Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ? Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ? - The New Minded Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ? Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

Isnin, 21 September 2015

Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

15 comments




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan kopi kepada diri kita. Maklumlah kopi merupakan salah satu minuman mesti ada didalam menu harian kita. 

Coffee boleh mengurangkan risiko parkinson disease? Menurut david grotto didalam buku beliau 101 foods that could save your life, "In a study of over one million people, caffeine consumption was associated with reduced risk of Parkinson Disease in men but not in women.. Ooo jadi caffeine yang ada didalam kopi ni la rupanya dapat membantu mengurangkan risiko parkinson ini.. 

Didalam purata satu cawan kopi biasa mempunyai kafain sebanyak 60 dan 130mg. Seperti kita sedia maklum kafain ni sebenarnya bagus untuk membantu dari segi alertness kita tetapi jika terlalu banyak kita ambil boleh menyebabkan jitteriness dan irritability.

Selain itu, kopi juga dapat mengawal dari memory loss. Di dalam buku beliau juga mengatakan kajian dilakukan terhadap seorang lelaki tua dengan meminum sebanyak 3 cawan kopi setiap hari dapat membantu dalam less memory loss berbanding mereka yang tidak mengamalkannya.

Decaffeinated coffee amat bagus didalam mengurangkan risiko type 2 diabetes, the review mengenai 15 hasil kajian terhadap kopi dan type 2 diabetes telah diterbit dalam The Journal of the American Medical Association, found that mereka yang minum kopi secara konsisten were at low risk. 

Jadi boleh amalkan perminuman kopi ini tapi part gula dan tahap kemanisan tu perlu dikurangkan kang terkena kencing manis lak.. 

Patot la orang dulu2 kuat ingatan mereka ya. Dah usia tua masih mampu dan ingat untuk memasak lagi. hebat.. 

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

15 ulasan :

  1. nice sharing. kopi memnag sedap

    BalasPadam
  2. perkongsian ilmu.alhamdulillah.PC ekali sekala je minum air kopi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah... Bgus juga sekali sekala minum kopi nie

      Padam
  3. jarang2 minum kopi tak sangka banyak kebaikan jgk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Bnyk kebaikkannya kopi nie...

      Padam
  4. akak tak boleh minum kopi.. mesti rasa pening dan mengantuk.. tak pasti kenapa macam tu..

    BalasPadam
  5. suka juga kopi latte.. xboleh minum yg kopi hitam pekat tu sbb pahit

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo kopi latte pun sedap juga.. saya semua jenis kopi sy minum.. hehe.. suka yg pekat2.

      Padam
  6. yup kopi pun memang ada kebaikkannya yang tersendiri, cuma cara penyediaannya tu yang jadikan ia boleh memudaratkan apatah lagi kalu addicted sangat.
    tambah susu pekat, gula... hm...

    Petua Hilangkan Stress Supaya Kekal Awet Muda

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul.. Cara penyediaan yg salah membuatkan ia jadi tidak sihat..

      Padam
  7. saya dari kecil sampai la ni kebun orang tua saya ada pokok kopi tapi cuma beberapa kali je cuba proses kopi sendiri ...

    BalasPadam