Dah Cuba Google Keep ? [Review] Dah Cuba Google Keep ? [Review] - The New Minded Dah Cuba Google Keep ? [Review] Dah Cuba Google Keep ? [Review]

Jumaat, 30 September 2016

Dah Cuba Google Keep ? [Review]

13 comments

Google Keep
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Buat mereka yang masih tertanya-tanya apa itu Google Keep ni ? Anda amat rugi jika anda masih tidak menggunakan aplikasi yang dikeluarkan oleh Google ini.. 

Fuh ayat amat merugikan tu....

Kenapa saya kata begitu ? 

Sebab anda boleh akses file anda dimana-mana sahaja asalkan anda mempunyai talian internet dan juga laptop / komputer or smartphone. 

Apa sebenarnya Google Keep ni ?

Google Keep ini kira macam note & to-do-list untuk memudahkan anda create dan save di smartphone anda.. 

Kira kalau microsoft dia ada satu apps iaitu One Note dan untuk open source ada Google Keep.. 

Apa yang menarik mengenai google keep ni saya boleh buat to-do-list.. Sejak guna android ni agak sukar sebenarnya untuk create note dan to do list ni tak macam guna windows mobile dulu senang je nak create, tapi sekarang dah mudah dengan menggunakan aplikasi ini senang keje dan boleh diakses dimana-mana.. 

Google Keep
Ha nampak tak tu berapa banyaknya tugasan duk beratur tu... haha.. Ni la antara sebabnya kenapa note & to do list memang amat penting untuk saya.. Sebagai reminder maklumlah jenis kuat pelupa ni susah, kena rekod semua benda terutama sekali benda penting ni.. Nak guna kertas memang tidok la kan sebab nanti hilang or M.I.A... :D 

Web Version
Selain daripada ia boleh diakses melalui smartphone anda, Google Keep ni juga boleh diakses melalui web browser hanya perlu pergi ke https://keep.google.com/ .

Maklumlahkan smartphone anda tu bukan sentiasa ada bersama andakan... Lagi pun note yang anda buatkan tu anda boleh share dekat orang lain dengan add email orang yang diinginkan contribute di note yang berkaitan.. 

Contoh :- beli barang dapur ke kan.. Anda pun list barang yang nak dibeli dalam google keep ni, pastu orang lain tlg g beli barang, tapi anda duk dalam rumah or tempat lain tiba-tiba teringat satu barang tu kan, anda boleh terus add or edit di note tu dan orang yang g beli barang tu akan dapat yang latest punya.. Kira ia macam real time la juga tapi kena make sure anda dan si pembeli tu kena ada line internet la kalau tak macam mana dia nak sync. kan.. faham ke tu?

Dengan adanya Google Keep ni, ia amat memudahkan pengguna android terutamanya didalam membuat reminder, note & to-do list.. Jika anda seorang yang sibuk dan banyak list perlu dibuat boleh cuba guna Google Keep ni sebab ia memang mudah digunakan dan boleh diakses dimana-mana sahaja.. 



If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

13 ulasan :

  1. Oh.. Function lebih kurang mcm to do list... Reen sekarang guna apps Any.Do..

    Cuma Google Keep ni lebih bagus sebab boleh access kat hp, laptop, computer, tab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup Google Keep boleh akses dimana2 sahaja asalkan ada akaun google dan talian internet..

      Padam
  2. To do list mi sangat penting sebenarna sebagai reminder, macam2 app sekarang tapi unik yg ni boleh send dekat orang , yg penting kena ada line internet.. Bagus jugak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah boleh add (invite) org yg kita nak contribute dalam note tersebute..

      Padam
  3. Pernah guna.. sbb applikasi ni tersedia kat smartphone sy...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo.. senang kan nak guna google keep ni??

      Padam
  4. Selama ni sy pakai apps Evernote je, hehe tp dah delete sbb sy ni oldskul sikit, last2 suka tulis kt buku nota kecik je,hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Evernote pun pernah guna juga kejap..
      tulis di buku pun ok tapi kalo buku tu tertinggal ke leceh sikit la sbb nanti tak dapat la nk guna note tu..

      Padam
  5. Balasan
    1. google drive lain.. google drive tmpt simpan file.. ni kita simpan note secara online sama mcm Microsoft One Note

      Padam
  6. mcm2 application yg bagus utk reminder ni kan..tuelah irda ni masih lagi guna cara lamaa..catat dlm diari..kdg2 lupa dah nak.catat..sudahnya apa trlintas kat kepala tu je buat dulu..tue yg serabut je sellau tu..thank you for sharing..next time nak guna jugalah..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. guna cara lama pun okay tapi nnti kalau tertinggal note tu kan dah rugi gitu.. :D aah patot cuba ni irda senang je nak guna dia pun..

      Padam
  7. Tak pernah try. platform mcm iras2 google classroom. okay nice idea. bole try ni :)

    BalasPadam