4 Faktor Trafik Blog Menurun 4 Faktor Trafik Blog Menurun - The New Minded 4 Faktor Trafik Blog Menurun 4 Faktor Trafik Blog Menurun

Sabtu, 21 Mei 2016

4 Faktor Trafik Blog Menurun

18 comments

Blog Trafik Menurun


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Alhamdulillah setelah hampir seminggu wifi connection disini problem kini masalah itu dah selesai.. Fuh lama juga tu nak tunggu dia baik. 

Jadi hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai 4 Faktor Trafik Blog Menurun. 

Beberapa hari lepas saya ditanyakan satu soalan mengenai trafik ke blog menurun? 

Jadi persoalan saya pertama bila saya baca pertanyaan itu adalah berapa banyak ia turun? Adakah kedudukan blog anda disearch engine juga turun? Komen diblog anda juga menurun?

Ini antara persoalan yang bermain di minda saya pada waktu itu sebab jika anda melihat pageview yang ada di blogger ini saya sendiri tidak berapa yakin dengan stastistik yang ditunjukkan. Saya lebih yakin terhadap kedudukan artikle saya di search engine dan bilangan komen diblog. 

Kenapa saya bercakap sedemikian? Sebab untuk dapatkan satu view dari statistik yang ada di blogger ini, jika anda share di google+ nombor itu akan meningkat paling minimum adalah 1. 

Mungkin pada saya, saya akan lebih risau jika kedudukan blog saya di search engine menurun untuk beberapa keyword yang dikategorikan sebagai premium keyword yang mendapat permintaan tinggi di search engine berdasarkan dari google keyword planner.

Oleh yang demikian saya telah ditanyakan soalan tersebut dibawah ini saya akan menceritakan secara ringkas 4 faktor yang boleh menyebabkan trafik ke blog anda menurun. 

Faktor Pertama, 
Kelajuan Masa Load Blog
Faktor pertama adalah masa yang diambil untuk blog anda siap sedia dipaparkan kepada pembaca. 

Page Load Time In Seconds Sumber
Jadi pada saya sendiri setuju dengan gambar diatas ini yang mengatakan setiap saat yang ditunggu untuk blog / website anda diload itu umpama menunggu meggi asam laksa siap dimasak. haha. 

Ia ini satu perkara yang penting perlu anda perbaiki untuk mengelakkan dari trafik blog anda menurun. Semakin lama masa yang diambil untuk blog anda siap diload semakin berkurang visitor ke blog anda. 

Untuk check Website Speed Test boleh guna Pingdom Tool.

Faktor Kedua, 

Search Engine
Faktor kedua adalah, blog atau laman web anda perlu dijumpai bila disearch keyword yang dicari oleh pembaca.

Jika blog anda tidak diranking di kedudukan yang baik di search engine ini akan menyebabkan trafik blog anda menurun jika anda jarang untuk update artikle anda diblog.

Seperti yang saya maklumkan didalam group berulang-ulang kali untuk anda mencuba bermain dengan keyword yang mendapat volume trend search dia tinggi di search engine. Boleh guna tool keyword planner dari google adwords.

Cuba dahulu, bermain dengan Long Tail Keyword (LTK) dan Short Tail Keyword (STK) untuk artikle post entri anda. Baru anda tahu sejauh mana blog/website anda boleh pergi di SERP.

Untuk permilihan ini, kebiasaannya saya akan ambil medium or high competition untuk mencuba bermain dengan keyword tersebut.

Fuh baru faktor kedua dah panjang berlebar gini.. Macam buat sesi consultant pula sekarang ni..

Faktor Ketiga

Pengisian Artikle anda Bagus
Penulisan atau pengisian artikle yang anda tulis perlulah bagus dan memberi manfaat kepada pengguna untuk menarik minat pembaca untuk datang dan terus datang dan share artikle anda di social media.

Untuk menghasilkan artikle yang bagus;
  1. Penulisan artikle anda original
  2. Ketahui apa minat pembaca anda
  3. Memberi manfaat kepada pembaca anda
Ini secara ringkas mengenai cara untuk menghasilkan artikle yang bagus. Untuk ketahui lebih lagi boleh baca artikle ini  Cara Menulis Artikle Di Blog.

Faktor Keempat

Internal Link Building
Pembinaan internal link building diblog anda perlulah betul, untuk mengelakkan trafik blog anda menurun. 

Sebagai contoh adalah anda menlinkkan artikle yang lama telah anda post masuk semula kedalam artikle post baru anda untuk mengaitkan info yang dari artikle lama dengan artikle baru. Ini akan membuatkan pembaca diblog anda tidak akan terpinga-pinga mengenai topik yang sedang anda bincangkan. Terutama adalah pembaca baharu diblog anda.

Pembinaan internal link building ini boleh menggunakan anchor text. Untuk cara penggunaan anchor text dengan betul anda boleh rujuk di artikle ini Anchor Text.

Oleh itu, saya berharap setelah anda baca 4 faktor ini, anda akan lebih faham apa punca yang berlaku yang menyebabkan trafik blog anda menurun.



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

18 ulasan :

  1. Yes, post yang menarik..
    Thanks for sharing.

    BalasPadam
  2. Yes, post yang menarik..
    Thanks for sharing.

    BalasPadam
  3. emm...saya masih banyak perlu belajar. cam give up plak. haha. apapun terima kasih ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa pula give up?
      buat satu2 dulu..

      Padam
  4. Alhamdulillah..terima kasih sangat..kak PC pun msih balajar bagaimana untuk perbaiki blog kak PC daripada segenap sudut...in sya Allah..dengan info yang dikongsi sebegini dapat membantu...tq ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama..
      take time tuk belajar ye :) buat satu per satu..

      Padam
  5. Tak pernah tahu pun tentang LTK dan STK ni. nice info bro. Tulah rasa macam nak tahu macam2 lagi. btw thanks for the info! =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. LTK dan STK ini sebenarnya kita dah buat cuma kita tak sedar je.. boleh baca di wikipedia mengenai LTK dan STK nnti faham..

      alright, sama-sama :)

      Padam
  6. Nice info. Terima kasih untuk perkongsian! :)

    BalasPadam
  7. Thanks for sharing. Sekarang dah tahu kenapa trafik blog selalu turun. Dah tahu sikit pasal ni, bolehlah perbaiki sikit :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama :)
      yup insyallah dipermudahkan untk proses perbaiki tu yer.. :)

      Padam
  8. thank you share. info berguna untuk semua bloggers

    BalasPadam
  9. thanks for sharing. ilmu ni

    BalasPadam
  10. Blogwalking sini pula.. A very good sharing. Boleh saya belajar juga :)

    BalasPadam