Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google - The New Minded Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google


Inilah Kesalahannya.. Ngeh2.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Ini merupakan kesalahan yang agak serius juga la bagi saya.. haha.. Tapi nasibla bukan keyword yang penting kan.

Okay jadi apa cerita yang sebernarnya terjadi nie kan..

Ini bermula kisah apabila lama tak bukak google webmaster yang kini dipanggil Search Console. Jadi orang zaman sekarang trend cakap noob. Itu la terjadi dekat saya, menjadi noob seketika mencari dimana la nak submit url post di webmaster google tu kan.




Jika sebelum ini kita boleh submit url post entry kita di google webmaster itu tujuan untuk mempercepat index. Dimana sekarang google telah buat auto memang tiada dah. Ha padan muka dekat diri sendiri siapa suruh tak baca update kan.. haha..

Jadi pada masa itu saya punya la mencari dekat mana la nak submit url post dekat sana kan memang tak jumpa la. Sampai saya terjumpa sitelink. Jadi saya baca info dia mengenai sitelink.

Lepas saya dah baca info sitelink itu saya pun fikir ooo disini la tu tempat nak submit url tu, dengan yakin copy url dan paste dekat situ. Kesalahan kedua tak bagi faham betul-betul explaination yang dia kata di info itu.

Okay jadi lepas beberapa hari saya pun search la satu keyword kan, tengok gambar diatas apa keyword itu. Lepas itu nak tahu apa jadi? Meh tengok gambar bawah ini. haha. Memang funny.





Jadi anda dapat lihat apa yang terjadi kan. Lain search lain yang muncul. Dia muncul Iklan Percuma.. Hahaha..

Okay jadi bila lepas jadi macam itu saya pun cari apa masalahnya. Saya try keyword lain yang high ranking di google okay nasib baik tiada masalah. Alhamdulillah lega. hehe. 

Jadi lepas saya dah search kesemua keyword tu, saya dah tahu apa puncanya. Ini disebabkan oleh saya paste url tu di sitelink itu. haha.. Jadi apa lagi dengan sepantas mungkin bukak webmaster tu delete la url tu. Sebelum dia effect keyword lain masak nanti.

Kenapa boleh jadi macam itu? 
  • apabila mereka search keyword itu memang mereka akan jumpa tetapi dibawah tajuk entry terbaru kita seperti gambar diatas ini. Itu la namanya sitelink.
  • Paling kuat sekali untuk dia berada di sitelink adalah disebabkan saya copy url post itu dan paste di sitelink. Jadi memang dia akan hilang dari search engine la ceritanya apabila ada orang search perkataan itu. haha
Jadi kepada mereka yang ingin berbuat sedemikian hope berfikir dulu ya.. haha.. kalau tak jadi la seperti saya. Maklumlah manusia mana ada semua perfect kan. 
Okay lepas ini tidak buat dah. Belajar dari kesilapan. 

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner