Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif - The New Minded Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif

Khamis, 14 Julai 2016

Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif

12 comments

Bounce Rate
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Result Bounce Rate & Alexa Ranking Blog Ahmadhasif.

Sudah seminggu lebih saya biarkan blog ini tidak berupdate dengan artikle info bergini. Salah satu sebabnya musim perayaan dan saya nak lihat perkembangan blog ini apabila ia tidak diupdate untuk lihat sejauh mana ia akan memberi effect di ranking blog ini.

Salah satu faktor untuk memberi effect terhadap SEO adalah untuk bagi semula negatif back ( negatif rank) kepada positive semula (normal). Contoh macam sebelum ni sehari akan update satu post di blog, jadi google bot berkerja keras untuk update sitemap dan index ke search engine dan akan lawat ke blog kita setiap ari untuk update index. Lepas itu kita biarkan 4-5 hari baru update article masa ni baru kita lihat macam mana performance blog kita, sebab masa ni bila jarang diupdate visitor & google bot akan jarang datang ke blog dan ia akan beri impak terhadap ranking blog ini.

Jadi mari kita lihat data alexa ranking dari 15 Jun 2016 dan 14 Jul 2016
 
Data Alexa Rank 15 Jun 2016

Data Aelxa Ranking 14 Jul 2016
Jadi anda nampak perbezaannya data alexa ranking ni.. 
Pada 15 Jun blog ni sudah masuk ke alexa rank Malaysia sebab pada masa tu blog ni aktif dan dapat banyak kunjungan IP dari Malaysia.

Tapi lepas je dah masuk ke rank Malaysia, saya cuba untuk keluarkan blog ni dari Rank Malaysia sebab data Global Rank saya pada waktu itu masih pada tahap 4 juta lebih dan competitor beberapa blog yang berada alexa rank Malaysia berdekatan dengan saya mempunyai Global Rank 1 Juta lebih.

Jadi pada waktu itu, saya cuba untuk perlahankan kenaikkan Alexa Rank Malaysia saya dan cuba untuk menaikkan Global Rank terlebih dahulu. Jadi pada 1 Jul 2016 alexa Rank Malaysia blog saya telah delisted dan terakhir data pada 27 Jun 2016 adalah pada kedudukan 26 472. 

Sekarang alexa  ranking blog ni telah menaik pada Global Rank iaitu menjadi 3 393 050l. Alhamdulillah ia menaik seperti yang telah dirancang.. Hope ia akan terus menaik dan naik sehingga capai objektif yang disetkan.
Satu perubahan besar adalah terhadap bounce rate.

Data Bounce Rate GA pada may-jun

Data Bounce Rate di Alexa
Data Bounce Rate di Google Analytic
Seperti yang anda boleh lihat, bounce rate blog ni dari 63% telah turun menjadi 16%.. Wow.. 

Ni satu perkembangan yang bagus untuk blog ini.. Terima Kasih saya ucapkan kepada anda yang sudi hadir dan baca beberapa article informasi yang telah saya buat di blog ini. 

Jadi pada saya mungkin kod html yang telah digunapakai itu memberi kesan terhadap bounce rate blog ini.. Mungkin anda boleh cuba diblog anda. 
  
Akhir kata dari saya, Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri.. Saya mohon maaf jika ada salah silap sepanjang didalam dunia blogger ni. Dan jika anda ada apa-apa pertanyaan mengenai SEO boleh tinggalkan di ruang komen, insyallah ada masa saya akan jawab persoalan anda.






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

12 ulasan :

  1. Baru dengar pasal ni. hehe. Thanks for sharing.

    BalasPadam
  2. ooo baru tahu thanks for the infos :)

    BalasPadam
  3. kena belajar SEO bebetul ni. Bounce rate still tinggi

    BalasPadam
    Balasan
    1. BR tinggi cuba guna kod yang sy share tu mana tahu boleh membantu kurangkan BR tu..

      Padam
  4. wah wahhh semakin hebat.. moga terus berjaya..

    BalasPadam
  5. kiranya kan, bounce rate makin rendah makin bagus?
    pastu, alexa ni pulak kenapa hasif nak keluarkan dari rank malaysia? hehe kurang faham part ni.

    hanisamanina.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah makin rendah makin bagus tp jika terlalu rendah pun tak bagus juga..

      sbb rank global masih tinggi belum capai yg dihasratkan tu.. tu yg nk kuar dr rank malaysia.. haha.. dia macam tak seimbang gitu..

      Padam