September 2016 September 2016 - The New Minded September 2016 September 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2016

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Dah Cuba Google Keep ? [Review]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Buat mereka yang masih tertanya-tanya apa itu Google Keep ni ? Anda amat rugi jika anda masih tidak menggunakan aplikasi yang dikeluarkan oleh Google ini.. 
Fuh ayat amat merugikan tu....
Kenapa saya kata begitu ? 
Sebab anda boleh akses file anda dimana-mana sahaja asalkan anda mempunyai talian internet dan juga laptop / komputer or smartphone. 
Apa sebenarnya Google Keep ni ?
Google Keep ini kira macam note & to-do-list untuk memudahkan anda create dan save di smartphone anda.. 
Kira kalau microsoft dia ada satu apps iaitu One Note dan untuk open source ada Google Keep.. 
Apa yang menarik mengenai google keep ni saya boleh buat to-do-list.. Sejak guna android ni agak sukar sebenarnya untuk create note dan to do list ni tak macam guna windows mobile dulu senang je nak create, tapi sekarang dah mudah dengan menggunakan aplikasi ini senang keje dan boleh diakses dimana-mana.. 
Ha nampak tak tu berapa banyaknya tugasan duk beratur tu... haha.…

Keyword Banyak Datang Dari Pelaburan ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Fuh lama tak bersiaraan kan di blog ni.. Agak sibuk sepanjang minggu lepas dengan minggu ini.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai keyword yang banyak datang dari search engine ke blog ini sejak beberapa tahun ni iaitu mengenai pelaburan. 
Fuh, tak sangka la pulak ramai juga yang berminat mengenai pelaburan ni yer terutama sekali yang paling mudah adalah ASB.. 
Tapi yang tak disangkakan itu, ramai juga rupanya pelajar sekarang ni sedar untuk memula menyimpan duit mereka ye.. Alhamdulillah.. Semoga berjaya yer.. Kenapa saya kata begitu, sebab artikle tu untuk pelajar sudah semestinya la pelajar yang baca or info itu disampaikan kepada pelajar..
Ini merupakan statistik keyword untuk bulan ni.. Kebanyakkan keyword yang ada kaitan dengan pelajar akan berada di top 1.. 
Apa agaknya yang mereka ni sedang mencari ye? 
Saya masih tertanya-tanya lagi.. Sebab boleh dikatakan setiap hari ada je datang dari keyword ni.. 
Tiada apa yang menarik pu…

Almond Boleh Menurunkan Berat Badan ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Almond Boleh Menurunkan Berat Badan? 
Memandangkan blog ini agak ramai visitornye dari kaum wanita.. haha.. tu kata dari google analytic la.. Jadi maybe article ini berguna untuk anda.. 
Mengikut kajian Tahun 2003 International Journal of Obesity, siapa yang memakan 84gram almond dalam low calorie diet mereka mempercepatkan weight loss berbanding hanya mengambil a low fat, low calorie diet sahaja..

Almond juga dapat membantu merendah LDL bad cholestrol.. Jadi dpt mengurangkan risiko heart disease..

Kesimpulan Almond walaupun harganya agak mahal tetapi mempunyai khasiat yang baik terhadap diri kita.. Jadi mari la sama2 kita memakan Almond ya. Pastikan anda membeli almond yang original.. 


Dah Cuba Guna Gooogle Adwords ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai anda dah cuba guna google adwords? 
Kalau anda masih belum pernah cuba guna google adwords ni saya cadangkan anda guna.. 
Fuh.. Pertama kali saya cadangkan guna google adwords ni.. Law dulu macam tidak berapa gemar sangat dengan ads ni.. 
Kenapa saya cadangkan untuk anda guna adwords ini ?
Sebab ia dapat membantu anda mempromosikan produk anda dengan lebih mudah.. 
Tak percaya? Tengok gambar dibawah ni.. 
Nampak tak berapa impression yang telah saya terima tak sampai 24 jam lagi.. Impression telah mencapai 1k terpapar dihalaman carian google yang bertempat dilokasi selangor dan kuala lumpur sahaja.. Cuma hanya yang klik 11 sahaja.. Jadi yang 11 ini la potential buyers saya yang mungkin akan datang semula untuk membuat tempahan pada tahun 2017 nanti.. =) 
Yang saya peliknye musim perayaan masih lambat tapi ada keyword yang mempunyai tempahan kuih raya ini dapat impresion yang agak ok la ni yang b…

Lagu Like You by Tatiana Manaois Terbaik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Lagu Like You by Tatiana Manaois... 
Pertama kali dengar lagu ini secara tak sengaja di youtube bila replay balik ooo banyak juga kata-kata nasihat didalam lagu.. Penuh bermakna juga lirik lagu ini.. Apa yang dikatakan didalam lirik lagu ini kebanyakkannya terjadi didalam realiti kehidupan kita.. 
Ini antara part yang saya suka.. 
"No, they don't really care what you're going through
So you got to show them" " And you can't be perfect, baby
'Cause nobody's perfect, darling "  "... nobody knows how you feel
'Cause everybody's got their own damn problem
So everybody's trying to find their way "  Okay cakap banyak pun tak best juga.. Jom dengar sendiri lagu ni...




Okay ini lirik dia..

"Like You"

You got to get up
You got to get up and make a move
'Cause the world will never see you until you do
No, they don't really care what …

Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai cara memperbetulkan semula snippet description blog anda apabila di share di facebook. 
Kebiasaanya apabila kita share artikle post yang berada diblogspot ke facebook snippet description itu tidak muncul or keluar benda lain.. 
Ye ini saya rasa anda pun mengalami masalah sebeginikan.. Sebab di blogspot kita tak ada satu alat untuk setkan artikle tu gambar apa yang patut keluar apabila di share dan apa description yang perlu dipaparkan.. 
Ia tidak sama macam wordpress dimana kita boleh set.. Jadi untuk pengguna wordpress mereka tak perlu mengalami nightmare ni.. fuh nightmare la sangat.. haha.. 
Bina Laman Web Berkualiti
Jadi apa punca sebenarnya? Puncanya adalah masalah di meta tag di dalam koding template anda.. Jadi ia konpius mana satu nak diambilnya.. 
Macam yang diatas ni adalah sebelum saya membuat sedikit perubahan, dimana ia paparkan description mengenai blog saya bukan mengenai artikle ters…

Perlu ke blog Mobile Friendly ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Apa khabar anda semua ? Fuh lama betul tak berupdate blog ni.. Maaf la ye agak busy minggu ni dengan raya nye lagi tu kena jadi tukang masak  tolong kacao2 dalam periuk tu.. 
Semoga raya qorban kali ditamatkan dengan cukup indah dan bermakna oleh anda ye..
Okay berbalik semula kepada topik.. 
Perlu ke blog dalam keadaan Mobile Friendly ?
Jawapannya perlu.. 
Saya rasa dulu ada artikle saya buat tak ingat la pula yang mana satu dah lama kalo rajin kena la selongkar dekat blog ni.. 
SEO Mobile Friendly 2015 Sebenarnya dah lama mobile friendly ni perlu diterapkan dalam setiap laman web ni.. Supaya mereka yang singgah ke blog atau laman web anda itu akan mendapat satu paparan yang jelas dan mesra pengguna. 
Rata - rata sekarang template yang anda jumpa sudah mempunyai mobile responsive dimana ia akan auto detect screen size user tersebut dan memberi satu paparan yang terbaik kepada user itu. 
Jadi sekarang cukup mudah, apa yang tinggal anda lakukan …

Bounce Rate Di Paras 10% ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit trafik blog yang tak seberapa ni ha.. Tapi apa yang memeranjatkan adalah bounce rate di paras 10% ?
Okay yang bounce rate di paras 10% ni memang terkejut.. Fuh punya lama anda berada di blog ni yer.. Terima kasih diucapkan sudi singgah dan tinggalkan komen diblog ini.. 
Sejak kebelakangan ini saya agak jarang sedikit update mengenai SEO dan Tutorial sebab utama jujur malas dan kedua idea tu macam kurang sikit.. Jadi kalau anda ada persoalan mengenai apa2 just tinggalkan mesej diruangan komen jadi nanti saya akan cuba kupaskan topik tu. 
Actually visitor trafik yang hadir diblog saya ini saya tak berapa nak kisah sangat sebab saya tahu ia bukan lah 100% betul manusia yang hadir tapi yang saya risaukan adalah :-
Bilangan KomenDemographic (Umur & Jantina)Keyword dari search engine & PositionFree from error 404Sharing article di Sosial Media Teknik Untuk Tingkatkan Trafik Blog 5 Perkara ini yang penting…

Wordless Thursday #2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terjumpa satu gambar ini di laman sosial jadi ini gambar wordless hari ini..

Jangan kau abaikan dia selepas kau kahwin  Untuk peringatan dekat diri sendiri dan juga anda semua..



Pernah Minum Kopi Cap Tupai ? [Review]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin membuat sedikit Review Mengenai Kopi Cap Tupai.. 
Anda Pernah Minum Kopi Cap Tupai ? 
Kalau tak pernah cuba lagi anda patut cuba rasa kopi ni.. 
Sebelum kita memulakan proses review mari kita ketahui dahulu latar belakang syarikat ni secara ringkas.. 
Kopi cap tupai ini dimiliki oleh Sin Sing Coffee Sdn Bhd yang bertempat di Melaka ia ditubuhkan pada 1959. Syarikat beliau telah menerima ISO9001 bagi tujuan untuk mengekalkan kualiti dan food safety produk mereka..
Okay nak tahu lebih lanjut boleh pergi ke website mereka yer..
Sekarang ni part untuk review pula.. 
Actually saya terbeli produk ini secara tidak sengaja di pasaraya berdekatan dengan rumah saya tempohari sebab masa tu memang tengah cari kopi dari sarawak.. Kopi dari Sarawak sedap ooo.. Tapi cari di KL memang tak dela.. Hurmm.. Merata pegi kedai cari kopi sarawak tak jumppa.. adehh.. Pastu bila tak de mula la menengok satu-satu kopi tiba-tiba ternampak kopi cap tupa…

Artikle Review Sudah Berada di hidup.my

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 
Masih ingat ke tempohari ada saya berceritakan mengenai review mencari bilik sewa menggunakan hidup.my ni? 
Masih belum baca lagi artikle saya tu? Jom baca dulu.. 
Cari Bilik Sewa Murah di Hidup.my Okay actually tempohari dah dapat notis dari hidup.my berkenaan artikle review yang buat dah masuk di laman web mereka cuma hari ini je ha ada masa terluang sikit nak berkongsi di blog ni..
Apa yang menariknye di halaman tersebut beliau siap mention lagi tu Blog yang berinformatif dan juga berkenaan SEO .. 
Waaa ayat introduction dia boleh tahan juga yer..  Cuma tiada header yang boleh dia letak disitu sebab diblog ni sy tak letak header.. Dulu ada la header tu tapi sekarang macam malas lak nak letak header-header ni.. 
Btw terima kasih la saya ucapkan sekali lagi sebab sudi publishkan artikle tu di laman web hidup.my tu.. Jika lain kali perlukan review boleh ler inform dekat saya semula insyallah boleh membantu sedikit.. 
Dah baca belum artikle tu …

Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Bersempena dengan bulan kemerdekaan dan sambutan hari Malaysia tidak lama lagi saya ingin menganjurkan satu segmen iaitu Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my.
Giveaway ini akan berlangsung pada 4 Sept 2016 sehingga 30Sept 2016 pada jam 11.59pm.. Para pemenang akan di umumkan pada 1 Oktober 2016.
Saya berharap dengan adanya giveaway kali ini akan mendapat sambutan yang hangat dari anda dan dapat berkenalan lagi dengan blogger-blogger lain.. 
Hadiah- Hadiah Giveaway
Pertama - RM10 + Di Masukkan di Bloglist 50 Hari 
Kedua - RM10 + Di Masukkan di Bloglist Selama 30 Hari
Ketiga - RM10 + Di Masukkan di Bloglist Selama 10 Hari
Keempat sehingga Kesepuluh - Hadiah Template Blogger

Demo Template 1
Demo Template 2
Demo Template 3
Demo Template 4
Syarat - Syarat Penyertaan 
Terbuka kepada semua blogger Malaysia sahaja.
Wajib Follow Google Plus blog ini.


Wajib Like FB Fan Page ini.




Copy banner diatas dan buat tajuk artikle " Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my "B…

Google New Penalty Pop Up di Website

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Google New Penalty Pop Up di Website . 
Actually saya dah dapat tahu pada 1 Sept 2016 lagi berkenaan ini, tapi itu la tiada masa untuk mengupdate blog jadi agak ketingalan sedikit untuk mengupdate, So hari ini saya akan menceritakan kepada anda secara ringkas apa yang akan kena penalty tu.
Menurut beberapa bacaan yang telah saya baca google akan memulakan penalty terbaru ini bermula pada tahun hadapan. Ia berkenaan Pop up a.k.a Interstitials pop up di mobile viewers. 
Apakah itu Interstitials Pop Up ?
Interstitials Pop Up adalah satu pop up yang akan muncul sama ada sebelum atau selepas content artikle anda di load. Kebiasaanya ia adalah satu pop up yang akan full page di mobile view mahupun di desktop view. Kenapa perlu ada Interstitials ini?
Kebiasaanya interstitials ini akan muncul untuk memapaparkan iklan (ads) , newsletter form, like box or apa sahaja yang berkaitan dari menghalang dari pembaca …

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner