Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag - The New Minded Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag

Khamis, 16 Jun 2016

Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag

24 comments

Title Tag Di Search Engine Result
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi secara ringkas mengenai Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag untuk tajuk post entry.

Sebelum saya terus memulakan perkongsian ini mari kita ketahui dahulu pengertian untuk title tag ini.

Definisi Title tag  adalah tajuk untuk satu dokumen. Jadi secara kesimpulannya ia adalah tajuk untuk article post entry anda, tajuk page dan juga tajuk blog.

Untuk menghasilkan tajuk yang bagus untuk tajuk post entry anda, sila buat tajuk anda diantara 50-60  huruf. Huruf yer bukan perkataan. Maknanya setiap huruf / ruang yang digunakan ketika proses penulisan tajuk itu akan dikira sebagai satu.

Kenapa perlu tajuk dibawah 60 huruf?

Sebab peluang tajuk anda terpapar secara penuh di search engine result adalah 95%

Bagaimana pula kedudukan keyword untuk didalam title tag ini?

Ia sebenarnya ada format untuk membuat tajuk iaitu fokus keyword perlu diletak dihadapan. Baru disusuli dengan tajuk or bukan fokus keyword.

Contoh; 

Tajuk untuk post kali ini adalah  Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag

Dimana fokus keyword saya adalah Tip SEO dan content mengenai cara mudah bina title tag.

Tetapi didalam tajuk ini juga terdapat satu lagi keyword iaitu title tag dimana saya letak di pengakhiran tajuk.

Didalam pembinaan satu tajuk article itu anda boleh letakkan 2 -3 keywords. Tapi sila pastikan tajuk itu munasabah ya.


Title Tag Simulator
Oleh itu, bagaimana cara mudah untuk tahu berapa jumlah huruf telah digunakan?

Cara mudah ialah anda boleh gunakan Titla Tag Simulator yang dikendalikan oleh SEOmofo.com dengan memasukkan tajuk anda diruangan disediakan dan lihat snippet yang terpapar untuk ketahui jangkaan tajuk anda akan terpapar bagaimana di search engine.

Akhir kata dari saya, mudahkan untuk bina tajuk post entry ini. Jadi jika anda rasa article ini bermanfaat sila share di social media anda :) untuk digunapakai kepada rakan-rakan blogger lain.

Antara article yang menarik untuk dibaca seterusnya :-

Apakah itu backlink ?





If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

24 ulasan :

  1. Wahhh tips lagi. InshaAllah lepasni boleh la Ain praktikkan :) Thankyou tuan blog ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup boleh praktikkan yer.. sama-sama

      Padam
  2. Selalu baca tips SEO tapi still tak dapat nak apply sepenuhnya lagi kat blog. Kadang tak ingat..kadang malas..last-last pageview sikit jela..tapi naik juga sikit-sikit sebab sekarang ni da tulis secara consistent..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo gitu... takpe ni senang ingat sebab itu dinamakan mudah.
      perlu letak fokus keyword dihadapan. nnti nak update blog masa nak tuli tajuk tu boleh praktikkan..

      Padam
  3. Selalu baca tips SEO tapi still tak dapat nak apply sepenuhnya lagi kat blog. Kadang tak ingat..kadang malas..last-last pageview sikit jela..tapi naik juga sikit-sikit sebab sekarang ni da tulis secara consistent..

    BalasPadam
  4. tips SEO yg bagus ni..kena rajin mengaji dulu heh..heh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup tip yg berguna.. semoga dapat memanfaatkannya ya..

      Padam
  5. very useful tip! thank you :D

    BalasPadam
  6. Tips mudah, tapi blog akk tu bkn blog SEO pun, sbb akk menulis suka2 je.
    Walau bgmana pun tq sharing.

    BalasPadam
  7. Tips mudah, tapi blog akk tu bkn blog SEO pun, sbb akk menulis suka2 je.
    Walau bgmana pun tq sharing.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh diguna pakai untuk bukan seo juga.. means untuk fokus kan keyword mengenai apa tajuk yang akan dibincangkan dalam post..

      jadi bila fokus keyword letak didepan and share di social media org yang tgk dah tahu oo ini mengenai apa dan jika dia minat dia akan klik untuk baca post anda di blog..

      Padam
  8. Informative. Thanks hasif 😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama semoga dapat memberi manfaat yer.

      Padam
  9. ooo. ..huruf rupanya bukan perkataan.

    BalasPadam
  10. Ok da fahahm. Nice tips Asep! Bole praktikkan ni.hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup boleh terus praktikkan dekat blog yer.. :)

      Padam
  11. senangnya ada simulator tak perlu nak kira sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah.. memang senang.. guna je simulator terus dapat tahu mcm mana paparannya nanti..

      Padam
  12. wah, nice sharing :) nanti nak try :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Okay nnti terus mencuba yer.. semoga berjaya :)

      Padam
  13. wah, nice sharing :) nanti nak try :)

    BalasPadam
  14. Pernah baca yang search engine hanya boleh detect tajuk post max 60 huruf. Sekarang Reen faham maksud LTK.. Tq pokcik. :p

    BalasPadam