Smart Hard Disk Error 301 & 305 Check Problem Smart Hard Disk Error 301 & 305 Check Problem - The New Minded Smart Hard Disk Error 301 & 305 Check Problem Smart Hard Disk Error 301 & 305 Check Problem

Ahad, 6 Mac 2016

Smart Hard Disk Error 301 & 305 Check Problem

Leave a Comment

Smart hard disk error

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya ingin bercerita mengenai pengalaman saya berkenaan smart hard disk error 301 & 305 check problem.

Bagi mereka yang mengalami seperti ini ia tanda hard disk anda sudah rosak, jadi kena replace secepat mungkin.

Bagi kondisi saya, hard disk ini masih boleh boot in ke windows, jadi masih sempat lagi untuk saya backup beberapa file yang penting sahaja. Nasib la selamat backup file-file penting yang ada..
Kalau tak berhuhu la nampak gayanya.. habis hilang begitu semua data-data..

Menu pilihan
Bagi yang telah terkena masa on je laptop mesti akan keluar macam diatas ini yang suruh kita hard disk test.

Bila saya test, peringkat pertama hard disk 1 smart 301 saya lulus, tapi bila masuk full test 305 saya fail. hurmm.. 

Maybe dah sampai ajal hard disk, lama dah dia berkhidmat dengan saya sejak tahun 2009 lagi.. 

Full test error
 Nampak kan, replace hard disk 1.. Memang jika anda cari diforum-forum pun akan dinasihatkan untuk replace hard disk tu.. Jadi nak tak nak kena la replace..

Semalam petang keluar la saya mencari hard disk ni, untuk harga hard disk laptop ni 1tb paling murah saya jumpa RM229.. Tapi saya beli yang ok sedikit la jenama toshiba tu je bajet yang ada dan sesuai.. Tapi okay la dapat la juga best price kedai tu bagi.. huhu..

Tapi yang masalahnya sekarang ini, saya punya list untuk blogwalking saya hilang... hurmm.. Jadi terpaksalah saya buat semula.. Jadi anda komen la ye dibawah ni untuk saya buat list blogwalking saya semula untuk letak dekat bookmark di bar saya ni.. Itu la, masa dulu suruh sign in guna account gmail tak maw kalau tak boleh di auto update dan sign in semula ada bookmark2 kita tu.. haha.. Pas ni kena la sign in, senang terus save secara online.. 



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

0 ulasan :

Catat Ulasan