September 2013 September 2013 - The New Minded September 2013 September 2013

Sabtu, 21 September 2013

Segmen Ikhlas Blogwalking By Syifaul Saira

6 comments



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Hari ini saya mendapat satu jemputan untuk join segmen ini. Actually owner blog ini private message (PM) saya di facebook untuk join segmen beliau yang pertama.. So tidak rasa best pulak la kan kalau tak join kan orang dah jemput kan... Kepada anda jom support beliau dalam segmen yang pertama beliau..

Due Date : 

25.9.2013

Syarat-syarat : 

senang je pun syarat die tak susah mana pun.. nak taw apa syarat dia kena la visit site admin tu yer.. hehe..

so apa tunggu la gi jom join cepat2 hadiah beliau sangat menarik aw..

Read More

Jumaat, 20 September 2013

Nasi Lemak Daun Pisang Sedap

5 comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada anda semua.. Lama dah tak update blog nie kan.. Mcm2 saya jumpe dekat blog nie.. haha..

   Actually hari ini baru sahaja beli router wifi yang boleh tarik connection range wifi dari jarak jauh.. dikenali sebagai wifi extender.. haha.. maklumlah kan duduk hostel wifi ade dekat cafe jer so nak subcribe plan internet tak mampu jadi terpaksa la guna cara ni yer..

  Actually dekat hostel saya ini ada orang jual nasi lemak taw.. Nak tengok tak nasi lemak dia mcm ner?? Nie die rupa bentuk nasi lemak tu..


Yang best nye kan, orang yang jual tu akan cakap mcm ni "nasi lemak daun pisang" x3 , 
dia akan cakap macam tu dekat setiap bilik dia masuk tuk jual nasi lemak tu, pas tu kalau dah lebih 3x tak ada orang menyahutkan dia akan cakap mcm ni "nasi lemak daun pisang sedap".. hahahaha..
tapikan memang terbukti la sedap nasi lemak dia tu.. Kira nya akhirnya ada gak makanan yang ada rasa cukup dekat area hostel ni.. hahahaha...

Dekat sini saya nak promote sikit website baru saya launch dan relaunched. Kalau anda suka dengan muzik nak dengar secara streaming boleh la visit disini MU FM dan kalau anda ingin memulakan bisnes saya ada sediakan bisnes untuk anda sini

Terima kasih sudi lagi singgah di blog saya yer.. kepada anda setuju tak kalau saya buat satu giveaway dan satu sahaja hadiah diberikan kepada yang bertuah sahaja???




Read More

Khamis, 12 September 2013

monyet moden

6 comments

Assalamualaikum and selamat sejahtera.. Apa khabar anda semua sihat?? Hope anda semua sihat yer..

ha, ni nak citer apa tu monyet moden kan.. Moyet pakai bju ker?? Haha.. Bkn la.. Ni nak kongsi pernah tak anda tengok moyet makan meggi??? Mesti tak pernah kan.. Tapi itu la kenyataan monyet disini..

teror tak monyet disini.. Haha.. Yang best nye dia amik satu pack terus ade 5bungkus kan..
itu la masalah disini, monyet masuk bilik pas tu amik makanan... Ermmm

kami dinasihatkan supaya tutup tingkap kalau tak ada dalam bilik.. Belakang blok aku adalah mini hutan so mcm2 ade.. Hahaha. Hari2 tengok monyet..

gambar tak de la pulak.. Nnti kalau ade akan saya upload gune lappy yer...

aku rasa kan malam2 monyet dekat sini pergi belajar la.. Hahaha.. Tu yang pandai tu.. Hehe

Read More

Jumaat, 6 September 2013

orientation session 2013/2014

Leave a Comment



Assalamualaikum and Selamat Sejahtera.. Akhirnya hampir tamat juga orientasi aq ni dekat sini... Sudah 4 hari berlangsung orientasi ketika berada disini.. Walaupun nampak mcm sekejap je kan tapi memang terasa lamanya... Pas tu dekat otak cakap haish bila la nak habis orientasi ni kan.. hahaha.. *kalau anda pun mesti buat benda sama gak kan...

Pada hari ni akan dijalankan proses pendaftaran subjek.. aq harap server dia tak down la.. hahaha.. kalau tak memang problem la nanti, tak pegi kelas la aq nanti.. hehe..
Ha anda nak tahu tak apa pengisian ketika orientasi yang telah dijalankan selama 4 hari tu... tp ada lagi balance 2 hari la..haha..

So pengisiannya yang aq faham and dapat la kan :

  • datang kelas adalah wajib!! *tak datang kelas 3x (*kalo tak silap 3x aq rase) tanpa sebab tak leh amik exam.. kalo kat sekolah dulu paling tinggi pun kena rotan.. So pada adik2 yang dekat sekolah tu jangan la suka ponteng ye nanti susah korang dekat universiti nanti..
  • perkara biasalakan kalo masuk tempat baru mesti la ada taklimat macam2 so macam2 taklimat diadakan.. dari segi akademik dengan bukan akademik..
  • dapat kawan2 baru, ade juga motivation untuk kembali kan aura belajar and berjaya..
  • Most important adalah menuntut ilmu itu penting bukan semata-mata untuk kejar kerjaya and kerja sahaja tapi sebaliknya untuk mempraktikkan ilmu yang kita dapat itu..
  • persoalan yang ditanyakan apakah khidmat anda kepada komuniti??? *ha kepada anda sila jawab2.. haha.. sebab tu la dia cakap bukan menuntut ilmu semata2 untuk mendapat kerja yang berpangkat tinggi and sebagainya tapi apakah khidmat anda kepada komuniti? sebab apa di tanyakan begitu, selain dari kita kerja untuk dapatkan pendapatan tapi pada masa yang sama kita khidmat juga kepada komuniti bantu mereka dalam kesusahan dari segi ilmu dan lain-lain sebab dekat malaysia ni ramai lagi rakyat yang susah and miskin..
tu jela antara sikit perkongsian kepada anda.. tapi just nak highlight dekat sini pasal kehadiran tu.. haha.. pesanan kepada adik2 yang suka tak masuk kelas tu kan sila lah buang sikap tu kalo tak memang bermasalah la nanti anda di universiti kalo masih still wat benda yang sama ye...

memandangkan aq ambil kos perhutanan kan so ada aktiviti tanam pokok diadakan.. hahaha.. seronok gak tanam pokok nie.. 

so kepada anda yang tengah or akan amik orientasi nie kan, enjoy yourself, makes it's happy and jangan la suka mengeluh or komplain2 ye.. 
isnin minggu depan dah start kuliah... ermmm. kembali jadi student.. hehe

*p/s sorry la kalo ade yang salah silap..

Read More

Isnin, 2 September 2013

my first time at new place

6 comments

Assalamualaikum and selamat sejahtera semua... Tak sempat nk say goodbye ye kpd blogger2 yg lain..

akhirnye sampai juga dkt tempat aq belajar sekarang ni.. Hehe.. Alhamdulillah semua selamat mendaftar disini..

pengalaman pertama aq berada disini..
pg tadi terjaga pukul 6am tgk2 dkt luar dah terang sangat2.. Hahaha.. Apa lagi kelam kabut la aq bgn nk g solat subuh.. Haha..

Fuh, cepat nau terang dekat sini.. Hahaha.. Nasib la ari nie takde program sampai la malam nie baru start program aq nie.. So apa lagi kasi tidur la.. Hahaha

sorry la pic takde kan sbb update gune hp semangat ni nk update.. Hope nnti aq blh la sesuai diri dkt sini yer.. Insyallah..

Read More