September 2015 September 2015 - The New Minded September 2015 September 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2015

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Do Not You Know (Hindi Mo Ba Alam)

Do you not know that I hurt
Every time you leave and not goodbye
I want you to know that I was tatampo
When I forget the upward

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
When you see someone you're chatting
I want you to know that I'll be here
Can I even inter curious

Chorus
But the arrival of the night here in the ' next king
Love you not I repent
And when you awake in the morning meek
The visible face
That to me is completely up to paligaya .

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
Whenever you 're sadder and eyes are crying
I wanted to let you know that would wipe
The sincerity of my love for you .


Original Versi
Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Sa tuwing ikaw ay aalis at hindi nag paalam Nais kong malaman mo na ako'y nag tatampo Pag nalimutan mo ang pasalubong ko
(same chords on 1st stanza) Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Pag nakikita kitang may ibang ka kwentuhan Nais kong malaman mo na ako'y nandirito Pwede ba ako kahit maki usyoso
Chor…

Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan kopi kepada diri kita. Maklumlah kopi merupakan salah satu minuman mesti ada didalam menu harian kita. 
Coffee boleh mengurangkan risiko parkinson disease? Menurut david grotto didalam buku beliau 101 foods that could save your life, "In a study of over one million people, caffeine consumption was associated with reduced risk of Parkinson Disease in men but not in women.. Ooo jadi caffeine yang ada didalam kopi ni la rupanya dapat membantu mengurangkan risiko parkinson ini.. 
Didalam purata satu cawan kopi biasa mempunyai kafain sebanyak 60 dan 130mg. Seperti kita sedia maklum kafain ni sebenarnya bagus untuk membantu dari segi alertness kita tetapi jika terlalu banyak kita ambil boleh menyebabkan jitteriness dan irritability.
Selain itu, kopi juga dapat mengawal dari memory loss. Di dalam buku beliau juga mengatakan kajian dilakukan terhadap seorang lelaki tua dengan meminum sebanyak…

Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu mengenai barli boleh mengurangkan risiko heart disease.
Barli merupakan keluarga rumput yang di panggil Poaceae. 
Kenapa anda perlu mengambil barli sebagai makanan tambahan anda?
Barli memperolehi kebaikkan di dalam insoluble dan soluble fiber. Di dalam barli mempunyai kandungan beta-glucans yang tinggi berbanding other grain. Barli turut diperkayakan dengan iron, vitamin B, zinc, phosphorus dan copper. 
Selain itu, chromium yang terdapat didalam barli sangat penting didalam mengekalkan proper blood glucose level.  
According to David Grotto in he book 101 foods that could save your life, beta glucon fraction in barley, which is also found in oats and mushrooms, is associated with reducing the risk of heart disease.
People with celiac disease should not take it in place of wheat because barli is not gluten free.. 
Jadi sekarang anda tahu barli dapat membantu mengurangkan risiko heart disease mungkin lep…

Akhirnya Berwajah Baru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Akhirnya berwajah baru juga sliding beg aku ni ye.. Yang lama punya yang berwarna kuning itu brand le coq sportif. Lebih kurang hampir 2 tahun kalau tak silap dia berkhidmat dengan aku akhirnya berganti dah dengan beg yang baru. 
Tapi sayangnya aku dengan beg itu hanya hati ni je tahu bertapa sayang dengan beg itu, kemana saje aku pergi sentiasa dia ada disisi, cukuplah dia dah berkhidmat hampir 2 tahun dengan aku masa untuk dia berehat pula.. Hujan panas jerebu telah di redahi olehnya.. Waa ayat sastera gitu.. hihi..
Actually lama sudah mencari beg ganti ni, aku sebenarnya tak suka jenis yang tinggi tu standard orang pakai tu, sebab susah aku nak berjalan asyik bergeser je dengan perut ni ha. hahaha.. Jadi itu merata aku cari yang ngam2 sama saiz macam yang kuning itu.. Punya la susah ooo mahu cari.. seriuss.. 
Aku mencari juga brand le coq sportif ni di klcc, pergi cari tutup dah dia.. hmmm.. jadi aku pun tak taw la mana lagi mahu cari le coq…

Review Prolin All Over Clear Lotion Work As Insect Repellent

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya akan menceritakan kelebihan produk Prolin All Over Clear Lotion yang telah saya gunakan ketika berada di dalam hutan.
Seperti anda sedia maklum di dalam hutan memang banyak nyamuk. Sewaktu saya didalam hutan tempoh hari selama 14 hari, naymuk dan agas memang agak banyak di kawasan kem saya itu. Jadi sebelum saya memasuki hutan saya telah membeli produk Prolin All Over Clear Lotion ini. Produk ni sebenarnya dah lama saya gunakan sejak waktu tinggal diasrama masa sekolah menengah lagi. 
Jadi selama 14 hari di dalam hutan saya memakai lotion ini.. 
Apa yang menariknya adalah cecair ini bau dia wangi amat menyegarkan hidung anda bila anda sapu di lengan. Wangi baunya.. Boleh dikatakan ia jadi macam minyak wangi untuk saya la didalam hutan pada masa itu. 
Selain itu, ia juga mengandungi bahan pelembap yang membantu kulit anda tidak kering jadi tidak perlu anda memakai lotion kan. 
Ia juga terbukti sebagai insect repellent ketika saya be…

Review Tactical Boot Di Hutan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Seperti yang saya janjikan saya akan membuat Reivew Tactical Boot Di Hutan. Gambar diatas merupakan gambar boot saya. Berkilat lagi kan nampak cantik kan.. Memangla kasut baru lagi tu..
Tactical boot ini telah saya gunapakai ketika berada di dalam hutan selama 14 hari. Penggunaannya lebih 12jam satu hari kasut berada dikaki, malam masa nak tidur baru buka. 
Dari segi pengujian tahap pencapaiannya ketika harungi rintangan didalam hutan kira not bad la.  Redah selut tiada hal, naik bukit turun tempat curam pun tiada masalah masih mempunyai cengkaman yang bagus. Quick dry ataupun cepat kering, sebenarnya ia agak lambat maklumla didalam hutan kan lembap tapi ia lembap diluar didalam kering itu yang syiok. 
Lagi satu pelapik boot itu kalau boleh anda bawa lebih, jika sedia ada basah boleh jemur dan guna lagi satu, main kompenan adalah pelapik kasut tu.. Sebab ia yang memberi keselesaan pada kaki anda supaya tidak rasa basah or lembap jadi dapat menge…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner