Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM - The New Minded Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Betulkan Tabiat Baru Berjaya Menyimpan RM

Semuanya bermula dari dalaman
 ==========================
 .
 ASB , Hartanah , Emas , Saham , Forex , UT , FCPO , Takaful, Perniagaan dan apa sahaja yang ingin ceburi bermula dari dalaman. Guru sorang ini kata ini bagus , yang itu kata itu bagus , sorang tunjuk skill mengira dan multiply , sorang pula tunjuk skill tarik duit dari udara .. macam-macam ada .. yang tak tahu hujung pangkal akan terpengaruh .. semua ini poyo .. semua ini hanya alat .. bila ditanya soalan asas apa matlamat hidup dan kewangan anda .. semuanya kelaut.
 .
 Habis tu mana satu yang bagus ? semua bagus kalau anda tahu matlamat hidup dan kewangan yang jelas .. selagi tak tahu apa itu matlamat hidup dan kewangan selagi itu meraban. Alat kewangan adalah perkara terakhir yang perlu difikirkan .. kalau pendapatan RM1000 tapi perbelanjaan RM1001 semua alat kewangan boleh humban ke laut. Itu adalah asas.
 .
 Nak simpan duit dimana , nak labur dimana , takaful apa , nak berniaga dimana dan apa adalah perkara terakir yang perlu difikirkan. 2 perkara utama menentukan kejayaan kehidupan , baik dari segi keluarga mahupun kewangan.
 .
 1. Sikap (attitute)
 2. Tabiat (behavior)
 .
 Ubah keduanya dahulu , baru yang lain akan turut tersusun , Ilmu penting tapi bukan penentu kejayaan , semuanya bermula dari dalam diri kita sendiri , sikap dan tabiat adalah pengaruh terbesar dalam hidup. Kedua-duanya bukan "nature" (azali) tapi "nurtured" (dididik).
 .
 Sebagai contoh :-
 .
 Macam mana nak menyimpan jika punya sikap boros dan tidak pernah ada tabiat menyimpan ? Biarpun ada Ilmu 10 X lipat ASB , 7 petala Emas , Leverage Hartanah tersungkam , Forex di Korek dan bekerja selama 20 tahun dalam industri takaful pernah berguru dengan 100 guru , hadiri beratus seminar dan baca 1000 buku sekalipun jika masih punya sikap dan tabiat buruk yang sama ?
 .
 Macam mana pula seorang yang buta huruf , tak pernah bekerja dalam industri kewangan , bukan kaunselor rumah tangga , tidak pernah ke sekolah boleh punya keluarga bahagia (tidak bercerai berai) dan masih kaya raya ? Biarpun tidak pernah hadiri seminar , jumpa tok guru atau baca buku kewangan dan rumah tangga ?
 .
 Yang membezakan keduanya adalah sikap & tabiat.

 .
 "Faktor kejayaan kekayaan adalah 20% Ilmu dan 80% Sikap & tabiat"
 .
 Nota :
 .
 Orang yang dah dari kecil sudah terbiasa (sikap & tabiat) kencing berdiri sukar untuk kencing mencangkung biarpun diberitahu 1001 hikmah dan nasihat (ilmu).


Jadi jom mulakan langkah Step by Step...
baca artikel seterusnya disni
Perancangan Kewangan




If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. Bagus2.. Nanti hujung tahun blh blnje Papaglamz.. hahah

    BalasPadam
  2. Insyallah sembang2 teh tarik.. Hehe

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner