Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang - The New Minded Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang

Selasa, 5 April 2016

Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang

12 comments

Pingdom Speed Test
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Amacam Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang... 

p/s; perasan tak sejak dua menjak ini saya selalu upload jam 3-5 pagi. haha.. segar otak ooo mahu mengarang ayat waktu ini, cuba lihat panjang-panjang kan content yang saya tulis... 

Saya sendiri pun suka hati dengan kelajuan yang dicapai oleh blog ini untuk load kesemua content yang ada dengan laju..

Ye la, maklumlah disini talian internet tak berapa nak kuat dan laju macam di KL sana tu.. haha.. Jadi semalam terdetik la hati ini sambil melayan jerebu yang teruk sepanjang hari yang paling teruk sejak dua bulan ni untuk memperlajukan load content dalam blog ini terubat la sikit hati ini ada benda boleh dibuat satu hari.

Jadi dengan senang hatinya selepas memberi tugasan kepada ahli group Q&A SEO mengenai tajuk perlu ke  backlink banyak or hanya perlu backlink berkualiti je? Hehe.. Agak mencabar juga untuk mereka tu, maklumlah masing-masing ada kerjaya masing-masing tapi masih ada semangat dan aura nak belajar. Hebat semangat mereka ini. 

Lepas dah bagi tugasan tu, apa lagi terus la membuka google developers pagespeed insights. Pada mulanya test, fuh merah dan memang teruk.. haha.. banyak betul plugin yang tak bergunakan. 

Jadi satu hari la kita mengisi masa untuk memperbetulkan dua website yang kini fuh macam angin dia load masuk salah satunya adalah blog ini.

Memula saya minify script xml ni pastu kasi upload dapat score 82/100 tapi ada error la blog content tak keluar, jadi saya lihat memang ada sesetengah code kita tak dapat nak akses melalui blogspot ini means tahap kita terbatas la gitu. Jadi lepas dah upload semula file dan perbetulkan kesemua masalah yang dapat diperbetulkan akhirnya result yang dapat dicapai adalah 76/100. hurmm nak dapatkan berwarna hijau susah pulak, maklumlah memang ada script yang perlu saya letak dan tak mahu buang. 

Tapi yang penting sekarang dah laju...

Ni dia result sekarang, nampak tak berwarna kuning.. hurmm.. nak berwarna hijau baru la macam kilat laju dia load content.. hehe.. tapi bersyuukurlah dapat buat sampai tahap 76/100 ini.

Result PageSpeed Insights
Apa yang membuatkan blog anda lambat nak load

Jawapanya adalah plugin dan widget yang anda install diblog anda itu. Tak kira facebook like page ka, shoutbox ka or gambar sekali pun asalkan ia memerlukan data internet untuk load ia membuatkan blog anda lambat nak load.

Apa kesan bila blog anda laju diload masuk?

Kesannya, ia dapat mengurangkan bounce rate. Bounce rate ini merupakan masa yang digunakan oleh pelawat ke blog anda untuk dia kekal berapa lama di blog anda sebelum ia meninggalkan blog anda. Bayangkan dah 10 saat dia tunggu tapi masih tidak keluar content apa2 dari blog anda, jadi tiba masanya untuk dia keluar dari melawat blog anda.

Secara jujurnya saya sendiri un kalau load blog yang lambat ini memang akan tekan X  terus, melainkan kalau article yang nak dibaca itu memang betul2 nak baru la tunggu sampai siap diload sepenuhnya. 

Jadi jika anda nak optimize blog anda boleh la google cari " google PageSpeed Insights ". Nanti masukkan url blog anda dan test lepas itu follow instruction yang dikatakan itu. Tapi, sebelum anda melakukan perkara ini, anda perlu backup dulu file xml anda ya. 

Selamat mengoptimize masa untuk load blog anda.

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

12 ulasan :

  1. assalamualaikum..nampak entry ni kat list following terus klik sini...tajuk nye menarik perhatian yaya.. hihi...

    sambil2 tu jom jenguk & join contest dari yaya ni..

    Contest : 'Jemputan ke Majlis Pertunangan Yaya dan Anis'

    http://www.yayacendana.com/2016/04/contest-jemputan-ke-majlis-pertunangan.html

    tq ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam.. insyallah ada masa saya akan join..

      Padam
  2. Saya teros google pagespeed insights. Haha ! Alahai 74/100. Tak pe laaa, okay la kan. Huhu !

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau tiada merah okay la tu.. hehe.. kalau ada merah tu tandanya jika boleh betulkan kena betulkan.

      Padam
  3. ohhh.. gambar pon mempengaruhi jugak yer.
    tapi rasa x best kalo buat n3 x de gambar kan~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yer betul gambar pun mempengaruhi.. kena optiimize dulu size gambar tu..

      Padam
  4. kunjungan balas di sini..hehe

    BalasPadam
  5. wahh..nice info! dulu time wat saimen web salu gak test guna website ni. haha. lama dah xpakai. so far performance blog pun rendah je ha. dpt score 76/100 je. hihi =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. kena kasi betulkan balik tu... supaya atleast 86/100

      Padam
  6. Kadang2 gambar yang buat blog akak jadi lambat loading..Kena banyak belajar lagi ni..

    BalasPadam
  7. Selalu buat tapi tak faham pula recommendation dia tu, sudahnyaaa biar jela T_T

    BalasPadam