September 2016 September 2016 - The New Minded September 2016 September 2016

Jumaat, 30 September 2016

Dah Cuba Google Keep ? [Review]

13 comments

Google Keep
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Buat mereka yang masih tertanya-tanya apa itu Google Keep ni ? Anda amat rugi jika anda masih tidak menggunakan aplikasi yang dikeluarkan oleh Google ini.. 

Fuh ayat amat merugikan tu....

Kenapa saya kata begitu ? 

Sebab anda boleh akses file anda dimana-mana sahaja asalkan anda mempunyai talian internet dan juga laptop / komputer or smartphone. 

Apa sebenarnya Google Keep ni ?

Google Keep ini kira macam note & to-do-list untuk memudahkan anda create dan save di smartphone anda.. 

Kira kalau microsoft dia ada satu apps iaitu One Note dan untuk open source ada Google Keep.. 

Apa yang menarik mengenai google keep ni saya boleh buat to-do-list.. Sejak guna android ni agak sukar sebenarnya untuk create note dan to do list ni tak macam guna windows mobile dulu senang je nak create, tapi sekarang dah mudah dengan menggunakan aplikasi ini senang keje dan boleh diakses dimana-mana.. 

Google Keep
Ha nampak tak tu berapa banyaknya tugasan duk beratur tu... haha.. Ni la antara sebabnya kenapa note & to do list memang amat penting untuk saya.. Sebagai reminder maklumlah jenis kuat pelupa ni susah, kena rekod semua benda terutama sekali benda penting ni.. Nak guna kertas memang tidok la kan sebab nanti hilang or M.I.A... :D 

Web Version
Selain daripada ia boleh diakses melalui smartphone anda, Google Keep ni juga boleh diakses melalui web browser hanya perlu pergi ke https://keep.google.com/ .

Maklumlahkan smartphone anda tu bukan sentiasa ada bersama andakan... Lagi pun note yang anda buatkan tu anda boleh share dekat orang lain dengan add email orang yang diinginkan contribute di note yang berkaitan.. 

Contoh :- beli barang dapur ke kan.. Anda pun list barang yang nak dibeli dalam google keep ni, pastu orang lain tlg g beli barang, tapi anda duk dalam rumah or tempat lain tiba-tiba teringat satu barang tu kan, anda boleh terus add or edit di note tu dan orang yang g beli barang tu akan dapat yang latest punya.. Kira ia macam real time la juga tapi kena make sure anda dan si pembeli tu kena ada line internet la kalau tak macam mana dia nak sync. kan.. faham ke tu?

Dengan adanya Google Keep ni, ia amat memudahkan pengguna android terutamanya didalam membuat reminder, note & to-do list.. Jika anda seorang yang sibuk dan banyak list perlu dibuat boleh cuba guna Google Keep ni sebab ia memang mudah digunakan dan boleh diakses dimana-mana sahaja.. 



Read More

Selasa, 27 September 2016

Keyword Banyak Datang Dari Pelaburan ?

11 comments

Pelaburan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Fuh lama tak bersiaraan kan di blog ni.. Agak sibuk sepanjang minggu lepas dengan minggu ini.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai keyword yang banyak datang dari search engine ke blog ini sejak beberapa tahun ni iaitu mengenai pelaburan. 

Fuh, tak sangka la pulak ramai juga yang berminat mengenai pelaburan ni yer terutama sekali yang paling mudah adalah ASB.. 

Tapi yang tak disangkakan itu, ramai juga rupanya pelajar sekarang ni sedar untuk memula menyimpan duit mereka ye.. Alhamdulillah.. Semoga berjaya yer.. Kenapa saya kata begitu, sebab artikle tu untuk pelajar sudah semestinya la pelajar yang baca or info itu disampaikan kepada pelajar..

Keyword
Ini merupakan statistik keyword untuk bulan ni.. Kebanyakkan keyword yang ada kaitan dengan pelajar akan berada di top 1.. 

Apa agaknya yang mereka ni sedang mencari ye? 

Saya masih tertanya-tanya lagi.. Sebab boleh dikatakan setiap hari ada je datang dari keyword ni.. 

Rank 1
Tiada apa yang menarik pun.. hanya simple matematik je digunapakai.. Tapi dengan simple matematik tu la harap info dan motivation yang ada didalam artikle tu dapat menaikkan lagi semangat para pelajar untuk terus menabung dan nampak kepentingan menabung ni macam mana.. 

Bila dah kerja boleh pula amalkan dengan memulakan 10% dari duit gaji diasingkan untuk dibuat simpanan dan dinaikkan sedikit percentage tu setiap bulan sehingga kita rasa itu la limit (percent) yang boleh dan sesuai untuk dijadikan sebagai simpanan.. 

Akhir kata dari saya.. semoga berjaya la dalam menabung ni yer.. 

Kita jumpa lagi.. Ingat nak update mengenai penguin 4.0 hari ni tapi tu la duk tangguh je kan hurmm.. tapi nanti la.. Ada masa boleh la citer.. haha..


Read More

Sabtu, 24 September 2016

Almond Boleh Menurunkan Berat Badan ?

8 comments

Almonds
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Almond Boleh Menurunkan Berat Badan? 

Memandangkan blog ini agak ramai visitornye dari kaum wanita.. haha.. tu kata dari google analytic la.. Jadi maybe article ini berguna untuk anda.. 

Mengikut kajian Tahun 2003 International Journal of Obesity, siapa yang memakan 84gram almond dalam low calorie diet mereka mempercepatkan weight loss berbanding hanya mengambil a low fat, low calorie diet sahaja..

Almond juga dapat membantu merendah LDL bad cholestrol.. Jadi dpt mengurangkan risiko heart disease..

Kesimpulan Almond walaupun harganya agak mahal tetapi mempunyai khasiat yang baik terhadap diri kita.. Jadi mari la sama2 kita memakan Almond ya. Pastikan anda membeli almond yang original.. 


Read More

Rabu, 21 September 2016

Dah Cuba Guna Gooogle Adwords ?

9 comments

Dah Cuba Guna Google Adwords ?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai anda dah cuba guna google adwords? 

Kalau anda masih belum pernah cuba guna google adwords ni saya cadangkan anda guna.. 

Fuh.. Pertama kali saya cadangkan guna google adwords ni.. Law dulu macam tidak berapa gemar sangat dengan ads ni.. 

Kenapa saya cadangkan untuk anda guna adwords ini ?

Sebab ia dapat membantu anda mempromosikan produk anda dengan lebih mudah.. 

Tak percaya? Tengok gambar dibawah ni.. 

Google adwords
Nampak tak berapa impression yang telah saya terima tak sampai 24 jam lagi.. Impression telah mencapai 1k terpapar dihalaman carian google yang bertempat dilokasi selangor dan kuala lumpur sahaja.. Cuma hanya yang klik 11 sahaja.. Jadi yang 11 ini la potential buyers saya yang mungkin akan datang semula untuk membuat tempahan pada tahun 2017 nanti.. =) 

Yang saya peliknye musim perayaan masih lambat tapi ada keyword yang mempunyai tempahan kuih raya ini dapat impresion yang agak ok la ni yang buat saya terkejut.. 

Actually saya buat ads ini hanya suka-suka untuk cuba tengok macam mana untuk kendalikan adwords ni dan apa yang boleh dan tak boleh.. Macam mana keyword tu boleh kena accept atau reject.. Berapa bid yang sesuai utk keyword and bajet harian berapa yang sesuai.. 

Yang tak sangkanya tiba-tiba bukak je adwords akaun lihat eh.. Banyak pulak impression.. Avg. Pos di 1.2.. hehe agak tinggi jugak kan.. 

So far nak guna adwords ni agak ok la.. Tapi part nak setup tu agak tricky and cerewet sikit sebenarnya.. Sebab yang saya perhatila kan untuk memastikan ads anda keluar di paparan search engine ia perlu satu benda orang selalu cari... hurmmm.. Bila orang selalu cari keyword tu akan ramain saingan dan bid pun akan tinggi.. Pandai google buat duit.. 

