Ogos 2015 Ogos 2015 - The New Minded Ogos 2015 Ogos 2015

Jumaat, 28 Ogos 2015

Sajak Terhiris Di Bumi Merdeka

Leave a Comment

Akhirnya semua terasa tersiksa
akar kuat yang dulu mengikat
kini telah menjadi longgar
oleh rasa takut seakan menyangkut


Matahari tak lagi silau dari teriknya
bulan tak mampu memantulkan pendar
menjadi cinta.
semuanya pudar kerana khabar telah meliar
tirani mencuri ketika rakyat terlelap


Maka marhain berdiri di tengah dingin
bersama orang-orang tertindas
menunggu sebuah kepercayaan
lahir dari kemerdekaan.


Nukilan,
KAMEELIA KAMEEL
Kuala Lumpur

Read More

Rabu, 26 Ogos 2015

Berakhirnya Kem Hutan 14 hari di hutan Sugud, Sabah

6 comments

Troop 1
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Alhamdulillah akhirnya selesai dah kem hutan selama 14 hari di hutan sugud, sabah. 
Banyak pengalaman dan kenangan pahit dan manis ketika berada disana sepanjang 14 hari.

Untuk beberapa post akan mendatang saya akan membuat beberapa review produk yang saya gunakan ketika didalam hutan dan beberapa barang yang perlu anda bawa jika masuk hutan. Jadi keep update yer.

Post ini saya ingin berkongsikan pengalaman saya ketika berada disana.. 

Kami perlu berjalan selama 30-40minit menuruni bukit untuk sampai ke base kem. Agak tinggi ooo bukit itu. Dengan mengangkut berat begpack saya 15kg dan handcarry lebih kurang 8kg boleh tahan juga penatnya itu. hahaha.. Serius masa berjalan itu dah terfikir macam mahu balik dah.. hahaha..

Pada hari pertama kami masuk kami perlu mensetupkan tempat pelbagai tempat telah kami bina seperti tapak khemah untuk wanita, tandas, dapur, dewan kuliah dan ruang mandi wanita dan ruang solat. Dalam masa dua hari diberikan kepada kami alhamdulillah berjaya kami siapkannya kesemua fasiliti tersebut.

Ini merupakan salah satu kem yang terlama pernah saya masuk iaitu 14 hari and tiada connection dengan dunia luar, tiada line internet mahupun line telefon. Fuh agak mencabar juga bagi saya. Tapi saya boleh tangani cabaran itu. Alhamdulillah. 

Memandangkan sekarang musim hujan, memang kami bermandikan hujan je la ketika berada didalam kem, bila dah hujan tanah pun jadi berselut paras2 buku lali tu dalam selut boleh tahan. Tapi alhamdulillah ada juga panasnya beberapa hari syukur..

Keadaan didalam hutan memang agak lembap sehinggakan mulut bila kita bercakap kuar asap gitu.. haha syiok juga main2 masa itu sebagai hiburan. Selain itu masalah kulat memang tidak dapat dielakkan, timbul kulat di beg memang amat menyakitkan hati tompok2 putih muncul dibeg buat hati makin gusar sudah dilap masih muncul itu perkara yang tidak dapat dielakkan jadi biarkan aje la kan.. 

Sampai ada juga beberapa rakan saya terkena infection kulat air di kaki mereka. Sungguh kesian melihat mereka. Saya juga terkena tapi alhamdulillah pencegahan awal saya buat dan dah pulih. Ini disebabkan kasut yang mereka guna itu basah dan stokin yang basah memberangsangkan pertumbuhan kulat air.

Aik saya menceritakan kisah tak best je kan.. abis part mana yang best? Sabar.. Saya akan menceritakan realiti apabila anda berada dihutan supaya anda berasa bersyukur berada dirumah.

Pada waktu makan pula paling seronok kami diberikan tugas untuk memasak group by group setiap hari. Pagi breakfast, lunch dan malam. Jadi kami makan 3 kali sehari.

