Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error - The New Minded Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error

Ahad, 26 Julai 2015

Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error

2 comments

acer aspire p3
Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Perkara ini mungkin akan terjadi kepada para pengguna windows 8.0 yang update ke windows 8.1.

Macam saya berlaku dekat Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error.

Alkisah terjadi apabila saya ingin switch on tab itu ia auto update. Suka2 hati je nak auto update kan.. 
Semasa tengah update tu tiba-tiba jadi black screen. 
Jadi apa yang terjadi adalah switch off. 
Bila dah switch off dan switch on balik hanya keluar logo acer and then restart semula.. 

Jadi saya dah agak memang ada berlaku error ketika proses update itu terjadi. Jadi mula la proses pencarian kemungkinan error itu berlaku di google. Rupa2nya memang banyak orang duk discuss mengenai error ketika update 8.0 ke 8.1. hmmmm..

Bukan kita suka-suka nak update ke 8.1 kan.. dah tahu driver tu tak support tak yah la pegi update ke 8.1.. haish.. Lepas itu try la kan nak masuk bios untuk tab ni memang tak dapat la citernya. Sebab keyboard guna bluetooth and kekurangan alat la pulakkan.. 

Jadi apa jalan penyelesaiannya adalah hantar ke kedai komputer la.. Nak hantar center jauh juga lagi pun warranty dah tamat and kena tunggu beberapa hari.. hmmm.. Sekarang tab tu hantar tengah hari tadi lepas itu tadi malam dia call cakap dah siap esok boleh amik. yeay... alhamdulillah.. Tapi data tak boleh recovery la sebab dia cakap soket ssd tab ni tak match dengan dia ada, kena pegi center la kalau nak recovery data. Tapi den ni malas nak ke sana sini jadi cakap tak yah backup data tu biar je la.. 

Kenangan itu kenangan.. Jadi laptop baru..hmmm..

Apa yang perlu anda lakukan jika terjadi sebegini ?
  1. Cari box tab tu, dalam tu ada cd recovery windows. 
  2. Kalau ada beli microsoft office original amik lesen key tu.
  3. Pergi ke kedai serahkan kesemuanya dua barang tadi tu diaorang boleh settlekan masalah anda...
Den kena caj untuk repair ini RM70.00 .. Sebab bro tu dia bukak tab tu nak bawak kua ssd itu nak transfer file dalam tu ke external hard drive.. Last2 dia cakap tarak boleh buat.. haha.. Nasib la aq caya kat hang bro.. Banyak juga laptop aq repair dekat dia. 

Jadi tak sabar nak tunggu esok nak pegi amik tab tu.. hehe.. Siap minta tolong dia install driver printer and antivirus lagi tu.. hehe.. thanks ye bro.. baik betul dia tu.. 

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

2 ulasan :

  1. saya tak berkenan sangat dengan windows 8 ni. kawan2 yang pakai windows 8 semua susah nak connect dengan wifi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo cmtu lak yer..
      Bnyk faktor juga xleh connect wifi nie..
      Kalau guna hotspot yg free maybe dh limit qouta boleh sign in / maybe signal low / or maybe driver wifi dkt pc tu x support Windows 8.1..
      So far guna ok je..

      Windows phone lg syiok guna jrg2 hang, user friendly, senang nk backup data..

      Padam