Februari 2013 Februari 2013 - The New Minded Februari 2013 Februari 2013

Sabtu, 23 Februari 2013

Apa Kata Orang Single?

4 comments


assalamualaikum, selamat sejahtera pembaca.. Hari ini nak cerita mengenai "Apa Kata Orang Single?"
Ha, mesti tertanya-tanya kan apa la saya nak cakap hari ini kan,
Actually benda ini selalu gak la orang-orang single akan cakap nak tahu apa jom bace selebihnye...

Cerita bermula begini,

Mesti anda pernah dengar kan kawan-kawan cakap begini, takpe la kita single kita makan dengan kawan-kawan jer dia ada pasangan so mkn dgn pasangan dia.. hahaha.. yang ade pasangan tu mesti terasa gila kan..

Back to our topic yer..

Mesti anda terfikirkan ataupun anda dah tahu apa agaknya orang single buat habiskan masa dia dalam sehari kan.. kalau anda ada pengalaman sebegini nak kongsi dengan pembaca lain apa kata jom komen ya.

Biasanye orang single akan buat benda nie :
  1. Pada waktu pagi jam loceng yang set dekat handphone tolong kejutkan tak macam orang yang ada pasangan, pasangan dia akan kejutkan.. =D
  2. kalau waktu makan lak, biasanya orang single ni akan makan bersama kawan-kawan tak pun makan sorang-sorang... ermm.. kesian kan dekat orang single ni..
  3. orang yang single ini akan habiskan banyak masa lapang mereka depan laptop, gadjet or sebagainya.. Tak macam orang yang ada pasangan mereka akan contact antara satu sama lain.. 
  4. orang single akan selalu cakap "adoi bosannye la ari nie, tak tahu la nak wat apa, asyik2 menghadap laptop jer, errrr"
  5. bila time mandi org single ni tak kisah kalau mandi lama-lama pun sebab dia tahu tak ada benda yang nak dikejar pun.. Kalau habis mandi awal or lambat sama jer pada dia..
  6. biasanya orang single nie makan tak banyak sangat kadang-kadang boleh terlupa nak makan tak macam orang yang ada pasangan, pasangan akan tanya "dah makan?"..
  7. pada waktu malam lak, kalau org single takde orang nak cakap dekat dia selamat malam, tido jangan lewat sangat or etc.. tp kalau orang ada pasangan, pasangan dia akan call or text cakap selamat malam or etc.
ha.. itu jer setakat ni yang saya tahu apa aktiviti-aktiviti orang-orang single lakukan untuk habiskan masa seharian.. kepada mereka yang single, jangan risau.. have enjoy your life.. 

thank you for reading... for that person if read this i want to say i love u dear.. =)


Read More

Ahad, 17 Februari 2013

si kura-kura dan kawannya

2 comments





assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Ape kabo? sihat ke anda??

ari nie merupakan post yg pertama mengenai category bedtime story.. hehe..
tajuk bedtime story untuk kali nie adalah mengenai si kura-kura dan kawannya..

Cerita bermula bergini,

Pada suatu pagi yang indah dan damai, burung-burung berkicauan dipersada awan2 dan diatas dahan pokok2 dan air terjun yang berbunyi seakan-akan bunyi pistol melepaskan peluru serta suasana hutan yang damai dengan kehijaaun flora nyer. Terdapat sekumpulan kura-kura dan sekumpulan arnab tinggal di hutan itu.. Mereka tidak pernah bertegur dan berdamai ketika berjumpa mesti akan bergaduh dan bertengkar serta akan cabar mencabar antara satu sama lain..

Ketika kura-kura sedang berjalan untuk cari makanan pada pagi tersebut dia terserempak dengan seekor arnab yang bernama putih manakala kura-kura itu bernama yb.. Putih memangil si yb dengan nada suara yang kuat dan sombong yang berbunyi HEY YB YANG LEMBAB LAGI HODOH.. si yb pandang hanya tersenyum dengan tingkah laku putih itu.. Yb membalas "iyer wahai cik putih, ada apa2 yang blh sy bantu" dengan nada yang sopan dan lembut.. si putih membalas " kau tak payah nak tunjuk baik la si lembab, apa kata kita tgk sape lagi laju dan sape yang lembab.. kita buat satu pertandingan iaitu pertandingan MENGANYAM KETUPAT , sempena nak musim raya nie kan.. amacam ada berani nak join?? ujar si putih, yb hanya mengangguk sahaja..

Maka bermula lah pertandingan itu, ramai penonton hadir untuk menyaksikan perlawanan itu antara si putih dan yb, penyokong-penyokong masing2 membawa sepanduk dan alat2 muzik bagi memeriahkan lagi pertandingan itu, ada juga yang mengambil kesempatan ini untuk membuka gerai makanan untuk dijual kepada para penonton sungguh bijak org business ini.

Dengan kiraan satu dua dan mula, maka pertandingan itu bermula dengan rasmi si putih dan yb bertungkus lumus untuk menyiapkan secepat yang mungkin dan sebanyak yang mungkin, mereka diberi masa selama 5 minit untuk menyiapkan dan sape yang dapat hasilkan dengan banyak dialah juaranyer..

Si putih dengan perassan bangga diri dan bongkak kata kepada yb "HEY YB KO PUNYE TANGAN TU PENDEK TAK MUNGKIN AKAN DAPAT MENYIAPKAN SATU KETUPAT DENGAN MASA DI BERI TU.. HAHAHAHA.." penonton di situ semua ketawa kepada yb. Yb pun balas dengan semangat yang aku ada nie tak mungkin aku akan kalah dengan kau putih..

Yb terus memikirkan bagaimana hendak mencepatkan proses bagi menang dalam pertandingan ini.. Ramai penonton arnab telah meningal kan tempat pertandingan utk pergi bersiar2 kerana mereka dah tahu yang arnab pasti akan menang..

akhirnye Yb mendapat satu idea, idea dia adalah dengan meminta pertolongan dari kawan-kawannye untuk tolong beliau bagi menang pertandingan itu, di dalam pertandingan itu tidak meletakkan apa-apa syarat bagaimana care nk menang oleh itu, tidak salah utk yb memangil kawan2nye tolong beliau..

kawan-kawan yb dtg turun dan tlg yb, arnab terkejut dengan semangat kerjasama yang ade oleh kura2 itu, dia nak panggil kawan2 nyer tp semua nyer dah hilang pegi ke tempat lain..

5 minit dah berlalu, akhirnye yb menang pertandingan itu, manakala putih kalah dalam pertandingan tersebut..
putih berasa malu dan insaf kerana mengejek yb dengan mengatakan die lembab dan akan kalah dalam pertandingan tersebut.

Pengajaran :

= kita hendaklah menolong antara satu sama lain bagi memudahkan kerja rakan2 kita
= janganlah kita bersikap sombong dan bongkak kerana sifat itu tidak baik dan akan kembali ke atas kita
   semula.
= kita perlu lah ada semangat setia kawan dan kerjasama didalam satu pasukan...

thank you for your reading this story...
let share this story to your friends.. thanks
have a nice day =)

Read More

Rabu, 6 Februari 2013

New Launcher Hasif Vogue Social Site

1 comment

Hye and Asslamaulaikum to all..

How are you today? Here I want to share about BFF Vogue social site that just a few day have been launch on internet site..

It have been created by a young men that from Malaysia called Ahmad Hasif..

This social site used buddypress and host by uhostall..

Person must signup first to use this social site..

It FREE to signup and used..

The function inside there almost same with other social network..

Let try it now.. Invite your friends to use it..






Read More

Sabtu, 2 Februari 2013

I love my handphone :-)

Leave a Comment

Assalamualaikum and selamat sejahtera...

Ari nie aq nk ckp sal hp aq nie r... Aq tahu hp aq nie dah buruk... Hahahahaha... Nak beli hp baru tp syg lak dkt hp nie sbb still leh gune lagi..

Nape aq syg hp nie, sbb jatuh, baling, hentak bnyk kali still ok lagi... Hahahahaaha... Xde nyer nk skrin retak r bagai. Pas tu lg satu aq blh buka internet, leh buka whatsapp,  fb,  twitter, youtube, blh jadi modem and mcm2 lg la... Cume xleh nk touch screen and main game mcm2 r...

Mesti kata hp nie burukkan mesti xde nyer mcm2 apps... Come on r OS die S60 third edition kot.. Jgn nilai luaran jer cer tgk dalaman die...  :D

Tp kan bru2 nie hp nier wat hal la die nyer keypad wat problem, huru hara dibuatnyer ari tu, nasib skrg dah ok.. Nyaris2 aq nk angkat hp baru... Hehehe..

Btw i love my hp nie... Syg giler dgn hp nie..huhu tp sy syg awk lg dr hp nie la yer... Hehehe..

Tu jer aq nk ckp... Hehehe..

Sape berani lawan dgn hp aq jom try baling tgk sape nyer yg rosak dulu... Hahahahaha..


Read More

Jumaat, 1 Februari 2013

Mr. Blue

Leave a Comment

Assalamualaikum... Selamat sejahtera semua.., ape kabo anda semua sihat??

Ermmm.. Actually aq dah lama tak balik umah, bila balik aq nampak patung nie.. Nama die MR. Blue.. Aq terkejut tgk patung nie.. Setahu aq xde perempuan dkt umah nie yg aq tahu mak aq jar perempuan.. Aq tnyet r sape punyer... Mak aq ckp adik aq nyer.. Hahahahahahaha...
Adoi adik aq sorg nie xde bende lain ker ko nk patung nie gak r die nak main... Actually adik aq nie mmg suka patung yg dia suka sekali patung mr.bean,. Skrg nie blue lak..hehehe

Patung nie dpt time beli barang so adik aq la yg main kan... Aq xde la nak main bende nie..hehehe.. Btw dik ikut suka ko r nk main aper asalkan ko happy tu jer aq nak... Hahahahahaha...


Read More