Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah - The New Minded Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah

Khamis, 28 Julai 2016

Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah

12 comments

Adwords Keyword Planner
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya saya membuat satu artikle mengenai cara menggunakan Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah.

Lama juga saya tidak berupdate blog ni kan.. Jadi hari ni saya akan update satu tutorial yang mungkin akan membantu anda didalam proses pemilihan tajuk artikel blog post anda dengan betul dan artikle itu mendapat kedudukan yang terbaik di organik serach engine.

Sebelum saya memulakan proses tutorial bagaimana untuk menggunakan adwords keyword planner ni seperti biasa mari kita lihat terlebih dahulu infographic yang telah saya sediakan ini.

Infographic Adwords Keyword Planner
Mungkin ada dikalangan anda sering tertanya-tanya bagaimana untuk mendapatkan trafik secara organik melalui search engine? 

Jawapannya adalah pemilihan tajuk keyword untuk artikle itu perlulah betul dan ia sering mendapat hasil carian di search engine. Justeru, penggunaan adword keyword planner ini merupakan salah satu alternatif bagi memudahkan anda mendapatkan data trafik hasil carian berkenaan keyword yang dikehendaki. 
Untuk mendapat kedudukan yang tinggi dan baik di paparan search engine google mahupun bing, artikle yang anda hasilkan itu perlulah dapat memberi manfaat kepada pembaca dan mendapat banyak hasil kongsian kepada sosial platform oleh para pembaca artikle anda itu. Ini merupakan salah satu tips untuk memastikan artikle anda itu berada di posisi yang tinggi di hasil carian. 

Selain itu, penggunaan long tail keyword juga dapat membantu artikle anda berada di top posisi di enjin carian terhadap keyword yang dikehendaki. Ini kerana penggunaan long tail keyword ini lebih speficik terhadap pembaca atau pencari yang sedang mencari berkenaan topik yang dikehendakinya. 

Okay setakt itu sahaja perkongsian ringkas dari saya.. Mari kita mulakan bagaimana nak guna google adwords keyword planner ni.

Langkah Pertama
 
Keyword Planner
Anda perlu signin di https://adwords.google.com dan perlu klik di bahagian tools > keyword planner

Selepas itu paparan seperti diatas akan muncul dan anda boleh memilih "Search for New Keyword..." untuk mendapatkan suggestion keyword yang mungkin sesuai untuk keyword asal anda.

Langkah Kedua

Masukkan Keyword
Selepas anda klik pada "Search for New Keyword..." paparan seperti diatas. Di dalam paparan itu akan ada beberapa ruang yang perlu anda isi :- 

Ruangan Pertama "Your Product.." ini adalah ruangan untuk anda memasukkan keyword yang anda mahukan. 

Ruangan Kedua "Your Landing Page" ini adalah ruangan untuk mendapatkan keyword berdasarkan url website yang anda masukkan.

Setelah anda mengisikan salah satu ruangan tersebut anda boleh tekan get idea.

Langkah Ketiga

Targeting
Bahagian targeting adalah tempat untuk anda setkan negara, bahasa dan paparan yang diinginkan keyword itu berada. Manakala date range pula adalah untuk mendapatkan data statistik mengenai keyword tersebut di cari di search engine.

Kebiasannya saya akan set negara malaysia bahasa malay dan hanya untuk paparan google sahaja.

Langkah Keempat

Keyword
Selepas anda memasukkan keyword yang dikehendaki paparan seperti diatas akan muncul. 

Untuk contoh kali ini keyword yang digunakan adalah surau. Jadi purata setiap bulan yang dicari adalah 1 300 manakala competition adalah low. Ini bermaksud kurang saingan untuk membid perkataan itu. 

Pada saya pula, apabila saya lihat competition di bahagian low or medium saya akan memilih keyword itu ini kerana ia akan mudah untuk mendapat posisi yang tinggi di hasil carian search enigne. 

Suggestion Keyword
Untuk perkataan keyword surau itu terlalu general jadi ia akan memaparkan beberapa keyword suggestion  yang mungkin bersesuaian dan lebih spesifik. 

Jadi dengan bantuan beberapa keyword itu anda boleh gunapakai untuk menghasilkan satu tajuk artikle yang baik dan mendapat trafik dari search engine.. 


Oleh itu, setakat ini sahaja perkongsian saya pada hari ini.. Semoga anda sudah faham bagaimana untuk mendapat idea bagi menghasilkan tajuk artikle dengan baik disampin mendapat trafik dari search engine.



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

12 ulasan :

  1. wahhh info padat..bagus sangat sharing ni..tapi org yang perasan busy cam irda ni tah bila nak praktikkan ni..bytheway thank you for info..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga ada masa untuk praktikkan yer.. sama-sama

      Padam
  2. Nice sharing.. Memang tak reti sangat benda benda camni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. slow-slow belajar boleh tu faham nanti..

      Padam
  3. menarik sangat Hasif, terima kasih atas perkongsiannya.

    BalasPadam
  4. waaaa~ informative entry hasif ... baru faham rupanya macam tue gunakan nya ... sebelum nie pernah nampak tapiu tak faham how this things work . =) ..tq for sharing

    BalasPadam
  5. memang da try tapi masa mula2 nak sign in tu memang kena letak budget sume ke apa? haha. ni berbayar ke tidak? kenpius sat :'D

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun ada pertanyaan yang sama :)

      Padam
    2. tak perlu.. tidak berbayar pun untuk guna keyword planner ni ia percuma..

      Padam
    3. Okayyy. Hmm sebenarnya masa saya try sign in, dia mintak sy letakkan budget Ads sekali dgn contoh Ads yg saya nak buat. Macam mana ea?

      Padam
    4. boleh lihat post terbaru saya. ada saya buat tutorial mengenai buka akaun ini.

      Padam