Pastu bila keyword itu orang tak selalu cari ha tengok la ads tu tak terpapar pun walaupun telah diapprove keyword tu letak la bid RM2.00 pun takkan jumpa di search engine.. Geram juga dibuatnya.. Kalo ada otai yang tahu selesaikan masalah ni mohon tunjuk ajar dekat saya macam mana.. hurmm.. Terima kasih.. =) 

So yang saya nampak la setakat ni, ayat iklan tu mesti kena ada dalam keyword baru ia seimbang dan akan terpapar iklan anda tu.. Lagi satu ia perlu lah benda yang orang selalu cari di google.. 

Untuk yang saya test run sekarang ni.. Ramai juga datang dari resepi biskut.. 

Kenapa saya pilih keyword resepi biskut ?

Sebab mana la taw kan orang tu malas nak buat biskut dia nak beli je kan senang.. So terus dia klik dan buy.. :D 

Tapi serius memang ramai.. Agaknya orang duk kl dgn selangor ni memang suka buat biskut raya ni bila duk rumah kan.. Nak cuba memasak.. Bagus2.. 

Jadi jika anda masih belum guna adwords ni sila la cuba gunakan adwords ni untuk mempromosi produk anda.. Ia akan dibayar cuma apabila diklik sahaja.. Kalau tak klik free promosi.. 

Nak belajar dengan saya.. Saya pun tak pro lagi.. Kalau setup biasa-biasa tu tahu la sikit-sikit.. Nak pro kena belajar dengan mereka yang pro baru jadi hebat.. 

Cuma sekarang tengah belajar macam mana nak close sale ni.. Hurmm.. 

Selamat mencuba yer.. 





Read More

Isnin, 19 September 2016

Lagu Like You by Tatiana Manaois Terbaik

7 comments

Inspire
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Lagu Like You by Tatiana Manaois... 

Pertama kali dengar lagu ini secara tak sengaja di youtube bila replay balik ooo banyak juga kata-kata nasihat didalam lagu.. Penuh bermakna juga lirik lagu ini.. Apa yang dikatakan didalam lirik lagu ini kebanyakkannya terjadi didalam realiti kehidupan kita.. 

Ini antara part yang saya suka.. 

"No, they don't really care what you're going through
So you got to show them"
" And you can't be perfect, baby
'Cause nobody's perfect, darling "
 "... nobody knows how you feel
'Cause everybody's got their own damn problem
So everybody's trying to find their way "
 Okay cakap banyak pun tak best juga.. Jom dengar sendiri lagu ni...




Okay ini lirik dia..

"Like You"

You got to get up
You got to get up and make a move
'Cause the world will never see you until you do
No, they don't really care what you're going through
So you got to show them, baby
You got to show them the real you
You got to give them what you've got
No, don't let them see what you're not

'Cause you are strong, you are wise
You are worth beyond the thousand reasons why
And you can't be perfect, baby
'Cause nobody's perfect, darling
But, no, no, no, there's nobody in the world like you

What do you do when you can't let go?
What do you say when you just don't know how you feel?
And you know nobody knows how you feel
'Cause everybody's got their own damn problem
So everybody's trying to find their way
And day by day is a the struggle
In this world you know you have to hustle
Just know that you're not alone
You don't have always have to be strong all by yourself
I said, it's okay to ask for help

Now listen, people will find you, but they don't define you
And you will find people who'll help redesign you
People will find you, but they don't define you
And you will find people who'll help redesign you
You are a work of art
Bet you didn't think you'd come this far
Now here you are

Baby, you are strong, you are wise
You are worth beyond the thousand reasons why
And you can't be perfect, baby
'Cause nobody's perfect darling
But, no, no, no, there's nobody in the world like you

You know you're worth it, 'cause you know that you can't be perfect, baby
'Cause nobody's perfect, darling
I love you just the way that you are
I love you just the way that you are, my love
It's like the stars in the sky, oh, when you look in my eyes



Read More

Sabtu, 17 September 2016

Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook

6 comments

Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai cara memperbetulkan semula snippet description blog anda apabila di share di facebook. 

Kebiasaanya apabila kita share artikle post yang berada diblogspot ke facebook snippet description itu tidak muncul or keluar benda lain.. 

Ye ini saya rasa anda pun mengalami masalah sebeginikan.. Sebab di blogspot kita tak ada satu alat untuk setkan artikle tu gambar apa yang patut keluar apabila di share dan apa description yang perlu dipaparkan.. 

Ia tidak sama macam wordpress dimana kita boleh set.. Jadi untuk pengguna wordpress mereka tak perlu mengalami nightmare ni.. fuh nightmare la sangat.. haha.. 

Jadi apa punca sebenarnya? Puncanya adalah masalah di meta tag di dalam koding template anda.. Jadi ia konpius mana satu nak diambilnya.. 

Meta description
Macam yang diatas ni adalah sebelum saya membuat sedikit perubahan, dimana ia paparkan description mengenai blog saya bukan mengenai artikle tersebut.. 

Jadi selepas pembetulan dilakukan ia jadi begini.. 

Post Description
Ha.. Camner nak jadi begitu? 

Actually senang je tak susah mana puun.. 

Pertama sekali

Perlu pergi ke template > backup dulu template > edit html 

Kedua 

Copy code dibawah ni dan paste kan dibawah <head> 

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>      <title><data:blog.title/></title>      <b:else/>      <title>       <data:blog.pageName/>      </title><b:if cond='data:blog.pageTitle != data:blog.title'><meta expr:content='data:blog.pageName' name='keywords'/></b:if> <b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'><meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/></b:if> <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>    </b:if> </b:if>

 </b:if>

<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:url'/>

</b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'>
<meta content='noindex, nofollow' name='robots'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<meta expr:content='data:blog.title' name='keywords'/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageTitle != data:blog.title'>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='keywords'/>
</b:if>
Actually dia yang penting adalah yang ni je 

<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:url'/>

</b:if>
 Kalau anda nak copy and paste yang ni je pun okay je tapi seelok-eloknye copy ler semua..

Jika template anda tu dah ada kod untuk seo cuma add on je yang ni.. or replace yang ada lebih kurang macam koding tu tapi dia punya define tu lain, macam yang ni define dia adalah property .

Lepas tu click save template..

Ketiga
Ni part yang penting..

Untuk pastikan ia betul-betul berjaya, di post artkle anda tu perlu letak search description baru ia akan keluar.. Jika tak letak nanti ia akan kosong or paparkan blog description..

Dah siap..

Senang je kan nak buatnye tu.. Cuma perlu betulkan semula meta tag tu dan ia siap..

Semoga berjaya yer.. Kalau dah berjaya tu sila maklum semula dekat saya yer..


 

Read More

Khamis, 15 September 2016

Perlu ke blog Mobile Friendly ?

14 comments

Perlu ke blog Mobile Friendly?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar anda semua ? Fuh lama betul tak berupdate blog ni.. Maaf la ye agak busy minggu ni dengan raya nye lagi tu kena jadi tukang masak  tolong kacao2 dalam periuk tu.. 

Semoga raya qorban kali ditamatkan dengan cukup indah dan bermakna oleh anda ye..

Okay berbalik semula kepada topik.. 

Perlu ke blog dalam keadaan Mobile Friendly ?

Jawapannya perlu.. 

Saya rasa dulu ada artikle saya buat tak ingat la pula yang mana satu dah lama kalo rajin kena la selongkar dekat blog ni.. 

Sebenarnya dah lama mobile friendly ni perlu diterapkan dalam setiap laman web ni.. Supaya mereka yang singgah ke blog atau laman web anda itu akan mendapat satu paparan yang jelas dan mesra pengguna. 

Rata - rata sekarang template yang anda jumpa sudah mempunyai mobile responsive dimana ia akan auto detect screen size user tersebut dan memberi satu paparan yang terbaik kepada user itu. 

