Review My Nokia Lumia 920 Review My Nokia Lumia 920 - The New Minded Review My Nokia Lumia 920 Review My Nokia Lumia 920

Sabtu, 13 Julai 2013

Review My Nokia Lumia 920

12 comments


Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada blogger and pembaca yang sudi singgah sini yer..
Hari ini nak wat review about my new nokia lumia actually dah lama dah just hari tu ada permintaan daripada beberapa bloggers nak taw review hp ni macm ner kan... hehe.. So skrg baru ade kesempatan nak update sikit..

Actually start guna hp nie dari 1 Mei 2013, so dah 2 bulan la guna hp ni.. Kalo nak kira pernah jatuh or tak kan, mmg banyak kali dah jatuh dalam tempoh dua bulan, ish2 teruk betul la saya nie yer..hehe.. tp still ok lagi blh berpungsi and screen tak retak pun lagi.. Pernah jatuh ketinggian lebih kurang 1 Meter (1x) bergolek2 atas tile tmpt kerje hehe, jatuh dari katil bnyk kali more than 10 times.. hahaha, teruk2, Setakat pakai hp nie tak de lagi problem stuck or hang smooth jer seronok pakai..

Kalau tengok video dekat screen sangat2 lawa taw eg: tengok video dekat youtube walaupun bukan guna HQ qualiti still lawa lagi kalo guna HQ qualiti lagi lawa HD gitu.. hehehe.. Sound pun ok sedap gak, kalo guna earphone lagi best..

Ha! nie mesti tanye kan kalo camera mcm ner lak kan, nie nak citer camera dia memang terbaik sekali setakat pernah jumpa untuk jenis handphone camera 8.7 MP pure view dgn flash.
Ini ade beberapa gambar yang saya ambil pada waktu petang and malam

capture 2.39 pm with flash use close up 
capture 2.40 pm without flash use close up

capture 3.42 am with flash use close up


capture 3.42 am with flash use close up

Ha macam mane?? lawa kan.. hehe.. gambar yang diambil pada pukul 3.42 am tu dalam keadaan bilik yang gelap gelita.. hehe.. memang terbaik..
So kalo nak taw video punye pulak kan, lain kali la yer tak sempat den nak upload tapi boleh search dekat youtube untuk tengok video test lumia 920 kan banyak jer.. Memang betul lawa giler gambar dia.. hehe..

Kalo dari segi bateri kan tengok kepada penggunaan la boleh tahan about 12 jam  or less or kalo internet on sahaja menggunakan sim card and bukak internet or watsap or wechat or check email.. Sebab pernah kerja full day means more 8 hours and battery still ade lagi dengan time rehat untuk solat check semua notification and online kejap about 20-30 minit.. hehe..
Kalau takde guna connection internet langsung means off internet connection boleh tahan lebih kurang 2 hari tengok kepada penggunaan yer..
Bateri ni tahan tengok kepada penggunaan gak kalo heavy pengguna maybe dalam masa 2 or 3 jam dah abis dah bateri kalo nak bateri ade je guna la direct current.. hahahaha..

Yang bez lumia 920 ini ade disediakan GPS tu yang paling syok secara percuma taw and tak perlu guna internet connection pun boleh bukak GPS tu, and also boleh trace dekat mana hp ini berada sekarang.. hehe. hebat2..

kalo nak tahu specification hp ni lebih lanjut pegi bace dekat website nokia sendiri. hahaha. klik sini link

Banyak gak kelebihan guna lumia ini taw sebab dia menggunakan window 8, ade microsoft office, skype, one note, wallet menyimpan data peribadi like bank or etc yg penting dan boleh letak password for security, emel, calendar boleh buat reminder to-do or etc dan banyak lagi yang boleh download dekat store dia.. kira lengkap la nak guna untuk seharian kita...

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

12 ulasan :

  1. kali terakhir menggunakan nokia ialah nokia N97 tapi masih digunakan hanya untuk photography sebab kualiti gambarnya yang best...Carl Zeiss punya teknologi memang tip top...Selamat berpuasa di hari ke-3 bulan Ramadan

    BalasPadam
  2. bagusnya buat review.. akak guna telefon biasa saja..

    BalasPadam
  3. Nokia ni dari segi ketahanan memang x dinafikan..akak pun suka Nokia..skrg ni akak ubah angin skit..tp bila baca review ni cam nak pakai Nokia balik pulak!!

    BalasPadam
  4. Yup Nokia is still the best :)

    BalasPadam
  5. wah!! ok laa..bgus jgk bt review pasal ni..duk tngah2 mencari2 hf skrg ni..tpi tngok bajet jgkla..hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup tgk gak yer bajet bpe yer tp akan dtg ade kuar baru Lumia 1020.. Hehe blh tgk review dkt youtube ade

      Padam
  6. Yeayy! Akhirnya buat jugak review ni. I just love Nokia & the camera! Tapi windows 8 may be a bit difficult for me sebab dah biasa guna android. Tengok la, one fine day, mesti guna Nokia Lumia! Hee~

    BalasPadam
    Balasan
    1. @aida ismail tp xde susah mana pun nk guna wp8 nie, dia user friendly bahkan lg senang nk guna taw xde complicated sgt..
      hehe

      Padam
  7. wah nampak best...sekarang nie cik akak pakai nokia juga...:)

    BalasPadam
  8. @nao mei waa akak guna hp Ape? Hehe

    BalasPadam
  9. Tedi suka konsep Tiles oleh Microsoft tu. Tapi design Lumia memang nmpk best + kamera yg best. Tunggu lagi beberapa generasi pastu mintak Master beli la.

    BalasPadam
  10. hai.. salam kenal,
    follower no.156
    done follow sini,
    jom follow teman yea..=)

    http://[email protected]/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
    http://honeyoyeke.blogspot.com/

    BalasPadam