kehidupan masa kini kehidupan masa kini - The New Minded kehidupan masa kini kehidupan masa kini kehidupan masa kini Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

kehidupan masa kini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Apa khabar kalian? Diharap anda semua dalam keadaan sihat2 sahaja...

Mengenai tajuk iaitu "kehidupan masa kini" ingin saya kupaskan mengenai kehidupan pelajar pada masa kini...

Pernahkah anda terfikir berapakah sehari anak2 anda berbelanja sehari ketika di universiti atau pusat pengajian tinggi?

Adakah anda tahu sehari anak anda boleh belanja mencecah minimum RM20 hanya untuk makan mereka sahaja..
Jom lihat saya kupas kenapa RM20 sehari...

Sebagai contoh perbelanjaan asas :
Sarapan Pagi :
Nasi Goreng + telur mata kerbau = RM2.50
Air minuman = RM1.50

Lunch :
Nasi + Ayam + Sayur = RM6
Air = RM1.50

Malam
Nasi Panas = RM6
Air = RM1.50

Makanan ringan
Minuman petang = RM5
Jajan = RM3
Total = RM27 per day...

Ini tidak termasuk :
- sewa rumah
- tambang
- duit minyak
- topup
- beli brg lain
- rokok bg mereka yg hisap rokok
- keluar bersama rakan2
dan lain2..

Katakan lah RM27.00 X 30 = RM810 sebulan hanya untuk makan sahaja...

siapa kata jadi pelajar hidup mewah?? Haha.. Macam org bekerja sudah kos sara hidup mereka..


Pernahkah anda terfikir mcm mana mereka survive untuk hidup?
Kalo anda ada pengalaman boleh share bersama kami agar bermanfaat kpd org lain :)

Memandangkan kos sara hidup kini makin tinggi mari la sama2 kita berjimat cermat...
 

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. betul tu.. kos sara hidup semakin meningkat.. makanan adalah keperluan, nak tak nak tetap kena beli juga walau harganya mahal.. kalau nak berjimat juga kena ikat perut la hari-hari.. hari isnin dan khamis cuba puasa sunat..

    BalasPadam
  2. yup btl tu kak..
    antara cara nak jimat kos..
    makan oat..
    hehe
    makan nasi sehari sekali.
    dgn mcm tu leh kurang RM10 setiap hari..
    So dalam sehari around RM10-15 jer tuk mkn dan lain2

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner