2014 2014 - The New Minded 2014 2014

Rabu, 31 Disember 2014

Adakah Pelaburan Emas Fizikal Terbaik?

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Mesti anda pernah dengarkan mari beli emas mari beli emas..


Kenapa dengan emas?? Cuba fikirkan apa yg ada dgn emas???


Kenapa emas dikenakan zakat?? Cuba fikirkan..


Jadi adakah pelaburan emas fizikal adalah terbaik?


Jawapan : Ya. Betul..
Kerana :-
  1. Nilai emas tu adalah stabil.. Dan amat tinggi nilainya. Bukti kita membeli asset iaitu emas berat 20g dan ada tinggal kan jumlah wang 500 ketika itu pada tahun 1994.. Berdasarkan contoh diatas iaitu kini sudah 20 tahun yang mana satu ada nilai yang tertinggi??? Adakah emas atau wang 500?? Sudah semestinya emas 20g itu.. Kenapa ? Sebab emas tidak akan susut nilainya berbanding dengan duit yang anda ada..
  2. kuasa membeli akan berkurang jika anda menggunakan duit sebagai contoh RM1 5tahun sebelum anda boleh beli Nasi Lemak biasa 5 tahun selepas RM2 baru anda boleh membeli nasi lemak biasa.. Jika emas 1g 5tahun sebelum dengan nilainya 5tahun sekarang sama tetapi jika ditukarkan kepada wang ia meningkat berbanding 5tahun sebelumnya..
Jadi anda masih ragu3 emas itu menguntungkan??


Anda masih terfikir bagaimana nak mulakan membeli emas?


Sila subscribe blog sy dengan memasukkan Emel anda di sidebar sebelah kanan 👉 ada bertulis subscribe


Saya akan ajar anda bagaimana hendak membeli emas goldbar 1g atleast satu tahun disamping anda dapat menyimpan wang dan dalam masa sama dapat membeli emas 1g setiap tahun..


Anda rasa info ini berguna sila share di laman sosial Twitter Facebook google plus & etc


Read More

Hukum Melabur Dalam ASB / ASN

Leave a Comment


Assalamualaikum,
Jika anda nak tahu hukum melabur sila tonton video dibawah ini sampai habis..
Insyallah anda akan dapat jawapannya..





  1. http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/pelaburan-dalam-asn-asb-dan-seumpamanya

Read More

Isnin, 29 Disember 2014

Tempahan Pre Order Kuih Raya Semperit 2015

Leave a Comment


Asaalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Ini merupakan tempahan yang kali ketiga selepas raya tahun lepas Alhamdulillah feedback dari yang telah membeli mengatakan sedap dan kali ini saya ingin untuk test market sekali lagi untuk preparation hari raya dan juga bagi yang mereka nak makan sangat2 kuih ini..

Bagi mereka yang ingin menempah boleh dilakukan mulai hari ini.

Bahan yang digunakan bagi proses pembuatan ini mempunyai kualiti standing dengan harga yang ditawarkan dan yang penting 100% saya yang buat. Ia menggunakan butter, tepung2 yang berkualiti serta telur yang ada khasiatnya (*telur beli untuk makan dirumah je guna ada omega gitu) disebabkan itu harga dia macam itu dan saya yakin anda pasti berpuas hati dengan rasa tersebut.

Untuk pre order yang terbaru ini saya ada membawa keluaran beberapa versi bentuk kuih ini antaranya bentuk panjang dan juga berbentuk bunga. Boleh lihat dibawah ini.. harga adalah sama..

 Harga RM 28.00


50 BIJI



FREE COD AREA AMPANG, KUALA LUMPUR

OFFER TERMURAH (30 ORANG PERTAMA)

Dua balang = RM 50.00


Dealer & Borong!!

5 balang = RM 25/balang

100% Dijamin Puas Hati..

Find Me at Telegram @kuhasif   or fill in form below for order


kuih semperit bentuk bunga

kuih semperit bentuk bunga
kuih semperit bentuk panjang





Read More

Sabtu, 27 Disember 2014

Asus Fonepad 8 Jual Murah

Leave a Comment







Asus fonepad 8
** Quad core 1.3 GHz
  ** 1 Gb RAM
  ** Internal Memory 8 Gb
** 8 Inch Screen
** 5mp back Camera
** 2mp front Camera
Harga RM710.00

BERMINAT SILA ISI ORDER FORM DI BAWAH





Read More

Isnin, 22 Disember 2014

Teknik Mulakan Perniagaan

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ini nak kongsi sedikit ilmu..


Nak mulakan bisnes, mencari apa idea sesuai tuk mulakan bisnes.


+ Buat bisnes yang memberikan pulangan tunai secara terus.


 + Bukan buat bisnes yang memberikan pulangan yang lambat.


 Silap hari bulan,terus tersangkut.


 + Jual roti di depan pagar sekolah.


Insyallah akan ada sambungannya..

Read More

Selasa, 16 Disember 2014

Teknik Mengawal Cash Flow Duit Anda

3 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bagaimana Cara untuk mengawal aliran tunai anda ?

  1. Gaya hidup
  2. apa yang kita beli
    Tiada siapa yang memaksa kita untuk membeli sesuatu barang yang mahal harganya sehingga terpaksa berhutang..
  3. Smartphone yang kita pakai
    Tiada siapa yang memaksa kita untuk mengejar produk terbaru dalam pasaran smartphone, tiada siapa juga memaksa kita untuk kita menggunakan Smartphone yang berharga Hampir RM2000.00++
  4. Gaya permakanan kita
    Tiada siapa yang memaksa kita untuk makan di gerai fast food or gerai makan di luar.
  5. Kereta atau kenderaan yang kita gunakan
    Tiada siapa yang memaksa kita untuk membeli kereta atau kenderaan baru yang hanya bertujuan untuk menunjuk-nunjuk kepada kawan-kawan.
  6. Pekerjaan
    Kita boleh melakukan kerja sampingan dan tiada siapa yang memaksa kita untuk bekerja makan gaji sahaja.
  7. Pelaburan duit
    Tiada siapa yang melarang untuk kita melabur duit kita ditempat pelaburan yang selamat dan sah disisi undang-undang
Kesemua faktor diatas akan mempengaruhi aliran tunai kita setiap bulan..
Jika anda pandai mengawal aliran tunai anda. Nescaya anda tidak akan mengalami masalah dalam hutang.
Mari kita tentukan ekonomi kehidupan kita sendiri..
Mulakan selangkah demi selangkah..

Anda sudah bersedia untuk berubah ??
Jom Baca Artikel ini Teknik Menyimpan RM
Anda merasa artikel ini beguna untuk rakan anda??
Mari like dan share artikel ini di laman sosial..

Read More

Khamis, 11 Disember 2014

Teknik Menyimpan Duit RM

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan mengajar anda bagaimana cara untuk menabung dengan cara yang berkesan..

Anda merupakan seorang yang sukar untuk membuat simpanan??
Anda merupakan seorang pelajar mahupun seorang yang berkerjaya??

Teknik ini sesuai untuk dua golongan diatas tadi..

Mari saya ajar anda bagaimana hendak menabung..

Dari duit gaji atau duit yang anda terima setiap bulan anda perlu mengambil sebanyak 1.0 % sebagai langkah permulaan untuk belajar menabung..

Contoh :-

Gaji sebulan anda = RM 1000.00

1000.00 x 0.01 = RM10.00

1.0 % dari gaji anda adalah sebanyak = RM 10.00

Jadi sebanyak RM10.00 anda ambil untuk bulan pertama untuk disimpan di akaun simpanan atau asb.

Setelah anda amik duit tersebut sebanyak RM10.00 mari lihat sama ada anda akan kebuluran atau tidak ?

Jika anda dapati anda tidak mengalami sebarang masalah mari teruskan dengan 2.0% pada bulan kedua. Anda ulangi langkah tersebut dengan kenaikkan 1.0% setiap bulan sehingga anda dapati anda merasakan duit anda macam tidak cukup anda boleh sudah berhenti di tahap percent tersebut.

Setelah sasaran anda telah sampai iaitu 10.0% - 30.0% daripada gaji bulanan anda.
Iaitu dalam lingkungan RM100.00 - RM300.00

Mari kita belajar pula langkah berikut.

Iaitu dimana kita nak simpan duit bulanan kita itu ?

Jom baca artikel ini Teknik Melabur ASB
 
Anda berasa artikel ini beguna untuk membantu rakan yang lain?
Mari like and share di laman sosial entri ini.
Terima Kasih.
 

Read More

Isnin, 8 Disember 2014

Segmen Blogwalking By www.blogahbar.tk December 2014

Leave a Comment


http://www.blogahbar.tk/2014/12/segmen-blogwalking-by-wwwblogahbartk.html


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ini saya ingin melaksanakan Segmen Blogwalking by www.blogahbar.tk untuk bulan december.

Syarat nak join senang sahaja.. Ikuti syarat dibawah..

  1. Buat satu entri yang bertajuk " Segmen Blogwalking By www.blogahbar.tk December 2014 "
  2. Letakkan www.blogahbar.tk di bloglist anda
  3. Letak gambar segmen diatas di entri anda..
  4. Tarikh tamat untuk join 29/12/2014
  5. Dah join sila tinggal link anda di ruang komen
Hadiah
 
  1. Review blog pemenang x 3
Pemenang akan di buat berdasarkan random generator number

atau pun anda boleh copy code dibawah ini dan paste di html entry anda

 


Read More

Ahad, 7 Disember 2014

Kisah Kuih Semperit

Leave a Comment

Ini la gambar nye yang diambil dari hp den sendiri...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Disini saya ingin menceritakan kisah post (entri) kuih semperit yang ada dekat blog ini..
Saya akan mebahasakan diri saya sebagai " den " nampak lembut sikit bila baca.. hehe

Suatu masa dahulu takde la lama tahun lepas jer.
Kalau anda seacrh kuih semperit confirm akan kuar blog ini di page pertama dekat no 1 - 3..
Time tu menggunakan domain www dot ahmadhasif dot info

Jadi disebabkan berada di page pertama la den dapati ramai la yang amik gambar kuih semperit den.. Hehe.. Maklumla masa tu malas nak edit gambar letak watermark bagai digambar..

Amik gambar kuih den pastu bagi trademark sendiri ??? Apa dia bagi trademark sendiri.. Tak malu ker?? Den rasa den tak pernah bagi apa2 nama special tuk kuih tu just nama dia kuih raya semeperit versi bunga link

Den tahu la hang pun jual kuih tapi jangan la hang pi amik gambar den pastu hang tampal dkt blog hang pastu hang buh hang punya trademark?? Pi buat sendiri la kuih tu pastu amik gambar sendiri tak yah nak sibuk duk amik gambar org..

 Kalau ada citer sal kuih den sedap tak per la gak (mmg terbukti kuih den sedap ada testimoni dgn den feedback dari customer) .. Ni tak ayat atas sebelum gambar den hang duk citer yang hang pi beli dekat pasaraya la pastu hang citer ada bentuk bunga yang nampak cantik tapi bila masuk ke mulut rasa tidak secantik bunga..
Pastu hang pi bubuh gambar kuih den bawah tu pasai apa..
Nasib la hang ada tulis rujukan gambar tu baguih dah, pastu tiba-tiba muncul ayat
 "Inilah samperit bunga pecah lima, trademark samperit bondaku."

Apa dia..Hang pi bubuh nama hang sendiri dekat kuih yang den buat.. Come on la.. Dekat pasaran takde lagi la bentuk bunga mcm tu.. Hanya dekat blog den je ada..
Punya penat den pikir cara untuk buat bentuk semperit yang moden sikit.
Den tak kisah hang nak amik gambar dekat blog ni ke apa ke tapi pada den post yang hang buat tu buat den terasa dengan hang bagi nama sendiri..

Ada hang pernah rasa kuih den??
Belum kan...
Meh rasa dulu tepati ke citarasa yg hang cari kan tu..

Den leh jamin kuih semperit yang den buat ini rasa lain dari yang dijual dipasaraya yang harganye dalam RM 10-20..

Hang baru tengah nak test resepikan.. Try and erorr..
Alhamdulillah den dah ada resepi ni turun temurun dari mak den sendiri..
Sudah menjalankan bisnes jual kuih semperit ini dah Hampir 10 tahun (sehingga tahun 2014)
Dalam online mahu pun offline..
Resepi den bukan untuk dijual.. ada yang request nak.. harap maaf den tak boleh bagi..

Den bukan nak meroyan ke apa ke kan..
Tapi ape perasaan anda bila satu produk anda buat sendiri pastu amik gambar anda, pastu orang lain bagi nama kuih tu?? What..

Jadi kepada yang beli kuih tu beli la kepada yang original punya pembuat..
Nanti kang tak sama rasa, bentuk lain..

Kepada pelanggan den terima kasih kerana membeli dengan den  dan ramai sudah berpuas hati..

Kepada yang masih mencari kuih semperit sedap boleh cuba kuih semperit den ini.. Insyallah akan puas hati..
Boleh click dekat menu KEDAI ONLINE

Kepada yang pembuat or penjual diluar sana sila lah bersaing dengan sihat yer..
Letak la gambar kuih yang anda buat sendiri tak payah sibuk letak gambar orang lain..
Melain kan tujuan promosi tak pe la nak letak gambar orang lain..
Ini tak anda pembuat dan penjual kuih tapi letak gambar orang lain..
Apa kes..


Kepada yang terasa den mohon maaf..

Kepada yang terasa blog hang tak leh nak komen law leh komen dah den cakap dekat komen tu sejak bile aku letak nama tuk kuih tu.. Jadi disebabkan takleh nak komen la aku buat post ni..

 

Read More

Sabtu, 6 Disember 2014

Free Vpn For Windows Phone 8.1 and Android

Leave a Comment

 
Hello today i will teach you how to create VPN using windows phone 8.1.

Its you subcribe mobile data ? And usually your qouta mobile data is used up and the net is very slow to loading on page that you want to search anything at search engine. and it will make you feel frustated.

Here I will teach you how to use VPN at your windows phone 8.1, it will help you to increase your net speed even your qouta is used up. Hopefully this can help you to make you work easier to your information need at any seacrh engine

  1. First you need to register account here
  2. After you register you will have user name , password , VPN address
    ( You can try for free with qouta 2gb )
  3. This all three information that you need to keep
  4. Go to your Window Phone > Setting > VPN > ADD > Fill the blank space with that three information at no.2
  5. VPN > Server name (example.com.il) (as giving to you at no.2 ) > username and password it same as you create during the account > save.
  6. Here the setting for your VPN CLICK HERE
 
https://hide.me/?friend=kuhasif


So that is easy how to set up your vpn on windows phone.
It suitable for webpage opening and searching on search engine when you have used up your mobile data qouta.

 

Read More

Jumaat, 5 Disember 2014

Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha

14 comments



Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Sempena cuti sekolah yang masih berlangsung ni, cikgu nak lancarkan segmen ringkas dari blog simple cikgu ni. Harap dapat sambutan. Tujuan utama cikgu anjurkan nak rapatkan ukhuwah dan tambah kenalan di alam maya. Dalam masa yang sama bole kongsi maklumat dan info.

http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

Syarat simple je:-
1. Follow blog cikgu (boleh tengok side bar) - tak paksa pon hehe
2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

Copy coding yang disediakan.


Read More

News How To Add An Alexa Widget At Blog and Website 2014

Leave a Comment


Assalamualaikum,

Today I will make a tutorial how to add alexa widget at your blog or website.

It very easy to put in at your website.

Just copy the code that alexa.com giving to your and edit it by put your website url and than copy the cope the code at html.

If your are using blogger use this :

Login your blogger > Click Layout > Add Gadgets > Click Html / Javascript > Go to Alexa.com copy the code and paste at there.

Here is the link to copy your code Alexa Widget Code

It simple right..

It will show your ranking global and country if you have it.

Read More

Selasa, 2 Disember 2014

Teknik Melabur ASB Pelajar Universiti

17 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Anda nak RM 10 000  selepas anda graduasi ???
Disini saya akan tunjuk cara bagaimana untuk anda mendapat RM 10 000 selepas anda graduasi.
Cara saya akan tunjuk adalah ASB Simpanan BUKAN ASB Loan 




Situasi 1 (update 2016)

Berdasarkan gambar diatas dengan simpanan RM 200 sebulan selama 4 tahun anda akan memperolehi RM 9 600.   Menarikkan tengok akaun ada RM 9 600 tidak termasuk dividen lagi, anda hanya seorang pelajar sahaja boleh mengumpul duit hampir RM 10k..
Sila lihat gambar diatas untuk lebih detail (situasi 1).


Situasi 2 (update 2016)

Situasi dua menunjukkan jika anda menyimpan RM100 sebulan.
Sila lihat gambar untuk lebih detail.


Dividen

Gambar diatas menunjukkan jumlah duit anda selepas 15 tahun didalam ASB. Wa menarik anda ada RM20k. Sila lihat gambar untuk lebih detail.


Gambar diatas menunjukkan setelah anda tamat pengajian 4 tahun dan duit baki terakhir itu jika anda biarkan selama 15 tahun didalam asb dgn dividen 6% ia akan mencapai 20k.. Tapi seelok-eloknya anda buat la penambahan duit didalam akaun tu supaya aktif dan nilai akan jadi lebih banyak.


Bagaimana anda nak mengawal perbelanjaan anda??
Gambar dibawah saya akan tunjuk kiraan belanjaan harian.


Belanjaan Harian
Perbelanjaan ini merupakan perbelanjaan sebagai seorang pelajar la.. Makan dua kali sehari.. Tidak la mewah cuma sederhana.. Tapi kalau dah hari2 masuk starbuck memang la tak cukup duit ptptn tu..

Adakah mustahil untuk anda mendapat RM10k selepas anda graduasi ? ?

Mengikut kiraan saya di atas jika setiap pelajar pandai menguruskan kewangan dia akan mempunyai asset apabila sudah graduasi dan juga dapat membayar semula pinjaman ptptn mereka dengan kadar segera.

Jadi jika anda ingin mengguna pakai ilmu ini silakan dan jika anda ingin berkongsi dengan rakan silakan.
Sama2 kita belajar menguruskan kewangan.

Saya telah memberi idea untuk anda berfikir sejenak.

Anda usaha anda dapat.. Ingat TIADA Jalan Mudah untuk Berjaya tapi Banyak Cara untuk Berjaya.


Untuk mereka yang bekerja pula nantikan artikel yang terbaru akan dibuat.

Kenapa saya pilih 6% dividen sedangkan ia lebih dari itu?

Sebab ini untuk elak To good, To be true biar nampak sikit dividen tu tapi secara ideanya anda dah dapatkan macam mana cara nak kawal cash flow anda tu.

Sebelum akhiri artikel ini, saya ingin memperingatkan sebagai seorang pelajar tugas anda adalah untuk belajar dan dapatkan result yang bagus.. Nak bersuka-suka tu boleh tapi berpada-pada.. Makan lah secara sederhana dan guna duit anda ada itu secara berhemah..

Artikel ini dibuat bukan untuk menjadi anda seorang kedekut tapi untuk melatih diri anda tidak boros apabila sudah masuk alam perkejaan nanti dan anda akan lupa pasal hutang ptptn tu nak bayar bile. Jadi dari sekarang la didik diri anda untuk mengawal aliran duit anda. Tiada siapa boleh kawal hanya diri anda sendiri yang boleh kawal. Saya cuma bagi idea bagaimana untuk melakukannya sahaja. 

Gunakan sebaik mungkin fasiliti yang telah diberikan kepada anda oleh pihak univseriti atau kolej seperti wifi, pengangkutan dan beberapa lagi fasiliti yang turut diberi oleh pihak kerajaan seperti voucher buku untuk membeli buku pengajian anda serta kad diskaun siswa itu juga ada kebaikkanya apabila anda gunakan di KLIA Transit Rail.

Artikel ini telah diupdate semula pada 4 Ogos 2016...

Sila baca dan faham betul2 setiap isi yang ada didalam gambar diatas dan penerangan saya.. Terdapat dua situasi.. Setiap situasi berlaianan caranya..


Gambar 2014...



 
























































Read More

Sabtu, 29 November 2014

1st Segmen: Blogwalking bersama-sama by Khairunnisa Hassan

Leave a Comment
Read More

Blogwalking November by Mamanau Tokou

3 comments

Assalammualaikum...

Segmen Blogwalking ini berlangsung selama 2 minggu sahaja...
Tamat : 30 November 2014









Read More

Ahad, 3 Ogos 2014

Kelebihan Lenovo S960 Original Set

Leave a Comment




MODEL LENOVO S960

Apakah Kelebihan Telefon Ini :-

  1. RAM 2Gb
  2. Kamera 13 mp dengan autofocus , 5mp secondary kamera sesuai untuk mereka yang suka selfie
  3. Quar core , 1.5G$Hz
  4. Skrin 5 inch


HARGA RM 889.00

FREE GIFT:-

* 8gb Micro Sd Kad

BERMINAT SILA ISI ORDER FORM DI BAWAH

GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 850 / 1900
HSDPA 900 / 2100
SIMMicro-SIM
Announced2013, September
StatusAvailable. Released 2013, December
BODYDimensions144 x 74 x 6.9 mm (5.67 x 2.91 x 0.27 in)
Weight121 g (4.27 oz)
DISPLAYTypeIPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
MultitouchYes
ProtectionCorning Gorilla Glass 3
SOUNDAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MEMORYCard slotNo
Internal16/32 GB, 2 GB RAM
DATAGPRSYes
EDGEYes
SpeedHSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetoothv3.0, A2DP
USBmicroUSB v2.0, USB On-the-go
CAMERAPrimary13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, LED flash
FeaturesGeo-tagging, touch focus, face detection
Video[email protected]
Secondary5 MP
FEATURESOSAndroid OS, v4.2 (Jelly Bean)
ChipsetMediatek MT6589T
CPUQuad-core 1.5 GHz Cortex A7
GPUPowerVR SGX544MP2
SensorsAccelerometer, proximity, compass
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
BrowserHTML5
RadioFM radio
GPSYes, with A-GPS
JavaYes, via Java MIDP emulator
ColorsBlack/Silver
- SNS integration
- Active noise cancellation with dedicated mic
- MP4/WMV/H.264/H.263 player
- MP3/WAV/WMA/eAAC+ player
- Organizer
- Photo/video editor
- Document viewer
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk
- Voice memo/dial
- Predictive text input



Read More