How Strong Is Your Website? by Website Grader How Strong Is Your Website? by Website Grader - The New Minded How Strong Is Your Website? by Website Grader How Strong Is Your Website? by Website Grader

Ahad, 31 Julai 2016

How Strong Is Your Website? by Website Grader

17 comments

How Strong Is Your Website? by Website Grader
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai How Strong Is Your Website? by Website Grader. 

Actually saya ketahui website ini daripada seorang blogger Lea Azleeya dimana beliau post artikle ini di blog beliau.. Jadi saya pun perhati macam menarikkan apasalahnya untuk kita cuba apa sebenarnya yang di test oleh website grader ini. 

Jadi hasil daripada selidik sedikit latar belakang website grader ini ia ditubuhkan pada tahun 2006 oleh HubSpot's. Jadi secara amnya website grader ini memaparkan FREE Tools untuk menganalisa beberapa performance untuk blog / website anda dan memberi cadangan untuk proses penambahbaikkan. 

Saya saja je nak test guna tool ini untuk lihat sejauh mana responsive template blog ini sebab template ini baru je tukar.. Jadi tak taw performancenye macam mana..

Jadi mari kita lihat apakah performance result yang anda akan ketahui selepas menggunakan free tools ini.

Overrall Score
Secara amnya ia akan terbahagi kepada 4 bahagian report iaitu:-
  1. Performance
  2. Mobile
  3. SEO
  4. Security
Performance
Untuk result yang anda dapat melalui performance ini adalah page size, page request dan page speed. Dan disetiap bahagian itu akan ada penerangan yang anda boleh baca untuk proses penambahbaikkan nanti.

Untuk blog saya ini page size pada ketika itu adalah 507kb. Page size ini diambil kira size file gambar anda dan widget serta lain-lain code yang perlu diload.. Semakin kecil semakin bagus dan semakin laju untuk diload masuk.

SEO
Untuk score SEO pula blog ini dapat fullmark iaitu 30/30.. Fuh boleh tahan juga...

Security
Memandang blog ini telah fully integrate dengan https jadi ia telah berjaya mendapat 10/10..  
Kalau anda yang mempunyai domain sendiri tapi masih tidak tahu macam mana nak fully integrate dengan https boleh baca sini

Step To Fix Mixed Content Blogspot with Cloudflare HTTPS
Mobile
Untuk mobile ini paling penting.. Jika sebelum ni ada masalah untuk memasuki blog ini melalui mobile dan ruangan komen tidak muncul.. Insyallah lepas ini dah okay dah.. 

Jadi kepada anda yang masih belum mencuba lagi tool ini.. Mari kita sama-sama mencuba tools ini di:-
Website Grader


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

17 ulasan :

  1. waaahhh... tahniah2 Asep! da nak perfect tu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. :D yup performance jer belum lagi okay..

      Padam
  2. berguna ni. Thank you share =D

    BalasPadam
  3. Allhadulillah... tahniah.... all the best....

    BalasPadam
  4. wuuuu very useful! thanks share :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga bermanfaat... sama-sama..

      Padam
  5. huyoooooo.. dasyat ohhh hasif... tahniah.. pssssttt kemas jerk template baru.. hehe

    BalasPadam
  6. huyoooooo.. dasyat ohhh hasif... tahniah.. pssssttt kemas jerk template baru.. hehe

    BalasPadam
  7. nice info... boleh cuba juga ni...

    BalasPadam