Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ? Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ? - The New Minded Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ? Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ?

Ahad, 21 Ogos 2016

Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ?

26 comments

Kedudukan Tag
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi semula mengenai adakah template blog anda SEO Responsive ? 

Actually, saya pernah post artikle berkenaan template dan berkaitan dengannya ada di blog ini pada awal tahun ni dengan tahun lepas.. Boleh tengok semula beberapa artikle telah saya buat.

Bahagian Pertama 
 
Soalan : 
 
Betul ke template yang diberi percuma itu di beberapa laman web yang menyediakan pemberian template secara percuma dengan description mengatakan templatenya adalah SEO Responsive? 

Jawapan : 

Jawapannya adalah tidak semua description yang dinyatakan itu adalah benar.  Kebannyakkannya laman web yang menyediakan free template download ini tidak fully SEO Responsive. Ia hanya untuk membuatkan anda download template itu dan mendapatkan backlink dari blog anda dengan meletakkan laman web mereka di footer. 

Berdasarkan pengalaman saya dalam mengedit beberapa template untuk blog ini kebanykkan template yang dinyatakan ia adalah SEO responsive ini adalah tidak benar sekali.. 

Sebab ia tidak mengikuti header tag yang betul.. 
 
 Untuk tajuk artikle ia perlu berada di heading tag H1 manakala didalam content blog adalah Heading tag H2 dan untuk widget ia adalah heading tag H3. 

Kenapa ia kelaskan H1,H2,H3,.... ? Sebab robot yang cuba mencari blog anda di search engine ia akan mencari H1 terlebih dahulu iaitu H1 ini adalah more priority manakala semakin tinggi nilainya semakin rendah priority nye.. 

Kebiassaanya untuk bahagian widget saya akan letak H4 sebab ia tidak begitu penting untuk diload semasa proses search engine di jalankan.. 

Kebanyakkan template yang dikatakan SEO Responsive ini ia tidak follow heading tag ini.. Jadi semasa untuk proses pencarian keyword di search engine robot ini akan keliru dan ia akan beri jawapan kepada user keyword yang berada di widget a.k.a blog archive kepada si pencari padahal artikle itu ada post dan url tersendiri.. Ini pernah terjadi pada saya sewaktu guna wordpress pada beberapa bulan lepas kerana di sebabkan heading tag di widget menggunakan H2. 
 
Bahagian Kedua

Kod Malicious

Fuh siap ada bahagian-bahagian lagi ni.. Post kali ini kira macam refresh semula berkenaan template blog ini.. 

Bahagian yang paling penting adalah, adakah template anda itu bebas daripada malware or kod yang tidak boleh dibaca oleh anda (Kod Malicious).. 
Anda boleh baca artikle di link diatas ini untuk memastikan blog anda tidak di jangkiti oleh malware. 

Actually, kebanyakkan template yang diberikan secara percuma itu ia mengandungi satu (atau lebih) bahagian didalam coding file xml tu yang mempunyai kod anda sendiri pun tidak faham. 

Coding tersebut boleh dianggap sebagai malware sebab kita sendiri pun tak taw apa maksudnye dan dimana ia ditujukan nanti.. Dengan menggunakan bantuan daripada https://sitecheck.sucuri.net/ 
ini anda boleh tahu adakah template anda itu bebas daripada ancaman malware atau tidak.  

Bila template ada kod malicious macam mana ia dikatakan masih SEO Responsive? 

Bahagian Ketiga

Page Speed
Bahagian ini akan berceritakan mengenai kelajuan untuk load blog anda. 

Blog anda jika dapat diload dibawah masa 3-4 saat anda tidak akan kehilangan para pembaca yang kunjungi blog anda. 

Ia la bayangkan jika ia perlu diload sampai ambil masa sehingga lebih 10 saat hanya untuk keluar satu tulisan artikle sahaja untuk dibaca sudah semestinya blog anda itu mempunyai file yang besar dan memakan banyak qouta internet si pembaca tadi tu dan beliau akan meninggalkan blog anda itu. 

Pada saya seelok-eloknya dalam masa bawah 4 saat atleast artikle itu dah keluar baru la widget2 yang perlu diload selepas artikle itu terpapar. 

Kebanyakkan template yang dikatakan SEO Responsive ini bila kita try di google page speed warnanya adalah merah atau kuning jarang sekali anda akan dapat hijau. 

Kenapa? 

Sebab ia belum fully responsive dengan blog anda lagi.. Dan didalam tu terlampau banyak code yang ada contoh anda tidak perlukan font sampai 4 jenis font ada.. Cukupla satu. 

Plugin yang tidak diperlukan contoh javascripts... Jika tak perlu anda boleh buang jer.. 

Page Speed
Ini adalah contoh template saya punya results..

Anda boleh pergi ke https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ untuk test dan betulkan template anda. 

Bahagian Keempat
Fileminimizer
Ini bahagian yang terakhirla saya akan cerita untuk hari ini... 

Software Filiminimizer untuk gambar ini dah lama saya gunakan tak ingat tahun bila.. Maybe ada diantara anda yang tidak tahu kewujudannya... 

Jadi setiap gambar yang akan upload dan dipublish diblog ini akan diminize dahulu saiz filenya dan kemudian baru diupload file tu.. 

So far apa yang saya nampak adalah gambar itu lebih cepat diload berbanding gambar yang original sizenya.. Terbukti berkesan.. 

Anda boleh la download di FILEminimizer Pictures

Kesimpulan, 

Sebenarnya anda tidak perlu pun mendownload template yang dikatakan SEO Responsive tu... Anda cuma perlu download sahaja mana-mana template yang anda suka dan edit kemudian seperti beberapa perkara basic yang telah saya terangkan diatas ni serta memasukkan kod script untuk seo itu pun boleh di search & tukar nama tajuk article anda dahulu kemudian baru nama blog anda.

Selamat mencuba... 


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

26 ulasan :

  1. baru tahu..tenkiu untuk info ni..

    BalasPadam
  2. Alamak... saya belasah pakai simple template blogger je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. simple template blogger pun dah okay cuma perlu edit sikit je dah mantap dah..

      Padam
  3. alamak. nak kena check balik template blog. Ingatkan dah responsive. huhu

    BalasPadam
  4. singgah pagi isnin..
    tq singgah blog sis...
    nice perkongsian :)

    BalasPadam
  5. Sangat sangat useful. Thank you so much!

    BalasPadam
  6. Done tukar dari h3 ke h1 Hihihi thanks.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo dah berjaya tukar yer.. kalau default memang h3 tu.. hehe.. welcome :)

      Padam
  7. Gud info.. thanks for sharing..

    BalasPadam
  8. Saya kurang ambil tahu psl blog speeding ke.. loading ke.. huhu.. malasnye.. tp info nie mmg sgt berguna..

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu.. kalau nnti tiba masa rajinya tu boleh ler buat yer..

      Padam
  9. Memang banyak nak kena upgrade blog saya tu... Cuma belum ada masa nak godek lagi... Dapat pastikan blog berupdate pun dh. Kira syukur sgt dh... Apa pun teruskan menulis pasal blog... Suka ilmu blog di sini... Sbb tak ramai Blogger Malaysia tulis pasal blog macam ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga berjaya dapat upgrade blog yer.. Insyallah will do more about blog ni.. thanks for support.. :)

      Padam
  10. Alhamdulillah..nanti akak rujuk sini untuk lebih faham..main baca je tapi tak praktikkan takle jadi ni..kena cuba gak untuk blog nanti..Thanks sharing

    BalasPadam
  11. Hasifffff, nadia baru terbaca entri Hasif share nie . Thank you share . Sekarang Nadia kena cari time utk buat apa yang Hasif bagi tips . Since , Nadia tukar template baru nie blog Nadia loading lambattttttt and nadia rasa membuatkan readers or viewers terus tekan cancel je sbb lmbt nak tggu blog nadia kuar . Sedih . Nadia try buat dlu apa yg Hasif share nie if tak jadi Nadia tnya hasif boleh? =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Okay boleh je nak tnye.. Selamat mencuba ye :)

      Padam
  12. Nadia rasa blog Nadia lmbt sebab gmbr lah

    BalasPadam