Belajar Adwords - Keyword Planner Belajar Adwords - Keyword Planner - The New Minded Belajar Adwords - Keyword Planner Belajar Adwords - Keyword Planner

Sabtu, 20 Jun 2015

Belajar Adwords - Keyword Planner

6 comments

Screenshot dari google.com.my keyword Belajar Adwords

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ini saya akan mengajar anda mengenai bagaimana nak mencari keyword secara percuma dengan menggunakan keyword planner adwords.

Disini saya bukan hendak mengajar anda untuk beriklan tetapi ingin mengajar anda cara mendapatkan unique visitor dan cara meningkatkan SEO blog or web anda. 

Seperti anda lihat gambar diatas merupakan keyword Belajar Adwords blog saya yang telah memasuki top page google.com.my iaitu di page yang pertama. Saya hanya menggunakan SEO sahaja tidak menggunakan iklan untuk berada di top page search engine google.com.my

Jadi hari ini saya ingin mengajar anda bagaimana untuk menggunakan keyword planner adwords ini. 
Ia tersangatlah mudah dan senang untuk anda lakukan.

Ikuti langkah di bawah ini.



Langkah 1 :- 


Gambar 1


  1. Visit website adwords link
  2. Login menggunakan google account. Kepada mereka yang ada blogspot boleh guna akaun itu
  3. Lepas itu anda akan dapat paparan seperti Gambar 1
  4. Anda click tool > keyword planner 
Langkah 2 :-


Okay paparan seperti ini akan keluar. Jadi kebiasaannya saya akan guna yang berada didalam kotak kuning itu. 

Jadi apabila anda klik kotak kuning itu paparan seperti dalam langkah 3 akan keluar

Langkah 3 :-


Apa yang perlu anda lakukan disini adalah :- 

  1. Isikan keyword yang anda mahukan
  2. Targeting itu anda tukar :- 
  • Malaysia
  • English , Malay
  • Google
     3. Lepas itu klik get ideas.

Langkah 4 :-


Selepas anda klik get idea. Paparan seperti diatas ini akan keluar. Ia akan menunjukkan graf berapa ramai orang yang search perkataan tersebut, ia menunjukkan competition level , dan berapakah bid yang sarankan.

Jadi anda boleh bermain dengan keyword untuk generate unique visitor lawati blog or website anda. 
Saya telah bermain dengan competition low, medium, dan high. 
Alhamdulillah blog ini mampu untuk bersaing dengan competitor yang lain. 

Jadi sudah tiba masa untuk kita bermain dengan keyword untuk meningkatkan unique visitor ke web kita. 

Hanya menggunakan SEO + keyword sahaja sudah boleh dapat masuk ke search engine. Jika saya boleh lakukan kenapa anda tidak ? 

Pelbagai teknik dan cara telah saya dedahkan kepada anda. Ada juga di blog ini rajin la mencari. Ataupun jika anda rasa malas nak cari join group komuniti ahbar link ada di sidebar blog ini.

Jika anda rajin dan anda buat anda akan dapat, jika anda tak buat, anda dapat juga, dapat tengok website or blog orang lain masuk ke search engine. Jadi la kan dari tak dapat apa-apa.

Sekian untuk post kali ini. Nantikan beberapa teknik akan saya bongkar.
Teknik SEO Blogahbar.






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

6 ulasan :

  1. nice sharing, macam adsense juga yer, cuma adsense kena bayar :)...

    Jemput join segmen, Klik Sini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup mcm adwords..
      Tapi ini kita kita menggunakan SEO sahaja.. :)
      Boleh la try lepas nie yer..
      Thanks invite.. Nnti sy tgk ye segmen tu..

      Padam
  2. Balasan
    1. Terima Kasih.. semoga info ni bermanfaat yer...

      Padam