Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic - The New Minded Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic

Sabtu, 27 Jun 2015

Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic

5 comments

.mynic
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Mesti anda tengah mencari bagaimana cara nak setting @ setup domain dot my di BlogSpot. 
Disini saya akan mengajar anda cara mudah bagaimana nak guna domain dot .my .com.my or apa sahaja domain yang dikendalikan oleh mynic secara mudah integrate denga BlogSpot.
Saya telah sediakan screenshot bagaimana saya lakukan di blog ini menggunakan domain www.ahmadhasif.my yang sebelum ini dikenali sebagai www.blogahbar.tk .
Saya yakin mesti anda agak sukar untuk mencari panduan untuk setting domain .mynic di BlogSpot kan. Mesti kecewa cari-cari tidak jumpa. Jadi hari ini anda boleh ikuti step by step yang akan saya tunjuk.
Langkah 1 :-

  
  1. Anda perlu pergi ke website mynic dan login link
  2. Sebelum anda boleh login anda perlu register dulu, sila semak emel anda dibahagian spam disitu ada cara bagaimana nak aktif akaun.
Selepas klik login paparan seperti gambar 1 akan muncul.
Gambar 1

Selepas anda dah Berjaya login. Anda perlu memasukkan code yang di hantar di emel anda. Seperti Gambar 2.
Gambar 2
Selepas anda Berjaya masuk ke control panel. Anda boleh sudah mengedit domain. Ikuti Langkah 2.
Langkah 2 :-
Gambar 3
  1. Klik Domain Name > Modify Domain (lihat Gambar 3).
Langkah 3:-
Gambar 4
  1. Masukkan Nama Domain Anda.
  2. Pilih Individu > pilih domain anda.
  3. Tekan Search.
  4. Tick dekat domain anda > modify.



 Langkah 4 :-
Gambar 5
  1. Klik dekat Modify nameserver.
  2. Tick dekat nameserver 1 dan nameserver 2.
Nanti akan muncul dekat bawah itu ruang untuk masukkan nameserve baru. Okay part ini hold dulu. Nanti saya bagi tahu dekat anda.

Jika anda tidak muncul Modify Nameserver itu, anda kena appoint a new technical > Existing Contact > Masukkan Code SKEY ada itu > Klik Modify. (Gambar 6)

Gambar 6
Langkah 5 :-
Gambar 7
  1. Pergi ke website cloudflare login. link
  2. Klik Add Site > Masukkan Domain anda (Gambar 7). Contoh di Gambar 8.
Gambar 8
 Lepas anda dah masukkan domain Tekan Begin Scan. (Gambar 9)

Gambar 9
Selepas sudah siap scan. Anda tekan continue setup. Gambar 10.

Gambar 10
Selepas anda tekan continue setup. Akan muncul data-data domain anda. (Gambar 11)

Gambar 11
Langkah 6 :-

Gambar 12
  1. Login ke blogger.com
  2. Klik Setting > Basic > Blog Address > Edit
  3. Masukkan domain anda tadi itu tekan save
Gambar 13
  1. Satu code akan muncul seperti Gambar 13. Anda copy code itu untuk dimasukkan di langkah 5 (Gambar 11).
  2. Anda pilih CNAME > Copy kan code itu dan paste dkt gambar 11 tu. Contoh ada di gambar 14.
Gambar 14
Langkah 7 :-
Gambar 15
  1. Anda perlu tukar nameserver mynic kepada cloudflare. (Gambar 15) Copy code itu dan paste di modify naameserver mynic. Contoh Gambar 16. Sila ikuti langkah 4 tadi yang kita hold itu.
Gambar 16
JIka dah Berjaya tukar satu popup akan muncul untuk mengesahkan penukaran nameserver anda tadi itu. Satu TAC akan perlu anda isikan.

Langkah 8 :-

Selepas 24 jam dari masa anda set itu. Cuba masukkan semula domain anda itu di BlogSpot. (Langkah 6).

Jika masih ada error kata kan domain anda itu belum boleh diverify. Langkah ini amat penting untuk anda faham.

Gambar 17
Anda lihat di Gambar 17, ada saya box kan warna merah itu. Anda Right Click > Open in New Tab.
Satu paparan akan muncul Lihat Gambar 18.


Gambar 18
Paparan Gambar 18 akan muncul. Anda klik dekat Add CNAME Record. Paparan seperti Gambar 19.

Gambar 19
Apa yang perlu anda lakukan adalah ;-
  1. Pergi ke cloudflare login. link
  2. Pilih nama domain anda.
  3. Klik DNS
  4. Copy code tadi tu di gambar 19.
  5. Paste Di ruang DNS tadi itu.
  6. Pilih CNAME > Paste Code 1 Di Ruang Pertama > Paste Code 2 DI Ruang Kedua.

Gambar 20

Sebelum anda paste code tadi itu. Anda perlu delete DNS CNAME yang google id verification itu. Mcam saya punya Pangkal x***** . Delete itu dulu baru masukkan yang baru tadi itu.

Selepas anda dah Berjaya masukkan code baru tadi itu. Anda perlu tunggu beberapa minit.
Kemudian pergi ke tempat untuk verify tu (Gambar 20) Klik Verify.

Selepas anda klik verify paparan seperti gambar 21 akan muncul.

Gambar 21
Tahniah anda telah Berjaya verify domain anda..

Sekarang hanya perlu ulang langkah 6. Jika terdapat lagi masalah yang sama anda ulang langkah 8.

Tips : DNS Name idgoogleverify.ahmadhasif.my. yang ada dot belakang my tu anda jangan masukkan sekali di cloudflare DNS CNAME di Langkah 8 tadi. Anda perlu try and error la yer, cuba la first buat takde dot second try bila ada error buat yang ada dot.

Tapi untuk kedua-dua domain yang telah saya Berjaya daftar saya buat tiada dot tu jadi ia jadi macam ini   idgoogleverify.ahmadhasif.my  .






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

5 ulasan :

  1. ada fee tak ? ... pening gak nak follow stepsnya ni ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Free tu kena tggu giveaway.. Kalau ada nnti sy invite yer..
      Actually tak pening pun..
      Follow je Step tu.. Insyallah settle..
      Berminat nk ke domain dot my ke? Huhu

      Padam
  2. Balasan
    1. Domain berbayar...
      Hosting percuma guna setting sy tunjuk dkt atas tu.

      Padam
  3. Huwaaaaaa Rasa macam nak menangis tengok tuto ni.. Panjang. Kena rileks kan otak ni jap baru leh sambung buat.. Heheheee Thanks awak

    BalasPadam