Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google - The New Minded Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google

Ahad, 21 Jun 2015

Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google

Leave a Comment


Inilah Kesalahannya.. Ngeh2.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Ini merupakan kesalahan yang agak serius juga la bagi saya.. haha.. Tapi nasibla bukan keyword yang penting kan.

Okay jadi apa cerita yang sebernarnya terjadi nie kan..

Ini bermula kisah apabila lama tak bukak google webmaster yang kini dipanggil Search Console. Jadi orang zaman sekarang trend cakap noob. Itu la terjadi dekat saya, menjadi noob seketika mencari dimana la nak submit url post di webmaster google tu kan.




Jika sebelum ini kita boleh submit url post entry kita di google webmaster itu tujuan untuk mempercepat index. Dimana sekarang google telah buat auto memang tiada dah. Ha padan muka dekat diri sendiri siapa suruh tak baca update kan.. haha..

Jadi pada masa itu saya punya la mencari dekat mana la nak submit url post dekat sana kan memang tak jumpa la. Sampai saya terjumpa sitelink. Jadi saya baca info dia mengenai sitelink.

Lepas saya dah baca info sitelink itu saya pun fikir ooo disini la tu tempat nak submit url tu, dengan yakin copy url dan paste dekat situ. Kesalahan kedua tak bagi faham betul-betul explaination yang dia kata di info itu.

Okay jadi lepas beberapa hari saya pun search la satu keyword kan, tengok gambar diatas apa keyword itu. Lepas itu nak tahu apa jadi? Meh tengok gambar bawah ini. haha. Memang funny.





Jadi anda dapat lihat apa yang terjadi kan. Lain search lain yang muncul. Dia muncul Iklan Percuma.. Hahaha..

Okay jadi bila lepas jadi macam itu saya pun cari apa masalahnya. Saya try keyword lain yang high ranking di google okay nasib baik tiada masalah. Alhamdulillah lega. hehe. 

Jadi lepas saya dah search kesemua keyword tu, saya dah tahu apa puncanya. Ini disebabkan oleh saya paste url tu di sitelink itu. haha.. Jadi apa lagi dengan sepantas mungkin bukak webmaster tu delete la url tu. Sebelum dia effect keyword lain masak nanti.

Kenapa boleh jadi macam itu? 
  • apabila mereka search keyword itu memang mereka akan jumpa tetapi dibawah tajuk entry terbaru kita seperti gambar diatas ini. Itu la namanya sitelink.
  • Paling kuat sekali untuk dia berada di sitelink adalah disebabkan saya copy url post itu dan paste di sitelink. Jadi memang dia akan hilang dari search engine la ceritanya apabila ada orang search perkataan itu. haha
Jadi kepada mereka yang ingin berbuat sedemikian hope berfikir dulu ya.. haha.. kalau tak jadi la seperti saya. Maklumlah manusia mana ada semua perfect kan. 
Okay lepas ini tidak buat dah. Belajar dari kesilapan. 

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

0 ulasan :

Catat Ulasan