Jadi sekarang cukup mudah, apa yang tinggal anda lakukan adalah cuma perlu memastikan ia betul-betul responsive seperti gap diantara setiap section itu bersesuaian supaya tidak terlalu rapat.. Warna dan font tulisan itu juga bersesuaian dengan paparan yang akan dilihat nanti.

Yang paling penting adalah widget atau segala jenis pop up perlu diambil titikberatkan.. 

Jikalau dulu bila nak guna mobile version kita hanya menggunakan blogger template khas untuk mobile, jadi segala pop up itu tidak akan muncul tetapi sejak zaman dah canggih pelbagai jenis koding telah direlease anda kini boleh menggunakan  "No. Show desktop template on mobile devices" dan nanti bila user datang dari mobile ia akan auto adjust screen solution itu.. Bila part ini akan menjadi masalah terutamanya adalah Pop UP.. 

So dengan itu google telah mengeluarkan satu penalty terhadap pop up ini, ia ada tujuan baik juga supaya anda dapat melayari laman web dalam keadaan yang mesra pengguna.. 

Bahagian Kedua
Mobile Friendly Test
Bahagian kedua ini saya akan berceritakan secara ringkas bagaimana hendak tahu adakah template anda itu betul-betul mobile friendly.. 


Masukkan url blog anda dan tekan analyze nanti akan ada result bagi tahu sama ada ia mobile friendly or tidak.. 

Bahagian Ketiga

Page Speed Insights
 Walaupun di mobile friendly test itu memberi keputusan yang blog anda itu adalah mobile friendly ia tidak seharusnya dipercayai 100%. 

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya adalah memperbetulkan beberapa script dan user experience terhadap template anda itu. 


Dibahagian user experience itu anda perlu memastikan bahawa gap diantara section itu tidak terlalu dekat dan ia perlu lah 90/100 keatas.. Selok-eloknye la.. 

Lepas dah betulkan anda perlu test pula di beberapa screen handphone dan tablet untuk memastikan ia betul-betul responsive dan gap antara section itu betul-betul berada dikedudukan sepatutnye.. 

Ha.. Mencabar juga nak membuatnya.. Tips dia rajin-rajin la guna Inspect Element untuk identify bahagian mana satu perlu diedit.. 

Nampak mudah je kan nak edit template ni, tapi hakikatnya ia adalah satu tugasan yang perlukan kesabaran yang tinggi.. haha.. Tapi itu la bila dah terlibat dalam bidang mengedit dan memberi sevis edit template perlu pastikan yang ia betul-betul responsive.. hurmm 

Saya rasa cukup la kot 2 bahagian ni anda patut cuba dahulu dan mahirkan.. 

Apa yang menarik apabila blog anda ni mempunyai mobile version adalah :-

ada m=1
Yang saya perasan la kan, bila kita melakukan search dari mobile ia akan auto detect kesemua laman web yang hanya ada mobile version dipaparkan dahulu.. 

Seperti yang dikatakan Google dulu, laman web yang mempunyai mobile version dan https akan mendapat kedudukan SERP yang agak baik di dalam search engine.. Kalau tak silap saya la.. Banyak pula note lama-lama dalam kepala ni.. hurmm.. Nak kena buat rujukan malas pula terus save and praktikkan je la.. Cerita dua tahun lepas di ceritakan semula.. takpe refresh semula minda ni.. takot terlupa pula nanti.. Itu la dulu degil tak maw guna labels law tak senang je semua duk berkumpul satu tempat senang nak cari sekarang ni bersepah la tak organize.. hurmm.. kalo anda nak tahu macam-macam kena la rajin sikit tengok dkt blog archive tu.. kalau ada yang berkaitan saya jumpa saya masukkan link tu dalam artikel baru..


Ooo.. ada pula terjumpa blog elihjapahar ni menarik.. Siapa yang belum join lagi segmen saya jangan lupa join ye.. adalagi 15 hari sebelum tamat.. Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

Akhir kata, untuk masa kini ni masih tidak relevan jika laman web anda masih tidak mobile responsive jangan takot untuk tukar kepada mobile version.. Lakukan perubahan anda akan nampak banyak perbezaannya sendiri.. 

Ooo.. Sebelum saya terlupa anda boleh memasukkan satu script ini selepas <head> didalam template anda :-
  <meta content='width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1' name='viewport'/>


Read More

Khamis, 8 September 2016

Bounce Rate Di Paras 10% ?

17 comments

Bounce Rate
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit trafik blog yang tak seberapa ni ha.. Tapi apa yang memeranjatkan adalah bounce rate di paras 10% ?

Okay yang bounce rate di paras 10% ni memang terkejut.. Fuh punya lama anda berada di blog ni yer.. Terima kasih diucapkan sudi singgah dan tinggalkan komen diblog ini.. 

Sejak kebelakangan ini saya agak jarang sedikit update mengenai SEO dan Tutorial sebab utama jujur malas dan kedua idea tu macam kurang sikit.. Jadi kalau anda ada persoalan mengenai apa2 just tinggalkan mesej diruangan komen jadi nanti saya akan cuba kupaskan topik tu. 

Actually visitor trafik yang hadir diblog saya ini saya tak berapa nak kisah sangat sebab saya tahu ia bukan lah 100% betul manusia yang hadir tapi yang saya risaukan adalah :-

  1. Bilangan Komen
  2. Demographic (Umur & Jantina)
  3. Keyword dari search engine & Position
  4. Free from error 404
  5. Sharing article di Sosial Media
5 Perkara ini yang penting untuk saya didalam blog ini.. Jadi kalau rajin sila la komen sebagai balasannye seperti biasa saya akan balas komen anda dan akan membalas lawatan ke blog anda semula dan tinggalkan komen disana.. 

Nak tahu kenapa komen ni penting? 

Saya ada dapat keyword ini pada minggu ini saya pun pelik juga setahu saya tak pernah buat artikel mengenai zumba tapi 

No.4
 Nak tahu dari mana datang zumba tu? 

Dari Ayunie Ramli
Ni antara sebabnya kenapa komen itu penting.. :) Secara tidak langsung keyword itu pun akan terus masuk di search engine.. Terima kasih kepada ayunie ramli ye sebab komen beliau dapat menyumbang sikit keyword zumba untuk blog ni.. haha.. 

Okay berbalik kepada topik semula.. Terjauh pulak tersasarnye.. 

Jadi mananye bounce rate paras 10% tu ? Kejap lagi saya tunjuk ye.. 

Bulan Julai
Pada bulan Julai bounce rate saya adalah 25.72%. 

Ogos
Pada bulan Ogos bounce rate saya adalah 11.18%. 

Perbandingan
Ni adalah perbandingan.. ada yang menurun ada yang menaik.. Macam bounce rate saya menaik sebanyak 68% untuk perbandingan pada bulan Jul-Ogs & Ogs-Sept.. 

Bulan Sept..
Ha yang ni baru 7 hari dibulan september bounce rate saya adalah 4.89% .. Agak-agaknya jadi berapa la yer hujung bulan ni.. 


Jadi pada anda yang masih belum tahu lagi mengenai SEO anda boleh klik di label yang telah saya kategorikan ini.. 


Read More

Wordless Thursday #2

2 comments

Wordless Thursday #2
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terjumpa satu gambar ini di laman sosial jadi ini gambar wordless hari ini..

Jangan kau abaikan dia selepas kau kahwin
 Untuk peringatan dekat diri sendiri dan juga anda semua..


Read More

Selasa, 6 September 2016

Pernah Minum Kopi Cap Tupai ? [Review]

6 comments


Kopi Cap Tupai

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin membuat sedikit Review Mengenai Kopi Cap Tupai.. 

Anda Pernah Minum Kopi Cap Tupai ? 

Kalau tak pernah cuba lagi anda patut cuba rasa kopi ni.. 

Sebelum kita memulakan proses review mari kita ketahui dahulu latar belakang syarikat ni secara ringkas.. 

