Banyak Duit Tapi Tiada Asset Banyak Duit Tapi Tiada Asset - The New Minded Banyak Duit Tapi Tiada Asset Banyak Duit Tapi Tiada Asset Banyak Duit Tapi Tiada Asset Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Banyak Duit Tapi Tiada Asset

Banyak Duit Tetapi Tidak Banyak Aset
Banyak peniaga mempunyai banyak duit. Mereka sentiasa ada duit tunai dalam tangan.
Mereka mudah mengeluarkan duit membeli itu dan ini. Rumah mereka selalu ditambah di sana, ditambah di sini, sehingga sentiasa bertambah besar.
Mereka juga membeli kereta, sehingga ada 4 ataupun 5 buah kereta parking di depan rumah.
.
Tetapi selepas bertahun-tahun, malah berbelas tahun, mereka masih berniaga di dalam gerai yang sama. Tidak berpindah ke bangunan kedai milik sendiri.
Begitu juga, mereka tidak membeli aset-aset baru. Kalau membeli pun hanya sekeping, dua keping tanah di kampung yang murah harganya.
.
Mereka berniaga dengan mengira keuntungan berdasarkan kiraan dari hari ke hari, dari minggu ke minggu, paling lama dari bulan ke bulan.
Cara mereka berfikir adalah dalam tempoh-tempoh yang amat pendek.
+ “Hari ini berapa kita untung?”
+ “Minggu ini berapa kita untung?”
+ “Bulan ini berapa kita untung?”
+ “Projek kali ini berapa kita untung?”
+ “Trip kali ini berapa kita untung?”
+ “Sale kali ini berapa kita untung?”
.
Pembelian aset yang bernilai tinggi memerlukan duit pendahuluan yang banyak. Bagi membeli rumah kedai 3 tingkat, minimum wang tunai RM300k diperlukan. Selainnya baru boleh menggunakan pembiayaan bank.
Sebenarnya, seandainya dikumpulkan, peniaga itu sudah membuat keuntungan lebih RM300k.
Tetapi disebabkan keuntungan itu tidak dikumpulkan, wang itu dibelanjakan. Akibatnya, sampai berbelas-belas tahun berniaga pun dia tidak pernah mempunyai simpanan tunai RM300k.
.
Akibat tidak menyimpan, sampai tua bongkok dia akan terus berniaga di dalam gerainya, dia tidak dapat membeli rumah kedai 3 tingkat dan meng-upgrade bisnesnya.
Dia juga tidak dapat membuat pelaburan-pelaburan baru dalam bisnesnya.



Jom Baca Artikel Teknik Mengawal Cash Flow Anda

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner