Jom Test Server Speed Blog Anda by bitcatcha Jom Test Server Speed Blog Anda by bitcatcha - The New Minded Jom Test Server Speed Blog Anda by bitcatcha Jom Test Server Speed Blog Anda by bitcatcha

Sabtu, 6 Ogos 2016

Jom Test Server Speed Blog Anda by bitcatcha

17 comments

Is You Website Strong Enough ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Pernah terfikir ke adakah server hosting yang anda subcribe itu cukup laju dan bagus? 

Jom kita sama-sama test server speed blog anda by bitcatcha. 

Saya pun baru tahu mengenai bitcatcha ni melalui blogger Azlinda dimana saya ternampak post beliau di google plus. Mula-mula terfikir server test? Ada ke? Yang tahu Pingdom je la kan nak tahu kelajuaan load time blog. Untuk server belum pernah terfikir pula nak tahunya.. Jadi saya pun mula baca post beliau dan saya pun test la.. Nak tahu result? Sabar dulu nanti saya bagi tahu. Tak syok la kalau awal-awal dah bagi taw result kan.. 

Sebelum saya tunjuk result, mari kita ketahui apakah faktor yang mempengaruhi kelajuan ini :-
  1. Sudah tentunya server dari webhost anda sendiri
  2. Saiz blog anda. Ia mempengaruhi segala gambar, widget, template dan etc. 
Bagi pengguna domain berbayar sudah tentu anda akan mencari hosting supaya domain itu boleh guna. Macam saya hosting saya adalah percuma.. Saya cuma perlu bayar harga domain je.. Sebab hosting saya guna dari cloudflare.. Sebab saya guna blogger kenapa perlu bayar hosting kan.. Opps. Terrelease pula rahsia.. Tapi ikut nasib la kalau tak berjaya kena la guna hosting.. cover balik  

Jadi memang dari mula saya berblogging ini saya telah menitik beratkan tentang kelajuan untuk memasuki blog ini supaya anda yang masuk blog ini terasa laju dan qouta anda tak makan banyak.. Maklumlah qouta kalau dah habis nanti slow la internet.. Tapi jangan risau qouta anda dah habis dan internet slow pun masih lagi boleh masuk blog ini.. hehe..

Result
Okay sekarang baru saya nak bagitahu result.. Result yang saya dapat adalah A+.. Alhamdulillah ternyata usaha saya berbuah hasil la kan dengan dapat result A+

Penerangan
Jika anda ingin test anda perlu buat beberapa kali supaya mendapat result yang konsisten.. Buat la dua kali pastu baru dapat result konsisten.

Sememangnya baru saya nampak kesan menggunakan cloudflare ini.. Lepas dah test baru tahu okay betul laju server dia.. Sebab dalam cloudflare tu ada banyak function yang penting dan amat berguna cuma sebelum ni saya tak nampak la kesannya cuma lepas dah test baru tahu...

Kenapa Bitcatcha Di tubuhkan?

Jadi bagaimana nak lajukan blog anda ?

  1. Sila guna Google Page Speed Insight
    Sila betulkan apa yang disuruh tu..
  2. Kurangkan widget yang tak perlu..
  3. Untuk domain berbayar sila gunakan cloudflare.

Cukup la tu 3 tips ini.. Bila dah berjaya betulkan semua yang patut dibetulkan cuba test speed blog anda di pingdom dan bitcatcha ni tengok apa jadi.

Selamat mencuba ye rakan-rakan blogger.. Nak cuba boleh pergi ke website bitcatcha



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

17 ulasan :

  1. Terima kasih atas perkongsian. Saya akan cuba tips yg d berikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. okay semoga berrjaya.. kalau nak tukar dns sila pastikan dns lama anda dah copy and paste dulu dalam doc ke and save dalam laptop incase ada error ke kan boleh tukar balik guns dns asal..

      Padam
  2. Alhamdulillah terima kasih ya perkongsian ini...seronok bila singgah blog kawan kawan cepat loading..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. aah memang seronok sebab cepat je boleh dibaca artikle yang nak dikongsikan tu..

      Padam
  3. Mmg blog awk laju... Saya jarang2 nk test speed blog ..heheh

    BalasPadam
  4. Mmg blog awk laju... Saya jarang2 nk test speed blog ..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekali sekala kena juga test speed blog untuk tahu performance nye mcm mana..

      Padam
  5. wahh..info menarik...tapi saya pun jarang test ...

    BalasPadam
  6. waahh.. nice sharing asep! nak kena cuba jugak ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha.. cuba jgn tak cuba yer.. hehe..

      Padam
  7. Alhamdulillah.. dah test dah.. buat dua, tiga kali gak..Memang ohsem result dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah kena buat dua tiga kali tuk tgk konsisten result mcm mana..

      Padam
  8. husna dok guna blogspot lg hehehe..
    itupon result dya bg 91%..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah guna blogspot dia masih dibawah google.. sebab tu masih tinggi lagi..

      Padam