Ogos 2015 Ogos 2015 - The New Minded Ogos 2015 Ogos 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Sajak Terhiris Di Bumi Merdeka

Akhirnya semua terasa tersiksa
akar kuat yang dulu mengikat
kini telah menjadi longgar
oleh rasa takut seakan menyangkut


Matahari tak lagi silau dari teriknya
bulan tak mampu memantulkan pendar
menjadi cinta.
semuanya pudar kerana khabar telah meliar
tirani mencuri ketika rakyat terlelap


Maka marhain berdiri di tengah dingin
bersama orang-orang tertindas
menunggu sebuah kepercayaan
lahir dari kemerdekaan.


Nukilan,
KAMEELIA KAMEEL
Kuala Lumpur

Berakhirnya Kem Hutan 14 hari di hutan Sugud, Sabah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alhamdulillah akhirnya selesai dah kem hutan selama 14 hari di hutan sugud, sabah.  Banyak pengalaman dan kenangan pahit dan manis ketika berada disana sepanjang 14 hari.
Untuk beberapa post akan mendatang saya akan membuat beberapa review produk yang saya gunakan ketika didalam hutan dan beberapa barang yang perlu anda bawa jika masuk hutan. Jadi keep update yer.
Post ini saya ingin berkongsikan pengalaman saya ketika berada disana.. 
Kami perlu berjalan selama 30-40minit menuruni bukit untuk sampai ke base kem. Agak tinggi ooo bukit itu. Dengan mengangkut berat begpack saya 15kg dan handcarry lebih kurang 8kg boleh tahan juga penatnya itu. hahaha.. Serius masa berjalan itu dah terfikir macam mahu balik dah.. hahaha..
Pada hari pertama kami masuk kami perlu mensetupkan tempat pelbagai tempat telah kami bina seperti tapak khemah untuk wanita, tandas, dapur, dewan kuliah dan ruang mandi wanita dan ruang solat. Dalam masa dua hari diberikan kepada k…

Peluang untuk rakan blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Saya ingin membuka peluang kepada rakan blogger yang berminat untuk berniaga ataupun untuk kegunaan sendiri.. Insyallah sebelum 31/8 ni saya akan open untuk pendaftaran.. Lepas saya keluar dari kem hutan.. Maybe ejen dropship diperlukan nanti. Apa yang anda akan dapat.. Keuntungan 1 barang RM10Keuntungan 5 barang RM50Keuntungan 5 barang darab 30 hari?Rm50 x 30 = RM1500.. Hanya pegang handphone, tengok anak, tengok tv, tengok anak dirumah anda dapat side income rm1500. Tak perlu rajin hanya 5 barang sehari.. Rugi anda lepaskan peluang ini.. Hint produk untuk wanita dan musim perayaan.. Produk meluas.Berminat tinggal komen diruang komen "sy berminat" nanti sy akan inform bila dah ready.. Syarat?1- ada whatsapp
2- ada handphone

Barang Keperluan Masuk Hutan Selama 12 Hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya nak berkongsi sedikit mengenai beberapa barang keperluan yang saya prepare untuk masuk hutan 12 hari.
Agak lama juga camping kali ini saya akan berada di dalam hutan... Ini merupakan pengalaman pertama saya camping hampir 2 minggu di dalam hutan.. hahaha.. Paling lama pun 5 hari itu pun dah rasa macam orang baru lahir bila keluar hutan.. hmmm.. Agak mencabar juga kem kali ini.. 
Beg pakaian amat penting ketika proses pencarian dilakukan sebelum anda beli. Macam saya memilih beg berukuran 60cm tinggi ( ~60L ) , 10L beg kalis air ( dry bag ) dan sleeping bag. 
Mengapa saya pilih beg diatas.. Tujuan dry bag adalah bagi mengelakkan barang-barang seperti kertas, ubat, alat gadjet dan lain-lain yang diperlukan ketika ekspedisi dari basah terkena hujan ataupun redah sungai. Jadi dry bag ini agak penting juga la kan.. 
Sleeping beg saya pilih jenis yang nipis sebab ringan. Kalau suka yang tebal pun takde masalah.




Lampu suluh juga amat pent…

Lunch hari ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Hari ini berjalan - jalan dengan mak sampai ke bangsar.. Haha jauh juga berjalan ari ni yer..Pergi ke midvalley ingat nak cari barang nak masuk hutan nanti.
Cari2 tak de berkenan dekat hati..Lepas tu turun ke nu sentral dkt kl sentral..
Pergi la masuk ke kedai reebok.. Dah beberapa kali aku masuk kedai tu usha baju dekat situ.. Ternyata masih murah ada sale up to 50% ooo.. Jadi baju yang berkenan ari tu tengok ada lagi. 
Apa lagi sambar la baju tu kan dgn beberapa brg lain..Susah juga nak cari baju kain utk running lengan panjang ni.. Merata cari masuk sana sini takde. Hmmm.. Jadi lepas tu dah waktu utk lunch mencari kedai makan utk makan.. Tiba-tiba mak ajak masuk ke chicken rice shop.. Pup.. Dah bape kurun tah aq tak masuk chicken rice shop.. Dengan secara tiba-tiba ada dtg memori.. Aisemen..
Jadi aq pun mkn la sampai abis, biarkan memori tu duk diam2 aq nak makn dulu.. 6day left before masuk hutan selama 12hari...

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner