Julai 2013 Julai 2013 - The New Minded Julai 2013 Julai 2013

Selasa, 30 Julai 2013

SALES Bamboo charcoal slimming suit

6 comments


bamboo charcoal slimming suit
                                                 
Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada anda semua yer.. Hari ni nak update ada satu produk baru ni, Mula2 aku rasa tak minat nak jual ini barang.. Last2 bila balik rumah macam bez jer nak jual barang nie.. hahahahaha... So slimming suit ni boleh bantu anda untuk mendapat kan kembali shape badan anda taw tambah2 lagi dah puasa setengah bulan nie kan, pas tu nak raya boleh la guna slimming suit nie kan.. boleh cover perut yang terlebih tu.. hehehe.. jgn marah yer..

Macam2 der dekat blog nie yer multipurpose dah aq tgk blog nie.. hahahaha.. nnti nk tukar nama multipurpose blog la.. hahahaha... Jom bace pasal slimming suit nie..

Nak sorok spare paart yang nampak tu?? Pakai jer slimming suit nie, orang pun tak perasan kat dalam tu anda guna slimming nie.. ehehe..

Kebaikannya ialah :-
  1. Diperbuat daripada gentian arang buluh yang anti kuman.
  2. membakar lemak berlebihan terutamanya di bahagian perut dan melangsingkan pingangg
  3. mudah dipakai, tidak panas dan sangat selesa
  4. tidak bertulang , tidak bercangkuk dan berlipat2
  5. tidak perlu tanggal suit untuk ke tandas. Lubang disediakan untuk memudahkan pembuangan air besar dan kecil ( seperti dalam gambar)
  6. Juga sesuai untuk ibu yang breasfeed kerana tidak menganggu penyusuan.
Ha kire user friendly la kan benda ni so apa tunggu lagi jom angkat satu selagi stok tengah banyak nie yer.. 

Harga :-
  • Special harga diberikan kepada followers and my bloglist yer. (another 10% discount)
  • Kepada yang lain harga seperti dalam Gambar yer.
  • Berminat nak borong??? lagi saya suka, juz tnyer kepada saya nnti saya jawab yer.. (Seriusly untuk yang betul2 je.. hehe)
Cara pemakaian

pakai selama 8 jam setiap hari untuk mendapatkan result yang bagus.. Senang citer kalo anda keje kan, sebelum pakai baju kurung or etc pakai slimming suit nie kat dalam pas tu balik keje tanggal.. kan dah 8 jam anda pakai..
PEMAKAIAN YANG KONSISTEN DAPAT MEMBENTUK TUBUH ANDA MENJADI LEBIH MENARIK !!!

Cara cucian :

cucian tangan dengan sedikit sabun tanpa bahan pemutih atau mesin

Perah dengan lembut selepas di cuci dan biarkan kering di tempat sejuk / redup..

Order :-

Ha amacam dah bace kan, so ape tunggu lagi sapa nak boleh isi form dekat bawah ni yer, tak pun juz comment dekat bwh ni berserta no hp anda.. Sila isi form untuk menyemak masih ada lagi ke stok yer..

ataupun gune line search ahmadhasif  jom like my page  



Read More

Sabtu, 27 Julai 2013

cerita kelakar zaman sekolah

18 comments


Assalamualaikum and selamat sejahtera semua.. Apa khabar anda sekalian? sihat?

Ha hari ni nak share sikit sal cerita kelakar yang pernah saya sendiri alami ketika zaman sekolah event dah almost two year citer nie belalu tapi kalo pegi sekolah still cikgu2 tu ingat, hahaha,..
Nak taw tak?? kalo nak taw jom bace yer..

Kisahnye bermula begini yer... Back to 2 years ago.. Suasana didalam kelas and tengah ari.. hahaha...
Ok cerita bermula.. Masa tu belajar subjek bahasa arab tinggi diajar oleh ustazah.. Pasal apa tah aq tak ingat tapi yang sy ingat marfu' bil wau dhommah.. ha benda tu tak silap bawah masdar kot.. bahagian nahu2 la nie. Memang pening nk faham benda tu..

Ustazah terus start mengajar di white board cerita2 punye cerita sesi soal jawab dengan pelajar dah almost 30 minit sesi belajar.. Pas tu aq tak bape ingat la sama ada ustazah tanya aq or aq tanye dia.. ermm lupa lak.. tp aq rasa dia tnye aq la.. xpela asl kan citer die sama jer.. hahaha
sesi dialog

ustazah : ok hasif, sila bg taw sy apa hukum benda nie?
hasif : oh, marfu' bil WAU KECIK .. dgn muka confident je aq jawab..
kelas : satu kelas gelak.. hahahahaha..
Ustazah : btl nie dgn jwpn kamu.. dia pun gelak.. haha
hasif : yup btl.. aq pun pelik, member sblh dah kata salah la ko jwb td..
ustazah : salah la hasif bukan marfu' bil wau kecik mana ada sy ajar kamu wau kecik. haha.. tp marfu' bil dhommah la hasif.
hasif : hahahahahahahaha.. malu siot..

Sejak kes tu aq dikenali oleh guru2 arab disekolah aq dengan wau kecik.. hahaha.. event hari tu aq pegi sekolah nak amik sijil spm ada ckgu2 bahasa arab, nie  r budak yang ckp wau kecik (dhomah).. hahaha
pas tu ckgu ingat.. oooo.. adoi dah 2 tahun punya citer boleh ingat lg rupanye.. hahahha..
La, budak sk agama rupanye tuan blog nie.. hahahaha... shhhhhh.. diam2 jgn bising2.. hahahaha...

Jom share apa cerita kelakor korg dkt sekolah dulu yer =D

Read More

Khamis, 25 Julai 2013

free adversetiment in my site

2 comments



Assalamualaikum and selamat sejahtera..

Ha mesti anda rasa pelik kan dengan tajuk post kali ini kan.. hahaha.. FREE ADVERTISEMENT tak penah lak ade orang sanggup wat mcm tu kan... hahhaha... Tapi kali ni saya yang akan wat macam tu yer.. Sebab selalu nye la kan kalo nak wat ads dekat orang punya site mesti kena bayar kan paling murah yang saya pernah tengok la kan RM10.. Tapi kali ni saya wat secara percuma sahaja selama 2 minggu untuk ads anda tu yer..

Antara syarat2 kriteria yang dibenarkan untuk join ads di site saya  ini adalah :


  1. hanya boleh promote blog or website anda sahaja buat la animation lawa2 ke..
  2. tidak boleh nak promote barang or anything only blog or website url only yer..
  3. mesti ada gmbr yer berserta link ke website anda.. 
  4. jagan menipu..
Ha senang je kan nak wat tak susah mana pun... Asalkan link tu ke website anda jer tak susah mana pun.. 
Saya akan teliti terlebih dahulu sebelum saya approve anda punya ads tu yer.. Ukuran untuk ads tu akan saya fikirkan sendiri ikot citarasa saya la kiranye nie..

Antara syarat nak join free ads ni adalah ; 

  1. wat review sal benda ni di blog anda untuk kasi ramai lagi join.. tak paya tulis panjang2 pun juz ckp free ads je jom join tu je.. nak copy paste ayat nie pun xpe.. hahaha
  2. iklan terhad hanya untuk 10 iklan sahaja.
  3. tarikh tutup nak join 29 july 2013
  4. sila comment anda punya url review and kasi sekali code html iklan anda tu diruang comment yer..
  5. tarikh ads anda akan berada di site saya bermula 1 Ogos - 14 Ogos 2013...
Senang je kan nak join.. so apa tunggu lagi jom join x susah mana pun.. ajak kawan ramai2 join yer.. kepada bloggers yang dah ade animation blog (logo blog) tu lagi senang nk join.. Nie kire nak kasi korg trafik ke blog korg gak ni yer.. hahahaha...

Read More

Selasa, 23 Julai 2013

Bazaar Ramadhan

14 comments


Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada pembaca and bloggers yer .. Dah lama tak update blog ini rasenya dah seminggu dah tak update kan.. hehe.. Sibuk sikit nak masuk universiti bulan september ni kan, and kemas rumah la nak raya dah kan.. hehe

Ha hari ni nak kongsi apa la agak2 nya kan tuan blog ni beli kalo pegi bazaar ramadhan almaklum la kan bulan puasa ni banyak sangat bazaar2 nie.. Kalo saya pegi ke bazaar benda yang saya cari adalah pertama sekali tauhu bakar pergh sedap giler kalo makan kalo beli 5biji tauhu tu takde hal la nak makan sorang2 jer..hehe Sape tak taw tauhu bakar nie die rupa tauhu bakar

tauhu bakar
Kalo dekat bazaar lagi saya akan cari my favourite iaitu apam balik.. Apam balik ni kalo pegi pasar malam pun mesti akan cari gak tapi kalo pasar malam tu takde jual akan rase pelik pasar malam tu mcm tak complete jer kan.. Pernah gak la dulu kalo dah teringin nak makan sanggup kuar pegi cari pasar malam yang ada semata2 nak makan apam balik nie.. Kalo anda tak pernah try lagi apa kata try sekali makan confirm nanti nak lagi.. hehe

apam balik
Yang nie tengok mood gak kadang2 gua beli jer, nak taw tak ape die??? Ayam percik... hahaha.. Ade setengah tu kuah ayam percik tuk cicah dia bagi kuah kacang.. haha aq pun pelik gak nape dgn kuah kacang... sbb kedai dia jual satay kot.. haha.

ayam percik kuah kacang
walaupun ade kuah kacang tapi sedap gak... hahaha.. betul kalo korang tak pernah try perkata pegi cari beli satu...

Actually kalo aq pegi bazaar tu takde la beli banyak sangat kan juz saje2 je jalan2 sementara nak bukak pose tu orang kata kasi excecise sikit la kan jalan2.. hehe.. Sy bukan macam orang lain beli banyak2 pas tu bukak pose melantak pas tu tak habis buang.. Jangan amalkan macam tu aw ingat membazir tu amalan syaitan tak baik berdosa membazir tu... 

Cer anda fikir negara yang mempunyai rakyat yang miskin macam di India diaorg makan sekali sehari jer.. Nape kita nak membazir dengan membuangkan makanan yang tak habis sedangkan ada manusia yang hanya makan sekali sehari sahaja untuk hidup dan dorg bersyukur dengan apa yang dorg ade.. So jangan la membazir yer ingat orang susah yang tak cukup makan, itu sebabnye diadakan bulan puasa untuk melatih diri kita daripada sikap membazir dan merasa kehidupan orang miskin macam ner.. Jom kita renung2kan dan amik iktibar dari apa yang telah kita lakukan yer.. =)

Selamat menunaikan ibadah puasa yer... Jom share apa yang anda selalu beli dekat bazar..




Read More

Sabtu, 13 Julai 2013

Review My Nokia Lumia 920

12 comments


Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada blogger and pembaca yang sudi singgah sini yer..
Hari ini nak wat review about my new nokia lumia actually dah lama dah just hari tu ada permintaan daripada beberapa bloggers nak taw review hp ni macm ner kan... hehe.. So skrg baru ade kesempatan nak update sikit..

Actually start guna hp nie dari 1 Mei 2013, so dah 2 bulan la guna hp ni.. Kalo nak kira pernah jatuh or tak kan, mmg banyak kali dah jatuh dalam tempoh dua bulan, ish2 teruk betul la saya nie yer..hehe.. tp still ok lagi blh berpungsi and screen tak retak pun lagi.. Pernah jatuh ketinggian lebih kurang 1 Meter (1x) bergolek2 atas tile tmpt kerje hehe, jatuh dari katil bnyk kali more than 10 times.. hahaha, teruk2, Setakat pakai hp nie tak de lagi problem stuck or hang smooth jer seronok pakai..

Kalau tengok video dekat screen sangat2 lawa taw eg: tengok video dekat youtube walaupun bukan guna HQ qualiti still lawa lagi kalo guna HQ qualiti lagi lawa HD gitu.. hehehe.. Sound pun ok sedap gak, kalo guna earphone lagi best..

Ha! nie mesti tanye kan kalo camera mcm ner lak kan, nie nak citer camera dia memang terbaik sekali setakat pernah jumpa untuk jenis handphone camera 8.7 MP pure view dgn flash.
Ini ade beberapa gambar yang saya ambil pada waktu petang and malam

capture 2.39 pm with flash use close up 
capture 2.40 pm without flash use close up

capture 3.42 am with flash use close up


capture 3.42 am with flash use close up

Ha macam mane?? lawa kan.. hehe.. gambar yang diambil pada pukul 3.42 am tu dalam keadaan bilik yang gelap gelita.. hehe.. memang terbaik..
So kalo nak taw video punye pulak kan, lain kali la yer tak sempat den nak upload tapi boleh search dekat youtube untuk tengok video test lumia 920 kan banyak jer.. Memang betul lawa giler gambar dia.. hehe..