Pada hari kedua khemah saya kena serangan semut.. fuhhhh.. perkara ini saya paling tidak boleh lupa.. Kalau anda katakan semut api dirumah anda sakit kena gigit ini semut hitam dalam hutan lagi 2x ganda sakit.. Serius.. Masa itu nak masuk khemah buka pintu tengok semut penuh dekat tingkap jadi saya un kibas la tingkap buang semut serius banyak gilerr.. Lepas tu lap lantai khemah cari la punca apa yang sebab semut datang rupa2nya maggi pecah sbb tu semut datang.. Bayangkan dengan kelembapan dalam khemah maggi yang pecah itu boleh kembang. haha. serius tak tipu..Jadi sy amik satu paket yang pecah itu bakar dan saya lap. Memandangkan waktu petang itu singkat sebab kena berkumpul semula saya sambung sebelah malam proses kemas maggi itu, rupa2nya ada lagi semut saya buka beg ada lagi saki baki maggi pecah di bahagian poket makanan maybe pecah waktu dalam flight kot.. Waktu mengemas tu hanya tuhan je tahu betapa sakitnya kena gigit dengan semut tu.. serius r.. memang menyesal giler rasa bawa maggi.. lepas ini macam taubat tak nak bawa dah masuk hutan.. haha.. 

Hari yang dinantikan telah tiba iaitu group camping 4 hari 3 malam. Macam dalam citer ALONE (555) tu. Menguji survival skill kita tu. 
Masa ini saat manis tercipta terlampau banyak sangat..

Kami dibekalkan 2 kanvas, 5 campbed dan 2 mess tin dan rasanaya 2kg beras dan 6 tin besar sardin, 1/2kg gula dan 360g milo untuk dimakan seramai 11 orang selama 4 hari 3 malam.

Kami punya kem site kena seberang sungai. Memandangkan saya malas nak buka tactical boot saya pun redah la sungai ok juga not bad tidak licin.

Setelah tiba dalam 15minit gitu hujan lebat turun.. Pergh.. basah kuyup kami.. kami tutup beg2 dengan kanvas diberi nasib la beg saya bawa tu beg waterproof jadi tak perlu risau la hujan2 ini kan. hehe.. memang kering je dalam itu..

Jadi bermula la kami menyiapkan tempat bersihkan tempat kem dan pasang kanvas.. 
Semasa rakan lain sibuk menyiapkan tempat saya sibuk membuat longkang di tapak khemah pergh agak memenatkan hanya menggunakan sebatang log dbh 6cm dijadikan sebagai cangkul. Jadi mula la proses menmbuat parit..

Lepas itu kami mula mencari kayu api memang citernya kayu api itu basah la kan tidak jumpa kering... 
Jadi ramai juga tangan membuat untuk menghidupkan api tapi tidak berjaya.. Jadi semua dah panik memandangkan hari pun dah lewat petang nak masuk senja dah.. Jadi saya duduk dan bertenang memikirkan apa cara boleh digunakan.. Kami diberi sebatang lilin dan 3 batang macis. 

Jadi saya mula arahkan mereka untuk menghiris buluh sebagai fire starter.. Mula2 kami buat gagal sebab buluh tu un basah.. jadi beberapa cubaan gagal saya terfikir untuk menggunakan gula sebagai bahan untuk memarakkan api. Ternyata berhasil.. hahaha.. Semua waktu tu terpinga-pinga kenapa gula jadi mereka pun blur la waktu tu. Sebab waktu time saya belasan tahun saya pernah diberitahu oleh cikgu saya gula ini boleh membantu untuk memarakkan api sebab kalau tak silap ada starch kot. Tah la lupa dah saya. Tapi apa pun teori cikgu saya beri dulu berjaya la akhirnya.. Kayu basah berjaya kami hidupkan dan api tidak padam selama 4 hari.. Alhamdulillah.. Jadi rahsia dia adalah gula.. 

fuh panjang juga rupanya.. group camping ini nanti saya buat post khas la kan.. baru syiok..

Jadi berkahirnya kem hutan dengan kem fire.. malam berhibur la katakan makan mewah ayam panngang.. fuh punya sedap dan nikmatnya... 

Minuman paling sedap dalam hutan adalah kopi panas dan air suam.. Ini Serius.. Kopi ye bukan nescafe kalau dapat kopi tempatan lagi sedap.. Saya dalam hutan ri tu minum kopi tempatan tu yang layan tu.. sedap..

Pada hari ke-14 masa untuk pulang pula saya perlu mengangkat beg pack seberat 11kg dan handcarry 3kg untuk mendaki bukit yang agak tinggi dengan kudrat sudah penat dalam hutan 14 hari 13 malam rasa macam nak naik helikopter jer naik atas itu.. serius penat gila... Masa mendaki itu lebih kurang 40-45minit.. Banyak juga berhenti-hentinya.. 

Alhamdulillah saya selamat dan kini saya seorang rimbawan... 

Nanti kan sambungan saya di post akan mendatang...



Read More

Khamis, 6 Ogos 2015

Peluang untuk rakan blogger

3 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Saya ingin membuka peluang kepada rakan blogger yang berminat untuk berniaga ataupun untuk kegunaan sendiri..

Insyallah sebelum 31/8 ni saya akan open untuk pendaftaran.. Lepas saya keluar dari kem hutan..

Maybe ejen dropship diperlukan nanti.

Apa yang anda akan dapat..

Keuntungan 1 barang RM10

Keuntungan 5 barang RM50

Keuntungan 5 barang darab 30 hari?

Rm50 x 30 = RM1500..

Hanya pegang handphone, tengok anak, tengok tv, tengok anak dirumah anda dapat side income rm1500.

Tak perlu rajin hanya 5 barang sehari..

Rugi anda lepaskan peluang ini..

Hint produk untuk wanita dan musim perayaan.. Produk meluas.

Berminat tinggal komen diruang komen "sy berminat" nanti sy akan inform bila dah ready..

Syarat?

1- ada whatsapp
2- ada handphone

Read More

Selasa, 4 Ogos 2015

Barang Keperluan Masuk Hutan Selama 12 Hari

11 comments

Beg Pakaian
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya nak berkongsi sedikit mengenai beberapa barang keperluan yang saya prepare untuk masuk hutan 12 hari.

Agak lama juga camping kali ini saya akan berada di dalam hutan... Ini merupakan pengalaman pertama saya camping hampir 2 minggu di dalam hutan.. hahaha.. Paling lama pun 5 hari itu pun dah rasa macam orang baru lahir bila keluar hutan.. hmmm.. Agak mencabar juga kem kali ini.. 

Beg pakaian amat penting ketika proses pencarian dilakukan sebelum anda beli. Macam saya memilih beg berukuran 60cm tinggi ( ~60L ) , 10L beg kalis air ( dry bag ) dan sleeping bag. 

Mengapa saya pilih beg diatas.. Tujuan dry bag adalah bagi mengelakkan barang-barang seperti kertas, ubat, alat gadjet dan lain-lain yang diperlukan ketika ekspedisi dari basah terkena hujan ataupun redah sungai. Jadi dry bag ini agak penting juga la kan.. 

Sleeping beg saya pilih jenis yang nipis sebab ringan. Kalau suka yang tebal pun takde masalah.


Lampu Suluh



Lampu suluh juga amat penting kita berada dalam hutan. Jadi untuk kem kali ini saya bawa 3 jenis torchlight.
Pertama jenis yang besar tu jenama everyday, kedua size medium (standard) jenama sonic bateri 2x size D dan ketiga jenis kecik jenama energizer.

Banyak juga saya bawa lampu masuk hutan kali ini kan.. hahaha.. org kata bia lebih jangan kurang. Mana la tahu kan incase torchlight tu rosak so ada backup.. Setiap torchlight ada kelebihan masing2.. Tapi jika anda ada duit lebih beli la torchlight yang mahal tu, yang boleh adjust2 lens dia tu.

Dan jangan lupa bawa bateri yang mencukupi ya. Macam saya belum lagi pack bateri. hehe..

Pakaian
Pemilihan pakaian juga amat penting untuk masuk hutan ini. 

Kali ini saya memilih untuk mencuba pakaian jenama keluaran dari Reebok. 
Saya memilih baju running lengan panjang (2x), seluar short 2in1 for running dalam itu ada tight, topi , topi warna hitam mcm skop kepala tu untuk tidur malam, stokin paras knee.

Ok setakat apa yang saya telah cuba buat masa ini iaitu 10km (41 minit) excercise menggunakan baju running warna biru, seluar short 2in1 dan stokin amat selesa dan tak panas, badan tak basah peluh serap ke baju yang penting baju masih ringan walaupun diserap peluh. Not bad.. Hope dia memberi kerjasama la dalam hutan nanti.. Nnti lepas keluar hutan saya akan update semula.

