Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback - The New Minded Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback

Khamis, 25 Jun 2015

Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback

2 comments


Assalamualaikum ini post kedua mengenai travel saya.. Seronok juga mengimbau gambar2 lama ni yer..
Ini merupakan pada tahun 2011 zaman remaja2 gitu.. haha..

Ekspedisi kami pada waktu itu sampai di Layang - Layang sahaja iaitu di bahagian tengah la juga di gunung kinabalu itu..

Okay mari lihat gambar-gambar yang masih ada ini..


Ini jalan pintu masuk dan keluar untuk mendaki gunung kinabalu ini.. Dekat situ juga ada tempat orang selalu amik gambar sebelum pintu masuk itu ada mcam anjung tu Free je amik gambar backgroundkan gunung nampak la juga.. 




Jadi bermula la trek perjalanan untuk pendakian




Ini buah apa saya tak tahu tapi menarik mata tengok.. 
Yang pasti suasana disana nyaman dan tenang udara pun segar.. 
Boleh dengar bunyi air tengok hijau2an.


Okay ini la guided saya pada waktu itu.. Ini je gambar yang ada pastu waktu tu bateri camera habis.. haha.. masa tu mana la ada powerbank kan boleh caj dimana2.. 

Sepanjang perjalanan itu anda tidak berasa kesejukkan sebab anda berjalan jadi tak perlu pakai tebal2 sangat.. pada waktu tu saya bawak satu botol air je.. sebab ketika mendaki ada beberapa pit stop iaitu pondok yang ada tempat rehat, tangki air jadi boleh refil air di situ.

Tapi bila sampai je di layang-layang tu.. ha.. sejuk terus menusuk dkt badan.. boleh tahan sejuknye.. haha.. 

Nak cerita sikit mengenai kejadian gempa bumi baru-baru ini.. 

Saya berada di Kota Kinabalu pada masa kejadian.. Actually student di sini..
Waktu pagi dalam pukul 7 am lebih tengah tidur lagi masa itu..
Tiba-tiba dengar bunyi bising, bunyi bergegar ini bagunan macam bergeser tu bunyi dia pastu terasa la terhuyu hayang bagunan ini.. Saya terjaga tengok nampak itu dinding bergerak lepas tu dengar orang menjerit di bawah suruh turun. Pada waktu tu saya reda je la tak sempat dah nak turun dalam fikiran saya masa itu la. Jadi lepas je gempa tu habis saya baru keluar turun bawah berkumpul. 
Alhamdulillah semua selamat ketika itu di hostel kami..

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan takziah kepada mangsa gempa yang agak teruk di Ranau, Sabah. 
Semoga mereka diberi kekuatan dan kesejahteraan untuk meneruskan kehidupan seperti sedia kala.

Aktif juga saya ni bila fikir balik yer. haha.. Rafting sudah, Mendaki sudah.. 
Apalagi yang ada yer.. Nanti update semula yer..









If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

2 ulasan :

  1. mendaki ni penat tapi seronok :) ...

    Jemput join segmen, Klik Sini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup mmg seronok naik gunung.. Sejuk dan nyaman je rasa

      Padam