Apa Itu Exit Rate ? Apa Itu Exit Rate ? - The New Minded Apa Itu Exit Rate ? Apa Itu Exit Rate ?

Selasa, 23 Ogos 2016

Apa Itu Exit Rate ?

20 comments

Apa itu Exit Rate ?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Actually dah lama nak buat artikle mengenai Apa itu Exit Rate ? ni.. Dari sehari ke sehari nak menaip last-last terus tertangguh berbulan-bulan.. 

Alhamdulillah hari ini diberi kekuatan untuk membuat artkle mengenai exit rate ni.. 

Ha first time dengar exit rate ? p/s Memandangkan belum ada ramai lagi kupas mari saya kupas dulu. hehe..

Selalu kita biasa dengar mengenai bounce rate kan, tiba-tiba hari ini saya cerita mengenai exit rate pula.. Apa benda pula exit rate ni? 

Post hari ini ringkas je sebab saya dah buat infographic exit rate ni untuk anda baca dengan lebih mudah dan cepat faham. 

Apa itu Exit Rate
Saya edit sikit..

Exit Rate ni kiranya page yang terakhir pelawat anda melawat / berada sebelum ia keluar dari blog atau laman web anda. So, ia akan dikira melalui peratus means semaking tinggi peratus exit rate semakin bagus la kiranya..

Okay dah faham ke mengenai exit rate ni apa ? 

Actually dari apa yang saya faham ia ada berkait rapat dengan marketing dan seangkatan dengannya.. 

Kenapa? 

Sebab di page yang terakhir visitor anda selalu melawat dan keluar itu la anda patut buat close sales or seangkatan dengannya.. 

Fuh.. Dari SEO terus Tiba-tiba pula masuk sampai sale la marketing la..  

Sebelum tu mari kita lihat semula apa tujuan kita nak membuat SEO (Search Engine Optimization) ni? Sudah semestinya nak bagi artikle kita tu di top page 1 di search engine kan.. So dah tentunya ia adalah salah satu segi marketing dan di dalam artikle itu anda boleh selitkan sekali iklan berbayar or link artikle yang anda merasakan sangat berguna untuk pengunjung yang membaca artikle anda itu. 

So sekarang faham dah kan kenapa ia dari salah satu marketing.. 

Macam mana pula nak lihat exit rate ni? Okay mari kita masuki part tutorial pula...  

Exit Rate di Google Analytic
Pertama sekali anda perlu login di google analytic dahulu dan klik blog yang telah anda register.

Kedua di sidebar belah kiri akan ada perkataan behavior tu klik situ dan klik pada site content..

Ketiga terpaparla data blog page anda dan %exit sekali..  

Berdasarkan apa yang saya perhati exit rate ini akan tinggi pada artikle anda yang top di search engine.. 

Semaking tinggi exit rate anda semakin bagus.. 

Bila exit rate tinggi bounce akan rendah.. 

Contoh artikle top blog ni adalah mengenai surau dan asb.. 

So di artikle itu exit rate paling tinggi maka ramai pengunjung akan berakhir disitu, jadi di dalam post itu anda boleh selitkan iklan yang berkaitan untuk tujuan tranfer dari pengunjung kepada sales.. Ini yang saya maklumkan tu kenapa ia ada kaitan dengan sales.. So far dua-dua artikle itu masih clean tiada iklan.. hehe.. 

Kesimpulannya, 

Exit rate ini mungkin tidak nampak pentingnya bagi anda.. Tapi ia penting bagi mereka yang kendalikan bahagian SEO dan mereka yang kendalikan laman web shopping ini tujuan untuk ketahui kenapa exit rate di situ dan ia akan mencari jalan penyelesaiaan untuk menabah baik semula halaman tersebut supaya exit rate itu bertukar kepada sales...



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

20 ulasan :

  1. maklumat dan info yang sangat berguna. tq for sharing it..

    BalasPadam
  2. terima kasih atas perkongsian ilmu =)

    BalasPadam
  3. info baru yang kak ana pelajari hari ini, tq hasif :)

    BalasPadam
  4. info bagus. Tapi saya masih try nak faham..

    BalasPadam
  5. faham2. first time juga bukak GA dan cari dekat mana exit rate. sebelum ni memang tak pernah klik bahagian situ pun. terima kasih. sangat membantu untuk menambah ilmu .

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo alhamdulillah faham yer.. sama-sama.. :)

      Padam
  6. nice sharing and very informative :)

    BalasPadam
  7. Undesrtood. much thanks bro XD

    BalasPadam
  8. another good info! nice asep. lepas ni bole cari punca nape exit rate ni berlaku :)

    BalasPadam
  9. Thanks for sharing naa.. Tapi, bab SEO pun failed lagi ni. huhu

    BalasPadam
  10. Sebenarnya tak berapa tahi gak bab2 exit rate ni.alhamdulillah boleh blajar kat sini..Tq Hasif sudi sharing..

    BalasPadam
  11. terima kasih sharing this info

    BalasPadam