Februari 2014 Februari 2014 - The New Minded Februari 2014 Februari 2014

Jumaat, 28 Februari 2014

ingat mati

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..
Tajuk entri kali ini ingat mati.. Entri kali ini bertujuan sama2 kita bermuhasabah diri..

Ingat kepada mati... Pernah kah anda terfikir sudah berapa lama,anda hidup didunia ini?
Yer mmg dah lama.. Tapi pernah anda terfikir apakah sumbangan yang anda telah berikan untuk agama anda?
Apakah sumbangan anda kepada masyarakat dan negara? Adakah sumbangan anda itu bermanfaat atau tidak bermanfaat kepada mereka?
Anda fikir2kan..
Kenapa saya cakap sumbangan, sebagai contoh anda memberi sedekah kpd mereka yg memerlukan.. Sumbangan boleh dikategorikan kepada amal jariah.. Contoh lain anda berkhidmat sebagai sukarelawan membantu mangsa banjir dan lain2..
Sumbangan kepada agama, adakah anda sudah cukup menunaikan rukun islam bagi yang beragama Islam. Berpuasa dalam bulan Ramadhan, tidak meninggalkan solat, membayar zakat, menunaikan haji.. Atau adakah anda sudah menasihat kawan anda yg beragama Islam yg tidak menutup aurat supaya menutup auratnya??
Atau anak anda masih tidak menunaikan solat walaupun sudah remaja?? Anak anda masih tidak menutup aurat walaupun sudah dewasa? Adakah anda ambil lewa perkara sebegitu??
nanti diakhirat kelak anda mahu jawab apa bila disoal nanti??
Maka mari lah sementara kita masih diberi nyawa untuk hidup dimuka bumi ini kita melakukan seberapa banyak amalan yang baik dan berkekalan dan bermanfaat kepada manusia lain sebelum kita meninggal dunia..

sama2 lah kita bermuhasabah diri... Fikir kan berapa banyakkah amalan yang baik telah kita lakukan sepanjang diberi nyawa dimuka bumi ini

Read More

Jumaat, 21 Februari 2014

Handsfree murah

2 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Kepada anda yang sedang mencari handsfree yg murah2 boleh contact saya...

* Masalah menjawab call ketika memandu??
 * kena saman atas kesalahan pegang hp sambil menjawab call mengguna tgn ketika drive??
 * Ingin elakkan kemalangan atas kecuain anda sendiri
 * Tiada masa nak pegi kedai beli handsfree..
 *Jom dapatkan dengan kami, harga berpatutan..
 Barang sampai dirumah...
 * kini hanya RM25 jer..
 * gred A hingga AAA
‪#‎thenewminded‬
‪#‎Assalamualaikum‬
‪#‎handsfree‬
‪#‎handset‬
‪#‎aksesori‬
‪#‎handphone‬
‪#‎stylo‬
‪#‎earphone‬
‪#‎murah

Murah2 jer... Hanya RM25 jer...
Kalau ada kawan2 yang nak leh recommend dkt diaorng..

available tuk semua jenis hp..
blackberry,Samsung, Nokia, sony ericson, all smartphone...

Layari link dibawah utk lihat pelbagai jenis earphone yg ade dipage kami..
www.facebook.com/thenewminded

Read More

Bermain dengan hash tag amat berguna kepada

2 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sedikit ilmu yang tidak seberapa yang ku ingin kongsi bersama anda semua..

Kenapa perlu bermain dengan hashtag ? Mungkin ramai sudah tahu apakah itu hashtag " # " . .  .

Di saat saya kebosanan saya mula mengkaji sedikit apa kebaikannya hashtag yang terdapat di twitter, facebook, instagram..

Apa yang saya dapat ketahui dari pengkajian tersebut , apabila anda melakukan atau mencipta hashtag sendiri atau gune yang sedia ada.. Apabila anda klik di bahagian hash tag tersebut ia akan mengeluarkan kesemua pengguna yang pernah meletakkan hashtag tersebut..

Sebagai contoh :

Pengguna A melakukan #assalamualaikum #morning apa khabar kalian?

Pengguna B melakukan #assalamualaikum semoga hari anda berada dalam keredhaan illahi..

Pengguna A dan B ini tidak friends tetapi apabila pengguna A ini klik di hashtag #assalamualaikum beliau akan nampak yg pengguna B ni punya post.. Begitu juga pengguna C macam saya la.. hahaha.. kebosanan klik hash tag tgk apa yang ada.. :D

Ala itu semua orang tahu...
Yer betul itu semua orang tahu...

Tapi tahukah anda dengan penggunaa hashtag tersebut amat bagus kepada penjual2 barangan secara online di twitter,facebook,instagram?
Kenapa? Sebab ia dikategorikan sebagai satu medium untuk mempromosi barangan anda secara tidak langsung macam pengguna C tadi buka dan baca anda ada jual barang2 yang menarik..
Pengguna C klik profile anda dan add friends after that sales anda akan berlaku..

Sedikit pengkongsian daripada saya...
Mungkin ramai sudah tahu, mungkin juga tidak..

Sama2 kita menambahkan ilmu marketing di social network dimana anda boleh promoote, jual barang secara percuma... Tidak perlu bayar domain , webhosting , dan lain2..

Read More

Rabu, 19 Februari 2014

kehidupan masa kini

2 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Apa khabar kalian? Diharap anda semua dalam keadaan sihat2 sahaja...

Mengenai tajuk iaitu "kehidupan masa kini" ingin saya kupaskan mengenai kehidupan pelajar pada masa kini...

Pernahkah anda terfikir berapakah sehari anak2 anda berbelanja sehari ketika di universiti atau pusat pengajian tinggi?

Adakah anda tahu sehari anak anda boleh belanja mencecah minimum RM20 hanya untuk makan mereka sahaja..
Jom lihat saya kupas kenapa RM20 sehari...

Sebagai contoh perbelanjaan asas :
Sarapan Pagi :
Nasi Goreng + telur mata kerbau = RM2.50
Air minuman = RM1.50

Lunch :
Nasi + Ayam + Sayur = RM6
Air = RM1.50

Malam
Nasi Panas = RM6
Air = RM1.50

Makanan ringan
Minuman petang = RM5
Jajan = RM3
Total = RM27 per day...

Ini tidak termasuk :
- sewa rumah
- tambang
- duit minyak
- topup
- beli brg lain
- rokok bg mereka yg hisap rokok
- keluar bersama rakan2
dan lain2..

Katakan lah RM27.00 X 30 = RM810 sebulan hanya untuk makan sahaja...

siapa kata jadi pelajar hidup mewah?? Haha.. Macam org bekerja sudah kos sara hidup mereka..


Pernahkah anda terfikir mcm mana mereka survive untuk hidup?
Kalo anda ada pengalaman boleh share bersama kami agar bermanfaat kpd org lain :)

Memandangkan kos sara hidup kini makin tinggi mari la sama2 kita berjimat cermat...
 

Read More

Sabtu, 15 Februari 2014

Malaysia Shopping Website

3 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Apa khabar anda hari ini? sihat...

Alhamdulillah perkembangan positif site  ranking mula naik semula.. hehe..

Kenapa dengan Malaysia Shopping website??

Ini nak habaq sikit... Mungkin ramai tidak tahu bahawasanya website saya ini antara website yang menawarkan anda membeli seacara online dan COD or postage..  Ha? Apa yang saya jual? Nampak post yang bertulis je tidak ada pun jual2 barang.. haha..

Ye betul nampak tulis2 jer banyak..

Antara barang yang saya jual adalah kuih raya semperit , powerbank , external hard disk , earphone , screen protector dan banyak lagi akan masuk insyallah..

Dimana saya jual?

Saya ada jual di instagram , twitter , facebook dan juga di website ini..

Betulkah website ini akan menjadi shooping site?

Insyallah akan menjadi shopping site one day.. Sebab sekarang saya buat Cash On Delivery jer.. Ramai yang masih tidak percaya postage.. Tapi ada juga membuat postage..

Trusted seller?

Kalau sudah dikatakan Cash On Delivery tak kan ler nak tipu kan.. hahaha..

Its time for luaskan network mu..

