Cara Untuk Disable Autoplay Video di Facebook Cara Untuk Disable Autoplay Video di Facebook - The New Minded Cara Untuk Disable Autoplay Video di Facebook Cara Untuk Disable Autoplay Video di Facebook

Rabu, 1 Jun 2016

Cara Untuk Disable Autoplay Video di Facebook

4 comments

Facebook
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin mengajar anda cara untuk disable autoplay video di facebook.

Sejak beberapa minggu ini handphone saya mengalami kerosakan yang membuatkan saya terpaksa layari facebook menggunakan laptop ni baru tahu banyak dah perubahan yang terdapat di facebook ni.. haha.. 

Terlampau banyak pula orang yang share2 video di timeline ni kan.. Pastu video tu play sendiri. hurmm.. Maklum la dulu selalu online menggunakan browser di handphone tak de la pula nampak video2 ni.. 

Jadi terasa macam annoying pun ada bila video tu play sendiri. Tempoh hari ada tanya rakan saya, dia cakap aah sekarang memang macam tu dan dia cakap boleh off autoplay video tu.

Lepas saya tanya dia saya pun tiada buat apa-apa pun.. Tiada pula nak mencari cara untuk off autoplay video di facebook tu. Tadi secara tiba-tiba niat ni datang nak off autoplay di facebook datang semula.. Saya terus selongkar facebook ini dan akhirnya jumpa juga tempat nak off autoplay video ni.. Senang rupanya... 

Nak tahu bagaimana langkah mudah untuk disablekan autoplay video ni? 
Jom ikuti langkah mudah yang disediakan oleh saya...

Langkah 1 :
Setting
Langkah pertama anda perlu sign in akaun facebook anda dan klik di icon arrow down tu yang macam didalam gambar atas.. Lepas tu anda klik pada setting..

Langkah 2 :


Video
Lepas anda klik pada setting di sidebar kiri ada pilihan anda perlu pilih video.. Nanti paparan seperti gambar di atas akan muncul.

Langkah 3 :

Off
 Apabila anda klik video paparan diatas akan muncul. 

Disini anda akan diberi dua pilihan iaitu untuk setting video kualiti dengan auto-play video. 

Apa yang perlu anda lakukan adalah untuk memilih auto-play video klik di ruangan pilihan itu dan pilih off untuk mematikan autoplay video di facebook. Seperti yang saya tunjukkan didalam gambar diatas. 

Lepas itu siap... Anda telah berjaya disable autoplay video di facebook tahniah..



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

4 ulasan :

  1. kadang-kadang memang serabut kan bila scroll2, video tu keep auto play. btw nice info bro! =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu kdg2 bikin annoyingg pun ada... thanks :)

      Padam
  2. nice sharing.. boleh la setting lps ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup boleh terus setting ye lepas ni..

      Padam