Jun 2015 Jun 2015 - The New Minded Jun 2015 Jun 2015

Ahad, 28 Jun 2015

Bosan

14 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Tajuk hari ini adalah Bosan.  

Memandangkan dah masuk 5 hari aku balik rumah ini jadi aku sudah rasa kebosanan.. haha.. Nak keluar tiada member lak nak ajak. Jadi duduk rumah je la.. 

Apa aktiviti orang tengah bosan ini ? Cuba anda kongsikan dekat komen boleh la aku dapat idea nak buat apa.

Tapi aktiviti aku bila bosan buat masa ini adalah :- 

Read More

Sabtu, 27 Jun 2015

Ingin Melakukan Bisnes Jual Kuih Raya Tahun 2015?

2 comments

 


Biskut Coklat Cip
 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Anda ingin melakukan bisnes jual kuih raya pada tahun 2015?

Jadi tahun ini saya ingin membuka peluang untuk anda memulakan bisnes jual kuih raya semperit.

Saya mempunyai dua jenis kuih raya iaitu :-
  • Biskut Semperit
  • Biskut Coklat Cip
Ini merupakan Homemade Cookies, dari segi rasa memang puas hati. Jika anda ingin merasakan dahulu produk saya ini pun boleh. Saya boleh berikan sample kepada anda untuk anda rasa.

Jika pengalaman saya membuat kuih semperit ini sudah 12 tahun belajar menuntut ilmu dengan Mak saya, 5 tahun saya mengusahakan sendiri.

Jadi apa syaratnya adalah ;-

  1. Tinggal di Area Selangor & Kuala Lumpur. Delivery oleh saya sendiri hanya kawasan Ampang & Kuala Lumpur.
  2. Minimum 5 balang untuk setiap kali membuat tempahan.  Deposit RM50 untuk 5 balang.
  3. Pengguna Whatsapp / Telegram. Ini bagi memudahkan urusan jualan.
  4. Ikut harga jualan saya tetapkan.
Jadi hanya empat syarat yang saya letak buat masa ini untuk melayakkan anda menjadi dealer saya.

Kenapa saya tidak buka offer untuk negeri lain, ini disebabkan untuk mengelak dari kuih itu pecah ketika proses delivery, tapi jika anda ingin mengambil sendiri dari saya pun boleh juga

Kelebihan :-
  • Anda mendapat komisen
  • Dapat menjana duit untuk hari raya
Jadi jika anda berminat boleh isi form. Nanti saya akan hubungi anda.


http://www.ahmadhasif.my/p/daftar.html#.VY5YvcVXjIU

Read More

Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic

5 comments

.mynic
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
 
Mesti anda tengah mencari bagaimana cara nak setting @ setup domain dot my di BlogSpot. 
Disini saya akan mengajar anda cara mudah bagaimana nak guna domain dot .my .com.my or apa sahaja domain yang dikendalikan oleh mynic secara mudah integrate denga BlogSpot.
 
Saya telah sediakan screenshot bagaimana saya lakukan di blog ini menggunakan domain www.ahmadhasif.my yang sebelum ini dikenali sebagai www.blogahbar.tk .
 
Saya yakin mesti anda agak sukar untuk mencari panduan untuk setting domain .mynic di BlogSpot kan. Mesti kecewa cari-cari tidak jumpa. Jadi hari ini anda boleh ikuti step by step yang akan saya tunjuk.
 
Langkah 1 :-
 

Read More

Khamis, 25 Jun 2015

Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback

2 comments


Assalamualaikum ini post kedua mengenai travel saya.. Seronok juga mengimbau gambar2 lama ni yer..
Ini merupakan pada tahun 2011 zaman remaja2 gitu.. haha..

Ekspedisi kami pada waktu itu sampai di Layang - Layang sahaja iaitu di bahagian tengah la juga di gunung kinabalu itu..

Okay mari lihat gambar-gambar yang masih ada ini..


Ini jalan pintu masuk dan keluar untuk mendaki gunung kinabalu ini.. Dekat situ juga ada tempat orang selalu amik gambar sebelum pintu masuk itu ada mcam anjung tu Free je amik gambar backgroundkan gunung nampak la juga.. 

Read More

Rabu, 24 Jun 2015

Cara Simpan Duit

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tajuk pada hari ini adalah Cara Simpan Duit.

Jadi hari ini saya akan mengajar anda bagaimana cara untuk menabung dengan cara yang berkesan..

  • Anda merupakan seorang yang sukar untuk membuat simpanan??
  • Anda merupakan seorang pelajar mahupun seorang yang berkerjaya??

Teknik ini sesuai untuk dua golongan diatas tadi..

Mari saya ajar anda bagaimana hendak menabung..

Read More

Selasa, 23 Jun 2015

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015

2 comments

Salam ...

Jemput semua join Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015.


Caranya mudah sahaja :

1. Masukkan BuatWanita.Blogspot.Com dalam bloglist korang.
2. Buat satu entri bertajuk Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015
3. Copy code Disini, klik New Post dan paste dalam ruangan HTML.

Semua yang join akan masuk bloglist secara bergilir-gilir dari julai hingga disember 2015. Klik Sini untuk Senarai Peserta dan Bloglist sepanjang bulan julai hingga disember 2015. Segmen tamat bila senarai bloglist julai hingga disember tahun ni penuh.

Jom semua kita join dan support segmen ni beramai-ramai. Thanks :)

Terima kasih sebab invite saya untuk join segmen ni yer.. kepada rakan-rakan lain. Jom sama2 kita join segmen yang dibuat oleh Puteri wanita nie.. 

Read More

Teknik SEO Promoting

Leave a Comment

Teknik SEO Promoting

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Terima kasih kerana sudi keep update dengan beberapa teknik seo yang telah dan akan saya bongkarkan kepada anda.

Topik hari ini adalah Teknik SEO Promoting. 

Kepada mereka yang telah baca entry sebelum ini mesti terfikir aik promoting dengan media social sharing tak sama ke? Jawapannya tidak. Sebab itu untuk media social ini adalah promoting. 

Anda mempunyai article yang menarik tetapi sayang anda tidak mempromosikannya dan membuatkan orang ramai tidak ketahui article anda itu. 

Promoting ini adalah salah satu bersifatkan manis dan sedap mata memandang, anda berkongsi article anda yang mantap itu untuk dipromosikan. 

Jadi bagaimana saya ingin promosikan article?

Read More

Ahad, 21 Jun 2015

Tempahan Biskut Raya 2015

Leave a Comment


Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan menceritakan mengenai kuih semperit. Tempahan Biskut Raya 2015 kini dibuka.

Resepi biskut semperit merupakan resepi turun temurun dari mak saya sehinggalah kepada saya. Saya sendiri telah ceburi belajar membuat ini sejak umur saya 9 tahun lagi. Sehinggalah pada umur saya 16 tahun mak saya menyuruh saya membuat sendiri. 

Jadi sejak dari itu lah saya membuat sendiri biskut semperit ini. Jika kira pengalaman teknik pembuatan semua hampir 12 tahun telah saya ketahui dan belajar. Jika anda ingin tahu pengalaman saya membuat kuih ini secara sendirian hampir 5 tahun telah saya ceburi. 

Jadi ini merupakan kali ketiga saya menjual secara online dan promote di blog ini. Jika anda merupakan salah seorang yang mencari kepuasan dan kenikmatan biskut semperit yang rasa tradisional boleh la cuba biskut semperit yang saya lakukan ini.

Kebanyakkan feedback dari mereka yang telah membeli biskut semperit ini mengatakan :-

Read More

Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google

Leave a Comment


Inilah Kesalahannya.. Ngeh2.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Ini merupakan kesalahan yang agak serius juga la bagi saya.. haha.. Tapi nasibla bukan keyword yang penting kan.

Okay jadi apa cerita yang sebernarnya terjadi nie kan..

Ini bermula kisah apabila lama tak bukak google webmaster yang kini dipanggil Search Console. Jadi orang zaman sekarang trend cakap noob. Itu la terjadi dekat saya, menjadi noob seketika mencari dimana la nak submit url post di webmaster google tu kan.


Read More

Sabtu, 20 Jun 2015

Belajar Adwords - Keyword Planner

6 comments

Screenshot dari google.com.my keyword Belajar Adwords

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ini saya akan mengajar anda mengenai bagaimana nak mencari keyword secara percuma dengan menggunakan keyword planner adwords.

Disini saya bukan hendak mengajar anda untuk beriklan tetapi ingin mengajar anda cara mendapatkan unique visitor dan cara meningkatkan SEO blog or web anda. 

Seperti anda lihat gambar diatas merupakan keyword Belajar Adwords blog saya yang telah memasuki top page google.com.my iaitu di page yang pertama. Saya hanya menggunakan SEO sahaja tidak menggunakan iklan untuk berada di top page search engine google.com.my

Jadi hari ini saya ingin mengajar anda bagaimana untuk menggunakan keyword planner adwords ini. 
Ia tersangatlah mudah dan senang untuk anda lakukan.

Ikuti langkah di bawah ini.


Read More

Jadual Waktu Solat Sabah 2015

Leave a Comment

Assaalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin mengupdate mengenai jadual waktu solat di negeri sabah pada bulan Jun tahun 2015.

Memandangkan bulan Jun ini merupakan bulan Ramadhan jadi boleh la kita sama-samaa merancang untuk sahur dan berbuka puasa pukul berapa ya.

Harap info ini dapat menjadi panduan kepada anda.

ZON 7 - PAPAR, RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU
DAN KAWASAN YANG SEWAKTU DENGANNYA


Read More

Jumaat, 19 Jun 2015

Cerita Am Lari Bila Kawan Tidak Rapat Ajak Keluar

2 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pernahkah anda menghadapi situasi dimana rakan yang tidak agak rapat dan kenal tiba-tiba mengajak anda lepak atau keluar ? 

Jika anda pernah hadapi jom kongsi bagaimana anda mengatasi masalah itu ? 

Ataupun anda mengamalkan situasi seperti di dalam gambar di bawah ini ?

Mesti pernah ni kan.. :D :D 

Jom follow cerita Situasi Lari Bila Kawan Tidak Rapat Ajak Lepak. 


Read More

Teknik SEO Mobile Friendly 2015

2 comments

Teknik SEO Mobile Friendly

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Berkenaan topik hari ini iaitu Teknik SEO Mobile Friendly. Ini merupakan salah satu benda wajib kepada anda harus tahu dan lakukan.

Tahukah anda google telah menekan beratkan mengenai mobile friendly ini? 

Iya google telah mengambil kira mengenai mobile friendly ini. Bermula 21 April 2015 google telah menrankingkan website anda berdasarkan mobile friendly. Ini bermakna google telah update algorithm baharu mereka terhadap google search engine.

Jadi jangan anda persoalkan kenapa website anda tidak di ranking ke dalam search engine ye. 

Adakah update terbaru ini memberi kesan rank search engine terhadap pengguna desktop dan tablet?

Read More

Khamis, 18 Jun 2015

Iklan Percuma

2 comments

Iklan Percuma

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ini merupakan keyword kedua iaitu Iklan Percuma. Seperti biasa saya akan lihat sejauh mana post saya ini akan berada di search engine google.com.my 

screenshot keyword planner adword 
Seperti anda lihat di gambar di atas keyword iklan percuma mempunyai average search setiap bulan sebanyak 2,400.

Wow banyak juga rakyat Malaysia ini tengah mencari tempat iklan percuma saya yakin.

Bid untuk perkataan ini juga tinggi iaitu sebanyak RM0.49. Agak tinggi juga.

Saya yakin mereka yang mencari keyword ini merupakan ahli usahawan yang ingin memasarkan produk mereka secara online. Ini mungkin disebabkan mereka baru menubuhkan syarikat dimana kewangan masih belum kukuh lagi. 

Jadi dengan ini saya bebesar hati ingin mengambil iklan anda sekiranya post saya ini berada top search engine google di page 1 2 3. Saya akan mempamerkan iklan anda secara percuma selama 14 hari di blog saya ini.


Read More

Rabu, 17 Jun 2015

Biskut Semperit

7 comments


Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan menceritakan mengenai kuih semperit.

Resepi biskut semperit merupakan resepi turun temurun dari mak saya sehinggalah kepada saya. Saya sendiri telah ceburi belajar membuat ini sejak umur saya 9 tahun lagi. Sehinggalah pada umur saya 16 tahun mak saya menyuruh saya membuat sendiri. 

Jadi sejak dari itu lah saya membuat sendiri biskut semperit ini. Jika kira pengalaman teknik pembuatan semua hampir 12 tahun telah saya ketahui dan belajar. Jika anda ingin tahu pengalaman saya membuat kuih ini secara sendirian hampir 5 tahun telah saya ceburi. 

Jadi ini merupakan kali ketiga saya menjual secara online dan promote di blog ini. Jika anda merupakan salah seorang yang mencari kepuasan dan kenikmatan biskut semperit yang rasa tradisional boleh la cuba biskut semperit yang saya lakukan ini.

Kebanyakkan feedback dari mereka yang telah membeli biskut semperit ini mengatakan
  •  "... sudah lama saya mencari rasa kuih semperit sebegini ..."
  • "... dik kuih ini memang sedap belum sempat raya lagi dah habis, akak nak repeat order lagi boleh ..."
Ini adalah merupakan bebera qoute dari pembeli yang pernah membeli kuih semperit ini. Jadi jika anda inginkan kuih semperit ini boleh membuat tempahan ye. 


Jadi berapa harga satu balang ?
RM25.00 satu balang mempunyai 50 keping.

Penghantaran?
Percuma di kawasan ampang / tesco ampang sahaja.
Kawasan lain caj akan dikenakan.
Contoh kuala lumpur :- KL Sentral, Masjid Jamek, Sogo, KLCC = RM10

Postage?
Ada. Tapi risiko kuih ini akan pecah adalah tinggi. Jika anda berminat risiko anda tangungg.


Jadi kepada mereka yang tinggal di kawasan kuala lumpur dan Selangor tersangat la rugi jika anda tidak mencuba biskut semperit ini.


Jadi jom buat tempahan. klick Order Form button bawah ini.






Read More

Belajar Adwords

8 comments



Belajar Adwords

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya ingin bercerita mengenai belajar adwords. 

Ini adalah merupakan trial kepada saya untuk penggunaan keyword Belajar Adwords. Saya ingin melihat sejauh mana keyword saya ini boleh mendapat kedudukan di search engine di google malaysia. Memandangkan keyword ini competitor dia medium saya ingin mencuba juga. Jika anda dapati post ini berada di top search engine mari join komuniti google+ saya. Saya akan kupas bagaimana saya buat.

Apakah tujuan anda ingin belajar adwords? 

Sudah semestinya anda ingin belajar keyword yang sesuai, berada di top search engine itu la tujuan anda bukan.

Anda mempunyai produk yang ingin dipasarkan dan ingin bagi tahu kepada orang ramai bahawa anda mempunyai produk yang ingin diberikan kepada mereka. Jadi dengan menggunakan adwords anda beranggapan bahawa mereka akan lebih mengetahui produk anda itu. 

Ia betul.

Sebab anda bayar keyword itu dengan sekian harga.

Tahukah anda benda itu boleh dibuat secara percuma tanpa perlu beriklan bayar? Tahukah anda boleh berada top search engine tanpa perlu mengeluarkan kos yang tinggi?

Seperti saya bincangkan dalam entry sebelum ini rujuk sini

Disini saya membuka peluang kepada mereka yang tidak mempunyai kewangan yang tinggi untuk membayar iklan, saya akan memberi beberapa teknik yang telah lama saya praktikkan kepada anda dan ia terbukti berkesan. Website akan berada di top search engine google.com.my

Mari kita lihat berapakah harga anda perlu bayar untuk keyword belajar adwords ini

screenshot dari keyword planner adwords : keyword belajar adword bid RM0.35
google google 


Read More

Selasa, 16 Jun 2015

Teknik SEO Readability Score

3 comments


Teknik SEO Readability Score

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan menceritakan secara ringkas dan padat mengenai apakah kepentingan readability score dalam seacrch engine optimization. 

Apakah itu Readability Score?
Readability Score adalah satu permarkahan penuh 100% yang dikira berdasarkan content di post anda. Ia adalah satu proses dimana ia memudahkan pembaca untuk membaca artikel anda. 

Apakah kriteria yang perlu ada untuk mendapatkan readability score yang tinggi?
  • Jarak tulisan mestilah mudah untuk di baca. Seperti gambar diatas itu mengenai "How Tight Is Tight ?"
    Jadi yang mana satu senang untuk dibaca mestila yang jenis normal kan.
  • Spacing diantara ayat juga memaikan peranan penting. Contoh jika antara ayat itu terlalu dekat ia akan menyusahkan para pembaca anda untuk membaca artikel anda. Betul kan.
  • Warna tulisan dan juga warna background mestilah contrast. Ini memastikan pembaca anda mudah untuk membaca. Contoh background putih tulisan mestila hitam bukan kuning begitu sebaliknya.
  • Penggunaan tanda-tanda seperti koma , titik, tanda soal dan lain-lain juga memainkan peranan untuk readability
Kenapa Readability Score ini penting ?
Sebaba utama kenapa ia penting adalah memudahkan untuk website anda berada di top page di search engine seperti Google. Mesti anda tidak pernah terfikirkan ? Ini adalah satu rahsia dan teknik yang jarang orang dedahkan.

Google terbaru ini mengambil serius terhadap Readability Score website anda. Mesti anda selalu dengar orang cakap kena rank alexa.com lepas itu kena page rank tinggi baru boleh masuk ke top page. 

Jawapan itu betul tapi itu teknik lama. Perkara yang terbaru ini masih ramai yang tidak tahu adalah jika readability score anda tinggi walaupun pr anda rendah or tiada anda boleh berada di top page search engine. 

Contoh : Tajuk post Readability Score website anda readability score 59% pr 0. Dengan tajuk yang sama website B readability score 30% pr 1. Website B akan berada di bawah anda. Jadi anda nampak sekarang betapa pentingnye Readability Score itu.

Jadi jika anda ingin menyemak Readability Score boleh semak disini .

Jika anda inginkan pelbagai teknik seo yang berkesan jom join komuniti saya di google+ saya akan bongkar dan kupaskan beberapa teknik dari semasa ke semasa secara percuma. 



Read More

Tutorial Cara Paste Screenshot Online

Leave a Comment


Tutorial Paste Screenshot Online Free.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Hari ini saya nak share satu tutorial mengenai bagaimana anda boleh paste gambar yang anda screenshot dari desktop or laptop secara online.

Perkara ini maybe berguna kepada mereka yang menggunakan perkhidmatan servis komputer internet secara percuma seperti di library universiti or dimana - mana sahaja.

Selalunya komputer yang ada di library universiti macam saya nie basic je yang ada memory un tidak besar jadi maybe cara ini boleh membantu mereka yang ingin screenshot screen ke untuk rujukan nantikan. 

Jadi mari ikuti step - step dibawah ini :

  1. Sila ke website http://snag.gy/ 
website http://snag.gy/

Ia seperti gambar diatas.. 

  • Lepas itu anda tekan print scrn di keyboard komputer > bukak website ctrl + v

ia akan jadi seperti ini.
  • selepas siap dia upload gambar itu ia akan keluar seperti gambar dibawah ini.
gambar siap diupload



  • jadi jika anda ingin save gambar itu ke hard disk anda or pendrive
    guna mause right click > save as > save
    seperti gambar di bawah

Lepas itu siap. Mudah kan. Jadi lepas ini tidak perlu pening kepala lagi mahu fikir dekat mana la nak paste gambar kan. Guna cara ini. 





Read More

Isnin, 15 Jun 2015

Teknik SEO

8 comments

Teknik SEO 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan memberi sedikit teknik asas SEO berkenaan social signal atau dikenali sebagai sharing at social media.

Seperti anda sedia maklum kita terdapat beberapa media social seperti Google+, Facebook, Twitter dan lain-lain. Kesemua plaform ini mempunyai page rank yang tinggi dan juga SEO yang agak kuat, dan juga di platform ini terdapat ramai organic people yer bukan robot. Probably mereka untuk click article post anda adalah tinggi jika tajuk artikle anda menarik.

Jadi bagaimana sistem platform in berfungsi ? 

Apabila anda atau pembaca mengshare article anda di social media tersebut ia memberitahu kepada search - search engine seperti google bahawa terdapat satu article yang bernilai patut dikongsikan dan diviralkan kepada rakan-rakan mereka. 

Jadi social signal ini memberikan effect kepada post anda dan anda akan mendapat referring url dari social media. Ini membantu untuk menaikkan ranking post anda untuk berada di search engine. 

Okay jadi sekarang anda telah ketahui teknik tersebut dan faham bagaimana ia berfungsi. Sekarang saya akan cerita berapa kerap anda perlu lakukan dan apa precaution perlu di jaga : - 


  1. Anda share article di social media sebanyak 2 - 3 kali sehari sahaja. suggestion pagi tengahari dan malam. Waktu itu ikut kesusaian rakan-rakan media anda online pukul berapa.
  2. Jangan membuat spamming di group2 di social media. Ini akan membuat orang lain berasa annoying asal scroll je nampak posting anda. Ini boleh membuatkan blog or profile anda di kira spam jadi elakkan.
Jadi setakat itu perkongsian saya hari ini. Insyallah next posting akan datang saya akan menceritakan teknik promotion. Ia agak berbeza dengan social media. Jadi keep update.


google






Read More

Ahad, 14 Jun 2015

Umobile UMI30

2 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ini saya ingin membuat sedikit Review mengenai Umobile Unlimited Mobile Internet (UMI) yang bernilai RM30, dikenali UMI30.

Saya telah menggunakan umobile lama dah actually since 2012 jika tidak silap. Zaman2 baru muncul whatsapp, bbm, wechat kan. Waktu itu saya hanya menggunakan nokia 6120 classic time zaman matrikulasi itu. Legend dah telefon itu.

Okay apa yang anda dapat apabila anda subcribe UMI30 ini ?

  1. 1.5Gb Qouta.
  2. FREE 30 minit call to all network.
  3. FREE streaming youtube .
  4. FREE call to same network everyday
Seperti anda lihat gambar di atas qouta yang saya telah guna pada bulan ini sebanyak 2.66 Gb telah melebihi 1.5 Gb. Apa yang bestnya ia masih boleh digunakan. Masih boleh saya update blog sekarang ini , masih boleh membuka google plus, whatsapp , wechat , viber call and line call semua masih boleh lagi tidak mengecewakan. Masih juga boleh saya berblogwalking. 

Kepada yang suka main game Clash Of Clan (COC) memang sesuai. Sy masih boleh bermain COC lagi dengan lancar tanpa sebarang masalah. 

Selain itu, anda juga akan menikmati FREE Streaming di youtube tanpa had. Tapi dari jam 2.00am sehingga 10.00 am. Boleh stream HD lagi taw. Tidak mengecewakan. Sungguh laju walaupun qouta telah habis. 

Jadi apa lagi yang anda tunggu. Jika anak anda ingin menggunakan telco pilihlah umobile sungguh jimat. Maklumlah anak mana ada kejer mak ayah la yang kena supportkan.. hehe.. 

Read More

Kriteria blog mesra pembaca

4 comments




Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit apakah kriteria blog yang menarik minat pembaca..

1- Tiada iklan pop up or fly ads or iklan terlalu banyak di blog

2- Blog tidak lambat untuk diload.. Ini disebabkan terlampau banyak widget dan template yang agak besar size tuk di load..

3- Ruang komen senang di cari.. Dan komen anda direply..Maybe ada reader akan datang semula or tidak.

Contoh situasi :- ada reader komen bertanyakan soalan tpi komen itu visible diblog anda dan anda tidak menjawab persoalan itu.. Nampak agak kurang manis disitu..

Situasi lain.. Ada sesetengah blog komen hanya diapprove baru visiblekan pastu pekena lak orang yg komen tu tanya soalan pastu anda tidak jawab soalan dia.. Itu pun nampak lagi kurang manis..

Nampak macam tak pentingkan kan reply komen ini tapi besar effect di blog anda nanti.. Jadi mari kita mula reply komen reader diblog anda ok..

4- Artikel menarik.. Ini dah terlalu biasa kita dengar kan jadi semua orang dah tahu..

5- Spamming.. Ini bukan masalah spamming di ruang komen.. Tapi anda membuat spamming artikel di group2.. Okay ini agak obvious  annoying.. Memang la anda ingin promote post anda utk org baca. Tidak salah tapi jangan dalam masa 60saat hampir 6 group anda shared.. Ini la masalah berlaku di facebook sekarang.. Bila scroll nampak la benda yg sama repeated.. Ini yang membuatkan sy berpindah menggunakan google plus..

Okay itu sahaja info yang saya nak share hari ini..

Read More

Sabtu, 13 Jun 2015

Berlaku lagi gegaran di Sabah

Leave a Comment


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Saat aku tengah main coc atas katil tiba-tiba rasa katil goyang..
Ingat katil ni nak patah..
Aku pun goyang katil tengok kukuh lagi lepas tu pegang dinding ha sah gempa bumi..
Saat tu kedengaran orang suruh turun orang keluar turun tangga dan pengawal meniupkan wisel amaran juga...

Saat lama tidak rasa gegar.. Tiba-tiba terasa semula pagi ni jam 2.30+am gitu.. 
Agak kuat tapi tidak sekuat mula2 hari tu..

Read More

Invitation Dari Nuffnang Baru Perasan

2 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lama betul saya tak bukak akaun nuffnang ni..
Emel yang register dengan nuffnang pun lama tak bukak..
Jadi tadi bukak je emel tengok beribu emel punya notification..

Tiba-tiba ternampak invitation dari nuffnang banyak pulak tu.. Aku rasa korang pun mesti ada juga dapatkan.. Cuba check emel masing-masing tapi make sure ada daftar dengan nuffnang ler..

Ini nuffnang mesti buat auto sent dekat emel-emel yang signup dengan mereka ini..

Jadi ada event terbaru di :-

VENUE: Rebung, Bangsar
DATE: 25th June 2015 (Thursday)
TIME: 6pm - 8.30pm, the event starts at 6PM SHARP
OFFICIAL HASHTAG: #NUFFNANGMY

25 june 2015 maaf le bulan puasa tak dapat ler aku nak join.. lagi pun baru sampai kl time tu..
Kalau anda perasan dah lama iklan nuffnang ni saya dah remove dari blog ini..


Jadi kepada yang dapat pergi sana tu tahniah yer dan selamat berjumpa blogger2 hebat2 disana. ngeh3



Read More

Jumaat, 12 Jun 2015

Mencari 5 Rakan Baru Setiap Hari - Teknik Network

8 comments


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsikan satu teknik network yang basic mesti anda lakukan. Iaitu mencari kawan baru sekurang-kurangnya 5 orang satu hari.. 

Waaa ramai juga tu kan.. Mesti anda fikir ia mustahil untuk dilakukan..
Actually tak mustahil untuk anda lakukan pun.. Sebab anda boleh rakan dengan mudah melalui social media or berblogging..

Bagaimana caranya.. 
Anda keep in touch dengan mereka macam keep update post mereka dengan membuat comment berkenaan post mereka itu.

Invite mereka jika ada event yang bakal anda anjurkan or event besar lain.. 

Buat hangout ke kan.. 
Banyak lagi cara untuk membuat kawan ni... 

Bila besar network anda maka ramai la kawan anda dan visitor ke blog anda kan.

Seperti qoute ini:

"It’s more about giving then receiving. The minute you take this into consideration, the minute your life will change as a whole."

Jadi mari sama2 kita build network kita yer... 
Jom join my community di google+

Read More

Water Rafting Di Kiulu White Water Rafting Sabah

12 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Waa ini post pertama saya cerita mengenai travel saya.. haha.. Tak perrnah saya menceritakan travel saya di blog ini.. 

Jadi hari ini saya nak share beberapa photo mengenai travel saya ketika berrafting. 


Seronok sebenarnya berafting ini.. Apa yang anda dapat ketika rafting ini dapat menikmati suasana alam berasa tenang je tengok benda kehijauan dan dengar pulak air sungai yang mengalir. Bagus tuk mereka yang ingin mengubat duka lara di hati.. haha.. 

Mesti anda bertanyakan tidak bahaya ke? 

Actually memang agak berbahaya juga sebab sungai agak dalam. Tapi setiap yang sertai berkayak ini diberi life jacket dan juga topi keselamatan seperti didalam gambar. Sebelum perlepasan dilakukan ada sesi taklimat diberi. 

Nasihat saya kepada mereka yang nak pergi berkayak ini anda mesti tahu basic berenang dulu yer baru seronok :D . Bermandi manda didalam sungai yang nyaman air nyer.. 



Read More

Khamis, 11 Jun 2015

I Fall in Love With Google+ Say Goodbye Facebook Twitter

4 comments




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Sejak menggunakan Google+ ini jatuh cinta dibuatnya . . . 

Kenapa saya kata goodbye facebook dan twitter . . .

Firstly facebook sekarang agak annoy kerana iklan-iklan yang terlampau banyak instead cerita yang menarik agak kurang untuk nikmati... Asal scroll je akan nampak ads.. Itu okay la sikit.. Tapi paling annoy sekali yang post spam ke semua group tu.. Yang selalunya berunsur kurang bermoral.. 

Secondly twitter.. Memandangkan saya jarang juga online di twiitter sebab tiada apa yang menarik juga lagi pun word yang ingin di tulis adalah terbatas.. 

Jadi BYE-BYE Facebook dan Twitter..  

Apa yang menarik dengan GOOGLE+ ini adalah :-


  1. Banyak cerita menarik yang dikongsi oleh blogger - blogger

  2. Mempunyai communities yang update pelbagai ilmu dan info

  3. Di communities GOOGLE+ setiap posting di buat category jadi senang nak pilih part yang mana kita ingin baca. Means disini lebih organize berbanding group dan page di facebook.

  4. Tiada IKLAN / ADS itu yang paling saya suka.

  5. Untuk load Aplication dia tidak lambat walaupun qouta plan internet sudah penuh, laju je load lagi best untuk mengscroll baca post

  6. Tiada annoying SPAM di group2 or annoy request game or etc.. Setakat ini belum ada lagi.. 

  7. Communities group di kawal oleh admin dan juga google sebagai contoh jika ada orang spam di communities owner / moderator communities akan dapat notification untuk accept or reject post tersebut.
Jadi disebabkan saya berasa jatuh cinta dengan GOOGLE+ ini saya telah membuat satu communities untuk anda mendapatkan pelbagai info / ilmu / teknik yang disediakan sendiri oleh saya dan juga para blogger lain.. 
Jadi jom join communities saya ini...

Read More

Senarai Peserta Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

Leave a Comment
Read More

Google+ Komen Tidak Mesra Pengguna

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Mungkin bagi mereka yang telah membuat komen diblog ini dalam 2 hari lepas telah merasai masalah yang dihadapi.

Saya telah buat pemerhatian selama dua hari ini dengan menggunakan google plus comment diblog untuk lihat bagaimana cara ia berfungsi.

Tetapi feedback dan dari permerhatian saya sendiri, saya dapati google+ komen di blog ini perlu buat penambahbaikkan terlebih dahulu..

Apa yang saya dapati yang paling ketara adalah masalah untuk membuat komen.

Gambar 1

Gambar 2 

Gambar 3

Jadi seperti anda lihat di gambar 1 ia add a comment as ..... jadi bila anda click di situ dia akan jadi opening seperti dalam gambar 2.. Saya tidak tahu sama ada ia masalah line internet atau web browser tidak compatible. Tapi apa yang dapati dari feedback rakan blogger yang ingin membuat komen dapati tidak boleh.

Jadi yang boleh digunakan adalah dalam gambar 3 iaitu fungsi reply..

Selain dari ia agak lambat untuk load komen berbanding default comment di blog..

Jadi saya ingin bertanyakan ada ke mereka yang pernah mengalami masalah sama seperti saya ini or saya seorang je mengalami masalah ini?

Jadi lepas dari masalah ini saya kembali kepada default comment yang mana mesra pengguna dan compatible di mobile dan web browser.


Read More

Selasa, 9 Jun 2015

Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

19 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini merupakan hari (9 June 2015) Penubuhan Google Community buat Blogahbar . Nama Community ini adalah Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik.

Tujuan asal saya membuat community di Google+ adalah untuk menyusun semula entry / posting saya yang berkaitan SEO, Teknik Pengurusan Kewangan dan beberapa-beberapa ilmu yang lain bagi tujuan memudahkan rakan blogger yang baru menceburi dunia blogger untuk mendapatkan informasi dengan mudah.

Selain itu, community ini juga dibuat untuk rakan blogger lain untuk ping entry / post anda didalam community ini. Terdapat 10 category yang telah saya buat antaranya Discussion, SEO, Healthy, Advertisment dan lain-lain. 

Jadi jika anda mempunyai cerita / ilmu / teknik / pendapat yang anda ingin kongsi dan luahkan anda dialu-alukan untuk join communities ini.. 

Syarat Segmen ini

1- Buat Tajuk Entri : " Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik "


3- Tinggalkan url anda diruang komen dibawah ini.. LINK asal

Tarikh Tutup 31 OGOS 2015 @ sehingga 500 orang yang join Communities

Hadiah : 

1- Ilmu yang saya dan rakan-rakan blogger kongsikan didalam communities

2- 10x Review blog  ( keputusan berdasarkan content blog & fikiran admin sendiri)



Anda Boleh Copy Code Html di bawah dan Paste di ruang HTML Post anda : -

Read More

Isnin, 8 Jun 2015

4 Sebab Kenapa Tidak Digalakkan Mengguna Ads di Search Engine

Leave a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Topik hari ini yang akan saya kupas adalah berkenaan kenapa anda tidak perlu menggunakan iklan yang di tawarkan di search engine.
Apa tujuan anda menggunakan khidmat iklan di search engine? 
Mesti tujuan ia adalah untuk memastikan website anda berada di page pertama..
Tahukah anda jika anda tidak menggunakan ads di search engine website anda masih boleh berada di top 1 page. Mari lihat bukti2 website yang telah saya buat kajian dan berkesan.. 

Sebelum itu mari saya nyatakan 5 sebab kenapa anda tidak digalakkan menggunakan khidmat iklan di search engine.

  1.  Hanya di specifik tools search engine

    Jika anda menggunakan perkhidmatan iklan seperti yang disediakan oleh google sebagai contoh. Iklan anda hanya terdapat di search engine itu sahaja tetapi tidak terdapat di search engine lain.. Tetapi anda telah mengeluarkan duit yang agak besar untuk tujuan iklan.

    Tahukah anda terdapat banyak search engine di internet. Antara yang popular adalah google, bing & ask. Tahukah anda bagi pengguna windows phone search engine carian pada handphone tersebut adalah bing.
  2. Perbelanjaan agak besar terhadap iklan

    Jika anda merupakan usahawan yang baru menapak / baru memulakan perniagaan sudah semesti anda akan mengalami masalah kewangan kerana anda tidak mempunyai wang lebihan untuk membayar iklan di search engina yang agak tinggi.

    Jadi bagaimana anda ingin memastikan website anda boleh berada di search engine page 1 to 3 ?
  3. Penggunaan keyword kurang tepat

    Mungkin kepada mereka yang pernah menggunakan iklan di search engine pernah mengalami masalah ini. Jika anda menggunakan keyword yang kurang tepat anda akan dapati kurang impak yang bakal anda terima unique visitor ke website anda. Jadi ini agak merugikan duit yang telah anda spent kan untuk iklan tersebut.
  4. Iklan anda mungkin akan diban

    Iklan anda mungkin akan diban atau dikeluarkan jika didapati terdapat perkara yang anda telah langgari.
Jadi anda telah mengetahui 4 sebab kenapa saya kata tidak digalakkan menggunakan ads di search engine..
Jadi mari kita lihat beberapa Organic SEO yang telah saya buat kajian terhadap website www.blogahbar.tk dan juga www.bajusweetmuslimah.tk

Bahagian Pertama :

Keyword : Tempahan Kuih Raya Semperit 2015
Website : www.blogahbar.tk
Result : Google 1 pages , Ask 1 pages






Bahagian Kedua :
Keyword : Tempahan Kuih Raya Semperit Sedap 2015
Website : www.blogahbar.tk
Result : Bing 1 pages 



Bahagian Ketiga :
Keyword : Menjual Kain Raya
Website : www.bajusweetmuslimah.tk
Result :  Google 1 pages , Bing 2 pages




Jadi saya hanya menggunakan organic seo sahaja untuk memasukkan website saya di search engine page 1 & 2. Jadi jika saya boleh melakukannya kenapa anda tidak boleh melakukannya.. 

Teknik - teknik untuk memasukkan website di search engine ini telah lama saya kaji dan praktikkan.. Alhamdulilah bukti seperti anda lihat..

Jom SUBCRIBE blog saya untuk mendapatkan teknik-teknik SEO dan beberapa INFO menarik secara PERCUMA..

Read More

Selasa, 2 Jun 2015

Tempahan Kuih Raya Sedap 2015

Leave a Comment


Asaalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Ini merupakan tempahan yang kali ketiga selepas raya tahun lepas Alhamdulillah feedback dari yang telah membeli mengatakan sedap dan kali ini saya ingin untuk test market sekali lagi untuk preparation hari raya dan juga bagi yang mereka nak makan sangat2 kuih ini..

Bagi mereka yang ingin menempah boleh dilakukan mulai hari ini dan C.O.D
Bahan yang digunakan bagi proses pembuatan ini mempunyai kualiti standing dengan harga yang ditawarkan dan yang penting 100% saya yang buat. Ia menggunakan butter, tepung2 yang berkualiti serta telur yang ada khasiatnya (*telur beli untuk makan dirumah je guna ada omega gitu) disebabkan itu harga dia macam itu dan saya yakin anda pasti berpuas hati dengan rasa tersebut.

Untuk pre order yang terbaru ini saya ada membawa keluaran beberapa versi bentuk kuih ini antaranya bentuk panjang dan juga berbentuk bunga. Boleh lihat dibawah ini.. harga adalah sama..
 Harga RM 25.00



50 BIJI
FREE COD AREA AMPANG, KUALA LUMPUR




100% Dijamin Puas Hati..
Find Me at Telegram @kuhasif   or fill in form below for order

kuih semperit bentuk bunga

kuih semperit bentuk bunga






kuih semperit bentuk panjang













Read More