Teknik SEO Teknik SEO - The New Minded Teknik SEO Teknik SEO

Isnin, 15 Jun 2015

Teknik SEO

8 comments

Teknik SEO 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya akan memberi sedikit teknik asas SEO berkenaan social signal atau dikenali sebagai sharing at social media.

Seperti anda sedia maklum kita terdapat beberapa media social seperti Google+, Facebook, Twitter dan lain-lain. Kesemua plaform ini mempunyai page rank yang tinggi dan juga SEO yang agak kuat, dan juga di platform ini terdapat ramai organic people yer bukan robot. Probably mereka untuk click article post anda adalah tinggi jika tajuk artikle anda menarik.

Jadi bagaimana sistem platform in berfungsi ? 

Apabila anda atau pembaca mengshare article anda di social media tersebut ia memberitahu kepada search - search engine seperti google bahawa terdapat satu article yang bernilai patut dikongsikan dan diviralkan kepada rakan-rakan mereka. 

Jadi social signal ini memberikan effect kepada post anda dan anda akan mendapat referring url dari social media. Ini membantu untuk menaikkan ranking post anda untuk berada di search engine. 

Okay jadi sekarang anda telah ketahui teknik tersebut dan faham bagaimana ia berfungsi. Sekarang saya akan cerita berapa kerap anda perlu lakukan dan apa precaution perlu di jaga : - 


  1. Anda share article di social media sebanyak 2 - 3 kali sehari sahaja. suggestion pagi tengahari dan malam. Waktu itu ikut kesusaian rakan-rakan media anda online pukul berapa.
  2. Jangan membuat spamming di group2 di social media. Ini akan membuat orang lain berasa annoying asal scroll je nampak posting anda. Ini boleh membuatkan blog or profile anda di kira spam jadi elakkan.
Jadi setakat itu perkongsian saya hari ini. Insyallah next posting akan datang saya akan menceritakan teknik promotion. Ia agak berbeza dengan social media. Jadi keep update.


google






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

8 ulasan :

  1. tq for sharing..
    mpai arinih, msh x faham betol2 psl SEO ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2..
      Jemput join komuniti sy di google plus.. Dkt situ ada beberapa file insyallah nnti boleh faham..

      Padam
  2. owhhh dulu kite selalu kopipes link blog kat group..duk ingat nanti lagi senang orang baca..
    okaylah nak try hapdet kat pesbuk sendiri je dua tiga kali sehari..ehehe
    tq =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh share di group2 blogger yg ada di fb.. Tp jgn spamming. Contoh mcm share 1 link hampir ke 8group dlm 60saat..
      Ini akan buat rakan2 fb anda berasa annoying bila scroll nmpk link yg sama repeated

      Better kita share di wall or page or group 2-3 kali sehari..

      Padam
  3. dah beberapa hari tak up kat page ...

    BalasPadam
  4. Kalau update link yg sama kt byk2 group yg berlainan tu dikira spam ke?rupanya sy da buat org lain rasa annoying la selama ni..:( x sengaja..btw, thanx for sharing good info..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Dikira sebagai spamming..
      Terutama sekali di Google+, moderator / Admin boleh detect post itu spamming or tidak..
      Kebiasannya bila dah share banyak di group dlm masa singkat link yg sama ia akan terus detect sebagai spam.
      Jadi berhati-hati yer lepas ini..

      Most welcome..

      Jemput baca article sy yg lain ada sy kupas lebih lg mengenai topik lain.. Thanks..

      Padam