Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ? Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ? - The New Minded Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ? Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ?

Isnin, 27 Jun 2016

Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ?

22 comments

Backlink
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi secara ringkas mengenai Apakah Itu Nofollow Link ? 

Alhamdulillah hari ini sudah masuk penghujung bulan ramadhan. Jadi bagaimana persiapaan untuk akhir ramadhan ni? Dah sedia ke nak tinggalkan bulan ramadhan tahun ni? Semoga ramadhan kali ini akan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

Okay, berbalik semula kepada tajuk hari ini. Apa itu nofollow link ni? 

Didalam post entry kali ini anda akan mengetahui secara ringkas :- 
  • Makna Nofollow Link
  • Kenapa perlu menggunakan Nofollow Link
  • Kelebihan Nofollow Link
  • Dimanakah penggunaan nofollow link ni
  • Cara Menggunakannya
Untuk menjawab persoalan diatas ini, mari lihat infographic yang telah saya sediakan untuk anda bagi memudahkan untuk anda faham.


Infographic Nofollow Link
Untuk penggunaan Nofollow Link,

Terbaru Googleblog telah menggeluarkan kenyataan untuk menggunakan Nofollow link terhadap link yang dimasukkan didalam post entry untuk tujuan review dan giveaway bagi tujuan link back kepada:-

  • Website Syarikat
  • Akaun Media Sosial Website 
  • Website jualan 
  • Aplikasi syarikat
Kiranya kesemua link yang anda buat untuk link back kepada owner review / giveaway anda perlu menggunakan Nofollow Link. Jadi untuk ketahui lebih lanjut anda boleh baca Google Webmaster Guidelines. 

 Cara Penggunaan Nofollow Link ini,

Nofollow Attribute
Cara memasukkan nofollow ini sangat senang kepada mereka yang menggunakan blogspot, iaitu semasa ingin memasukkan link ada satu kotak yang perlu anda tick iaitu kotak yang ada ayat add 'rel=nofollow' attribute. Anda perlu tick sahaja kotak itu dan klik ok untuk memasukkan link didalam post anda.

Salah satu cara lagi ada menambahkan 'rel=nofollow' disebelah link url, ini boleh dilakukan didalam html post jika menggunakan blogspot dan bahagian text post untuk wordpress. Boleh rujuk infographic diatas untuk lebih faham.

So, sekarang anda jelaskan mengenai nofollow link ni? Jadi mulai hari ini anda dah boleh mempraktikkan penggunaan nofollow link ya.. 

Jom Baca Apakah Itu Backlink dan Kegunaaanya?





If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

22 ulasan :

  1. selamat pagi..jalan2 sini ambil mood raya.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat pagi.. mood raya dah ye..

      Padam
  2. Terima kasih AH..boleh aplikasikan lepas ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama.. yup boleh aplikasikan dah lepas ni penggunaan nofollow ni..

      Padam
  3. Reen cuba test web bro, Grade A. Peewwiiit! Hahaaa Tak reti nak buang render2 tu. :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha.. kena rujuk google page speed insight...
      rasa2 kalau plugin yang tak guna buang je dari template tu..
      gambar pun kena optimize kan saiz file tu..

      Padam
    2. Entah kenapa bila baca komen Reen ni terasa macam nak nyorok muka belakang langsir. Hahahaa

      Baru Reen faham akan kegunaan nofollow.. Selama ni tak pernah klik.

      Padam
  4. Balasan
    1. Yup.. Boleh dah praktiskan ni.. :)

      Padam
  5. Balasan
    1. Semoga dapat manfaatkannya ya..

      Padam
  6. Terima kasih atas perkongsian.
    Lepas ini nak cuba applikasikan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama... okay selamat mencuba ya :)

      Padam
  7. ohh kena click tu jelah.. okk
    nice info

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup klik yang itu sahaja.. senang je..

      Padam
  8. wow...baru tahu psl ni...nice sharing!

    BalasPadam
  9. baca 2 3 kali baru faham. nice sharing thanks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah faham juga ya..
      insyallah next time saya cuba ringkaskan lagi penggunaan ayat untuk kongsi info begini..

      Padam
  10. saya dah mula fahami bab ni
    dan dah start buat pun.
    thanks for sharing ye AH =)

    BalasPadam
  11. memula saya pun kenpius gak amende la nofollow ni sampaila dpt arahan kena guna nofollow tu. btw tqq share :D

    BalasPadam