Ogos 2016 Ogos 2016 - The New Minded Ogos 2016 Ogos 2016

Rabu, 31 Ogos 2016

#SehatiSejiwa Giveaway by Mynic

8 comments

#SehatiSejiwa Giveaway by Mynic
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini semperna hari kemerdekaan saya telah menerima satu emel daripada .mynic berkenaan  #SehatiSejiwa Giveaway by Mynic. 

Siapa yang menggunakan domain dot my pasti anda akan menerima emel ini.. Rajin-rajin la check emel anda tu.

Invitation di emel
Apa yang anda akan terima untuk #SehatiSejiwa Giveaway adalah 1 tahun percuma untuk F-Secure Antivirus atau 2gb myKite Cloud Storage. 

Apa yang perlu anda lakukan adalah hanya perlu klik claim yours now! Nanti anda akan dibawa ke satu laman web #SehatiSejiwa Giveaway ini untuk memasuki url address anda tu. 

Jom kita lihat lebih lanjut apakah syarat-syarat yang dinyatakan untuk giveaway kali ini.. 

Terma dan Syarat
Anda boleh claim hadiah ini sehingga 31 Oktober 2016... 

Untuk pengkelasan hadiah yang mana satu anda akan terima sama ada antivirus or cloud storage di terma syarat no.5 ada menyatakan bahawa untuk Individu domain anda akan menerima antivirus secara percuma manakala untuk korporat akan menerima cloud storage. 

Nanti bila dah masuk url address itu dia akan auto detect yang mana satu anda punya.. Lepas dah siap submit ia akan keluar macam ini.. 

Berjaya Di submit
Okay kita tunggu dalam masa 10 hari waktu berkeja.. Nanti dah sampai boleh la saya mencuba antivirus tu.. 

Terima kasih mynic sebab memberikan giveaway ini.. Semoga lebih banyak lagi program-program yang akan dijalankan oleh team mynic.. 

Sebelum akhiri mari kita lihat video kemerdekaan yang telah disediakan oleh mynic ni..





Read More

Isnin, 29 Ogos 2016

Dont Giveup Keep It Up

16 comments


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Lama juga tak berupdate blog ni.. Maklumlah baru pulang ke KL memang cenggini banyak dugaannye nak update blog ni.. Short trip je pulang kali ni sampai merdeka pastu pulang semula ke tempat asal.. hehe..

Fuh.. Hari ni teruk betul jerebunya... hurmmm duk rumah je seharian.. Asal pulang ke KL je mesti tak sah, tak jerebu satu hari.. -.- 

Terjumpa satu qoute ni menarik.. jadi saya nak share la kepada anda...

Semoga bejumpa lagi yer...

Mood nak berblogwalking ni... Rajin2 ler komen nanti saya singgah yer..

Read More

Rabu, 24 Ogos 2016

Peringatan Buat Mereka Yang Menyediakan Servis Edit Template Blog

32 comments

Peringatan
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin memberi sedikit Peringatan Buat Mereka Yang Menyediakan Servis Edit Template Blog. 

Okay kepada anda yang sedang menyediakan servis edit blog or edit template or berkenaan apa sekali pun dengan file template .xml ni sila pastikan dibawah ni dah check :-
  1. Bebas Dari MALWARE
  2. Page Speed Google test atleast kuning skor 80/100 ke atas
  3. Pengguanaan heading tag dengan betul dalam template
  4. Siap-siap letak sekali kod seo script dalam template tu
Actually agak terkejut juga bila kawan sendiri mesej bertanyakan blog dan bila check blog dia, site check sucuri tak lepas.. 

Bukan murah-murah bayar dekat orang tu ooo.. fuh.. 

So kalau tak reti 4 perkara basic ni bagus jangan buat edit template ni ookay.. 

Post kali ini tujuan untuk memberi peringatan sahaja, Saya bukan nak tutup periuk nasi orang yang sedang buat edit template blog ni.. 

Tapi bila di katakan tu template blog responsive.. celah mana ko kata responsive no.1 dan no.2 tu pun tak lepas.. Pastu ada hati lagi nak letak footer ko dekat template blog yang berbayar. Apa ko ingat template berbayar ni nak ke ada footer dari mana dia dapat template tu..

Kebanyakkannya template yang percuma ni akan ada satu kod yang suspek adalah malware.. Dah banyak kali saya bincangkan hal ni dalam blog ini berkenaan template je.. 

Ingat mereka yang sanggup bayar kepada anda untuk satu template itu ingin sesuatu yang betul-betul bagus.. Dengan harga yang beliau tawarkan itu saya yakin ia dapat membekalkan satu template yang bagus tapi agak kecewa bila saya lihat 2 perkara basic itu tidak lepas.. 

So sila pastikan bila anda terima satu-satu client tu dan sebelum anda release template tu 4 perkara ini anda dah buat okay.. Baru la si pembayar itu berasa puas hati..

Saya tahu anda cuma ambil mana-mana template secara percuma di website2 dan edit je buang footer je kan.. Pastu letak header sikit dgn edit sikit dkt widget, siap... serah dekat client dan kata blog template tu responsive..

Tetapi hakikatnya anda terlupa satu benda penting iaitu untuk membuang kod malicious yang ada dalam template itu dan membuang javascript yang tak perlu.. plugin2 tak perlu..

Ingat cari rezeki tu biar yang halal dan berkat..

p/s : saya masih menunggu lagi template yaang anda telah diedit tu.. Nak tengok sejauh mana kepakaran anda dalam mengedit tu.. Sy dah siap edit template tu.. So skrg dah clean dari mess up yang ada dalam template tu...



Read More

Selasa, 23 Ogos 2016

Apa Itu Exit Rate ?

20 comments

Apa itu Exit Rate ?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Actually dah lama nak buat artikle mengenai Apa itu Exit Rate ? ni.. Dari sehari ke sehari nak menaip last-last terus tertangguh berbulan-bulan.. 

Alhamdulillah hari ini diberi kekuatan untuk membuat artkle mengenai exit rate ni.. 

Ha first time dengar exit rate ? p/s Memandangkan belum ada ramai lagi kupas mari saya kupas dulu. hehe..

Selalu kita biasa dengar mengenai bounce rate kan, tiba-tiba hari ini saya cerita mengenai exit rate pula.. Apa benda pula exit rate ni? 

Post hari ini ringkas je sebab saya dah buat infographic exit rate ni untuk anda baca dengan lebih mudah dan cepat faham. 

Apa itu Exit Rate
Saya edit sikit..

Exit Rate ni kiranya page yang terakhir pelawat anda melawat / berada sebelum ia keluar dari blog atau laman web anda. So, ia akan dikira melalui peratus means semaking tinggi peratus exit rate semakin bagus la kiranya..

Okay dah faham ke mengenai exit rate ni apa ? 

Actually dari apa yang saya faham ia ada berkait rapat dengan marketing dan seangkatan dengannya.. 

Kenapa? 

Sebab di page yang terakhir visitor anda selalu melawat dan keluar itu la anda patut buat close sales or seangkatan dengannya.. 

Fuh.. Dari SEO terus Tiba-tiba pula masuk sampai sale la marketing la..  

Sebelum tu mari kita lihat semula apa tujuan kita nak membuat SEO (Search Engine Optimization) ni? Sudah semestinya nak bagi artikle kita tu di top page 1 di search engine kan.. So dah tentunya ia adalah salah satu segi marketing dan di dalam artikle itu anda boleh selitkan sekali iklan berbayar or link artikle yang anda merasakan sangat berguna untuk pengunjung yang membaca artikle anda itu. 

So sekarang faham dah kan kenapa ia dari salah satu marketing.. 

Macam mana pula nak lihat exit rate ni? Okay mari kita masuki part tutorial pula...  

Exit Rate di Google Analytic
Pertama sekali anda perlu login di google analytic dahulu dan klik blog yang telah anda register.

Kedua di sidebar belah kiri akan ada perkataan behavior tu klik situ dan klik pada site content..

Ketiga terpaparla data blog page anda dan %exit sekali..  

Berdasarkan apa yang saya perhati exit rate ini akan tinggi pada artikle anda yang top di search engine.. 

Semaking tinggi exit rate anda semakin bagus.. 

Bila exit rate tinggi bounce akan rendah.. 

Contoh artikle top blog ni adalah mengenai surau dan asb.. 

So di artikle itu exit rate paling tinggi maka ramai pengunjung akan berakhir disitu, jadi di dalam post itu anda boleh selitkan iklan yang berkaitan untuk tujuan tranfer dari pengunjung kepada sales.. Ini yang saya maklumkan tu kenapa ia ada kaitan dengan sales.. So far dua-dua artikle itu masih clean tiada iklan.. hehe.. 

Kesimpulannya, 

Exit rate ini mungkin tidak nampak pentingnya bagi anda.. Tapi ia penting bagi mereka yang kendalikan bahagian SEO dan mereka yang kendalikan laman web shopping ini tujuan untuk ketahui kenapa exit rate di situ dan ia akan mencari jalan penyelesaiaan untuk menabah baik semula halaman tersebut supaya exit rate itu bertukar kepada sales...



Read More

Ahad, 21 Ogos 2016

Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ?

26 comments

Kedudukan Tag
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi semula mengenai adakah template blog anda SEO Responsive ? 

Actually, saya pernah post artikle berkenaan template dan berkaitan dengannya ada di blog ini pada awal tahun ni dengan tahun lepas.. Boleh tengok semula beberapa artikle telah saya buat.

Bahagian Pertama 
 
Soalan : 
 
Betul ke template yang diberi percuma itu di beberapa laman web yang menyediakan pemberian template secara percuma dengan description mengatakan templatenya adalah SEO Responsive? 

Jawapan : 

Jawapannya adalah tidak semua description yang dinyatakan itu adalah benar.  Kebannyakkannya laman web yang menyediakan free template download ini tidak fully SEO Responsive. Ia hanya untuk membuatkan anda download template itu dan mendapatkan backlink dari blog anda dengan meletakkan laman web mereka di footer. 

Berdasarkan pengalaman saya dalam mengedit beberapa template untuk blog ini kebanykkan template yang dinyatakan ia adalah SEO responsive ini adalah tidak benar sekali.. 

Sebab ia tidak mengikuti header tag yang betul.. 
 
 Untuk tajuk artikle ia perlu berada di heading tag H1 manakala didalam content blog adalah Heading tag H2 dan untuk widget ia adalah heading tag H3. 

Kenapa ia kelaskan H1,H2,H3,.... ? Sebab robot yang cuba mencari blog anda di search engine ia akan mencari H1 terlebih dahulu iaitu H1 ini adalah more priority manakala semakin tinggi nilainya semakin rendah priority nye.. 