Kalo dari segi bateri kan tengok kepada penggunaan la boleh tahan about 12 jam  or less or kalo internet on sahaja menggunakan sim card and bukak internet or watsap or wechat or check email.. Sebab pernah kerja full day means more 8 hours and battery still ade lagi dengan time rehat untuk solat check semua notification and online kejap about 20-30 minit.. hehe..
Kalau takde guna connection internet langsung means off internet connection boleh tahan lebih kurang 2 hari tengok kepada penggunaan yer..
Bateri ni tahan tengok kepada penggunaan gak kalo heavy pengguna maybe dalam masa 2 or 3 jam dah abis dah bateri kalo nak bateri ade je guna la direct current.. hahahaha..

Yang bez lumia 920 ini ade disediakan GPS tu yang paling syok secara percuma taw and tak perlu guna internet connection pun boleh bukak GPS tu, and also boleh trace dekat mana hp ini berada sekarang.. hehe. hebat2..

kalo nak tahu specification hp ni lebih lanjut pegi bace dekat website nokia sendiri. hahaha. klik sini link

Banyak gak kelebihan guna lumia ini taw sebab dia menggunakan window 8, ade microsoft office, skype, one note, wallet menyimpan data peribadi like bank or etc yg penting dan boleh letak password for security, emel, calendar boleh buat reminder to-do or etc dan banyak lagi yang boleh download dekat store dia.. kira lengkap la nak guna untuk seharian kita...

Read More

Jumaat, 12 Julai 2013

Tazkirah ramadhan #2

13 comments

senyum itu sedekah ye..

assalamualaikum and selamat sejahtera kepada pembaca yer.. Macam mana sudah dua hari menunaikan ibadah puasa ni? Adakah ok ?? Harap anda masih kuat untuk meneruskan yer ibadah ini ingat jangan nak ponteng2 yer..

Hari ini nak berkongsi sedikit tentang hasil pembacaan saya di Mukhtasar kitab Al Umm Fi Al-Fiqh Imam Al Syafi'i, kitab puasa, jilid 1

Imam Syafi'i berkata :
  1. menurut kami siwak tidak makruh, baik dengan kayu basah mahupun kayu kering.
  2. Orang yang berpuasa hendaknya menjauhkan mulutnya dari mencaci maki. JIka dia di caci maki orang, maka hendaknya dia mengatakan, bahawa dirinya berpuasa. Namun jika dia membalasnya, puasanya tidak batal.
  3. JIka seseorang berada di penjara dan tidak tahu pengantian bulan, kemudian dia menyakinkan dirinya bahawa Ramadhan sudah tiba, ternyata perkiraannya benar atau melese sedikit, lalu dia berpuasa selama      30 hari, maka puasanya sah, meskipun dia sudah berpuasa beberapa hari sebelum Ramadhan tiba. JIka puasanya melebihi bulan Ramadhan, maka kelebihan itu dianggap sebagai qada dari hari Ramadhan yang terlewatkan.
wallauhalam.. Kalo ada salah silap boleh diperbetulkan ye kerana setiap manusia akan melakukan kesilapan =)

Ha, kepada anda ingat tak kira dimana kita sekali pun jangan sesekali tinggalkan puasa Ramadhan taw kecuali anda uzur je yer...

Selamat menjalankan ibadah puasa yer.. 

Read More

Rabu, 10 Julai 2013

Tazkirah ramadhan #1

11 comments


Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada semua pembaca and bloggers.. Mulai hari ini sehinnga tamat Ramadhan 2013 ini insyallah saya akan update beberapa tazkirah yang boleh dikongsikan bersama yer..
Mudah2an tiada arus lintang yang mendatang untuk mengekang saya update tazkirah ini yer..

Pembatal Puasa , Sahur dan Perbezaan Pendapat.

Imam Syafi'i berkata :


  1. Saat haramnye makanan untuk org yg berpuasa adalah ketika fajar shadiq menyingsing di ufuk.
  2. Jika seseorang dengan sengaja makan atau minum antara dua waktu (fajar shadiq menyising di ufuk hingga terbenam matahari ) means selepas azan subuh shgg sblm azan maghrib dan dia ingat kalau sedang berpuasa, maka ia harus mengqada puasanya.
  3. Jika seseorang makan atau minum dan dia lupa  kalau sedang berpuasa, maka hendaknya meneruskan puasanya tidak wajib mengqada.
  4. Jika seseorang mengeluarkan air mani kerana mimpi di bulan Ramadhan, maka dia harus mandi dan tidak wajib mengqada puasa. Demikian juga orang yang menyetubuhi isterinya, lalu fajar menyingsing dan dia belum mandi besar (mandi wajib), Maka hendaknya ia mandi dan meneruskan puasanya.
  5. Jika seseorang sengaja muntah dan dia berpuasa, maka ia wajib qada. Namum jika dia muntah tanpa kesengajaan, maka tidak wajib qada puasa.
Itu sahaja pengkongsian daripada saya, kalo ade salah silap boleh perbetulkan.. Ini adalah dari sumber rujukan saya yang sedang saya baca Mukhtasar kitab al umm fi al-fiqh imam al syafi'i, kitab puasa, jilid 1.


Read More

Selasa, 9 Julai 2013

wow amazing

11 comments


assalamualaikum and selamat sejahtera... waaa.. Memang betul org ckp sy nie mmg org yg last akan tahu sesuatu perkara..hahahaha... Kecoh di fb and blog2 lain sal perkara nie yer.. "Couple seminggu" . Ermm..
Saya tak nak komen apa2 yang lebih2 yer sal isu terhangat tu yer itu hak peribadi seseorang yer..
Yang saya boleh bagi nasihat kan jage diri elok2 yer dekat luar tu pelbagai ragam perangai ada yang baik mahupun jahat yer..

And ingat batas2 agama and ikut landasan tu jer yang saya boleh bagi nasihat and ambil sebagai iktibar ye atas apa yang sudah berlaku and jangan berasa down yer setiap manusia pasti akan melakukan kesilapan yang besar or kecil mahu pun sudah berfikir semasak2 and teratur and teliti pasti akan ade yang tak kena..

Setiap kegagalan or musibah ada kebaikannye, itu merupakan satu titik permulaan untuk memperbaiki balik apa yang kurang apabila sesuatu kegagalan itu terjadi.. Fikir balik muhasabah balik diri tu yer.. Ia umpama sama macam gadjet mesti ade erorr bila ade error ada di fixed kan balik and try lagi and keep try and try and try and fix and try untill it success and can use and publish to users, it same in our live no body its perfect's. Mcm2 komen or post yang negatif dekat budak nie kesian lak aq bace.. haha.. btw keep strong yer gurl, don repeat it again yer =)

Pape pun jum tingkatkan amal ibadah dalam bulan puasa nie yer jum khatam alquran dalam masa sebulan bace 1 juz setiap hari (30 minit - 40 minit satu juz)
Jum pegi terawih yer.. hehehe

Jum tengok video bro nie.. suka gak ade nasihat yer.. Amik yg positif jer yer..

Read More

Jumaat, 5 Julai 2013

my new casing hp

22 comments

love this quote =)
assalamualaikum and selamat sejahtera kepada anda semua... Adakah anda berada dalam keadaan yang sihat selepas jerebu ini?? Saya harap anda berada dalam keadaan yang sihat yer..

Waaa... lama betul sy tak update blog nie yer.. hehe..

Hari ni saya nak cerita pasal casing baru untuk hp kesayangan sy nie r... Iaitu nokia 6120 classic.. hehe..
Kalo anda pernah bace entry pasal hp nie sblm nie mesti anda tahu bagaimana rupa hp sy itu yer.

ini merupakan keadaan hp sy yang sebelum ni yer blh bace post tu disini

and now hp saya sudah berwajah baru and lagi lawa dari sebelum nie.. Actually baru jumpe casing yang berkenan di hati nie.. hehehe.. memilih gak rupanyer.. hehe.
lihat la casing baru hp saya nie..

nokia 6120 classic

 

so lawakan casing baru nie???  nampak mcm hp baru beli tak??? hahaha
 



Read More