How Strong Is Your Website? by Website Grader How Strong Is Your Website? by Website Grader - The New Minded How Strong Is Your Website? by Website Grader How Strong Is Your Website? by Website Grader How Strong Is Your Website? by Website Grader Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

How Strong Is Your Website? by Website Grader

How Strong Is Your Website? by Website Grader
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai How Strong Is Your Website? by Website Grader. 

Actually saya ketahui website ini daripada seorang blogger Lea Azleeya dimana beliau post artikle ini di blog beliau.. Jadi saya pun perhati macam menarikkan apasalahnya untuk kita cuba apa sebenarnya yang di test oleh website grader ini. 

Jadi hasil daripada selidik sedikit latar belakang website grader ini ia ditubuhkan pada tahun 2006 oleh HubSpot's. Jadi secara amnya website grader ini memaparkan FREE Tools untuk menganalisa beberapa performance untuk blog / website anda dan memberi cadangan untuk proses penambahbaikkan. 

Saya saja je nak test guna tool ini untuk lihat sejauh mana responsive template blog ini sebab template ini baru je tukar.. Jadi tak taw performancenye macam mana..

Jadi mari kita lihat apakah performance result yang anda akan ketahui selepas menggunakan free tools ini.

Overrall Score
Secara amnya ia akan terbahagi kepada 4 bahagian report iaitu:-
  1. Performance
  2. Mobile
  3. SEO
  4. Security
Performance
Untuk result yang anda dapat melalui performance ini adalah page size, page request dan page speed. Dan disetiap bahagian itu akan ada penerangan yang anda boleh baca untuk proses penambahbaikkan nanti.

Untuk blog saya ini page size pada ketika itu adalah 507kb. Page size ini diambil kira size file gambar anda dan widget serta lain-lain code yang perlu diload.. Semakin kecil semakin bagus dan semakin laju untuk diload masuk.

SEO
Untuk score SEO pula blog ini dapat fullmark iaitu 30/30.. Fuh boleh tahan juga...

Security
Memandang blog ini telah fully integrate dengan https jadi ia telah berjaya mendapat 10/10..  
Kalau anda yang mempunyai domain sendiri tapi masih tidak tahu macam mana nak fully integrate dengan https boleh baca sini

Step To Fix Mixed Content Blogspot with Cloudflare HTTPS
Mobile
Untuk mobile ini paling penting.. Jika sebelum ni ada masalah untuk memasuki blog ini melalui mobile dan ruangan komen tidak muncul.. Insyallah lepas ini dah okay dah.. 

Jadi kepada anda yang masih belum mencuba lagi tool ini.. Mari kita sama-sama mencuba tools ini di:-
Website Grader



If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. waaahhh... tahniah2 Asep! da nak perfect tu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. :D yup performance jer belum lagi okay..

      Padam
  2. berguna ni. Thank you share =D

    BalasPadam
  3. Allhadulillah... tahniah.... all the best....

    BalasPadam
  4. wuuuu very useful! thanks share :)

    BalasPadam
  5. huyoooooo.. dasyat ohhh hasif... tahniah.. pssssttt kemas jerk template baru.. hehe

    BalasPadam
  6. huyoooooo.. dasyat ohhh hasif... tahniah.. pssssttt kemas jerk template baru.. hehe

    BalasPadam
  7. nice info... boleh cuba juga ni...

    BalasPadam

Catat Komen

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner