Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan - The New Minded Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan

Ahad, 12 Julai 2015

Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan

14 comments

Kekayaan Tida Dilihat Dari Harta
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Lama tidak update blog ini agak sibuk menyiapkan tempahan kuih raya. Bila saya tengok ramai yang post mengenai pelajar graduan seperti kais pagi makan pagi kais petang makan petang.
Fuh ayatnya, jadi ini yang membuat saya terpanggil untuk menulis blog dan memberi sedikit pandangan saya. Kalau tak suka sila tekan X ok.
Ni saya nak habaq mai, menuntut ilmu itu mendapat pahala, menuntut ilmu tidak menjanjikan anda mendapat kerja selepas Berjaya graduate.
Betul saya cakap. Cuba anda fikir ada ke anda sign agreement yang mengatakan lepas kau belajar 4 tahun akan terus dapat kerja dengan sekian gaji. Tak ada kan. So, jangan nak mengungkit ler...
*terover lak.. haha..

Cuba kepada para graduan sekalian atau mereka yang masih tengah belajar perbetulkan niat dalam diri masing2, SAYA BELAJAR KERANA INGIN MENUNTUT ILMU DAN MENDAPAT KEREDHAAN OLEH ALLAH DAN MENDAPAT PAHALA.

Kepada para ibu dan ayah sekalian sila la perbetulkan niat anak-anak anda supaya mereka tahu apa tujuan sebenar mereka belajar. Kita hidup di dunia ini bertujuankan untuk mengumpulkan saham di akhirat.

Saya tahu memang kos hidup sekarang ini memang agak tinggi memang tidak dinafikan, tapi jika anda mengamalkan menabung dari zaman university lagi perkara ini tidak akan terjadi.

Apa anda terbeban dengan hutang PTPTN saya ada sudah bagi teknik cara nak langsaikan hutang anda tu.

Apa anda menganggur? Tak de kerja, tak de duit... Tu la siapa suh tak nak menabung dari kecik or dari zaman university. Jangan bagi alasan anda tidak ada duit. Biar sikit lama-lama banyak la.

Ini bukan soal orang miskin , kaya, tidak hidup susah sewaktu muda or sebagainya... Semua orang sama sahaja, jika anda usaha anda dapat, jika anda tidak berusaha anda tak dapat. Simple kan..

Jadi ini nasihat saya kepada mereka yang menganggur kan :
  1. pergi membuat bisnes bermulakan dari dropship lama-lama banyak la duit tu. Jangan sia-siakan 24 jam anda dengan duduk perhabiskan beras dekat rumah
  2. pergi la cari tender-tender dekat luar itu.
  3. cari ilmu baharu, gunakan otak yang graduan ijazah itu kan untuk keluar dari masalah yang anda hadapi tu. Cari la ilmu nak hidup.
  4. buka la gerai jual nasi lemak, goreng pisang, jual air.
  5. berniagala kalau rasa nak kaya. SEKIAN.....
Apa niaga nasi lemak and jual pisang goreng tepi jalan, come r saya ni ada ijazah.. Ha ni la masalahnya benda ini ada dalam fikiran kuno tu. Pastu complain asal rakyat sendiri macam pendatang dekat Negara sendiri.

Sudah tiba masanya kau bangun untuk ambil alih semua tugas ada yang orang luar duk niaga tepi jalan tu kau yang pegi amik...

Katakan satu hari kau dapat untung RM50.00 X 20 HARI = RM1000.00
Sape nak bagi kau RM1000.00.

Kepada mereka yang nak keluar dari belenggu mereka tu baca artikel saya ini. Insyallah boleh membantu walaupun sedikit.
 setuju dengan apa saya cakapkan? Jom share kpd mereka yang memerlukan..

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

14 ulasan :

  1. Setuju sangat..patutnya belajar utk cari ilmu..tp tu lah, kita nie da di gula2kan belajar tinggi2 nanti gaji besar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul tu.. Mindset tu yg kena tukar kpd generasi akan dtg..

      Padam
  2. Kekadang mereka cari ilmu kerana target dapat kerja baik dan gaji yang baik sebab tu jadi begitu. Zumal pun lepasan ijazah, dulu pernah kerja dengan gaji RM500 je, sekarang dah boleh berniaga sendiri. Ijazah tu simpan dalam folder sijil aje...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah sudah ada perniagaan sendiri. Semoga terus maju yer..
      Kita mula dr bawah naik2 ke atas..

      Padam
  3. Betul,,betulkan niat..kerana ilmu itu sangat bermanfaat..kalau tidak pun diguna hari ini....selepas graduate..siapa tahu masa masa akan datang..
    #294 salam ukhuwah...done follow ye..

    BalasPadam
  4. semua tergantung dengan niat :D

    Blogwalking Sini..
    Jombaca artikel baru saya: Implosion – Never Lose Hope v1.0.6 Apk

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup btl semua bergantung dengan niat masing2. jadi kita kena perbetulkan niat yg sedia ada skrg nie :)

      Padam
  5. untuk dapatan ilmu kena ikhlas,. bukannye menghafal bl exam untuk lulus sahaja.. sbb dunia pekerjaan skrg ini, memerlukan graduan yg kretif dan berfikiran luas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul tu kena ikhlas bila menuntut ilmu..

      Padam
  6. belajar dengan kerja jauh bezanya. pengalaman ajar kita macam-macam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul tu anis..
      Pengalaman yg mengajar kita erti hidup. Jatuh bangun seseorg itu dr pengelaman hidup dia sendiri..

      Padam
  7. belajar itu bagus tp jangan smpai lepas graduate pun masih memilih kerja sbb msa study dan alam pekerjaan jauh beza. walaupun kerja xkena dgn course tp rsa seronok sbb bljr benda baru. rezeki allah dh tetapkan. janji usaha


    selamat hari raya !

    BalasPadam
  8. belajar itu utk dapatkan ilmu . ilmu utk jadi manusia dan utk teruskan kehidupan ... budak u dpt ptpn beli smartphone , beli baju branded sbb terkena 'angin baru' terlintas ke nak menyimpan ? ... klu target belajor kat u utk dpt kerja gaji beso dah duk dalam ekon dgn pakain smart , tapi tetap jadi kuli kena buat itu ini dan gaji fixed setiap bln , best ke ? bkn dah mcm robot ke ? ... buka sikit minda tu . sekrg ni byk cara nak jana pendapatan secara sampingan . dr gaji statik blh dpt berlipat kali ganda . klu dok nak salahkan kerajaan , org itu dan ini , sampai ke mati la ko dok tang tu je ... duit tu kena cari bkn dtg bergolek ... islam kata 9/10 rezeki tu dr perniagaan ... klu malu berniaga tepi jln , berniaga online . x de pun org kenal n cemuh ... nak seribu daya ... simple je bro ...

    BalasPadam