
RM 5.88
RM 10 (D10)
RM 9.75
RM 9.80
RM 30 (D30)
RM 29.25
RM 29.40
RM 50 (D50)
RM 48.75
RM 49.00
RM 100 (D100)
RM 97.50
RM 98.00

PRODUK UMOBILE
topup, top up, easyreload, easy reload, topup celcom, topup murah, agen topup, mymode, ezytopup, ezytopup topup, kad topup, bisnes topup, kerja kosong, peluang pekerjaan, kerja sampingan, perniagaan topup, celcom, maxis, digi, topup maxis, topup celcom, topup digi, statistik pengguna telco, statistik pengguna maxis, statistik pengguna celcom, statistik pengguna digi, italk, umobile, prepaid, malaysia prepaid, agen prepaid, prepaid top up, hot ticket, umobile, italk
PAKEJ
PAKEJ A
PAKEJ B
PROFIT
3.8%
2.0%
RM 5 (U5)
RM 4.81
RM 4.90
RM 10 ( U10)
RM 9.62
RM 9.80
RM 30 (U30)
RM 28.86
RM 29.40
RM 50 (U50)
RM 48.10
RM 49.00
RM 100 (U100)
RM 96.20
RM 98.00

PRODUK TUNE TALK
topup, top up, easyreload, easy reload, topup celcom, topup murah, agen topup, mymode, ezytopup, ezytopup topup, tune talk, kad topup, bisnes topup, kerja kosong, peluang pekerjaan, kerja sampingan, perniagaan topup, celcom, maxis, digi, topup maxis, topup celcom, topup digi, statistik pengguna telco, statistik pengguna maxis, statistik pengguna celcom, statistik pengguna digi, italk, umobile, prepaid, malaysia prepaid, agen prepaid, prepaid top up
PAKEJ
PAKEJ A
PAKEJ B
PROFIT
3.8%
2.0%
RM 5 (T5)
RM 4.81
RM 4.90
RM10 (T10)
RM 9.62
RM 9.80
RM 30 (T30)
RM 28.86
RM 29.40
RM 50 (T50)
RM 48.10
RM 49.00
RM 100 (T100)
RM 96.20
RM 98.00
& DLL...

Tambah Modal 

Tambah modal amik masa diantara 1 - 4 jam tengok keadaan semasa jugak jika tiada apa2 masalah...Ia amik masa daripada anda hantar mesej untuk penambahan modal..

Waktu tambah modal dari pukul 9.00 pagi hingga 6.00pm sahaja.. CUTI pada hari ahad..

FORMAT SMS :

SILA PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN FORMAT YANG BETUL JANGAN MENCIPTA FORMAT SENDIRI..
Cara menjual ereload menggunakan hp anda :
SMS : NOHPYANGNAKDIRELOAD.KOD
EG: 
MAXIS-5 : 0124567890.M5
CELCOM-5 : 01324567890.C5
CELCOM - 10 : 01324567890.C10
DIGI - 6 : 01634567890.D6
UMOBILE - 5 : 01834567890.U5
Hantar ke no server..

Care nak check baki modal anda :
SMS : BAL  hantar ke no. server 

Care nak tambah modal hp anda :
SMS :
BI*NOHP*JENISBANK*JUMLAH*TARIKH*MASA
Anda berminat nak ketahui lanjut sila visit site ini and PM saya

Read More