orientation session 2013/2014 orientation session 2013/2014 - The New Minded orientation session 2013/2014 orientation session 2013/2014 orientation session 2013/2014 Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

orientation session 2013/2014



Assalamualaikum and Selamat Sejahtera.. Akhirnya hampir tamat juga orientasi aq ni dekat sini... Sudah 4 hari berlangsung orientasi ketika berada disini.. Walaupun nampak mcm sekejap je kan tapi memang terasa lamanya... Pas tu dekat otak cakap haish bila la nak habis orientasi ni kan.. hahaha.. *kalau anda pun mesti buat benda sama gak kan...

Pada hari ni akan dijalankan proses pendaftaran subjek.. aq harap server dia tak down la.. hahaha.. kalau tak memang problem la nanti, tak pegi kelas la aq nanti.. hehe..
Ha anda nak tahu tak apa pengisian ketika orientasi yang telah dijalankan selama 4 hari tu... tp ada lagi balance 2 hari la..haha..

So pengisiannya yang aq faham and dapat la kan :

  • datang kelas adalah wajib!! *tak datang kelas 3x (*kalo tak silap 3x aq rase) tanpa sebab tak leh amik exam.. kalo kat sekolah dulu paling tinggi pun kena rotan.. So pada adik2 yang dekat sekolah tu jangan la suka ponteng ye nanti susah korang dekat universiti nanti..
  • perkara biasalakan kalo masuk tempat baru mesti la ada taklimat macam2 so macam2 taklimat diadakan.. dari segi akademik dengan bukan akademik..
  • dapat kawan2 baru, ade juga motivation untuk kembali kan aura belajar and berjaya..
  • Most important adalah menuntut ilmu itu penting bukan semata-mata untuk kejar kerjaya and kerja sahaja tapi sebaliknya untuk mempraktikkan ilmu yang kita dapat itu..
  • persoalan yang ditanyakan apakah khidmat anda kepada komuniti??? *ha kepada anda sila jawab2.. haha.. sebab tu la dia cakap bukan menuntut ilmu semata2 untuk mendapat kerja yang berpangkat tinggi and sebagainya tapi apakah khidmat anda kepada komuniti? sebab apa di tanyakan begitu, selain dari kita kerja untuk dapatkan pendapatan tapi pada masa yang sama kita khidmat juga kepada komuniti bantu mereka dalam kesusahan dari segi ilmu dan lain-lain sebab dekat malaysia ni ramai lagi rakyat yang susah and miskin..
tu jela antara sikit perkongsian kepada anda.. tapi just nak highlight dekat sini pasal kehadiran tu.. haha.. pesanan kepada adik2 yang suka tak masuk kelas tu kan sila lah buang sikap tu kalo tak memang bermasalah la nanti anda di universiti kalo masih still wat benda yang sama ye...

memandangkan aq ambil kos perhutanan kan so ada aktiviti tanam pokok diadakan.. hahaha.. seronok gak tanam pokok nie.. 

so kepada anda yang tengah or akan amik orientasi nie kan, enjoy yourself, makes it's happy and jangan la suka mengeluh or komplain2 ye.. 
isnin minggu depan dah start kuliah... ermmm. kembali jadi student.. hehe

*p/s sorry la kalo ade yang salah silap..

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner