Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog - The New Minded Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog

Jumaat, 24 Jun 2016

Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog

12 comments

Bounce Rate
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenia teknik rendahkan bounce rate blog.

Sebelum saya mengulas lebih lanjut mengenai teknik ini, terlebih dahulu mari kita ketahui apakah itu bounce rate ?

Mari lihat infographic yang telah saya sediakan ini.

Apakah Itu Bounce Rate
Jadi faham ke apa maksud bounce rate? 

Ia membawa maksud, pelawat yang singgah blog tu hanya datang ke page yang dituju kemudian terus tinggalkan page itu tanpa melawat page yang lain.. 

Nak lagi faham boleh tengok gambar dibawah ini.

Bounce vs Exit
Okay jadi sekarang faham la ya.. Nak tahu lebih lanjut lagi mengenai beza bounce dengan exit ni tunggu next article saya kupas lagi sikit.

Faktor-faktor bounce rate ini telah saya kupas dipost yang lepas antaranya :-
  1. Mobile Friendly 
  2. Kelajuan Load Blog 
  3. Cara Membuat Template SEO Friendly 
  4. Kepentingan HTTPS 
  5. Cara Mudah Bina Title Post 
Ha cukup la rasanya buat masa ini saya listkan 5 terlebih dahulu, nak tahu lebih lanjut kena la selongkar blog ini punya recent post yang ada.

Jadi sekarang ini saya nak bagi tahu satu teknik yang nampak ada kesan juga, tidak salah jika kita mencuba kan.

Baru-baru ini saya ada melawat blogger hasrulhassan dan terjumpa satu post beliau mengenai satu coding yang dikatakan membantu didalam proses menurunkan bounce rate blog.

Okay, tidak salah jika kita mencuba selagi semua peluang yang adakan..

Setelah saya mencuba untuk mendapatkan bounce rate yang seminima mungkin, ini result yang dapat sebelum menggunakan code itu.

Mei
 Bounce rate pada bulan Mei 2016 secara keseluruhannya adalah 74%. Average user spent masa adalah 2:31. Kira lama juga korg dekat sini ye.. hehe..

Jun
 Ini bounce rate bulan jun bermula 1/6 - 23/6. Kadar keseluruhan bounce rate adalah 63% okay ada dah nampak penurunan. Average user spent adalah 2:40.. Ooo ada peningkatan, maybe bulan ni saya terlebih kongsi info ni.. hehe..


19 Jun
Ini pula bounce rate bermula 19/6 - 23/6. Bounce rate adalah 35%.. average user spent 2:37..

Okay yang ni menarik.. Kira boleh kata WOW..

Pada minggu ini saya telah letakkan code yang diberi blogger HH tadi di template, result yang saya dapat adalah 35%.. Ini bermakna berkesan code yang diberikan itu.

Data ini saya akan mula perhatikan untuk masa akan datang untuk lihat keberkesanan kod yang diberikan itu.

Apa-apa pun terima kasih kepada blogger HH kerana berkongsi kod untuk merendahkan bounce rate blog.

Anda nak tahu apa kod itu?

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);

Berdasarkan kod ini apa yang saya faham, apabila user itu berada di page anda lebih dari 3 minit ini bermakna article anda itu berguna, ia akan menaikkan popular post tersebut.

Kod ini diletakkan didalam html sebelum penutupan code google analytic anda. Nak tahu macam mana nak guna boleh melawat blogger HH. Tutorial 

Oleh itu, selamat mencuba la ya beberapa teknik untuk mengurangkan bounce rate yang telah saya kongsikan didalam post ini. Semoga ia dapat memberi manfaat kepada anda..




If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

12 ulasan :

  1. alhamdulillah terima kasih AH nanti kak PC nak cuba aplikasikanlah.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. semoga berjaya mengaplikasikan yer..

      Padam
  2. really nice info asep. baru je taw apa itu bounce rate ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. alhamdulillah.. bagus ler kalau dah tahu apa tu bounce rate :)

      Padam
  3. wahh detailnya buat survey..good sharing bro ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. belum cukup detail tu, hehe..

      Padam
  4. uishh. banyak benda baru tahu, terutamanya pasal reader bukak blog lebih drpd 3 minit tu. nice (y)

    BalasPadam
  5. hehe sorry, baru baca sini utk bounce rate tuu -_-' makan masa sikit nak hadam benda teknikal data macam ni.

    hanisamanina.com

    BalasPadam
  6. Thank you tips Hasif, mai nak buat sekarang gak ni...

    BalasPadam
  7. terima kasih atas perkongsian. bounce rate blog saya 88%, waaaa jenuh kena turunkan :D

    BalasPadam