Cara Submit Blog Di Webmaster Google dan Bing Cara Submit Blog Di Webmaster Google dan Bing - The New Minded Cara Submit Blog Di Webmaster Google dan Bing Cara Submit Blog Di Webmaster Google dan Bing

Rabu, 2 Mac 2016

Cara Submit Blog Di Webmaster Google dan Bing

8 comments

Webmaster Google
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hasil dari post sebelum ini mengenai Adakah SEO sudah mati? Saya mendapat satu soalan dari saudari  Ummul Azkee  macam mana cara submit blog di webmaster google dan Bing?

Jadi Hari ini saya akan menjawab persoalan itu, Step by step saya akan tunjukkan ya.

Pertama sekali saya akan terangkan bagaimana untuk submit blog anda di webmaster google atau sekarang dah tukar nama jadi Search Console.

Langkah Pertama

Anda perlu search perkataan Webmaster Google di search engine kegemaran anda. Google Webmaster Link

Selepas anda jumpa dan klik paparan seperti gambar dibawah ini akan muncul.

Sign in
Selepas itu, anda perlu tekan sign in menggunakan google account anda.

Langkah Dua


Paparan Search Console
Setelah anda berjaya, paparan seperti ini akan muncul.

Anda akan nampak button add a property, apa yang perlu anda lakukan adalah klik pada button tersebut untuk memasukkan url blog / website anda.

Paparan seperti gambar dibawah ini akan muncul selepas anda klik button tersebut.

Masukkan Url blog / website anda
Setelah keluar paparan seperti diatas anda perlu memasukkan url address blog / website anda dan tekan continue.

Jika ia meminta untuk verify site anda boleh guna kan html tag letakkan di html blog anda di bawah <head>

Selepas berjaya url anda di daftar anda boleh ikuti langkah seterusnya.

Langkah Ketiga


Submit Sitemap blog anda
Setelah berjaya, anda perlu submit sitemap blog anda. Seperti didalam gambar diatas.

Untuk submit sitemap di bahagian sidebar kiri akan ada pilihan, anda pilih Crawl > Sitemap.

Paparan seperti di bawah ini akan muncul

Tekan Button Add sitemap
Setelah paparan ini keluar tiba masanya untuk anda memasukkan sitemap anda. Tekan button add/test sitemap.

Masukkan sitemap.xml
Untuk blogger anda boleh guna http://yourdomain/sitemap.xml

Selepas dah masukkan boleh tekan test lepas itu tekan submit..

Setelah berjaya paparan seperti dibawah akan keluar

Sitemap telah berjaya di index
Untuk memastikan ia berjaya di index ia akan mengambil masa. Lepas itu hanya perlu tunggu. Jika ada error boleh cuba semula.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lazada Malaysia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seterusnya saya akan ajar bagaimana untuk submit url address anda di Bing Webmaster

Langkah Pertama
Bing Webmaster
Apa yang perlu anda lakukan adalah search Webmaster Bing di search engine. Webmaster Bing Link

Selepas itu paparan seperti diatas akan keluar.

Tekan sign in. Jika anda masih belum buat akaun nanti akan ada button sign up masa di page sign in.

Langkah Kedua


Add site
 Selepas anda berjaya sign in, paparan seperti di atas akan muncul. Masukkan url address blog / website anda dan tekan add..

Selepas itu, paparan dibawah ini akan muncul

Masukkan sitemap anda.
Sama macam di webmaster google tadi, anda masukkan sitemap anda http://yourdomain/sitemap.xml

Dan tekan add.

Langkah Ketiga


Verify ownership
Setelah itu paparan seperti ini akan keluar iaitu verify ownership untuk blog anda..

Anda boleh copy kod html tag disediakan dan paste di templates > edit html > bawah <head> save templates

Dan tekan verify..

Selepas sudah di verify paparan dashboard seperti dibawah akan muncul..

Berjaya di daftar

Sekarang tahniah anda sudah berjaya submit blog di webmaste google dan bing..

Nak tambah ilmu dengan SEO jom baca Adakah SEO sudah tidak relevan?

Sekian,
Teknik SEO Blogahbar



Fill in your email address, we would sent to you latest tutorial and info and freebies.

* indicates required

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

8 ulasan :

  1. Terima kasih atas tutorial nya..insyallah saya akn buat dlm masa tdekat.

    BalasPadam
  2. Very good info and helpfull... 😁 blogwalking...

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. yup, bagus untuk mereka yang tak berapa nak tahu cara untuk setup webmaster ni...

      Padam
  4. Terima kasih....ia byk membantu... Tgh belajar lg ttg semua di atas :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama... teruskan belajar ye.. kalau ada benda yang tak berapa jelas boleh tanya kepada sy.. insyallah saya akan cuba jawabkan..

      Padam