Sudah tiba masanya saya ingin meluaskan network pasaran saya..

Doakan saya semoga perniagaan 100% bumiputera, orang islam , orang melayu seperti saya ini berjaya, maju dan dimurahkan rezeki.. Ameenn..

Sama2 la kita memajukan bisnes bumiputera..

Mai test sikit tengok guna tajuk Malaysia Shopping Website nie dapat sambutan tak... hehe..
terima kasih..

*Den selalu buat lelong and offer harga murah2 di instagram dan page facebook.. siapa nak harga lelong and murah jom le like fb page den.. ada di website nie like and follow je button yang ada..

Time to continue next semester.. Doakan kejayaan saya amenn.. Terima kasih kepada mereka yang membeli dan support saya.. Jumpa lagi dan keep update dengan our news product.. 

Read More

Rabu, 12 Februari 2014

Luahan Seorang Ayah

2 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera, saya terjumpa satu artikel ini difacebook, mungkin sudah ramai dah bace.. Kepada yang belum baca sila hayati petikan ini. Sama2 kita ubah selagi masih belum terlambat.. Ada betul,juga artikel ni katakan.. Ia sama seperti apa yang ayah saya pesan kan telefon mak setiap pg sebelum pegi sekolah or,belajar or kejer... Ingat dia, walau macam mana sekali pun dia tetap mak ko jangan derhaka kepada dia...

Seorang pemuda duduk di hadapan laptopnya. Log in facebooknya. Benda pertama sekali dia check adalah inbox. Hari ini dia terlihat sesuatu yang dia terlepas pandang selama ini.

Bahagian 'OTHER' di inboxnya. Ada satu, dua mesej. Mesej pertama, spam. Mesej kedua dibukanya. Mesej 3 bulan yang lepas tarikhnya.

Ditatap isinya, "As-Salam.... wbt Ini kali pertama abah cuba guna facebook. Abah cuba tambah kamu sebagai kawan tapi tak dapat. Abah pun tak faham sangat benda ni. Abah cuba hantar mesej ini kepada kamu. Maaf, abah tak biasa sangat menaip. Ini pun kawan abah yang ajarkan. Ingat tak bila pertama kali kamu ada henfon? Masa tu kamu tingkatan 4.


Abah kesian semua anak-anak sekarang ada henfon. Jadi, abah hadiahkan pada kamu satu. Dengan harapan, kamu akan call abah kalau kamu ada nak kongsi masalah tentang asrama atau sekolah atau apa-apa saja. Tapi, kamu hanya call abah seminggu sekali. Tanya tentang duit makan dan belanja. Abah terfikir juga, topup RM10 tapi call abah tak sampai 5 minit boleh habis ke prepaid tu? Masa kamu kecil dulu, abah ingat lagi bila kamu dah boleh bercakap. Kamu asyik panggil, 'Abah, abah, abah'. Abah seronok sekali anak lelaki abah panggil abah. Panggil umi.

Abah seronok dapat bercakap dengan kamu walaupun kamu mungkin tidak ingat dan tak faham apa abah cakapkan di umur kamu 4, 5 tahun. Tapi, percayalah. Abah dan umi cakap dengan kamu banyak sangat. Kamulah penghibur kami di saat kami berduka. Walaupun hanya dengan keletah gelak tawa si kecil. Bila kamu sekolah rendah. Abah ingat lagi kamu selalu bercakap dengan abah ketika membonceng motor dengan abah setiap pergi dan balik sekolah.

 Macam-macam kamu ceritakan pada abah. Tentang cikgu, sekolah, kawan-kawan. Abah jadi makin bersemangat bekerja keras cari duit untuk biaya kamu ke sekolah. Sebab kamu seronok sekali. Gembira. Ayah mana tidak gembira anak suka ke sekolah belajar. Bila kamu sekolah menengah. Kamu ada kawan-kawan baru. Kamu balik dari sekolah, kamu masuk bilik. Kamu keluar bila masa makan. Kamu keluar dengan kawan-kawan. Kamu mulai jarang bercakap dengan abah. Kamu pandai. Akhirnya masuk asrama.

 Di asrama, jarak antara kita makin jauh. Kamu cari kami bila perlu. Kamu biarkan kami bila tak perlu. Abah tahu, naluri remaja. Abah pun pernah muda. Akhirnya, abah dapat tahu kamu ada kekasih. Ketika di universiti, sikap kamu sama sahaja ketika di sekolah menengah. Jarang hubungi kami. Bila balik cuti, kamu dengan henfon kamu. Kamu dengan laptop kamu. Kamu dengan internet kamu. Kamu dengan dunia kamu. Abah tertanya-tanya juga sendiri.

 Adakah kawan istimewa itu lebih penting dari abah dan umi? Adakah abah dan umi cuma diperlukan bila kamu nak nikah sahaja sebagai pemberi restu? Adakah kami ibarat tabung pada kamu sahaja?

Hakikatnya, kamu jarang berbicara dengan abah lagi. Ada pun boleh dibilang dengan jari. Berjumpa tapi tak berkata-kata. Sebumbung tapi seperti tak bersua. Bertegur bila cuma hari raya. Tanya sepatah, jawab sepatah. Dileter, kamu tarik muka. Dimarah, kamu tak balik cuti. Malam ni, abah sebenarnya rindu sangat pada kamu. Bukan mahu berleter, mengungkit atau membangkit. Cuma abah dah terlalu tua. Abah dah di hujung 60-an. Kudrat abah tidak sekuat dulu lagi. Abah tak minta banyak...

Kadang-kadang, abah cuma mahu kamu berada di sisi abah. Berbicara tentang hidup kamu. Luahkan apa yang terpendam dalam hati kamu. Menangis pada abah. Mengadu pada abah. Bercerita pada abah seperti kamu kecil-kecil dulu. Apapun. Maafkan abah atas coretan abah ini. Jagalah solat. Jagalah hati. Jagalah iman. Mungkin kamu tidak punya waktu berbicara dengan abah.

namun, jangan pula kamu tidak punya waktu berbicara dengan Tuhan. Usah letakkan cinta di hati pada seseorang melebihi cinta kepada Tuhan. Mungkin kamu terabaikan abah. Namun jangan kamu mengabaikan Tuhan. Maafkan abah atas segalanya." Pemuda menitiskan air mata. Dalam hati perit tidak terkira. Mana tidaknya. Tulisan ayahandanya itu dibaca setelah 3 bulan beliau pergi buat selama-lamanya. Di saat tidak mungkin lagi mampu memeluk tubuh tua ayahnya.....

anda nak share? Sila kan.. Copy paste pun tak pe dibenarkan.. Sebagai peringatan tuk kita semua..

Read More

Motivation part 3

Leave a Comment



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak bila la pulak ada part2 nie? hahahaha.. Den pun tak taw.. Yang saya tahu apa yang terlintas difikiran saya akan taip..

Tetiba sahaja teringat untuk bermotivasikan diri.. Alang2 jom la sama2 kita bermotivasikan diri..

Ayat lama yang selalu saya pegang " Winner is not who never FAILS but the ONE who NEVER QUITS"

Faham maksud dia? Maksudnya seorang itu dikira pemenang sekiranya dia tidak putus asa.. Pernah gagal? Pernah kecewa? Pernah terjatuh apabila first time main basikal? Jika anda pernah semua itu... Apa yang anda cuba lakukan selepas itu? Mesti berusaha kepada yang lebih berjaya betul tak?
Sebagai contoh first time naik basikal anda jatuh sebab tidak dapat seimbangkan diri.. Anda tetap terus berusaha... terus .. terus kan usaha... sampai anda berjaya.. betul? Tahniah anda seorang pemenang.. kenapa? Sebab anda tidak berputus asa, sebab anda berjaya seimbangkan diri ketika naik basikal...

Ayat baru yang hadir dalam hidup saya pada hari ini adalah " Everything is Important Issue" ....
Mungkin ayat ini boleh diterapkan dalam diri kita untuk memastikan setiap perkara yang kita lakukan itu adalah penting bukan mainan.. Sebagai contoh anda memasak tomyam.. Anda masak untuk satu keluarga makan.. Tapi anda masak sambil lewa bahan2 tidak cukup.. Akhirnya tomyam anda itu rasa bukan tomyam.. JIka anda buat sesuatu itu dengan serius maka tomyam tersebut akan menjadi rasa tomyam dan sedap untuk dimakan..