Kebiassaanya untuk bahagian widget saya akan letak H4 sebab ia tidak begitu penting untuk diload semasa proses search engine di jalankan.. 

Kebanyakkan template yang dikatakan SEO Responsive ini ia tidak follow heading tag ini.. Jadi semasa untuk proses pencarian keyword di search engine robot ini akan keliru dan ia akan beri jawapan kepada user keyword yang berada di widget a.k.a blog archive kepada si pencari padahal artikle itu ada post dan url tersendiri.. Ini pernah terjadi pada saya sewaktu guna wordpress pada beberapa bulan lepas kerana di sebabkan heading tag di widget menggunakan H2. 
 
Bahagian Kedua

Kod Malicious

Fuh siap ada bahagian-bahagian lagi ni.. Post kali ini kira macam refresh semula berkenaan template blog ini.. 

Bahagian yang paling penting adalah, adakah template anda itu bebas daripada malware or kod yang tidak boleh dibaca oleh anda (Kod Malicious).. 
Anda boleh baca artikle di link diatas ini untuk memastikan blog anda tidak di jangkiti oleh malware. 

Actually, kebanyakkan template yang diberikan secara percuma itu ia mengandungi satu (atau lebih) bahagian didalam coding file xml tu yang mempunyai kod anda sendiri pun tidak faham. 

Coding tersebut boleh dianggap sebagai malware sebab kita sendiri pun tak taw apa maksudnye dan dimana ia ditujukan nanti.. Dengan menggunakan bantuan daripada https://sitecheck.sucuri.net/ 
ini anda boleh tahu adakah template anda itu bebas daripada ancaman malware atau tidak.  

Bila template ada kod malicious macam mana ia dikatakan masih SEO Responsive? 

Bahagian Ketiga

Page Speed
Bahagian ini akan berceritakan mengenai kelajuan untuk load blog anda. 

Blog anda jika dapat diload dibawah masa 3-4 saat anda tidak akan kehilangan para pembaca yang kunjungi blog anda. 

Ia la bayangkan jika ia perlu diload sampai ambil masa sehingga lebih 10 saat hanya untuk keluar satu tulisan artikle sahaja untuk dibaca sudah semestinya blog anda itu mempunyai file yang besar dan memakan banyak qouta internet si pembaca tadi tu dan beliau akan meninggalkan blog anda itu. 

Pada saya seelok-eloknya dalam masa bawah 4 saat atleast artikle itu dah keluar baru la widget2 yang perlu diload selepas artikle itu terpapar. 

Kebanyakkan template yang dikatakan SEO Responsive ini bila kita try di google page speed warnanya adalah merah atau kuning jarang sekali anda akan dapat hijau. 

Kenapa? 

Sebab ia belum fully responsive dengan blog anda lagi.. Dan didalam tu terlampau banyak code yang ada contoh anda tidak perlukan font sampai 4 jenis font ada.. Cukupla satu. 

Plugin yang tidak diperlukan contoh javascripts... Jika tak perlu anda boleh buang jer.. 

Page Speed
Ini adalah contoh template saya punya results..

Anda boleh pergi ke https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ untuk test dan betulkan template anda. 

Bahagian Keempat
Fileminimizer
Ini bahagian yang terakhirla saya akan cerita untuk hari ini... 

Software Filiminimizer untuk gambar ini dah lama saya gunakan tak ingat tahun bila.. Maybe ada diantara anda yang tidak tahu kewujudannya... 

Jadi setiap gambar yang akan upload dan dipublish diblog ini akan diminize dahulu saiz filenya dan kemudian baru diupload file tu.. 

So far apa yang saya nampak adalah gambar itu lebih cepat diload berbanding gambar yang original sizenya.. Terbukti berkesan.. 

Anda boleh la download di FILEminimizer Pictures

Kesimpulan, 

Sebenarnya anda tidak perlu pun mendownload template yang dikatakan SEO Responsive tu... Anda cuma perlu download sahaja mana-mana template yang anda suka dan edit kemudian seperti beberapa perkara basic yang telah saya terangkan diatas ni serta memasukkan kod script untuk seo itu pun boleh di search & tukar nama tajuk article anda dahulu kemudian baru nama blog anda.

Selamat mencuba... 


Read More

Sabtu, 20 Ogos 2016

Bermula Kajian Pertama Aku

12 comments

FYP
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ini saya ingin bercerita mengenai bermula kajian pertama sebagai seorang pelajar.

Actually dah 3 minggu saya pulang semula ke sini untuk melakukan FYP saya ini.. Semester baru akan dibuka pada bulan September ini tapi saya pulang awal sebulan untuk membuat projek FYP ini supaya nanti senang buka semester je dah boleh ambil data.

So, sebab itu jarang sedikit nak update blog ini.. Insyallah ada masa saya akan update beberapa tutorial dan info di blog ini..

Part 1
 Untuk pertama sekali sebelum menyediakan sampel saya perlu untuk membelah dahulu billet kayu ni untuk menjadi papan. So tugasan ini saya selesaikan pada minggu pertama..

Pertama sekali sampel ni dah bawa keluar dari peti ais dan dibiarkan di air dry selama 3 hari sebelum memulakan proses pemotongan dijalankan.

Part 2
Selepas dah 4 hari kondisi bilet tu pun dah nampak okay, jadi bermulalah proses pembelahan kayu dijalankan.. Maka terhasillah papan diatas ini.  Cantikkan ira kayu papan ni..

Selepas je jadi papan ni ia dibiarkan air dry selama 48 jam sebelum proses pemotongan untuk dijadikan sample kecil.

