Perlu ke blog Mobile Friendly ? Perlu ke blog Mobile Friendly ? - The New Minded Perlu ke blog Mobile Friendly ? Perlu ke blog Mobile Friendly ?

Khamis, 15 September 2016

Perlu ke blog Mobile Friendly ?

14 comments

Perlu ke blog Mobile Friendly?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar anda semua ? Fuh lama betul tak berupdate blog ni.. Maaf la ye agak busy minggu ni dengan raya nye lagi tu kena jadi tukang masak  tolong kacao2 dalam periuk tu.. 

Semoga raya qorban kali ditamatkan dengan cukup indah dan bermakna oleh anda ye..

Okay berbalik semula kepada topik.. 

Perlu ke blog dalam keadaan Mobile Friendly ?

Jawapannya perlu.. 

Saya rasa dulu ada artikle saya buat tak ingat la pula yang mana satu dah lama kalo rajin kena la selongkar dekat blog ni.. 

Sebenarnya dah lama mobile friendly ni perlu diterapkan dalam setiap laman web ni.. Supaya mereka yang singgah ke blog atau laman web anda itu akan mendapat satu paparan yang jelas dan mesra pengguna. 

Rata - rata sekarang template yang anda jumpa sudah mempunyai mobile responsive dimana ia akan auto detect screen size user tersebut dan memberi satu paparan yang terbaik kepada user itu. 

Jadi sekarang cukup mudah, apa yang tinggal anda lakukan adalah cuma perlu memastikan ia betul-betul responsive seperti gap diantara setiap section itu bersesuaian supaya tidak terlalu rapat.. Warna dan font tulisan itu juga bersesuaian dengan paparan yang akan dilihat nanti.

Yang paling penting adalah widget atau segala jenis pop up perlu diambil titikberatkan.. 

Jikalau dulu bila nak guna mobile version kita hanya menggunakan blogger template khas untuk mobile, jadi segala pop up itu tidak akan muncul tetapi sejak zaman dah canggih pelbagai jenis koding telah direlease anda kini boleh menggunakan  "No. Show desktop template on mobile devices" dan nanti bila user datang dari mobile ia akan auto adjust screen solution itu.. Bila part ini akan menjadi masalah terutamanya adalah Pop UP.. 

So dengan itu google telah mengeluarkan satu penalty terhadap pop up ini, ia ada tujuan baik juga supaya anda dapat melayari laman web dalam keadaan yang mesra pengguna.. 

Bahagian Kedua
Mobile Friendly Test
Bahagian kedua ini saya akan berceritakan secara ringkas bagaimana hendak tahu adakah template anda itu betul-betul mobile friendly.. 


Masukkan url blog anda dan tekan analyze nanti akan ada result bagi tahu sama ada ia mobile friendly or tidak.. 

Bahagian Ketiga

Page Speed Insights
 Walaupun di mobile friendly test itu memberi keputusan yang blog anda itu adalah mobile friendly ia tidak seharusnya dipercayai 100%. 

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya adalah memperbetulkan beberapa script dan user experience terhadap template anda itu. 


Dibahagian user experience itu anda perlu memastikan bahawa gap diantara section itu tidak terlalu dekat dan ia perlu lah 90/100 keatas.. Selok-eloknye la.. 

Lepas dah betulkan anda perlu test pula di beberapa screen handphone dan tablet untuk memastikan ia betul-betul responsive dan gap antara section itu betul-betul berada dikedudukan sepatutnye.. 

Ha.. Mencabar juga nak membuatnya.. Tips dia rajin-rajin la guna Inspect Element untuk identify bahagian mana satu perlu diedit.. 

Nampak mudah je kan nak edit template ni, tapi hakikatnya ia adalah satu tugasan yang perlukan kesabaran yang tinggi.. haha.. Tapi itu la bila dah terlibat dalam bidang mengedit dan memberi sevis edit template perlu pastikan yang ia betul-betul responsive.. hurmm 

Saya rasa cukup la kot 2 bahagian ni anda patut cuba dahulu dan mahirkan.. 

Apa yang menarik apabila blog anda ni mempunyai mobile version adalah :-

ada m=1
Yang saya perasan la kan, bila kita melakukan search dari mobile ia akan auto detect kesemua laman web yang hanya ada mobile version dipaparkan dahulu.. 

Seperti yang dikatakan Google dulu, laman web yang mempunyai mobile version dan https akan mendapat kedudukan SERP yang agak baik di dalam search engine.. Kalau tak silap saya la.. Banyak pula note lama-lama dalam kepala ni.. hurmm.. Nak kena buat rujukan malas pula terus save and praktikkan je la.. Cerita dua tahun lepas di ceritakan semula.. takpe refresh semula minda ni.. takot terlupa pula nanti.. Itu la dulu degil tak maw guna labels law tak senang je semua duk berkumpul satu tempat senang nak cari sekarang ni bersepah la tak organize.. hurmm.. kalo anda nak tahu macam-macam kena la rajin sikit tengok dkt blog archive tu.. kalau ada yang berkaitan saya jumpa saya masukkan link tu dalam artikel baru..


Ooo.. ada pula terjumpa blog elihjapahar ni menarik.. Siapa yang belum join lagi segmen saya jangan lupa join ye.. adalagi 15 hari sebelum tamat.. Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

Akhir kata, untuk masa kini ni masih tidak relevan jika laman web anda masih tidak mobile responsive jangan takot untuk tukar kepada mobile version.. Lakukan perubahan anda akan nampak banyak perbezaannya sendiri.. 

Ooo.. Sebelum saya terlupa anda boleh memasukkan satu script ini selepas <head> didalam template anda :-
  <meta content='width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1' name='viewport'/>


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

14 ulasan :

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Sangatlah perlu hasiff.. Penting jugak tuu..

    BalasPadam
  3. info yang brmanfaat ni,,rasa nak hire je hasif ni untuk edit blog irda ni apa yang patut,sebab irda tak sempat nak godek-godek or edit apa-apa,sempat taip entry,paste gambar dah..huhu..adoihai

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu.. terima kasih.. nasib nak taip entry sempat yer.. :D

      Padam
  4. Memang sangat perlu. ow yaka. baru je taw https ni buatkan seo tinggi. btw nice info Asep! =D

    BalasPadam
  5. Thank you info, dah check dah, mobile friendly, :D.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama... bagus la kalo mobile friendly

      Padam
  6. kan, mobile freindly ni penting nk bg orang senang cari and bace.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah betul nak bagi senang orang bace..

      Padam
  7. agreed dgn a.hasif.
    perlu mobile frenly.
    nowadays ramai yg blogging kat phone.
    if tak frenly, hmmm org malas nak bw blog kita.

    BalasPadam