Kopi cap tupai ini dimiliki oleh Sin Sing Coffee Sdn Bhd yang bertempat di Melaka ia ditubuhkan pada 1959. Syarikat beliau telah menerima ISO9001 bagi tujuan untuk mengekalkan kualiti dan food safety produk mereka..

Okay nak tahu lebih lanjut boleh pergi ke website mereka yer..

Sekarang ni part untuk review pula.. 

Actually saya terbeli produk ini secara tidak sengaja di pasaraya berdekatan dengan rumah saya tempohari sebab masa tu memang tengah cari kopi dari sarawak.. Kopi dari Sarawak sedap ooo.. Tapi cari di KL memang tak dela.. Hurmm.. Merata pegi kedai cari kopi sarawak tak jumppa.. adehh..
Pastu bila tak de mula la menengok satu-satu kopi tiba-tiba ternampak kopi cap tupai ni.. First time dengar nama cap tupai ni dia jual dalam pek kecik je harga pun boleh la tahan Dalam RM3 lebih.. 

Lepas tengok kopi ni bukan buat dari Ipoh.. Tapi dari Melaka.. Ha apa kata kita cuba pula produk dari Melaka ni.. Saya pun amik la yang jenis siap ada gula ni.. Dia kalau tak silap ada tiga jenis satu yang kosong, satu lagi brown sugar kot yg lagi satu yg sy pilih ni.. 

Balik je rumah saya pun bancuh la satu.. Nak tahu apa yang saya rasa? 

Fuh.. mantap memang sedap.. Ia kena dengan taste saya terus teringat moyang sy punya kopi dia masih ada lagi di kg.. alhamdulillah.. Sebab bila balik je kg mesti dia suka buat kopi.. memang sedap la dia buat kopi O ni..

Apa yang bestnye pek ni dia ada Zip taw.. Means tak de la semut ke masuk dalam kopi tu.. bila dah bukak boleh zip balik ni yang menariknye senang koje nak menyimpannya.. 

Pastu masa mak balik keje dia tanya kopi ape ko beli ni? Sy cakap la kopi cap tupai.. haha.. Dia un tak pernah dengar.. Pastu dia try... Ooo not bad la tastenye tu... 

Bahagian Belakang

Okay sekarang kita pergi ke ramuan dia pula.. 

Menurut dari bahan ramuan di pek ni biji kopi yang digunakan adalah 75%.. Agak banyak lah juga..  Selain kopi dalam ramuan dia ada campuran gula, garam dan marjerin..

Dimana nak dapatkannye?

Yang ni saya tak bape sure masa tu saya beli dekat kedai area rumah memang tu je la kedainya.. 

Lagi satu maybe boleh cuba di kedai Orange sebab hari tu saya cari di giant sini tak nampak la pula tapi dekat kedai Orange ada.. Maybe kedai Orange di semenanjung pun ada gak tu... 


Read More

Isnin, 5 September 2016

Artikle Review Sudah Berada di hidup.my

12 comments

Artikle Review di Hidup.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Masih ingat ke tempohari ada saya berceritakan mengenai review mencari bilik sewa menggunakan hidup.my ni? 

Masih belum baca lagi artikle saya tu? Jom baca dulu.. 

Cari Bilik Sewa Murah di Hidup.my
Okay actually tempohari dah dapat notis dari hidup.my berkenaan artikle review yang buat dah masuk di laman web mereka cuma hari ini je ha ada masa terluang sikit nak berkongsi di blog ni..

Apa yang menariknye di halaman tersebut beliau siap mention lagi tu Blog yang berinformatif dan juga berkenaan SEO .. 

Waaa ayat introduction dia boleh tahan juga yer..  Cuma tiada header yang boleh dia letak disitu sebab diblog ni sy tak letak header.. Dulu ada la header tu tapi sekarang macam malas lak nak letak header-header ni.. 

Btw terima kasih la saya ucapkan sekali lagi sebab sudi publishkan artikle tu di laman web hidup.my tu.. Jika lain kali perlukan review boleh ler inform dekat saya semula insyallah boleh membantu sedikit.. 