Part ni untuk membuat bahagian mikrotom untuk lihat anatomi kayu.. 

Part 3
Part ini pula adalah untuk membuat maserasi pun untuk lihat anatomi kayu juga.

Jadi part ini saya dah selesaikan pada minggu kedua lagi..

Part 4
Ni adalah salah satu proses untuk mebuat maserasi, jadi selepas dah potong ikut ukuran macam besar-besar batang mancis tu ia perlu dimasak terlebih dahulu sehingga kesemua kayu tu tenggelam.. So ini saya buat pada minggu kedua.

Part 5
Ini merupakan salah satu proses maserasi juga.. Selepas kayu kesemua di part 4 tenggelam ia akan perlu melalui part 5 ni iaitu perlu dimasak bersama bahan kimia sampai ia menjadi putih macam ni.

Ini saya dah siap pada minggu ketiga iaitu pada hari Isnin baru-baru ni.

Jadi sekarang ini saya kena hold dulu sebab kena buat proses slicing dulu guna mikrotom baru boleh proceed.. dah tiga hari duk rumah je takde benda nak buat. huhu..

So sekarang ini saya cuma perlu sediakan sample untuk mikrotom yang dijangkan akan dibuat pada minggu depan sebab ia perlu guna equipment di tempat lain..

Actually banyak je masa rehat saya masa buat ini sebab ia tidak la susah mana pun cuma perlu masak dan preparation untuk sample tu je yang mengambil masa yang lama sedikit.

Hopefully buka semester ini saya dah boleh collect data..



Read More

Jumaat, 19 Ogos 2016

Tutorial Customize Blog Archive

15 comments


Blog Archive
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar anda semua? Sihat? Semoga berada didalam kesihatan yang baik yer..

Okay hari ini saya ingin berkongsi sedikit tutorial untuk customize blog archive di blogspot anda.

Ia cukup mudah sekali untuk anda buat hanya perlu copy code dan paste dalam file html anda.

Code ini saya telah edit semula untuk memastikan ia betul-betul berfungsi di blog, terutama blog saya ini..

Bagaimana nak guna customize blog archive ni?

Pertama

Copy all code dibawah ni..
/*****************************************
/* Archive Year Header */
******************************************/

#ArchiveList ul > li > a.post-count-link {
    font-size: 18px;
colour : black;
    width: 100%;
    margin: 0;
    padding: 0 15px;
    line-height: 38px;
    box-sizing: border-box;
    letter-spacing: 1px;
     background: #FBFED3;
}



/* Blog Archive */
#ArchiveList ul ul li  a.post-count-link{
    font-size: inherit;
    colour : black;
    width: auto;
    margin: 0 5px 0;
    padding: 8px 25px;
    line-height: 1;
    text-transform: uppercase;
}

#ArchiveList .zippy{
    visibility: hidden;
}

#ArchiveList ul li a.toggle {
    position: absolute;      
    color: black;
    top: 0;
    left: 0;
    width: 100%;
    display: block;
    height: 38px;
    z-index: 5;
}

#ArchiveList ul ul li a.toggle {
    position: absolute;   
    top: 0;
    left: 0;
    width: 30px;
    height: 24px;
    display: block;
    z-index: 0;
}

#ArchiveList .toggle {
    position: relative;
}

#ArchiveList ul ul .zippy{
    color: black;
    visibility: visible;
    text-shadow: none;
}

#ArchiveList ul ul .zippy:before {
    content: '';
    font-family: FontAwesome;
    position: absolute;
    top: 3px;
    left: 12px;
    padding: 4px;
    line-height: 1;
    font-size: 12px;
    color: #8C8C8C;
}

#ArchiveList ul ul .toggle-open:before {
    content: '';
    position: absolute;
    top: 3px;
    left: 10px;
}

#ArchiveList ul li{
       
    padding: 0 !important;
    text-indent: 0 !important;
    margin: 0 !important;
    position: relative;

}

#ArchiveList ul .post-count-link {
    padding: 10px 0;
    display: inline-block;
    margin: 0 5px 0;
}

#ArchiveList ul ul .posts li {
    margin: 0px 10px 10px 30px !important;
    text-transform: none;

}

#ArchiveList ul {
    margin: 0 0 2px !important;
 background: #FBFED3; <---------edit warna box archive

}

span.post-count {
    position: absolute;
    right: 10px;
    top: 10px;
    color: #8C8C8C;
}
Kedua

Pergi ke dashboard blog anda > template > edit html

Ketiga

Ctrl+f > cari <b:skin>  > paste kan kod tadi tu di ruangan ni.

Cara nak paste dia...

/***************************************** nampak tak ada benda camni, so paste sebelum section tu.. benda ni dipanggil section mcm divider la untuk setiap css...

Rujuk sini
 Okay nampak tak macam mana kedudukan nak paste code tadi tu? Nak letak dekat section mana2 pun boleh tapi pastikan ia sebelum new section dan bila dah paste tu ia jadi warna biru..

Keempat 

Kalau nak tukar warna background tu boleh tukar kod  warna di bahagian ni
#ArchiveList ul {
    margin: 0 0 2px !important;
 background: #FBFED3; <---------edit warna box archive

}
Code ni berada dekat hujung section blog archive ni...

Bila dah siap ia akan jadi macam ni..



Di blog archive ini akan paparkan bilangan post setiap bulan dan post setiap tahun..

Selamat mencuba..




