Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti - The New Minded Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit perkongsian mengenai cara mengawal cash flow pelajar universiti.

Sebelum saya memulakan perkongsian ini, ingin saya bertanyakan terlebih dahulu kepada anda, adakah RM10 cukup untuk digunakan bagi membeli makanan pada satu hari ? ? ?

Jika anda menjawab tidak.. Mungkin anda perlu membaca perkongsian ini..

Berikut saya akan rungkaikan bagaimana anda boleh spent sebanyak RM310 untuk 31 hari bermakna RM10 sehari.

Bil.
Perkara
Nilai (RM)
1.
Nasi
1.50
2.
Ayam
2.00
3.
Sayur
1.00
Jumlah
4.50

Jadi anda telah lihat jadual diatas bagaimana saya susunkan harga makanan untuk sekali makan. 

Jadi jika anda makan satu hari dua kali yakni makan tengahari dan malam jumlah anda belanja untuk makanan seharian anda adalah sebanyak RM9.00. Jadi bila ada baki RM1.00 itu anda boleh memasukkan didalam tabung dan bila cukup sebulan boleh masuk didalam akaun tabungan anda. 

Jadi jika anda mengamalkan situasi seperti ini dalam masa 4 tahun tempoh pengajian anda ketika di universiti anda telah mempunyai wang simpanan sebanyak RM30 X 48 = RM 1 440.00. Ini adalah duit hasil dari lebihan makanan seharian anda itu.

Jadi soalan seterusnya yang mungkin anda akan tertanya, ala itu untuk makan, untuk benda lain-lain ?

Jadi disini saya akan senaraikan benda lain-lain itu.
Bil.
Perkara
Nilai (RM)
1.
Reload (30hari)
31.80
2.
Wayang
10.00
3.
Karoke
8.00
Jumlah
49.80
Oleh itu, jika benda lain-lain yang anda fikirkan itu termasuk didalam jadual diatas bermakna anda akan spent sebanyak RM49.80 sebulan untuk entertainment anda sendiri. 
Oleh itu, sebulan anda akan spent sebanyak RM349.80 termasuk untuk hiburan anda sekali. 
Ini merupakan data kehidupan seorang pelajar yang biasa la. 
Ini adalah nasihat sedikit, jika anda masih ada anak yang kecil didiklah mereka untuk berjimat ajar mereka cash flow yang betul dan yang penting sekali ajar mereka menabung dan tunjukkan duit mereka yang ada didalam akaun simpanan itu supaya mereka ada semangat untuk terus menabung bila tengok angka itu meningkat beri motivasi kepada mereka untuk terus menabung.

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. berguna utk pelajar2.. hehe
    bekas pelajar pon boleh cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup btl tu berguna.. Bekas pelajar pun boleh praktikkan..

      Padam
  2. time bljr dulu blanja harian sy limitkan maximum rm10 je, xnk trlebih bajet, huhu, tq sharing :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. limitkan perbelanjaan harian.. welcome :)

      Padam

Catat Komen

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner