Google New Penalty Pop Up di Website Google New Penalty Pop Up di Website - The New Minded Google New Penalty Pop Up di Website Google New Penalty Pop Up di Website

Sabtu, 3 September 2016

Google New Penalty Pop Up di Website

9 comments

Interstitials Pop Up
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Google New Penalty Pop Up di Website . 

Actually saya dah dapat tahu pada 1 Sept 2016 lagi berkenaan ini, tapi itu la tiada masa untuk mengupdate blog jadi agak ketingalan sedikit untuk mengupdate, So hari ini saya akan menceritakan kepada anda secara ringkas apa yang akan kena penalty tu.

Menurut beberapa bacaan yang telah saya baca google akan memulakan penalty terbaru ini bermula pada tahun hadapan. Ia berkenaan Pop up a.k.a Interstitials pop up di mobile viewers. 

Apakah itu Interstitials Pop Up ?

Interstitials Pop Up adalah satu pop up yang akan muncul sama ada sebelum atau selepas content artikle anda di load. Kebiasaanya ia adalah satu pop up yang akan full page di mobile view mahupun di desktop view.
Kenapa perlu ada Interstitials ini?

Kebiasaanya interstitials ini akan muncul untuk memapaparkan iklan (ads) , newsletter form, like box or apa sahaja yang berkaitan dari menghalang dari pembaca anda nampak content laman web anda.. 

Seperti contoh dibawah ini..

Contoh Interstitials 
Kenapa Google memulakan penalty ini? 

Jika perkara ini berlaku terhadap mobile ia agak sukar untuk anda mencari button close untuk close pop up tersebut malahan kadang-kadang tu terus tak jumpa langsung button closenye tu.. 

So, ada baiknya google memulakan penalty terhadap perkara ini untuk memastikan userfriendly itu masih terjamin untuk mobile view.. 

Menurut dari stewart jika anda nak menggunakan pop up boleh tapi ia perlu lah kecil dan hanya di top screen je bukan satu full page.. 

Oleh itu, kepada anda yang sedang melakukan perkara ini sila la buang yer untuk mengelakkan daripada website anda kena penalty dari google dan website anda itu akan jatuh ranking dari search engine.. 


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

9 ulasan :

  1. Bgus buat cm nih. Mek sokong google !

    BalasPadam
  2. bagus ni. maknanya yg pasang iklan mcm tu kena la

    BalasPadam
  3. thank you for sharing..bagus juga ni google buat gitu,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome.. aah bagus juga dibuat begini..

      Padam
  4. bagus mcm ni supaya blogger yg pasang pop up tu fikir byk kali . ada masanya mmg x leh baca artikel sbb pop up tu ...

    BalasPadam