Dah baca belum artikle tu di hidup.my? 

Belum lagi? Jom baca artikle ringkas disana sambil komen-komen sedikit dekat sana tu.. hehe.. 

Blogger review: Ahmad Hasif

Read More

Ahad, 4 September 2016

Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

53 comments

Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersempena dengan bulan kemerdekaan dan sambutan hari Malaysia tidak lama lagi saya ingin menganjurkan satu segmen iaitu Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my.

Giveaway ini akan berlangsung pada 4 Sept 2016 sehingga 30Sept 2016 pada jam 11.59pm.. Para pemenang akan di umumkan pada 1 Oktober 2016.

Saya berharap dengan adanya giveaway kali ini akan mendapat sambutan yang hangat dari anda dan dapat berkenalan lagi dengan blogger-blogger lain.. 

Hadiah- Hadiah Giveaway

Pertama - RM10 + Di Masukkan di Bloglist 50 Hari 

Kedua - RM10 + Di Masukkan di Bloglist Selama 30 Hari

Ketiga - RM10 + Di Masukkan di Bloglist Selama 10 Hari

Keempat sehingga Kesepuluh - Hadiah Template Blogger

Demo Template 1
Demo Template 2
Demo Template 3
Demo Template 4

Syarat - Syarat Penyertaan 

  1. Terbuka kepada semua blogger Malaysia sahaja.
     
  2. Wajib Follow Google Plus blog ini.


     
  3. Wajib Like FB Fan Page ini.




  4. Copy banner diatas dan buat tajuk artikle " Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my "
  5. Buat satu entry bersempena kemerdekaan .
  6. Linkkan entry ini didalam artkle anda.
  7. Tinggalkan link penyertaan di ruangkan komen dibawah ini.. 
Pemenang bagi penyertaan ini adalah menggunakan perkhidmatan random.org. Keputusan yang dikeluarkan adalah muktamad dan hadiah yang tidak dituntut dalam masa 4 hari akan diberikan pada pemenang lain. 

Semoga berjaya...




Read More

Sabtu, 3 September 2016

Google New Penalty Pop Up di Website

9 comments

Interstitials Pop Up
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Google New Penalty Pop Up di Website . 

Actually saya dah dapat tahu pada 1 Sept 2016 lagi berkenaan ini, tapi itu la tiada masa untuk mengupdate blog jadi agak ketingalan sedikit untuk mengupdate, So hari ini saya akan menceritakan kepada anda secara ringkas apa yang akan kena penalty tu.

Menurut beberapa bacaan yang telah saya baca google akan memulakan penalty terbaru ini bermula pada tahun hadapan. Ia berkenaan Pop up a.k.a Interstitials pop up di mobile viewers. 

Apakah itu Interstitials Pop Up ?

Interstitials Pop Up adalah satu pop up yang akan muncul sama ada sebelum atau selepas content artikle anda di load. Kebiasaanya ia adalah satu pop up yang akan full page di mobile view mahupun di desktop view.
Kenapa perlu ada Interstitials ini?

Kebiasaanya interstitials ini akan muncul untuk memapaparkan iklan (ads) , newsletter form, like box or apa sahaja yang berkaitan dari menghalang dari pembaca anda nampak content laman web anda.. 

Seperti contoh dibawah ini..

Contoh Interstitials 
Kenapa Google memulakan penalty ini? 

Jika perkara ini berlaku terhadap mobile ia agak sukar untuk anda mencari button close untuk close pop up tersebut malahan kadang-kadang tu terus tak jumpa langsung button closenye tu.. 

So, ada baiknya google memulakan penalty terhadap perkara ini untuk memastikan userfriendly itu masih terjamin untuk mobile view.. 

Menurut dari stewart jika anda nak menggunakan pop up boleh tapi ia perlu lah kecil dan hanya di top screen je bukan satu full page.. 

Oleh itu, kepada anda yang sedang melakukan perkara ini sila la buang yer untuk mengelakkan daripada website anda kena penalty dari google dan website anda itu akan jatuh ranking dari search engine.. 


Read More