Aik ni je ke baju yang saya akan bawa? Haha.. Ini baju untuk saya berjalan disana nanti. 
Baju untuk tidur dan baju lain itu masih ada juga.. Yang itu belum saya pack lagi.. Tapi dalam perancangan 
1x baju sejuk
6x baju tidur
2x seluar track
3x baju spare
1x seluar yang orang buat kawad tu ada poket kat tepi. Seluar zaman sekolah menengah dulu.. 

Memandangkan musim hujan baju saya kena bawa lebih. hmmm. Maybe list itu saya akan ubah dan kurangkan tengokla mcm mana nnti.. haha..

Tactical Boot
Untuk pemilihan kasut, untuk kali ini saya ingin mencuba tactical boot. Tak berat ke? Ringan je baru +-550g setiap satu.. 
Kenapa saya pilih tactical boot? Sebab dia ada support dekat bahagian ankle dan juga dia cover saya punya kaki ketika jalan. So takdela sakit kan jika terlanggar duri ke or apa2 je. Sebab kaki itu penting.. Saya nak cakap lebih-lebih pun saya belum guna lagi kasut ini dalam hutan xpe nnti saya update lepas saya keluar dari hutan. Insyallah..

Setakat apa yang saya dah try tactical boot ini kalis air dekat tepi2 dia tu so setakat hujan no problem la tak basah lagi kaki anda dekat dalam tu. Saya dah try simbah air dekat kasut ini. Lepas tu katakan anda rendam kasut ini dalam air, kasut bahagian dalam totaly basah dan penuhi air dekat tepi tu ada lubang jadi air akan keluar dengan sendirinya yang ini saya dah test. Bagi saya takdelah berat sangat ketika ada air dalam kasut itu. Jadi agak selesa la ketika berjalan takdelah kalau guna sportshoes bila basah rasa bertakung je air kan dalam kasut itu.


Makanan
 Ini merupakan sebahagian makann yang saya ada la.. Yang ada lagi takde dalam gambar ini Sardin Besar 2 tin dan Biskut Jacob Hi-Fiber Dalam kotak 400g+- 2kotak, dan maggi kari 2 bungkus dan serunding pack kecik2 untuk sekali makan 12 hari. hahaha terlebih cukup dah kan..

Ubat
Okay mengenai ubat, ini merupakan ubat penting untuk anda. First Aid berserta dalam nya berisi. Ubat Malaria bagi mencegah terkena malaria sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Insect repellen ini saya menggunakan keluaran cosway sebab memang dah lama guna yang prolin tu botol biru agak berkesan juga. Tambah lagi baunya yang wangi hehe.. 

Lepas itu ubat cirit birit, sakit perut, ubat demam, ubat asma or apa2 ubat yang berkaitan dengan anda.

Waktu tengah tulis article ini barang saya belum habis pack lagi and masih ada some barang belum di cari and beli lagi. Baru menyediakan sahaja.. 




Read More

Isnin, 3 Ogos 2015

Lunch hari ini

2 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini berjalan - jalan dengan mak sampai ke bangsar.. Haha jauh juga berjalan ari ni yer..

Pergi ke midvalley ingat nak cari barang nak masuk hutan nanti.
Cari2 tak de berkenan dekat hati..

Lepas tu turun ke nu sentral dkt kl sentral..
Pergi la masuk ke kedai reebok.. Dah beberapa kali aku masuk kedai tu usha baju dekat situ.. Ternyata masih murah ada sale up to 50% ooo.. Jadi baju yang berkenan ari tu tengok ada lagi. 
Apa lagi sambar la baju tu kan dgn beberapa brg lain..

Susah juga nak cari baju kain utk running lengan panjang ni.. Merata cari masuk sana sini takde. Hmmm..

Jadi lepas tu dah waktu utk lunch mencari kedai makan utk makan..

Tiba-tiba mak ajak masuk ke chicken rice shop.. Pup.. Dah bape kurun tah aq tak masuk chicken rice shop..

Dengan secara tiba-tiba ada dtg memori.. Aisemen..
Jadi aq pun mkn la sampai abis, biarkan memori tu duk diam2 aq nak makn dulu..

6day left before masuk hutan selama 12hari...

Read More