Kelebihan Navbar di blogspot ? Kelebihan Navbar di blogspot ? - The New Minded Kelebihan Navbar di blogspot ? Kelebihan Navbar di blogspot ?

Selasa, 16 Ogos 2016

Kelebihan Navbar di blogspot ?

15 comments

Trafik
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan Navbar di blogspot.. 

Tahu ke Navbar ni ape?

Jom lihat infographic yang telah saya sediakan ini..

Infographic
Navbar
Navbar ni adalah default untuk pengguna blogspot.. setiap blog akan ada.. Yang ada tulis next blog tu.. 

Jadi ape kena mengena dengan navbar ni? 

Actually pada awalnya saya memang tak suka ada navbar ni diblog mcm semak je dan nampak macam tidak pro. 

Tetapi, tiba-tiba tadi masa saya tengah berblogwalking ternampak navbar ni, lepastu saya terfikir dah bertahun tak guna navbar ni.. Sebab dari navbar ni kita boleh baca blog lain, kira kita baca blog stranger la.. haha.. So far masa tengah tekan next blog next blog belum jumpa lagi blog yang ada dalam list follower saya ni. 

So benda ni bermain diminda saya sebentar, mesti ada sebab kenapa ia adalah satu script yang ada didalam blogspot. 

Jadi saya mula berfikir saya tekan lagi next blog next blog next blog.... 

Apa yang saya jumpa adalah ia hanya pergi dekat blog yang ada navbar sahaja.. WOW.. 

Seperti gambar pertama saya didalam post ni, nampak tak dalam bulatan merah tu.. Kita anggap yang ada navbar ni adalah bulatan merah tu so siapa yang ada navbar ia akan pergi dekat blog yang ada navbar sahaja.. 

Jadi navbar ini boleh dijadikan salah satu faktor untuk menaikkan trafik blog kita ni, sebab kita tidak tahu bagaimana cara blogger or reader lain blogwalking membaca article maybe ada yang guna cara melalui navbar, ada mengguna cara google+, bloglist dan lain-lain.. 

So kepada anda yang dah delete kod script tu anda boleh masukkan semula dengan cara :-
  1. Pergi ke template > edit html > ctrl+f  > </b:skin> > enter
     
  2.  Cari </head> ia berdekatan dengan </b:skin>
  3. Copy and paste kod dibawah ni dan save template
 <b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' name='Navbar' showaddelement='no'>
    <b:widget id='Navbar1' locked='false' title='Navbar' type='Navbar' visible='true'>
      <b:includable id='main'>&lt;script type=&quot;text/javascript&quot;&gt;
    function setAttributeOnload(object, attribute, val) {
      if(window.addEventListener) {
        window.addEventListener(&#39;load&#39;,
          function(){ object[attribute] = val; }, false);
      } else {
        window.attachEvent(&#39;onload&#39;, function(){ object[attribute] = val; });
      }
    }
  &lt;/script&gt;

        
          });
        }
      });
    &lt;/script&gt;&lt;
    
</b:includable>
    </b:widget>
  </b:section>
 Ini adalah bahagian yang penting.. Bila dah save template tu nanti ia akan betulkan semula kod diatas tu untuk menjadi satu script yang lengkap.. Macam didalam gambar dibawah ni..
Script Navbar
Jadi pada pandangan saya antara kelebihan navbar ni adalah :-
  1. Dapat naikkan trafik blog
  2. Dapat berkenalan dengan blogger lain
  3. Memudahkan untuk berblogwalkin
  4. Hanya tertumpu didalam bulatan yang sama
Selamat mencuba ya.. 

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

15 ulasan :

  1. hummmm oooo betul jugak memula mmg rasa macam menyemak je

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah kan.. pastu bila pikir balik ada gunanya juga benda tu..

      Padam
  2. masa kak ana mula2 berjinak dgn blog memang gunakan navbar utk blogwalking.. cuma kebanyakkannya blog dari luar negara kan hasif :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah dulu mmg bnyk Dr luar negara.. So far skrg ni bnyk yg Dr dalam negara maybe ada effect selepas ia guna blogspot.my

      Padam
  3. Dah baca sampai habis and baca ulang-ulang... Still tak faham . Navbar tue yang mana Hasif ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh rujuk semula post saya.. ada dah sy update infografik mengenai navbar ni..

      Padam
  4. dlu slalu kluar yg blogger luar negara je. sampai skang tak tekan dh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. so far skrg masih dalam negara lagi cuma agak sukar sedikit nk cri yg blog masih aktif.. :)

      Padam
  5. Hari tu Reen terjumpa satu blog yang ada navbar.. Yang dipaparkan memang byk blog dari Malaysia. 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup skrg kalau guna kebanyakkan dari dalam negara..

      Padam
  6. laaa pernah gak next2 tu tapi xpena terpikir yg tu function dia. bole blogwalk kan. so far xpakai sbb off kan je, tp xpena delete. hee :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo bagus la masih ada.. boleh cuba guna navbar untuk blogwalk pula.. :)

      Padam
  7. Akk pakai template mesra sei. Dah siap2 next post. So akk off navbar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo.. hehe.. next post dgn next blog lain tu.. yg ni untuk next blog mean kita pergi ke blog org lain.. :)

      Padam
  8. Dulu ada gak guna lepas next next next dan next...pastu dah buang daa..sbb nampak macam semak huhuhu

    BalasPadam