Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016 Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016 - The New Minded Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016 Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016

Jumaat, 22 Julai 2016

Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016

11 comments

Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ini saya ingin membuat Review Mcafee Antivirus untuk Android 2016. Dimana anda boleh download secara percuma untuk digunakan di handphone anda.

Sebelum ini saya menggunakan antivirus AVG untuk handphone di android sebab sebelum-sebelum ini  memang gunakan AVG dekat tab jadi tiada masalah memang terbaik. Cuma baru-baru ni pada 15 Jul 2016 tempohari ada satu pop up keluar semasa tengah duk guna browser google chrome. Macam biasa chrome sekarang ni security tidak tahu la apa sebabnya senang betul nak kena malware ni dilaptop pun dah kena uninstall dan di mobile pun dah uninstall so sekarang guna fire fox je la.
 

Ini la popupnya
So ni la antara sebabnya kenapa saya tidak suka guna Android dan lebih suka guna window phone sebab security ler dari popup2 begini.. Tapi nak buat macam mana model yang ada di pasaran yang window phone sekarang tak berapa nak best specnye.. Terpaksa la guna android dan benda cmni terjadi. 

Notification yang keluar ni paling hebat.. Ayat dia memang pro.. Handphone tu baru kua kedai dan ada ke patut kata kita ni bukak laman web tu.. haha.. Tak de benda lain ha mahu buat.. Pada waktu tu saya dah tahu itu adalah pop up annoyying sebab memang hang browser tu dia siap block tak boleh nak tekan back or apa2.. Yang cuma boleh adalah matikan browser tu je.. Tapi diakhir ayat tu dia cakap jika matikan browser ia akan terus infect di handphone anda. Seram kan ayat dia.. Takde lak saya nak screenshot sebab nak cepat close dan matikan internet..

Jadi pada hari kejadian bukan saya sorg je yang kena ramai juga yang kena pada waktu yang sama.. So pada masa tu bila google je nama tu hanya ada keluar video dari youtube dengan forum.

Jadi pada hari ini bila google semula dah ada dah article.. 

Menurut dari bahan bacaan itu, ia adalah berpunca daripada iklan yang ada di laman web. Jadi dia akan melakukan trick seperti itu supaya anda akan klik dan install or whatever langkah yang perlu dilakukan untuk pihak itu dapat profit. 

So sebab itu sampai sekarang saya masih tidak berminat untuk memasang iklan diblog ini sebab benda-benda bengini memang akan berlaku oleh pihak lain yang cuba untuk memasuk kod sesuatu untuk tujuan kepentingan dia sendiri. 

Pada masa kejadia saya menggunakan Antivirus AVG dan Chrome. So, lepas pada itu saya terus uninstall AVG antivirus, disable chrome dan guna firefox yang dipasangkan dengan Adblock Plus dan McAfee Antivirus. 

McAfee Mobile Securtiy
Jadi bermula pencarian antivirus yang boleh dipercayai dan high security.. Masa tengah search di playstore tu macam2 jenis ada.. Last2 install McAfee ni je. Ia senang guna dan setakat ni tiada lagi popup2 yang muncul. 

User Interface
Lepas dah siap install anda bukak je aplikasi paparan seperti diatas ni akan terpapar. Seperti kebanyakkan aplikasi antivirus lain dia punya fungsi didalam hampir sama cuma yang membezakan mereka adalah sekuat mana apps tu nak melawan virus. 

Scan
Ini adalah paparan untuk anda membuat scan virus yang ada didalam handphone anda. Anda perlu menekan Scan Now sahaja dan ia akan membuat scan di handphone anda. 

Web Scurity
Ni adalah untuk web security. Kalau anda nak membuat connection dekat wifi yang kiranya macam not secure dia akan tanya anda jika mahu meneruskan or tidak.. 

Security

Selain itu, untuk keselamatan handphone anda juga sila pastikan di bahagian security handphone anda anda untick Unknown Sources untuk installation apps dari unknown sources. Sekarang ni line internet rata-ratanya dah LTE kan so setakat nak download file tu sekelip mata dah siap. Benda2 camni tak perlu file besar mana pun nak didistribute kepada anda cukup kecil saiznye jadi anda sendiri pun tak perasan. 

Jadi antara nasihat saya adalah; 
  1. Guna plugin adblock untuk menghalang iklan2.. 
  2. Anda gunakan Antivirus yang bagus..
  3. Jangan memasuki laman web yang dah tahu terang2 bahayanya kan.. 
  4. Keep up to date kesemua aplikasi dan phone software anda.. 


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

11 ulasan :

  1. tq for sharing... sgt2 berguna

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama :) .. semoga bermanfaat yer..

      Padam
  2. nice sharing. thank you XD

    BalasPadam
  3. dari awal guna android n chrome tak pernah lg muncul issue seperti tu sampai skrg. biasa saye guna chrome mmg xinstall adblock ke apa sbb senang nak click iklan blog ;D tp so far sume okay. n so far just guna avast antivirus for security :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. bagus la kalau tak kena lagi.. semoga terus dihindari dari benda2 gitu yer..

      Padam
  4. wahhh baru tahu kena download antivirus,irda baru beli hp galaxy j7 hari tu,ni kena download antivirus lah ni kan...huhu..thank you for info..good sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah antivirus kena pasang baru la ada langkah pencegahannya tu.. selamat mencuba yer..

      Padam