Sedikit sahaja perkongsian dari saya.. Mari la sama2 kita bermuhasabah diri yer..

Read More

Isnin, 10 Februari 2014

lelong powerbank murah- murah

2 comments


Siapa yang tengah Cari powerbank murah and stylo?
Disini saya Ada offer pb dengan harga murah murah je...

Ready stok.. siapa berminat Bolen komen dekat bawah ini year..
Spekfikasi produk :
Brand : Samsung
Gred : AA
Kapasiti : 5000mah
Harga : RM90 / unit..
Available : 2 unit warna Hitam
Cod area Kuala Lumpur or postage pun boleh..

Take all two unit at prices RM160 free earphone..
Siapa cepat dia dapat...

Last stok, last unit...

Powerbank Ni nipis sangat sesuai untuk dibawa kemana - mana Sahara..  powerbank ini lebih more kepada design and warna..




Read More

Sabtu, 8 Februari 2014

terdiam

Leave a Comment

Assalamulaikum dan salam sejahtera..

Entri hari ini adalah terdiam.. Nape dengan terdiam?

Tiba - tiba aku terduduk sebentar mengenang nasib..
Kenapa dengan nasib?

Aku terfikirkan akan result final exam ku.. Rata - rata kawan ku di kolej lain mendapat pointer yang tinggi-tinggi belaka.. Aku punya result belum keluar lagi.. Aku harap akan mendapat result 3.5 keatas.. Aminn..

Mungkin ini cabaran yang perlu aku terima... Mungkin pada masa ini baru aku kenal siapa kah kawan-kawan ku yang terima mendengar masalahku menolong ku ketika susah.. Mungkin ini lah dinamakan cabaran dalam dunia bisnes.. Yer saya mengaku bukan senang untuk buat bisnes ini.. Memerlukan networking or support dari kawan2 yang kuat.. kalau tidak terumbang ambing..

Apa yang saya harap, saya tidak akan sombong kepada rakan-rakan saya terhadap apa yang mereka tawarkan kepada saya.. Saya untung kamu untung.. Saya tolong kamu lain kali kamu tolong saya.. Itu konsep yang cuba saya amalkan..

Saya tahu bila call awk je mesti ckp sal bisnes bila jumpa je mesti cakap sal bisnes sorry la yer.. Memang itu je terfikir2 dekat otak ni. Tapi den dah buktikan 99% satu hari keluar takde cakap sal bisnes tapi terkeluar satu ayat jer.. hahaha..

Mungkin saya belum berjumpa dengan mana-mana supplier yang nak kasi murah... Belum tiba masanya lagi.. Law ada just tinggalkan komen bila tiba masanya nanti insyallah saya akan contact anda.. Walaupun saya hanya untung RM5  tapi saya akan bagi best price kepada anda semua yang membeli dengan saya.. Agak2 lepas untuk saya mencari sesuap nasi itu sudah alhamdulillah..

Kepada anda peace yaw.. Setiap harga yang saya tawarkan itu ada sebabnya kenapa murah or mahal...

Mungkin ini sudah cukup membuat aku terdiam sepanjang malam ini berfikirkan nasib diriku ini..

Perkongsian untuk yang bakal2 bukak bisnes or dah ada bisnes ;

- Jika ada rakan anda yang tawarkan sesuatu produk kepada anda tolong jangan cakap ala aku leh dapat lagi murah dari harga kau.. Dalam tak sedar anda telah menguris hati kawan anda itu.. Sila la anda tolak dengan cara yang lebih sopan macam cakap, kalau aku berminat aku update kau semula thanks for the tawaran tu yer.. Kan sedap dengar..
Anda perlu ingat tidak semestinya anda akan berada diatas selama2nya akan ada juga naik turunnya.. So hargai la kawan anda..

Just untuk perkongsian sahaja... Jangan ada yang terasa la yer.. Sama2 la kita berubah.. Mohon maaf kalau ada yang terasa. Peace yaw..

Eh anda memang seorang yang sentiasa update di blog ini.. tahniah kepada anda..
Saya tahu ada orang yang  sedang membaca blog ini walaupun tiada komen.. haha..
thanks

Read More

Isnin, 3 Februari 2014

SEO Ahmad Hasif

4 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ini saya ingin membuat satu segmen..

Syarat nak join...
- buat post bertajuk "SEO Ahmad Hasif"

Itu sahaja syaratnya...

Tarikh terakhir untuk join : 9.2.2014
Tempoh berkempen selama sebulan : 9.3.2014

Pemenang akan diumumkan pada : 13.3.2014

Pemenang akan menerima hadiah : Blog or website anda akan direview X10

Pemenang akan dipilih melalui number random generator...

Anda dah join sila tinggalkan komen..
Ajak rakan anda join ramai2..
Jom join mari ramai2 naikkan seo website anda..

Dilanjutkan sehingga 19.4.2014...
Pemenang diumumkan pada 20.4.2014

Read More

About me, company dan misi

1 comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada anda semua.. 

Blog ini merupakan blog peribadi saya berkonsepkan i think i write dan juga merupakan website syarikat saya juga dibawah nama Ahmad Hasif Bin Abdul Rahman ..

 Penulis tidak bertanggungjawab keatas komen yg pada bahagian comment dan juga tidak bertanggungjawab keatas segala masalah atau kerosakan semasa melayari blog ini. 

Selamat berhibur ketika melayari blog saya..Terima Kasih sudi melawat blog saya and jangan lupa melawat lagi yer and jagan lupa follow my blog and nanntikan post2 yang menarik.. thanks you..  

i want to say that i love u so much hope our relationship will be more longer and forever..


About our Company : 

Ahmad Hasif Bin Abdul Rahman menyediakan perkhidmatan seperti penjualan powerbank, kuih raya , pelbagai jenis makanan, pendaftaran ejen topup dan lain-lain insyallah akan dimasukkan pada masa akan datang..

Kepada anda semua silalah memberi support kepada saya dan sokongilah anak tempatan dan kedai Malaysia.. 

Misi kami :

1- Memberi Perkhidmatan yang terbaik dan mesra pelanggan.

2- Menjadi sebuah syarikat yang berjaya pada tahun 2025.

3- Mewaqafkan atau menderma 20% keuntungan syarikat kepada pusat zakat atau masjid atau mana-mana     ajensi yang menwarkan perkhidmatan tersebut atau kepada mereka yang memerlukan setiap tahun.


Terima Kasih kerana sudi memberi sokongan kepada kami...

Read More

Pendaftaran Ejen Topup 2014

2 comments



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pendaftaran bagi ejen topup 2014 kini dibuka kepada anda yang ingin join bersama kami...

Yuran yang dikenakan amatla murah dan berpatutan berserta nilai margin yang tinggi diberikan..

Yuran Bagi Pakej A adalah RM32

Yuran Bagi Pakej B adalah RM22

Bagi mengetahui pakej tersebut boleh lihat dihalaman pakej..

Terima Kasih..

Untuk Mendaftar boleh pergi ke bahagian Daftar


Read More

Sabtu, 1 Februari 2014

chocolate chip versi hasif mudah

1 comment



Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Semalam, timbul mood rajin den nak buat kuih ala3 famous amous tu, hehe... Tapi masih tidak sama lagi...

Masuk ini sudah tiga kali den try resepi yang den dapat pelbagai modify telah dilakukan tapi masih belum perfect lg..

Semalam den modify dengan penambahan kacang badam akhirnya sedap la jugak rasenya tapi perlu diperbaiki lagi...

Anda semua nak rasa? Boleh jer tapi den belum berpuas hati lagi untuk membuka order sebab den belum puas hati lagi dengan taste tp padahal dah okay dah.. Hahaha..

Nak resepi? Boleh je google.com banyak je resepi tu... Resepi semua lebih kurang... Hehe..

Nah amik la gambar ni.. Hehe..

 
Jemput makan.. Hehe.

 

Read More