Tutorial Customize Blog Archive Tutorial Customize Blog Archive - The New Minded Tutorial Customize Blog Archive Tutorial Customize Blog Archive Tutorial Customize Blog Archive Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Tutorial Customize Blog Archive


Blog Archive
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar anda semua? Sihat? Semoga berada didalam kesihatan yang baik yer..

Okay hari ini saya ingin berkongsi sedikit tutorial untuk customize blog archive di blogspot anda.

Ia cukup mudah sekali untuk anda buat hanya perlu copy code dan paste dalam file html anda.

Code ini saya telah edit semula untuk memastikan ia betul-betul berfungsi di blog, terutama blog saya ini..

Bagaimana nak guna customize blog archive ni?

Pertama

Copy all code dibawah ni..
/*****************************************
/* Archive Year Header */
******************************************/

#ArchiveList ul > li > a.post-count-link {
    font-size: 18px;
colour : black;
    width: 100%;
    margin: 0;
    padding: 0 15px;
    line-height: 38px;
    box-sizing: border-box;
    letter-spacing: 1px;
     background: #FBFED3;
}



/* Blog Archive */
#ArchiveList ul ul li  a.post-count-link{
    font-size: inherit;
    colour : black;
    width: auto;
    margin: 0 5px 0;
    padding: 8px 25px;
    line-height: 1;
    text-transform: uppercase;
}

#ArchiveList .zippy{
    visibility: hidden;
}

#ArchiveList ul li a.toggle {
    position: absolute;      
    color: black;
    top: 0;
    left: 0;
    width: 100%;
    display: block;
    height: 38px;
    z-index: 5;
}

#ArchiveList ul ul li a.toggle {
    position: absolute;   
    top: 0;
    left: 0;
    width: 30px;
    height: 24px;
    display: block;
    z-index: 0;
}

#ArchiveList .toggle {
    position: relative;
}

#ArchiveList ul ul .zippy{
    color: black;
    visibility: visible;
    text-shadow: none;
}

#ArchiveList ul ul .zippy:before {
    content: '';
    font-family: FontAwesome;
    position: absolute;
    top: 3px;
    left: 12px;
    padding: 4px;
    line-height: 1;
    font-size: 12px;
    color: #8C8C8C;
}

#ArchiveList ul ul .toggle-open:before {
    content: '';
    position: absolute;
    top: 3px;
    left: 10px;
}

#ArchiveList ul li{
       
    padding: 0 !important;
    text-indent: 0 !important;
    margin: 0 !important;
    position: relative;

}

#ArchiveList ul .post-count-link {
    padding: 10px 0;
    display: inline-block;
    margin: 0 5px 0;
}

#ArchiveList ul ul .posts li {
    margin: 0px 10px 10px 30px !important;
    text-transform: none;

}

#ArchiveList ul {
    margin: 0 0 2px !important;
 background: #FBFED3; <---------edit warna box archive

}

span.post-count {
    position: absolute;
    right: 10px;
    top: 10px;
    color: #8C8C8C;
}
Kedua

Pergi ke dashboard blog anda > template > edit html

Ketiga

Ctrl+f > cari <b:skin>  > paste kan kod tadi tu di ruangan ni.

Cara nak paste dia...

/***************************************** nampak tak ada benda camni, so paste sebelum section tu.. benda ni dipanggil section mcm divider la untuk setiap css...

Rujuk sini
 Okay nampak tak macam mana kedudukan nak paste code tadi tu? Nak letak dekat section mana2 pun boleh tapi pastikan ia sebelum new section dan bila dah paste tu ia jadi warna biru..

Keempat 

Kalau nak tukar warna background tu boleh tukar kod  warna di bahagian ni
#ArchiveList ul {
    margin: 0 0 2px !important;
 background: #FBFED3; <---------edit warna box archive

}
Code ni berada dekat hujung section blog archive ni...

Bila dah siap ia akan jadi macam ni..



Di blog archive ini akan paparkan bilangan post setiap bulan dan post setiap tahun..

Selamat mencuba..





If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. good info. Nanti nak cuba. Dah la tak berapa pandai bab coding ni.. Harap2 menjadi.

    BalasPadam
  2. wahh,gud sharing.thank you

    BalasPadam
  3. W'salam Ahmad Hasif,

    Info berguna untuk bloggers..
    Suka dengan tutorial dari Hasif sebab jelas dan mudah diikuti..
    Thanks for sharing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome.. semoga berjaya ikuti tutorial ini yer..

      Padam
  4. very nice info Asep :) Nti kita nak try la :D

    BalasPadam
  5. Nice tips..! Sgt berguna..!

    BalasPadam
  6. Nice sharing...bolehlah try2 buat nanti..

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah mudah faham ...Tq sharing

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah mudah faham ...Tq sharing

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner