September 2015 September 2015 - The New Minded September 2015 September 2015

Isnin, 28 September 2015

Do Not You Know (Hindi Mo Ba Alam)

1 comment




Do you not know that I hurt
Every time you leave and not goodbye
I want you to know that I was tatampo
When I forget the upward

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
When you see someone you're chatting
I want you to know that I'll be here
Can I even inter curious

Chorus
But the arrival of the night here in the ' next king
Love you not I repent
And when you awake in the morning meek
The visible face
That to me is completely up to paligaya .

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
Whenever you 're sadder and eyes are crying
I wanted to let you know that would wipe
The sincerity of my love for you .


Original Versi

Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan
Sa tuwing ikaw ay aalis at hindi nag paalam
Nais kong malaman mo na ako'y nag tatampo
Pag nalimutan mo ang pasalubong ko

(same chords on 1st stanza)
Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan
Pag nakikita kitang may ibang ka kwentuhan
Nais kong malaman mo na ako'y nandirito
Pwede ba ako kahit maki usyoso

Chorus
Ngunit pag sapit ng gabi heto ka sa 'king tabi
Sa pag ibig mo 'di ako nag sisisi
At pag gising sa umaga maamo mong
Mukha ang nakikita
Na sa akin ay lubos na nagpa-paligaya.

(same chords on 1st stanza)
Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan
Sa tuwing ika'y na lulungkot at mata ay luhaan
Nais kong malaman mo yan ay pupunasan ko
Sa katapatan ng pagmamahal ko sa iyo.

Read More

Isnin, 21 September 2015

Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

15 comments




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan kopi kepada diri kita. Maklumlah kopi merupakan salah satu minuman mesti ada didalam menu harian kita. 

Coffee boleh mengurangkan risiko parkinson disease? Menurut david grotto didalam buku beliau 101 foods that could save your life, "In a study of over one million people, caffeine consumption was associated with reduced risk of Parkinson Disease in men but not in women.. Ooo jadi caffeine yang ada didalam kopi ni la rupanya dapat membantu mengurangkan risiko parkinson ini.. 

Didalam purata satu cawan kopi biasa mempunyai kafain sebanyak 60 dan 130mg. Seperti kita sedia maklum kafain ni sebenarnya bagus untuk membantu dari segi alertness kita tetapi jika terlalu banyak kita ambil boleh menyebabkan jitteriness dan irritability.

Selain itu, kopi juga dapat mengawal dari memory loss. Di dalam buku beliau juga mengatakan kajian dilakukan terhadap seorang lelaki tua dengan meminum sebanyak 3 cawan kopi setiap hari dapat membantu dalam less memory loss berbanding mereka yang tidak mengamalkannya.

Decaffeinated coffee amat bagus didalam mengurangkan risiko type 2 diabetes, the review mengenai 15 hasil kajian terhadap kopi dan type 2 diabetes telah diterbit dalam The Journal of the American Medical Association, found that mereka yang minum kopi secara konsisten were at low risk. 

Jadi boleh amalkan perminuman kopi ini tapi part gula dan tahap kemanisan tu perlu dikurangkan kang terkena kencing manis lak.. 

Patot la orang dulu2 kuat ingatan mereka ya. Dah usia tua masih mampu dan ingat untuk memasak lagi. hebat.. 

Read More

Sabtu, 19 September 2015

Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke

7 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu mengenai barli boleh mengurangkan risiko heart disease.

Barli merupakan keluarga rumput yang di panggil Poaceae. 

Kenapa anda perlu mengambil barli sebagai makanan tambahan anda?

Barli memperolehi kebaikkan di dalam insoluble dan soluble fiber. Di dalam barli mempunyai kandungan beta-glucans yang tinggi berbanding other grain. Barli turut diperkayakan dengan iron, vitamin B, zinc, phosphorus dan copper. 

Selain itu, chromium yang terdapat didalam barli sangat penting didalam mengekalkan proper blood glucose level.  

According to David Grotto in he book 101 foods that could save your life, beta glucon fraction in barley, which is also found in oats and mushrooms, is associated with reducing the risk of heart disease.

People with celiac disease should not take it in place of wheat because barli is not gluten free.. 

Jadi sekarang anda tahu barli dapat membantu mengurangkan risiko heart disease mungkin lepas ini anda boleh amalkan didalam makanan harian.. 

Boleh buat sebagai minuman tapi jangan buh gula banyak sangat la.. Kalau tak letak gula lagi bagus.
Selamat mengamalkannya ye..

Read More

Isnin, 14 September 2015

Akhirnya Berwajah Baru

2 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Akhirnya berwajah baru juga sliding beg aku ni ye.. Yang lama punya yang berwarna kuning itu brand le coq sportif. Lebih kurang hampir 2 tahun kalau tak silap dia berkhidmat dengan aku akhirnya berganti dah dengan beg yang baru. 

Tapi sayangnya aku dengan beg itu hanya hati ni je tahu bertapa sayang dengan beg itu, kemana saje aku pergi sentiasa dia ada disisi, cukuplah dia dah berkhidmat hampir 2 tahun dengan aku masa untuk dia berehat pula.. Hujan panas jerebu telah di redahi olehnya.. Waa ayat sastera gitu.. hihi..

Actually lama sudah mencari beg ganti ni, aku sebenarnya tak suka jenis yang tinggi tu standard orang pakai tu, sebab susah aku nak berjalan asyik bergeser je dengan perut ni ha. hahaha.. Jadi itu merata aku cari yang ngam2 sama saiz macam yang kuning itu.. Punya la susah ooo mahu cari.. seriuss.. 

Aku mencari juga brand le coq sportif ni di klcc, pergi cari tutup dah dia.. hmmm.. jadi aku pun tak taw la mana lagi mahu cari le coq sportif ni. 

Jadi kali ni beg aku berzip.. hmmm agak leceh la aku nak angkat barang lepas ni.. haha.. merata juga cari beg tiada zip, tiada lak aku jumpa.. hmmm.. Itu pasal la aku sayang sama beg kuning itu.. hehe.. 



Jadi ini la beg baru tu... Simple je tiada corak2 itu yang aku suka... Ia agak lebar sedikit dari beg yang lama tu. Bagus juga dia lebar boleh muat masuk tab and charger.. hehe..  Lepas itu dia ada banyak zip dan banyak partition.. Ha kira ok la tu kan.. 

Ok itu je la cerita pasal beg berwajah baru... hope dia berkhidmat la dengan baik ye lepas ini.. hehe..

Read More

Sabtu, 12 September 2015

Review Prolin All Over Clear Lotion Work As Insect Repellent

Leave a Comment

Prolin All Over Clear Lotion


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya akan menceritakan kelebihan produk Prolin All Over Clear Lotion yang telah saya gunakan ketika berada di dalam hutan.

Seperti anda sedia maklum di dalam hutan memang banyak nyamuk. Sewaktu saya didalam hutan tempoh hari selama 14 hari, naymuk dan agas memang agak banyak di kawasan kem saya itu. Jadi sebelum saya memasuki hutan saya telah membeli produk Prolin All Over Clear Lotion ini. Produk ni sebenarnya dah lama saya gunakan sejak waktu tinggal diasrama masa sekolah menengah lagi. 

Jadi selama 14 hari di dalam hutan saya memakai lotion ini.. 

Apa yang menariknya adalah cecair ini bau dia wangi amat menyegarkan hidung anda bila anda sapu di lengan. Wangi baunya.. Boleh dikatakan ia jadi macam minyak wangi untuk saya la didalam hutan pada masa itu. 

Selain itu, ia juga mengandungi bahan pelembap yang membantu kulit anda tidak kering jadi tidak perlu anda memakai lotion kan. 

Ia juga terbukti sebagai insect repellent ketika saya berada dalam hutan. Alhamdulillah saya dapat mengurangkan kehadiran nyamuk dan agas untuk hampiri di badan saya. Saya juga lihat agas pun dapat di kawal sebagai contoh ada satu malam tu khemah saya dimasuki agas agak banyak jadi saya dan rakan halau agas tu keluar dan menggunakan Prolin All Over Clear Lotion ini di badan dan tangan jadi terbukti agas tu tidak gigit sudah kami. 

Jadi kepada anda yang ingin membeli produk ini boleh dapati di cawangan COSWAY terdekat anda ya..



Read More

Khamis, 10 September 2015

Review Tactical Boot Di Hutan

3 comments

Tactical Boot
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Seperti yang saya janjikan saya akan membuat Reivew Tactical Boot Di Hutan.
Gambar diatas merupakan gambar boot saya. Berkilat lagi kan nampak cantik kan.. Memangla kasut baru lagi tu..

Tactical boot ini telah saya gunapakai ketika berada di dalam hutan selama 14 hari. Penggunaannya lebih 12jam satu hari kasut berada dikaki, malam masa nak tidur baru buka. 

Dari segi pengujian tahap pencapaiannya ketika harungi rintangan didalam hutan kira not bad la. 
Redah selut tiada hal, naik bukit turun tempat curam pun tiada masalah masih mempunyai cengkaman yang bagus. Quick dry ataupun cepat kering, sebenarnya ia agak lambat maklumla didalam hutan kan lembap tapi ia lembap diluar didalam kering itu yang syiok. 

Lagi satu pelapik boot itu kalau boleh anda bawa lebih, jika sedia ada basah boleh jemur dan guna lagi satu, main kompenan adalah pelapik kasut tu.. Sebab ia yang memberi keselesaan pada kaki anda supaya tidak rasa basah or lembap jadi dapat mengelakkan dari terkenanya kulat air. 

Semasa didalam hutan.. Lawakan dipenuhi dengan tanah.
Gambar diatas itu anda boleh lihat bertapa banyaknya selut di kawasan perkhemahan kami tu. Maklumla musim hujan jadi tanah jadi selut la citernye kan.. Walaupun selut banyak di kawasan kem tapi tactical boot ini tidak mengecewakan saya. Ia memberikan tugas yang cukup memuaskan. Saya gelar dia sebagai 4x4. 

Jadi apa kelebihan menggunakan tactical boot :-

  • ada support dibahagian ankle

  • boleh mengharungi pelbagai permukaan kawasan dengan memberikan tahap memuaskan

  • dapat lidungi kaki dari serangan kehidupan liar mengigit atau sengat di kaki anda ketika sedang berjalan

  • selesa. Pada saya ia agak selesa, kerana kaki anda tidak akan berselut dan kering.. haha.. buka kasut je bersih je tengok kaki.. 

  • Tahan or Durable.. Saya masuk sungai, berlalu dilaluan selut, salai boot saya di kawasan unggun api untuk bagi kering dan sekarang masih ok lagi.

  • Kalis air. Setakat hujan biasa2 tu didalam masih kering lagi. 

Jadi kepada anda yang masih mencari kasut apa yang sesuai untuk masuk hutan hujan tropika ini kan. Saya sarankan anda mencuba tactical boot. 

Kasut ini tidak la berat sangat cuma lebih kurang +-570g untuk satu kasut. 

Dalam hutan hari itu saya cuma bawa 2 pasang kasut sahaja. Yang pertama tactical boot dan kedua kasut getah biasa yang tiada spike itu just guna untuk bawa pegi tandas dan mandi je. Yang lain guna tactical boot.

Sebelum saya akhiri mesti anda terfikirkan bagaimana cara nak pillih tactical boot :-

  • mestilah tidak keras ya.. kasut tu anda boleh bengkok dan tapak tu anda boleh picit. Tapi kalau anda nak jenis yang keras ok ja tiada masalah.. citarasa masing2 lain.. tapi saya suka jenis yang lembut sebab senang nak jalan lama2 tidak sakit kaki.
  • kalis air/
  • ada lubang ditepi boot. Ini optional.. Pada pengalaman saya ada pro and contra dia jika ada lubang dengan tiada lubang. Kalau ada lubang anda masuk dalam sungai confirm air masuk dalam boot dan akan keluar la balik agak selesa. Kalau tiada lubang once air sudah masuk dalam boot agak sukar untuk air itu keluar. Jadi pada saya, saya suka yang ada lubang ditepi senang nak bagi air tu keluar dari boot.
  • Ada ankle support.

Okay jadi itu sahaja review saya mengenai tactical boot yang telah digunakan didalam hutan selama 14 hari dengan penggunaan +-13jam setiap hari selama 14hari.

Read More