4 Hari lagi . . . 4 Hari lagi . . . - The New Minded 4 Hari lagi . . . 4 Hari lagi . . .

Selasa, 27 Ogos 2013

4 Hari lagi . . .

14 comments


Assalamualaikum  and selamat sejahtera kepada anda semua yang sedang membaca nie yer.. Semoga anda diberikan kesejahteraan ye.. Kepada yang tengah sakit2 tu semoga cepat sembuh...

Apa yang lagi 4 hari nie?? Mesti anda terfikirkan ala nie mesti nak sambut kemerdekaan yang ke-56 kan..
Actually bende yang anda fikir tu pun betul gak.. Tapi apa yang saya nak ceritakan hari ini adalah berkenan saya akan sambung belajar di peringkat ijazah.. so tarikh melapor diri 1 september 2013... hehe..

Alhamdulillah dapat jugak sambung belajar di IPTA , walaupun jauh tapi bersyukur la dapat gak diteruskan belajar yer.. Kepada mereka yang mendapat kos2 lelong tu kan, nie nasihat saya kepada anda..
Apa itu kos lelong?? Kos lelong ni adalah kos orang tak nak pilih pun kos tu and bukan apa yang kos kita mohon time isi borang apply.. itu apa yang saya faham la kan..


  • anda mesti rasa down kan bila dapat taw kos yang anda dapat tu kos lelong.. betul tak??
          cuba anda fikir kalo semua orang nak jadi pakar it sape mau jadi pakar bahagian tumbuh2an...
          kalo semua mau jadi kerja2 pejabat yang sejuk2 sape mau jadi kerja2 dibahagian loji or alam       
          sekitar??

         so anda fikirkan tentang kerjaya apabila anda habis belajar nanti... Nape saya cakap kos lelong nie bagus.. Sebab peluang anda nak dapat kerja tu agak la mudah, nape? cuba anda fikir sebab tak ramai yang mohon la dia bagi dekat anda and sape lagi yang nak ganti tempat2 kerja bagi mereka yang nak bersara kalo bukan anda yang sedang belajar tu... 

        cuba anda fikirkan, kalo semua mau jadi pakar IT and tak ada siapa mau jadi pakar bahagian pokok / hutan.. Apa akan jadi terhadap manusia or animal dan alam sekitar jika pokok tidak ada? Adakah pakar IT dapat tau macam mana nak tanam pokok itu sesuai dengan keadaan tanah or bagai?? mesti la dia tak taw secara detail sebab itu bukan bidang pakar dia.. So setiap apa yang anda dapat untuk dibelajar mesti ada kegunaannye dekat muka bumi nie.. Tak kira la kos lelong ke anda dapat or lain2.. Yang penting apa yang anda sumbangkan ketika anda hidup dimuka bumi nie.. Itu yang peting sekali anda kena ingat..

      kalau la anda cakap ala nanti kalo dapat kos lelong susah nak cari kerja or bagai.. Kalo itu yang anda fikir, belajar hanya untuk dapat gaji yang besar2 anda berada dalam rugi... Anda tidak dapat merasai nikmat menimba ilmu tu.. Memang betul semua orang belajar tinggi2 sebab nak dapat kerja yang sedap2 kan itu tak di nafikan, tapi kena ingat menuntut ilmu itu fardhu kifayah bagi mereka yang umat islam.. Setiap ilmu yang anda dapat dan praktikkan and ajar kepada orang lain anda akan dapat pahala jika ilmu yang di ajar itu adalah ilmu yang baik... 

   Kalau anda belajar semata2 nak gaji besar kan, baik saya cakap la tak yah la buang masa 10tahun gi belajar.. Baik anda bukak perniagaan sendiri and dalam masa 10tahun perniagaan anda dah stable.. Lagi banyak duit anda dapat la.. Eg, bukak kedai makan ke (kalo sedap confirm org dtg lg) , jual pakaian , and etc.. Ingat tak ada benda yang mudah dalam hidup ini, pasti akan anda naik turun cume satu jer anda pegang JANGAN BERPUTUS ASA WALAU SESAAT PUN...

Hahaha.. panajang nau saya berceloteh kan.. apa la saya merapu nie.. hehe. so amik la beberapa iktibar and muhasabah la diri itu sikit yer dari post saya nie yang tak seberapa indah kata.. hahaha.. 
Doakan saya semoga cemerlang and mudah belajar yer di sana nanti di peingkat ijazah nie.. aminn

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

14 ulasan :

  1. Semoga berjaya & selamat menempuh alam 'mahasiswa'.

    BalasPadam
  2. thanks yer.. doa2kan saya berjaya yer.. hehe..

    BalasPadam
  3. Good Luck ^^ Tahniah sambung belajar :)

    BalasPadam
  4. good luck bro...kos lelong pun takper... saya pun background tourism..tapi keja dalam bidang kewangan jauh menyimpang...rezeki ada di mana2

    BalasPadam
  5. Yup btl tu bro adhie rezeki ada dimana-mana sahaja kan..

    BalasPadam
  6. tahniah.. pjg lg pjalanan tu.. rajin2 study.

    BalasPadam
  7. Normi : yup slmt menjadi Student kembali. Hehe

    hafiza : thanks.. Insyallah saya rajin2 yer dkt sana, pjg x panjang la nnti ase sekejap jer masa berlalu.. Ermm

    BalasPadam
  8. kos lelong adalah kos yang diperlukan untuk melelong sesuatu barang. kalau dapat dilelong melebihi kos, maka akan disebut sebagai untung lelong. kan???

    BalasPadam
  9. eh, lupa nk ucap, tahniah. may the force with u :)

    BalasPadam