Read More

Khamis, 18 Ogos 2016

Wordless Thursday #1

9 comments

Wordless Thursday
Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 

Selalu kita nampak wordless wednesday kan.. Tapi kali ni rasa nak buat wordless thursday pula untuk blog aku ni.. So ini adalah wordless thursday yang pertama.. Hopefully akan berkekalan la setiap khamis akan update dengan gambar je.. 

Kalau anda nak join pun boleh juga... hehe.. kasi trending #wordlessthursday 

Btw ni gambar masa dah beberapa jam berlepas dari KLIA.. 

Cuba perhatikan gambar ni apa yang anda nampak ? 

Gambar ni diambil pada waktu nak maghrib matahari nak terbenam serius lawa permandangan masa tu.. Lama juga tak naik flight waktu nak maghrib ni..



Read More

Selasa, 16 Ogos 2016

Kelebihan Navbar di blogspot ?

15 comments

Trafik
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan Navbar di blogspot.. 

Tahu ke Navbar ni ape?

Jom lihat infographic yang telah saya sediakan ini..

Infographic
Navbar
Navbar ni adalah default untuk pengguna blogspot.. setiap blog akan ada.. Yang ada tulis next blog tu.. 

Jadi ape kena mengena dengan navbar ni? 

Actually pada awalnya saya memang tak suka ada navbar ni diblog mcm semak je dan nampak macam tidak pro. 

Tetapi, tiba-tiba tadi masa saya tengah berblogwalking ternampak navbar ni, lepastu saya terfikir dah bertahun tak guna navbar ni.. Sebab dari navbar ni kita boleh baca blog lain, kira kita baca blog stranger la.. haha.. So far masa tengah tekan next blog next blog belum jumpa lagi blog yang ada dalam list follower saya ni. 

So benda ni bermain diminda saya sebentar, mesti ada sebab kenapa ia adalah satu script yang ada didalam blogspot. 

Jadi saya mula berfikir saya tekan lagi next blog next blog next blog.... 

Apa yang saya jumpa adalah ia hanya pergi dekat blog yang ada navbar sahaja.. WOW.. 

Seperti gambar pertama saya didalam post ni, nampak tak dalam bulatan merah tu.. Kita anggap yang ada navbar ni adalah bulatan merah tu so siapa yang ada navbar ia akan pergi dekat blog yang ada navbar sahaja.. 

Jadi navbar ini boleh dijadikan salah satu faktor untuk menaikkan trafik blog kita ni, sebab kita tidak tahu bagaimana cara blogger or reader lain blogwalking membaca article maybe ada yang guna cara melalui navbar, ada mengguna cara google+, bloglist dan lain-lain.. 

So kepada anda yang dah delete kod script tu anda boleh masukkan semula dengan cara :-
  1. Pergi ke template > edit html > ctrl+f  > </b:skin> > enter
     
  2.  Cari </head> ia berdekatan dengan </b:skin>
  3. Copy and paste kod dibawah ni dan save template
 <b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' name='Navbar' showaddelement='no'>
    <b:widget id='Navbar1' locked='false' title='Navbar' type='Navbar' visible='true'>
      <b:includable id='main'>&lt;script type=&quot;text/javascript&quot;&gt;
    function setAttributeOnload(object, attribute, val) {
      if(window.addEventListener) {
        window.addEventListener(&#39;load&#39;,
          function(){ object[attribute] = val; }, false);
      } else {
        window.attachEvent(&#39;onload&#39;, function(){ object[attribute] = val; });
      }
    }
  &lt;/script&gt;

        
          });
        }
      });
    &lt;/script&gt;&lt;
    
</b:includable>
    </b:widget>
  </b:section>
 Ini adalah bahagian yang penting.. Bila dah save template tu nanti ia akan betulkan semula kod diatas tu untuk menjadi satu script yang lengkap.. Macam didalam gambar dibawah ni..
Script Navbar
Jadi pada pandangan saya antara kelebihan navbar ni adalah :-
  1. Dapat naikkan trafik blog
  2. Dapat berkenalan dengan blogger lain
  3. Memudahkan untuk berblogwalkin
  4. Hanya tertumpu didalam bulatan yang sama
Selamat mencuba ya.. 

Read More

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

16 comments

Giveaway
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Memandangkan hari ini saya tiada apa-apa idea nak update blog mari kita join giveaway yang di anjurkan oleh En Elihjapahar ini. 

Actually agak lama juga saya tidak join giveaway ni.. So tarikh tutup penyertaaan giveaway ni masih panjang lagi sehingga 22 Sepetember 2016. 

Menurut beliau blognya baru usia 2 bulan... Jadi beliau membuat satu giveaway ni untuk berkenalan dengan para blogger.. 

Tapi satu teknik yang beliau gunakan adalah sangat menarik iaitu dengan membuat satu giveaway tunai ini dapat membantu didalam menaikkan ranking blog beliau dari segi trafik dan dalam masa sama juga didalam SEO beliau.. Ni nampak macam bukan baru 2 bulan ni.. hehe.. 

So far masih  tidak ramai lagi yang join giveaway ni saya dapat merasakan dalam masa sebulan lebih ni maybe akan mencapai 100+ penyertaan giveaway yang dianjurkan beliau ini.. 

Mari kita lihat hadiah yang ditawarkan oleh beliau.. 

Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai  RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hingga Kesepuluh - Top Up Bernilai RM10

dan terdapat juga hadiah istimewa dari beliau iaitu :- 

Min kaffe
Pemenang bagi tempat pertama sehingga kesepuluh akan di buat melalui secara random menggunakan random.org

So kepada anda yang masih belum join tu mari sama-sama kita memeriahkan lagi : -


Read More

Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

3 comments

Assalamualaikum
hye semua ^_^

*sticky post*


Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +


2. Follow instagram *jika ada

3. Follow twitter *jika ada


4. Like sahaja fanpage
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry.
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1
Wang tunai RM20 x1
Tapak Iklan free selama sebulan x1
Topup RM5 x1
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL)
Wang tunai RM50 x1
[nurfuzie]


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman ! ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016
Tamat : 21 Ogos 2016

Read More

Ahad, 14 Ogos 2016

Berbaloi Ke Guna Kasut Skechers ?

12 comments

Kasut Skechers GOrun Ride 3 Extreme
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin membuat sedikit review mengenai berbaloi ke guna kasut skechers ni?

Ya la kan ramai yang mengatakan guna kasut skechers ini selesa dan tidak sakit kaki katanya apabila menggunakan kasut ini. So kita nak komen lebih-lebih pun tak boleh la kan jadi apa kata try beli satu dulu kasut skechers ni dan guna baru dapat tahu feeling untuk guna kasut ni kan. 

Actually saya ini agak cerewet juga dalam pemilihan kasut yang nak dipakai ni, berbulan-bulan juga la saya survey kasut-kasut ni.. haha.. teruk betul perangai.. Sampai ada satu hari tu jejalan dengan mak dan nampak kedai kasut skechers dan terus masuk la tengok-tengok kasut dan ternampak satu kasut ini all weather .. wow menarik..

Sebelum saya memulakan ini bukan artikle review berbayar yer.. Saje nak kongsi pengalaman guna kasut skechers ni....

Macam biasalakan bila masuk promoter akan tanya tujuan untuk kegunaan kasut ini, sebab dia ada dua jenis satu untuk jalan di panggil Go Walk dan satu lagi untuk berlari / jogging di panggil Go Run.

Setiap bahagian itu ada kelebihan masing-masing.. Tapi saya jenis degil la juga  dalam hati kata ya ke kasut ni untuk jalan dan untuk lari.. haha.. So saya lakukan uji sendiri la, saya bab kasut memang akan tengok dulu :-
  1. Tapak kasut adakah grip or tidak
  2. Kelenturan kasut tersebut 
  3. Tapak dia lembut or keras 
  4. Material kain dan warna
  5. Kelebihan kasut tersebut
Ha, mana taknye sampai berbulan tak jumpa kasut.. haha... Ya lakan kasut nak beli sekarang bukan memurah harga pun boleh tahan belum masuk lagi tax barang.. So kriteria seperti begitu perlu diambil kira sebelum membeli kasut untuk dipakai at least 2 years mean 720 hari at least 5 hours per day not included hari cuti.. Sebab saya ni jenis banyak suka berjalan dan naik public transport kalau nak g jejalan mana-mana pun and dekat sini pun banyak berjalan so kasut yang sesuai amat penting buat saya.

So, masa saya duk mencari kasut yang sesuai didalam kedai tu saya ternampak la kasut yang didalam post saya ini.. Jadi dia cakap kasut ini untuk berlari tapi saya tanya untuk jalan pun boleh kan dia cakap ia sesuai untuk berlari dan untuk jalan pun ok.

So saya pun pilih la kasut ini.. Actually nak pilih kasut bagus pilih yang mempunyai tapak lembut baru la kaki tak sakit bila jalan lelama dan kebiasaannya kasut untuk lari ini mempunyai tapak yang lembut dan kasut itu ringan..

Go Run
Okay sekarang baru nak masuk reviewnye  tu..

Seperti yang dijangka oleh saya kasut yang dipilih ini alhamdulillah selesa untuk digunapakai untuk digunakan seharian ..

Kasut ini bila anda berjalan dia ada macam absorb hentakan gitu.. terutama sekali bila masa naik dan turun tangga akan ada rasa macam absorbtion tu maybe sebab itu ia dikatakan sesuai untuk tujuan berlari sebab ia ada kelebihan bounce kot.. So kadang-kadang tu saja je takde keje saya melompat masa mendarat tu rasa la ada absorb impak so rasa soft je masa mendarat tu.. haha..

Untuk kenyataan sesuai untuk semua musim tu agak musykil juga la.. Sebab masa tengah jalan di atas jalan tar tu haba panas tu terasa juga didalam kasut tu.. Okay maybe ia tested untuk digunapakai diatas trek lumba lari bukan atas jalan tar.. Cuma tak lama lepas tu bila berada di jalan yang redup suhu didalam kasut tu berubah agak pantas la dan ia kembali normal condition..

Untuk kegunaan di dalam jarak jauh saya rasa ia sangat selesa sebab ia lembut, ada absorbtion impak, ringan dan ada features all weather.

So, apa yang mereka katakan kasut skechers ini selesa untuk dipakai ia adalah benar la.. Cuma apabila part kita berdiri statik je lelama ha akan rasa tidak selesa sedikit maybe tapak kasut ini adalah jenis bentuk bolt maybe kasut lain ok kot tapi bila waktu berjalan dan naik tangga turun tangga ia memberi respons yang bagus.

Untuk test mengenai hujan itu belum saya try lagi sebab sekarang ni musim panas je hujan tu jarang pula nampak.. Tapi adala saya try simbah air.. haha takde keje kan simbah air dekat kasut.. Dah tu dia kata GoDri mestila dalam keringkan.. Actually ia bukan kasut waterproof okay, cuma ia melambatkan proses kemasukkan air kedalam kasut anda tu sebab dia ada 3 layer kalau tidak silap saya..

Untuk proses pengudaran didalam kasut ia memberi performance yang baik walaupun anda berada ditempat sejuk terutama sekali di tempat yang ada banyak komputer seperti makmal komputer memang akan sejuk untuk pastikan suhu komputer tu berada dalam kondisi yang bagus.. So bila guna kasut ini so far suhu didalamnya tu masih dikawal supaya kaki anda berasa suam2 gitu..

So buat mereka yang ingin membeli kasut skechers ni mesti tertanya-tanya berapa harganya.. Untuk harga kasut ini depend juga kalau tak silap saya dalam 300++ tapi tengok juga features kasut tu..
Tapi selalu juga la saya nampak kedai kasut skechers ini membuat promosi / diskaun sehingga 50% off masa tu pergi beli memang amat sesuai..

Kasut ini saya beli pada harga RM190+ kalau tak silap saya sebab ia  50% off dari harga asal.. So agak murah la dengan performance yang diberikan agak memuaskan hati saya dan keperluan saya dimana yang memerlukan saya berjalan agak jauh dan perlu banyak jalan setiap hari..

Jadi jika anda ada pengalaman menggunakan kasut ni, jom share pengalaman anda di ruangan komen dibawah ni yer.. =)






Read More

Jumaat, 12 Ogos 2016

Cari Bilik Sewa Murah di Hidup.my

16 comments

Hidup.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Tahukah anda, terdapat satu laman web yang memudahkan anda untuk mencari bilik sewa di seluruh Malaysia ?

Jom kita cari bilik sewa murah di hidup.my

Sebelum saya memulakan hasil review laman web di hidup.my ini apa yang saya perhatikan anda boleh mendapat bilik sewa yang murah serendah dari RM200 itu berdasarkan di kawasan ampang. Ya harga bilik ini bergantung juga kondisi, kemudahan, suasana bilik, dan lain-lain faktor.. Tapi siapa sangka anda boleh dapat bilik sewa serendah dari RM200 kan.. 

Mengapa hidup.my ? Jom kita lihat apa kata En.Syahmi di kiriman emel beliau kepada saya.. 

Mengapa hidup.my
Ya seperti yang beliau maklumkan, pada saya ia memudahkan anda untuk mencari bilik sewa berdasarkan negeri dan bajet yang anda peruntukkan. Yang penting ia turut memudahkan pelajar mencari bilik sewa untuk mereka tinggal bagi tujuan ulang alik ke kampus pengajian.

Untuk tujuan proses pemahaman tentang penggunaan laman web tersebut ia tidak la rumit sangat, ia cukup ringkas, teratur dan senang digunakan... 

Nak tahu macam mana untuk gunakan laman web ini?  Jom ikuti tutorial yang saya sediakan dibawah ini. 

Default
By default anda akan lihat paparan peta yang ada menunjukkan bilangan bilik sewa yang boleh anda dapati seacara umumnya. 

Untuk lebih spesifik anda boleh memasukkan nama tempat yang anda ingin duduki seperti nama bandar tersebut.. Contoh.
Ampang
Contoh saya ingin mencari bilik sewa dikawasan ampang jadi didalam peta akan tunjuk dikawasan mana yang mempunya bilik sewa disamping di bahagian kanan akan tunjukkan secara ringkas mengenai bilik yang ditawarkan berserta harga. 

Ada satu lagi part yang menarik adalah dibahagian more search option.. Di bahagian ini anda boleh membuat carian dengan lebih spesifik lagi terhadap bilik sewa yang anda ingin duduki itu.. 

About the room
Di bahagian ini anda boleh memasuki butiran yang diperlukan seperti anda ingin bilik berkongsi ataupun bilik sendiri. 

Jantina
Bahagian ini menarik, anda boleh memilih jantina, bangsa, umur dan juga perkerjaan.. Jadi ia lebih memudahkan anda untuk ketahui siapa bakal housemate anda itu nanti kan... 

Bilik Sewa
Bila anda dah berjaya mengisi semua butiran yang diperlukan itu akan ada satu shortlist yang akan memenuhi permintaan anda itu, kalau tak muncul anda boleh try kurangkan permintaan anda tu.. 

So, bila dah klik shortlist tu paparan seperti diatas akan muncul.. Apa yang terdapat di paparan itu adalah 
  1. Alamat bilik sewa
  2. Kondisi bilik (gambar bilik )
  3. No. perlu anda hubungi untuk buat pertanyaan
  4. Description
Description
 Seperti diatas ini di akan tuliskan description mengenai bilik sewa yang bakal anda duduk itu..

Disamping itu akan ada juga shortlist yang akan paparkan secara lebih jelas mengenai bilik sewa tersebut seperti dibawah ini :-


Oh, ada satu lagi sebelum saya terlupa.. Anda juga boleh baca dahulu profile pengiklan yang membuat iklan tentang bilik sewa itu dengan klik pada gambar beliau dan anda akan redirect ke profile beliau.. Nanti boleh tahu serba sedikit mengenai bakal housemate / pengiklan anda tu..

Secara keselurahnnya laman web hidup.my ini amat mudah untuk digunakan bagi proses pencarian bilik sewa terutama bagi pelajar dan juga mereka yang perlukan bilik sewa.

Baca Juga Betul Ke Sedap Kopi Tarik Wonda Ni ?



Read More

Betul Ke Sedap Kopi Tarik Wonda Ni ?

16 comments

Kopi Tarik - Wonda
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Sejak beberapa bulan yang lepas saya selalu juga baca posting mengenai kopi tarik ini.. Bila baca posting tersebut macam sedap je rasa kopi tarik ini. 

So minggu ini masa tengah beli barang dekat Giant tiba-tiba ternampak air tin kopi tarik ini, saya pun amik la satu untuk rasakan betul ke sedap sangat kopi tarik keluaran wonda ini. 

Harga untuk satu tin hampir RM3. Almost same price with product nescafee. Agak mahal juga la, so bila harga dah tinggi It's should be a premium kopi with premium taste. 

Dan lepas beli je dari Giant tu pulang rumah terus simpan didalam peti ais.. Lepas dua hari baru perasan ada kopi tarik dalam peti ais.. haha.. Apa lagi amik tin tu basuh dulu baru minum.. 

Nak tahu apa reaksi saya? 

Awesome
Bila bukak penutup tin tu bunyi 'shiiiss' dengan ada wap air dekat sekililing tin tu sejuknya tu, cer tengok dalam gambar tu.. Pastu duduk dan hayati rasa air tersebut sambil tengok laptop ni.. 

Rasa dia sedap.. Ia kena dengan taste saya.. Ia bersesuaian dengan description di tin tersebut.. boleh tengok gambar dan baca. Cuma kalau kopi tu pekat sikit memang layanzz.. Sebab saya ni suka minum kopi yang pekat.. Tapi for average consumer ia memang sedap.. Berbaloi la dengan harga yang anda bayar. 

Maybe lepas ni Kopi Tarik ni akan jadi pilihan saya yang ketiga selepas Air tin nescafe mocha..
Pilihan ketiga? Habis tu apa pilihan pertama saya? Sudah tentula kopi ais mak saya buat pergh memang mantap masih tak dapat lagi sklill dia buat air kopi tu banyak kali diajar pun masih tak sama.

Actually, agak susah nak cari kopi tarik wonda ni dekat sini melain dikedai besar... So lepas ini boleh la saya beli lagi dua or tiga tin kopi tarik ni buat stok. hehe.. 

So kepada anda yang belum try tu, anda patut cuba kopi tarik ini.. Pada saya ia sedap sebab ia kena dengan taste saya..  

Ooo dalam minggu ini akan ada dua review yang akan saya buat.. Pertama mengenai kasut skechers dan kedua mengenai laman web hidup.my dapat invite dari emel akan diupdate di blog ini dalam masa terdekat masih tengah mencari idea untuk menulis.. So keep update with this two interesting review topic ye..



Read More

Rabu, 10 Ogos 2016

Cara Membuka Akaun Adwords Tanpa Perlu Memasukkan Billing Info

11 comments

Adwords
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin membuat satu tutorial bagaimana untuk membuka akaun Adwords Tanpa Perlu Memasukkan Billing Info.

Ha panjang betul nama tajuk post kali ini.. Tak dapat idea nak pendek macam mana dah.. 

Berdasarkan post saya sebelum ini ada beberapa yang memberi komen bertanyakan kenapa tidak boleh memasuki adwords? Ia percuma ke? stuck di billing info.. 

Okay jadi post kali ini saya akan menjawab persoalan anda itu...  

Untuk mereka yang belum pernah membuka akaun google adwords kali ini lebih tricky sedikit berbanding dulu.. Maybe ia salah satu strategi marketing mereka untuk memastikan anda membuat iklan instead of guna tools mereka secara percuma.. 

Langkah 1 :
 
Nasihat saya adalah anda perlu membuat akaun google baharu yang hanya digunakan untuk adword ini sahaja.. Mari ikuti langkah yang saya buat.. 

Sila pastikan history anda telah diclearkan terlebih dahulu untuk membuang kesemua autosave data anda akaun yang berkaitan google...

Langkah 2 : 

Signin
Selepas anda telah membuat akaun baharu anda perlu sign google adwords

Langkah 3 :

Tricky Part
Okay dekat sini agak trick jika silap memang anda akan stuck dekat sini je.. 

Saya pun cuba dua kali.. Kali kedua baru berjaya.. 

Apa yang perlu anda lakukan adalah : -
  1. email address itu perlu kosong
  2. website tu pun kosong
Lepas dua2 tu telah kosong anda perlu tekan "SKIP THE GUIDE SETUP" 

Part dekat sini perlu pastikan internet anda dalam keadaan kondisi yang baik. 

Langkah 4 :

Successful
 Bila paparan seperti diatas ini muncul ia bertandakan anda telah berjaya.. Apa yang perlu anda lakukan adalah pastikan emel itu betul dan kesemua-semua yang diperlukan itu betul dan klik save and continue..

Homepage
Selepas anda klik save and continue ia sepatutnya akan redirect ke akaun hompage google adword anda..

TAPI.....

Gagal
 Tapi... Bila anda klik skip this guide paparan diatas ini muncul ini maknanya anda gagal.. Sila cuba semula dengan cleankan history dan try signin semula google adword anda.. Jika masih gagal sila buka akaun baru google.. 

Okay senang je kan nak buka akaun google adwords ini.. Semoga berjaya.. Jika dah berjaya sila maklum semula kepada saya ye di ruang komen dibawah ini... 



Read More